Μετά απο 4 χρόνια οδηγός μηχανής στους δρόμους της αθήνας επαρχιακούς προσπαθώ να εντοπίσω μερικές παραβάσεις που κάνω σε καθημερινή βάση. Σας παραθέτω μερικές απο αυτές
Διήθηση: Πιάνω πολλές φορές να οδηγώ ανάμεσα απο τα αυτοκίνητα όταν αυτά είναι στα σταματιμένα με 40 και πολλές φορές παραπάνω. Βλέπω κιόλας αυτη η ταχύτητα να είναι χαμηλή γιατί ούκ ολίγες φορές με έχουν περάσει διάφορες μηχανες και με έχουν αφήσει πολύ πίσω.
Παραβίαση στοπ: Ναι σε κάθε διάβαση ελέγχω πριν περάσω είτε έχει στοπ είτε όχι αλλά σύμφωνα με τον κώδικα. Δεν σταματάω τελείως την μηχανή δεν ελέγχω και απο τις δύο κατευθύνσεις δεν ξεκινάω σιγά σιγά. Αντίθετα ελέγχω οτι δεν έχω πορεία σύγκρουσης με κανέναν διερχόμενο εφόσον έχω ορατότητα (όταν δεν έχω μπορεί και να σταματήσω τελείως) Οταν δώ οτι δεν υπάρχει πορεία σύγκρουσης απλά επιταχύνω όσο μπορώ μέχρι να περάσω την διασταύρωση. Παρόλα αυτά παραβιάζω το στοπ. Θυμάστε το θέατρο που κάναμε όταν δίναμε εξετάσεις για το δίπλωμα. Απο τις λίγες φορές που κάποιος οδηγός έχει βρεθεί μπροστά μου να ακολουθεί τον σωστό τρόπο οδήγησης νιώθω οτι νευριάζω ναι μου έρχεται η έντονη επιθημία να τον προσπεράσω στα στενά πράγμα που αποφεύγω.
Παραβίαση ορίων ταχύτητας. Ναι πιάνω τον εαυτό μου να πηγαίνει με 120 εκεί που το όριο είναι 90 μάλιστα όταν προσπερνω μπορεί να πιάσω και τα 140 και 150. πιάνω τα 100 στην παραλιακή και παραπάνω όταν το όριο ειναι 70. 100 120 140 σε επαρχιακούς με όριο 80 και 50 τουλάχιστον στα στενά κρατάω τα όρια ταχύτητας αν και όχι απόλυτα.
Παράνομες προσπεράσεις. Φανταστήτε δρόμο επαρχιακό με διπλή διαχωριστική και μια λωρίδα ανα κατεύθυνση... ναι εάν κάποιος πάει με ρυθμό πιο αργό απο αυτόν που θέλω να ακολουθήσω θα τον προσπεράσω όπου με πέρνει και με την μηχανή με πέρνει σε πολλά σημεία και θα βγώ και στο αντίθετο. Υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν γίνεται αλλιώς... παράδειγμα κυριακή απόγευμα διαδρομή χαλκίδας αθήνας μέχρι να βγείς εθνίκη. Τα αυτοκίνητα πάνε με 20 με 10 με 5 σταματημένα.
Παραβιάζω διαβάσεις πεζών. Ναι το κάνω και αυτό. Υπάρχουν διαβάσεις (μεσογείων, πατησίων κατεχάκη κτλ) οι οποίες δεν έχουν φανάρια. Αυτό σημαίνει οτι όταν περιμένει να περάσει ένας πεζός πρέπει να του δώσουμε προτεραιότητα. Έτσι δεν κάνουν στην ευρώπη στις διαβάσεις? Εγώ δεν σταματάω. Φοβάμαι οτι θα πέσει πάνω μου αυτός που έρχεται απο πίσω μου. Αντίθετα εάν δώ πεζό στην μέση του πουθενά μέσα στο δρόμο θα προσπαθήσω να σταματήσω πάση θυσία.
Παραβίαση κόκκινου. Ναι είναι η χειρότερη παράβαση που κάνω το ξέρω και το παραδέχομαι. Δεν το κάνω πάντα και όταν το κάνω το κάνω πολύ προσεκτικα. Όταν παραβιάζω το κόκκινο είναι για να στρίψω δεξιά και όχι να περάσω κάθετα κάποιο ρευμα κυκλοφορίας. Κοροιδευω τον εαυτό μου και λέω: " αφού ο παρακάτω δρόμος δεν έχει φανάρι για να μπεις σε αυτον που μπαίνω τώρα παρα μόνο ενα στοπ δεν κάνω τίποτα κακό. Πάρτε παράδειγμα την παραλιακή ανα 5 δρόμους που μπορείς να πάρεις το ρευμα για πειραιά ο ένας έχει φανάρι. Μάλιστα πολλοί που δεν έχουν φανάρια έχουν χειρότερη ορατότητα απο αυτούς που έχουν. Αυτό γίνεται σε όλους τους μεγάλους δρόμους.
Αναστροφές και αντίθετη κίνηση σε στενά. Ναι τα κάνω και αυτά όταν ψάχνω έναν δρόμο έναν συγκεκριμένο αριθμό σε μια περιοχή που δεν ξέρω καλα. Όσες φορές έχω προσπαθήσει να πάω σύμφωνα με τις μονοδρομήσεις έχω χαθεί και έχω κάνει άδικους κύκλους.
Πέρα απο την παραβιάση του κοκκινου του οποίου τον τελευταίο καιρό την αντιμετωπίζω και προσπαθώ να έχω υπομονή δηλαδή να μην βιάζομαι νιώθω οτι δεν μπορώ να σταματήσω να κινούμε παρανόμος κάθε μερα. Βλέπω μάλιστα άλλους να κάνουν χειρότερα απο αυτά που κάνω εγώ. Απο την άλλη νιώθω οτι οδηγώ πολύ προσεκτικά και μέχρι στιγμής δεν έχω πάθει οτιδίποτε που να με κάνει να πονέσω. Μόνο ηλίθια πεσίματα στην αρχή που δεν ήξερα με μηδενικά χιλιόμετρα και μια φορά έπεσα γιατι ο δρόμος ήταν γλυστερός και πάτησα φρένο για να περάσει πεζός.
Αν 50% τις κίνησης στους δρόμους της αθήνας κινούμαι παράνομα. Όταν θα μου συμβεί το οτιδίποτε έχω το μερίδιο της ευθήνης. Θα μου πείτε οτι επιλογή μου είναι να κινούμαι παράνομα. Όταν όμως το 90% των μηχανών κινούνται παράνομα μήπως υπάρχει πρόβλημα με τον νόμο και όχι με τις μηχανές και τον τρόπο που έχουν υιοθετήσει να κινούνται. Πράγμα που σημαίνει οτι ο νόμος ο οποίος μπορεί να είναι λάθος και να χρειάζεται βελτιώση δεν με προστατεύει όταν κάποιος αποφασίσει να αλλάξει λωρίδα χωρίς να ελενξει. Δεν μιλάω φυσικά για την παραβίαση στοπ κόκκινου σηματοδότη αλλα για την διήθηση και το παράνομο προσπέρασμα όπως το περιέργραψα παραπάνω.
Έχω την εντύπωση οτι ο Κ.Ο.Κ. δεν είναι αυτός που θα μας προστατέψει στην τελική. Αλλά είναι να προστατέψει το κράτος και να μπορεί να βγεί κάποιος φταίχτης απο οποιαδήποτε κατάσταση και να μην τρέχουμε στα δικαστήρια με το παραμικρό. Δεν είναι η υπερβολική ταχύτητα που προκαλεί τα ατυχήματα. Ναι τα εντυπωσιακά ατυχήματα προκαλούνται απο υπερβολική ταχύτητα αυτά που ακούμε στις ειδήσεις. αλλα γενικότερα πιστεύω οτι η απροσεξία είναι ο κύριος λόγος που προκαλούνται τα ατυχήματα.
Δεν ξέρω αν υπάρχει αλλά θα πρέπει κάποιος να μελετήσει όλα αυτά τα ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά και να ψάξει το βαθύτερο λόγο. Να λάβει υπόψιν του όλους τους παράγοντες. Να βγάλει στατιστικές μελετες τις οποίες να τις δώσει σε άτομα που θα κάνουν προτάσεις. Στις εξετάσεις των οδηγών να υπάρχουν εκθέσεις με πραγματικά ατυχήματα τις οποίες να πρέπει να μελετάνε και να εξετάζονται σε αυτές. Δεν μπορεί κάθε χρόνο να πεθαίνουν 2000 άτομα στην ελλάδα (6 άτομα την ημέρα) και να γίνονται 10.000 ατυχήματα τον χρόνο τα οποία έχουν τραυματισμό. Ο κόσμος οφείλει να προσέχει. Όχι τόσο τον κώδικα αλλά τον συνάνθρωπό του. Πρέπει όλοι να καταλάβουν πόσο εύκολο είναι να γίνει το ατύχημα. 6 νεκροί την ημέρα είναι υπερβολικό νούμερο. Ίσως αν καταλάβουμε το πλήθος τον ατυχημάτων που γίνονται κάθε μέρα να είμαστε πιο προσεκτικοί γιατί πολλοί απο μας νομίζουμε οτι δεν θα γίνει σε εμάς τίποτα.
Απο την άλλη δεν μπορεί αυτός που παρανομεί και προκαλεί ατύχημα απλά να κάνει μια φιλική δήλωση και να πηγαίνει σπιτάκι του αλάζοντας μόνο ένα φτερό ή έναν προφυλακτίρα και να είναι κύριος. Θα πρέπει να πληρώνει και το πρόστιμο της παράβασης που έκανε αφού μάλιστα την αποδέχεται. Μάλιστα το πρόστιμο δεν πρέπει να είναι απόλυτο ποσό αλλά να είναι ένα ποσοστό του μισθού του έτσι να τους πονάει όλους.
Αυτά είχα να πώ μετά απο 4 χρόνια οδήγησης... τα σχόλια δικά σας.