Σελίδα 28 από 50 ΠρώτοΠρώτο ... 18232425262728293031323338 ... ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 406 έως 420 από 739

Θέμα: Δηλώνω Αθρησκος και Αθεος...

  1. #406
    Αρχικά δημιουργήθηκε από Gandalf dr685sm
    Cpt... συγνώμη για τον χαρακτηρισμό ... αλλά η φράση σου είναι εντελώς αφελής.

    Δηλαδή δεν θα υπήρχε ο Χριστιανισμός αν μερικοί ρασοφόροι δεν δημιουργούσαν στασίδια για πληρωμή κεριών , αγιασμών κοκ;

    Ξέρεις πόσο αστείο ακούγεται αυτό;

    Σου επαναλαμβάνω κάτι που δεν θες να το ακούσεις... ή απλά το αγνοείς...

    Η θρησκεία είναι το σύνολο των δογματικών αντιλήψεων και λειτουργιών που σε προτρέπει ο κλήρος να κάνεις για να δηλώσεις οτι πιστεύεις.
    Ο Χριστιανισμός και αυτό που διδάσκει απέχει παρασάγγας απο νηστείες, κωλοτούμπες, κεριά, τάματα κοκ. Το μόνο που ζητάει είναι να Αγαπάς και να Πιστεύεις.

    Η πράξη σαν δήλωση Πίστης, πρέπει να πηγάζει απο μέσα σου , χωρίς να σε υποχρεώνει κανείς οτι πρέπει να πληρώνεις σε αντικείμενα για να το κάνεις σωστά. Αυτά είναι Εβραϊκές παραδόσεις που προέρχονται απο την Π.Διαθήκη και αναφέρονται αρχικά ώς εισφορές στους Λευίτες , επειδή υπηρετούν το κοινό καλό (και ο σημερινός κλήρος... τι να σου πω!) και τον Θεό (αμ ειδικά αυτό το τελευταίο ... σήμερα.. .όλο αυτό κάνουν).

    Σίγουρα μέσα στα ξερά του κλήρου, υπάρχουν και τα χλωρά... αλλά είναι πολύ δύσκολο να τα διακρίνεις όταν τα ξερά είναι ενα χωράφι και τα χλωρά είναι 20-40 "βλαστάρια".

    nostra:

    Πόση βοήθεια θες για να δείς και να κατανοήσεις αυτό που έχεις ήδη μέσα σου;... το να αγαπάς τον πλησίον σου δηλαδή; Πρέπει κάποιος να στο υποδείξει αυτό για να το συμπεριλάβεις στην καθημερινότητα σου; Το αγάπα τον πλησίον σου είναι μία απο τις δύο εντολές που καλύπτουν όλο το φάσμα του Χριστιανισμού. Δεν χρειάζεται να γίνεις σοφιστής για να το κατακτήσεις ούτε να περάσεις απο κατήχηση... είναι έμφυτο μέσα μας, με το που γεννιόμαστε... εμείς επιλέγουμε να το ξεχάσουμε μετά.


    Gandalf
    Καλά όλα αυτά φίλε Gandalf, αλλά εμένα επιλογή μου είναι να αγαπώ τον πλησίον μου χωρίς να είμαι χριστιανός (και αυτό δε σημαίνει ότι δεν προσέχω μη μου κάνει τη στραβή, είπαμε αγάπη, όχι τυφλό πάθος -άσε που παίζουν και ασθένειες).



    Δέν έχουν οι θρησκείες κατοχυρωμένα τα πνευματικά δικαιώματα του όρου ανθρωπιά, και όσο οι θρησκευόμενοι το νομίζουν τόσο πιο εύκολα τους εκμεταλεύονται διάφορα ανθρωπάρια σε θέση ισχύος -άσε πόσοι χριστιανοί, βουδιστές, ισλαμιστές στο όνομα του θεού κάνουνε τέρατα ή πόσοι προσεύχονται ο καλός θεούλης να τους δώσει φραγκάκια και να τους βοηθήσει να κλέψουνε το γείτονά τους...

  2. #407
    Αρχικά δημιουργήθηκε από zephyr1
    @Μαγε για αυτο σου λεω αστο, αν παρατηρησεις εδω μεσα οσοι απιστοι εχουν απαντησει, φερνουν παραδειγμα 'αυτους' και μου σπαν τα νευρα, τοσο κολημα πια λες και υποστηριζει κανεις αυτους τους απατεωνες.
    Αν εισαι κολημενος ομως τι να πεις.
    Πριν καποιες σελιδες ρωτησα ποιος εχει παει Αγιο Ορος να παρει μια δοση αληθινης πιστης εστω και απο ελαχιστους που την τηρουν εκει μεσα αλλα δεν εχει παει κανεις απ'αυτους που δεν πιστευουν.
    Οποτε οπως ξαναειπα ειναι σαν να λες ενα μηχανακι μπ@ρδελο χωρις να το εχεις καβαλησει.
    Τα θέματα ενεργειακά σημεία, εσωτερική γαλήνη, και αληθινή πίστη μπορούν κάλλιστα να ερμηνευτούν διαφορετικά.

    Θα μπορούσαν διαφημιστούν από ένα κάρο θρησκείες, αλλά η μαύρη αλήθεια είναι ότι μπορείς άνετα να είσαι άθεος, να ζεις σε ένα ενεργειακό σημείο (δεν είναι της παρούσης να επεξηγήσω τί σκατά μπορεί να σημαίνει ενεργειακό σημείο), να έχεις εσωτερική γαλήνη, και να έχεις αυτό που κάποιοι ερμηνεύουν ως αληθινή πίστη.

  3. #408
    Αρχικά δημιουργήθηκε από Gandalf dr685sm
    cpt..



    Πολύ σωστά... αλλά όπως σου είπα παραπάνω... η Πίστη είναι γεννεσιουργός αιτία της θρησκείας και οχι παράγωγο της.

    Δεν μπορεί κανένας μάγος ή ιερέας να σου επιβάλλει να κάνεις κάτι που δεν το νιώθεις μέσα σου σωστό. Αντίθετα το κάνεις και το επιβάλλεις στον εαυτό σου , ανεξαρτήτως αν το λέει η Θρησκεία-δόγμα ή οχι. Οι ιερείς είναι οι ερμηνείς κάποιων πραγμάτων... δεν είναι το αντικέιμενο της Πίστης και σαφώς κάποια πράγματα και πράξεις τους επιδέχονται αμφισβήτησης.

    Gandalf

    Η πίστη χωρίς αντικείμενο δεν ισχύει.

    Κάπου πιστεύεις, άρα ή κάποιος σου είπε που να πιστεύεις, ή το έκανες μόνος σου.


    Άμα αποκωδικωποιήσεις τα τελετουργικά των περισσότερων θρησκειών, και δεις τον απώτερο σκοπό τους (πχ ασκητισμός στον χριστιανισμό , θα δεις ότι αυτό που καταφέρνουν οι ασκητές είναι να τείνουν να αποκτούν την εσωτερική γαλήνη, πράγμα που οι λοιποί χριστιανοί μπορεί μεν να εικονοποιούν, αλλά επειδή δεν το επιδιώκουν για τους ίδιους, αρκούνται στα της αγάπης και ομόνοιας).

    Η παγίδα του να ανακατεύεσαι με το υποσυνείδητο (είτε με νηστείες κλπ, είτε με ειδικές ασκήσεις -σε άλλες θρησκείες-, είτε μέσω της χημείας -άμα είσαι έφηβος με πολύ ελεύθερο χρόνο), είναι απλή:

    Οι αποκαλύψεις που θα σου γίνουν ή μέσω 'οραμάτων' ή λοιπών θρησκευτικών εμπειριών μπορούν κάλλιστα να είναι τεχνητές λόγω της όποιας δογματικής 'εκπαίδευσής' σου.


    Φυσικά κάποιοι το επιδιώκουν αυτό, ενώ άλλοι είναι απλά παθητικοί αποδέκτες.



    Η πολύ θρησκεία μπορεί κάλλιστα να σου χαλάσει το μπλουζ (όπως λέω μερικές φορές), σα να λέμε θέλει ρέγουλα.


  4. #409
    Αρχικά δημιουργήθηκε από Cpt. Haddock
    Δεν είναι κόλλημα, απλά γεγονότα.

    Στο δεύτερο ερώτημα, πάλι ναι απαντάω. Ο οργανισμός που έφτιαξε ο Παύλος αποφάσισε ποια και πως κειμενα της διδασκαλίας θεωρούνται κανονικά (ο "κανόνας"). Άρα;

    Τι θα υπήρχε χωρίς τον Παύλο; Τίποτα

    (και χωρίς την πολιτική διαίσθηση του Κωνσταντίνου να την κηρύξει επίσημη θρησκεια )

    Ο - όποιος - σωστός δρόμος δε χρειάζεται διδασκαλίες (βλ. κατήχηση) χριστιανισμού/βουδισμού/ζωροαστρισμού κλπ... Χρειάζεται μερικά απλά πράγματα που τα μαθαίνει ο γονιός στο παιδί του - περί σεβασμου της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας...

    Σωστός ο κάπταιν.

    Άμα θέλετε να γίνετε γονείς, μάθετε στα παιδιά σας σεβασμό στους γύρω μας (όχι σαν μερικά από τα ποστ του zireous), κριτική ικανότητα, ομαδικό πνεύμα, και καλό είναι να υπάρχουνε και φράγκα -αλλιώς μπορεί να σας βγει αγενής βρωμοτουρίστας.

  5. #410
    Αρχικά δημιουργήθηκε από Nefeli
    Νομίζω πως ο οποιοσδήποτε φόβος του ανθρώπου τότε, τώρα και πάντα είναι ιερός

    Αν αυτός μπορεί να ξεπεραστεί με τα ψυχοφάρμακα ή με την πίστη θα προτιμήσω την πίστη




    Το μόνο που θα έπρεπε να φοβάσαι φίλη Nefeli είναι η άγνοια (άντε και την ανθρώπινη βλακεία που είναι στάνταρ).

  6. #411
    Αρχικά δημιουργήθηκε από Gandalf dr685sm
    Μα ακόμα και αυτό που κάνει ο γονιός είναι κατήχηση... και μάλιστα χείριστη , μιας και η δική του οπτική γωνία και εμπειρίες καθορίζουν τον βαθμό σεβασμού και αγάπης προς τον άλλον.

    Παράδειγμα;

    Ο γονιός έχει φάει κατραπακιές και πισωμαχαιρώματα στην ζωή του. Διδάσκει το παιδί του , ναι μεν να κάνει το καλό ,αλλά στους που#@$#@$ που θα τον πισωμαχαιρώσουν να "τους βγάλει το μάτι".

    Αυτό δηλαδή δεν είναι κατήχηση; Είναι μήπως σωστός δρόμος;... ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ! Αν ήταν έτσι σήμερα θα ζούσαμε στο wild west, όπου όποιος μας την έκανε σύμφωνα με τα δικά μας κριτήρια θα άξιζε μια σφαίρα και αυτή δανεική.

    Όταν όμως υπάρχει μια διδασκαλία που έστω σου δίνω εγώ το πάτημα... την έκανε ο Παύλος ... και αποσκοπεί στην τέλεια Αγάπη προς τον συνάνθρωπο... τότε κάτι πολύ πιο σωστό έχει απο την διδασκαλία-κατήχηση-διαπαιδαγώγηση του παιδιού απο τον γονιό.

    Gandalf

    Ο σωστός δρόμος έχει να κάνει με τη γνώση, τον σεβασμό στον άνθρωπο (καί στα κτήνη γιατί όχι ), τη κριτική ικανότητα, τη προσπάθεια να γίνουμε καλύτεροι και να γίνει ίσως και ο κόσμος καλύτερος.


    Το να βάζεις μια ολόκληρη θρησκεία με ένα σκασμό αοριστίες και επιτηδεύσεις στη διδασκαλία της στη θέση της σωστής αγωγής είναι λάθος.

    Για ένα κάρο λόγους που ακόμα και οι πιο αφελείς από μας θα έπρεπε να αντιληφτούν.

  7. #412
    Αρχικά δημιουργήθηκε από marios8
    Καπετάνιε"ο νοών νοείτω "

    Απο εκεί και πέρα δεν έχει νόημα να το παλεύεις.
    Τα στερεότυπα είναι πολύ γερά ακόμα.
    Θέλει πολύ δύναμη να κάνεις κάτι απο συνείδηση και όχι επειδη σου έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου απο μικρό παιδί.


    Τέλος στα περι εκκλησίας συμφωνώ 100% σε ότι λέει ο Καπετάνιος .

    Καταπολεμήστε τους φόβους σας με επηστημονικά μέσα και όχι με τσαρλατανισμούς.
    Πως το είχε πει ένας συμφορουμίστας;

    Να αγιάσει το μοτόρι σου, να αποκτήσει άλλα 100 αλόγατα.


  8. #413
    Αρχικά δημιουργήθηκε από ASTRAKITCAR
    το εχετε κουρασει το θεμα,ολο απ εξω απ εξω το πατε ...φταιει η εκκλησια,φταιει το πληρωμα φταιει το παπαδαριο..ναι φταιει λεω εγω και λεω οτι αυτο που πιστευω μπορει να ειναι λαθος..

    κοινως δεν κουβαλαω στοκο ή πολυουρεθανη στον εγκεφαλο μου και δεν εχω παρωπιδες στα αυτια μου..

    οσοι λετε οτι πιστευετε την θεωρια των πιθηκων μετα απο αυτο που εγραψα παραπανω και που σκοπιμως αποφευγετε να απαντατε...δηλωνει οτι εχετε στοκο ή πολυουρεθανη μεσα σε αυτο που ζυγιζει 1kg και βρισκεται 70-80cm πανω απο το μοριο σας?

    στην τελικη δεν με ενοχλει που δεν πιστευετε,ουτε που κατηγορειτε το παπαδαριο και το συστημα..και εγω το κανω αλλωστε...
    απλα οποιος δεν στηριζει και δεν ξερει να στηριξει αυτο που λεει,για εμενα θεωρειται απλα ενας περιφερομενος ογκος που πιανει χωρο,στην δουλεια μου,στον δρομο,στο γηπεδο κτλ..
    ειναι προσωππκη αποψη αυτη και δεν καθρεπτιζει κανενα απο εδω,αλλωστε δεν ξερω κανενα προσωπικα...
    απλα οταν οι αρχαιοι ξερετε αυτοι που ειχαν εραστη,πηγαιναν και με κανα παιδακι,τα ετσουζαν λιγο παραπανω κτλ...κτλ..ειχαν πει

    οτι το γυμνασμενο σωμα,το προβληματισμενο πνευμα και η ευαισθητη ψυχη κανουν τον <<τελειο ανθρωπο>>καποιες χιλιαδες χρονια εξελιξης μετα ερχεται ο καθεις και λεει δεν υπαρχει ψυχη και δεν υπαρχει θεος..

    σαν να λεω και γω οτι το KLE στροφαρει στις 15.000σαλ και εχω τελικη 280 στην αττικη οδο με GPS...

    φσσσσσσσσσσσστ μποινγκκκκκκκκκκκκκκ!!!!

    και ποιος σας τα λεει αυτα?εγω ο αμαρτωλος,ο ρατσιστης,ο ειρων,και ο ασχετος με θεολογια...
    δηλ σας την λεει ενα ανθρωπακι και δεν μπορειτε να στεριωσετε μια προσωπικη απαντηση αλλα ακουμπατε σε μια θεωρια η οποια εχει καποια κενα..
    βιωματα που εχει ο καθενας δεν εχετε?καποια ας πουμε παρεμβαση..απο μηχανης ΘΕος που ελεγαν οι παλαιοι? τιποτα ρε νεανιες...
    Είσαι ο μόνος που δεν στηρίζει αυτά που λέει...

    ...οπότε πάρε και συ μια μπύρα.

  9. #414
    ΑΜΑΝΙΚΟ ΒΕΛΟΣ Το avatar του/της TROOPER
    Εγγραφή
    07/05/2006
    Μηνύματα
    10.592
    zireοus...

    χαρα στο κουραγιο σου !!!!!!!!!

    ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΚΟ ΧΕΡΟΒΟΛΟ, ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΚΟ ΔΕΜΑΤΙ...

  10. #415
    Αρχικά δημιουργήθηκε από Gandalf dr685sm
    Το είπα και πριν... ούτε η Πίστη , ούτε η Επιστήμη είναι κάτι που μπορεί να σταθεί μόνο του όρθιο.
    Αν μπορέσουμε και το κατανοήσουμε αυτό , ίσως να βρούμε και την χρυσή τομή.


    Gandalf

    Μπορεί η 'πίστη' όμως να είναι κομμάτι κάποιου άλλου πράγματος που η επιστήμη μπορεί να εκλογικεύσει κάποια στιγμή.

  11. #416
    Αρχικά δημιουργήθηκε από Gandalf dr685sm
    trooper...μην ξαναρχίζουμε απο την αρχή.

    Η λογική του ανθρώπου και η δική του οπτική γωνία δεν είναι η κινησιουργός αιτία του σύμπαντος. Υπάρχουν πράγματα που ξεπερνούν την λογική. Κάποια θα εξηγηθούν , κάποια δεν γίνεται να εξηγηθούν.
    Αυτό σημαίνει οτι δεν υπάρχουν;... επειδή απλά δεν μπορείς να το δείς ή έστω να το αποδείξεις με προχωρημένα ή πεπερασμένα μαθηματικά;

    Συγκεντρωθείτε!!!!


    Gandalf

    Η λογική του ανθρώπου και οι εκάστοτε οπτικές των είναι ακριβώς η κινησιουργός αιτία του υλικού μας σύμπαντος...


    Πολλά ενδεχομένως θεόκουφα για αυτούς που δεν έχουν ασχοληθεί πράγματα έχουν εξηγηθεί μέσω πχ των μαθηματικών (που δεν είναι κομμάτια του υλικού μας κόσμου απαραίτητα).


    Ολόκληρα κεφάλαια πάνω στο ανθρώπινο ασυνείδητο έχουνε γραφτεί από επιστήμονες...

    Συγκεντρώσου εσύ λίγο...

  12. #417
    Αρχικά δημιουργήθηκε από TROOPER
    εαν θελεις να μιλησουμε με τοσο απλοικα παραδειγματα μαγε δεν εχω κανενα προβλημα.

    να σου πω λοιπον οτι οταν καποιος παθενει γεροντικη αννοια αρχιζει και βλεπει πραγματα που δεν υπαρχουν.βλεπει νεκρους στο σπιτι του, παιδια, σκυλια και δαιμονες να κατεβαινουν απο τις κουρτινες.για εμας τους <<λογικους>> αυτος ειναι που εχει το προβλημα.για εκεινον ειμαστε εμεις.
    στην προκειμενη περιπτωση μαντεψε ποιοι ειναι αυτοι που εχουνε τη γεροντικη αννοια.

    οσο για την απολυτοτητα μου...με απολυτους ανθρωπους, μιλαω απολυτα και αυτο δεν συμπεριλαμβανει εσενα σε καμια περιπτωση.
    κατα τα αλλα δεν βρισκω το κακο σε καποια πραγματα να ειναι τοσο κατασταλαγμενος κανεις που να ειναι απολυτος, πολυ περισσοτερο αν μπορει να αποδειξει και το γιατι.

    κολησαμε στο αν υπαρχει η οχι θεος και προσπαθουμε να αποδειξουμε κατι το οποιο δεν εχει αποδειξη.

    και πριν απο πολλες σελιδες ειπα οτι ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΕ ΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ !!!!!!!
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΝΙΩΘΩ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΟΥ.
    ΑΝ ΑΥΤΟ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΘΕΟΣ ΤΟ ΚΡΙΝΕΙ ΩΣ ΚΑΚΟ.........ΣΤΑ @@ ΜΟΥ !!!!!!!!
    ΕΓΩ ΝΙΩΘΩ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΝΩ

    .+-

    Υπάρχουνε άπειρα παραδείγματα 'ανεξήγητων' φαινομένων που εύκολα οι θρησκείες χαρακτηρίζουν θαύματα, και με τα οποία φυσικά μόνο κάτι ανάξιοι τηλεοπτικοί έμπορες τύπου Χαρδαβέλλα ασχολούνται.

  13. #418
    Αρχικά δημιουργήθηκε από npat
    Να πω κι εγώ τη γνώμη μου...

    Η πίστη στην ύπαρξη Θεού, με τον τρόπο που τον αντιλαμβάνεται παραδοσιακά η Χριστιανική κοινότητα, καθώς και η κοινότητα των περισσότερων εξ-αποκαλύψεως θρησκειών είναι απλά παιδαριώδης. Να προσπαθήσει να ορίσει---τώρα---κανείς την έννοια του υπέρτατου όντος τόσο γενικά ώστε η ερώτηση (περί της ύπαρξής του) να πάψει να είναι παιδαριώδης, γίνεται, αλλά τότε, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, καλύτερα θα ήταν να πάψει να χρησιμοποιεί θεολογικούς όρους μια και αυτοί κουβαλάνε πάνω τους τόσα-μα-τόσα ιστορικά συμπράγκαλα. Αυτό το συνειδητοποίησε η δυτική φιλοσοφία λίγο μετά το μεσαίωνα με αποτέλεσμα να αποσχιστεί από την θεολογία: Για να απαντήσεις στην αφελή ερώτηση "Υπάρχει Θεός?" με μη αφελή τρόπο, πρέπει να πρώτα να ορίσεις τι είναι ο Θεός, και τι σημαίνει "υπάρχει" και πρέπει μετά να θεμελιώσεις ότι αυτό που όρισες ως "Θεός" μπορεί να είναι αντικείμενο της κατάστασης που όρισες ως "υπάρχει"/"δεν υπάρχει". Για να το κάνεις αυτό πρέπει να αναζητήσεις τον ρόλο του ανθρώπου (του παρατηρητή) στην κατάσταση της "ύπαρξης"/"μη ύπαρξης" και κάπου εκεί το παιχνίδι αρχίζει να χάνεται: μπορεί να χρησιμοποιείς του ίδιους όρους αλλά πλέον μιλάς για τόσο διαφορετικά πράγματα που καλύτερα θα ήταν, για καθαρά πρακτικούς λόγους, να φτιάξεις ένα νέο εννοιολογικό σύστημα. Δεν απαντάς δηλαδή, ουσιαστικά, στην ίδια ερώτηση. Πως θα μπορούσες άλλωστε, αφού αυτή είναι παιδαριώδης?
    Ο φιλοσοφικός λοιπόν ρόλος της θρησκείας είναι απλά παρωχημένος. Για ένα κάποιο χρονικό διάστημα της δυτικής ιστορίας λειτουργούσε, τώρα πια όχι: δεν χρειάζεται και μπερδεύει τα πράγματα, χωρίς λόγο.

    Η θρησκεία όμως ανέκαθεν είχε και έναν πολύ σημαντικό παιδαγωγικό ρόλο: Λειτουργούσε ως ένα σχετικά σταθερό σύστημα αξιών το οποίο βόλευε (άλλοτε λιγότερο, άλλοτε περισσότερο) το τρέχων πολιτικό, κοινωνικό, και οικονομικό κατεστημένο. Όταν η λειτουργικότητά του έπεφτε κάτω από ένα επίπεδο απλά αντικαθίστατο από κάτι νέο (ο Χριστιανισμός αντικατέστησε τις δοξασίες της Ρώμης, ο Καθολικισμός τον Χριστιανισμό, ο προτεσταντισμός τον Καθολικισμό, και πάει λέγοντας). Άλλοτε η αντικατάσταση ήταν βίαια, οπότε και η θρησκεία άλλαζε "όνομα" (και ιερατείο) και άλλοτε ομαλότερη, οπότε και απλά μετασχημάτιζε οργανικά το σύστημα αξιών της. Ως παιδαγωγικό σύστημα η θρησκεία είχε πάντα αρκετή δύναμη στα χέρια της καθώς αυτή έπλαθε τους ανθρώπους και τους έκανε κατάλληλους για το εκάστοτε σύστημα εξουσίας (άρα ήταν απαραίτητη για την διατήρηση του status quo). Όσο πιο καθολικός ήταν ο ρόλος της θρησκείας σ' αυτό, τόσο πιο "Θεοκρατική" ήταν η κοινωνία. Στις μέρες μας (από την βιομηχανική επανάσταση και μετά) ο παιδευτικός ρόλος της θρησκείας έχει υποσκελιστεί αρκετά από την "επίσημη" παιδεία (εκπαιδευτικό σύστημα) αλλά και από την απελευθέρωση στην ροή της πληροφορίας που επέφερε αρχικά η τυπογραφία και αργότερα οι νέες τεχνολογίες παραγωγής και επικοινωνιών. Η θρησκεία λοιπόν παρέμεινε κάπως παραγκωνισμένη και απέκτησε τον χαρακτήρα του "θεματοφύλακα της παράδοσης": Σε μια ραγδαία εξελισσόμενη κοινωνία ή θρησκεία απλά έμεινε πίσω. Και επειδή μια ραγδαία εξελισσόμενη κοινωνία χαρακτηρίζεται από αναταράξεις και στροβιλισμούς (όχι πάντα ευχάριστους γι αυτούς που ζουν μέσα τους) η οπισθοδρομικότητα της εκκλησίας φαντάζει σαν κοινωνικό και πνευματικό απάγκιο (ρόλο που, συνειδητά ή όχι δεν ξέρω, η ίδια ενστερνίστηκε). Το κατά πόσο υπάρχουν θετικά από την ύπαρξη ενός τέτοιου θύλακα ηθικής συντηρητικότητας σε μια ταχύτατα εξελισσόμενη εποχή είναι κάτι που χωράει πολύ κουβέντα. ...

    Τώρα να το παραπάνω βγάζει κάποιο νόημα δεν ξέρω...


    Βγάζει και παραβγάζει, αλλά τα κατεβατά που οι παράγραφοι ξεπερνάνε τις 3 σειρές εδώ δέν διαβάζονται...



    Πιο ωραία το είχε θέσει ο Freud πάντως:

    "Religion... comprises a system of wishful illusions together with a disavowal of reality,
    such as we find in an isolated form nowhere else but in amentia, in a state of blissful hallucinatory confusion."

  14. #419
    της γειτονιας σας Το avatar του/της BELZEBOYLIS
    Εγγραφή
    09/11/2005
    Μηνύματα
    882
    Αρχικά δημιουργήθηκε από Cpt. Haddock
    Θεωρία ρε μάγε...

    Αλλα στην πράξη αν αύριο εξαφανιζόταν όλες οι εκκλησίες (όλων των θρησκειών/δογμάτων) να είσαι σίγουρος οτι θα πεθαιναν κι οι θρησκείες μαζί...

    Δε θα υπήρχε κάτι να τις συντηρεί (συχνά - αν όχι πάντα - με μηνύματα τρόμου, μισαλλοδοξίας, κατατρεγμού, μετάνοιας κλπ)
    Καπετάνιε , ξεχνάς κάτι βασικό . Η θρησκεία είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα ! Ο άνθρωπος έπλασε τον θεό του κατ εικόνα και ομοίωση του ! Οι άνθρωποι είχαν και δυστυχώς θα συνεχίσουν να έχουν ανάγκη από έναν θεό !! Για τον λόγω αυτό ,ακόμα και αν καταρρεύσει το όποιο θρησκευτικό οικοδόμημα ( πχ να βρεθεί το πτώμα) κάποιο άλλο θα βρεθεί – φτιαχτεί για να το αντικαταστήσει !!


  15. #420
    Αρχικά δημιουργήθηκε από karamoto
    Οι νόμοι της Φυσικής καθόλου ΔΕΝ εναντιώνονται στην δημιουργία πολυπλοκότητας και ζωής.
    Για δε αυτήν την ταλαίπωρη εντροπία που τραβάει τα πάνδεινα καθημερινά, ο 2ος νόμος της θερμοδυναμικής λέει για αυτήν:
    "Η εντροπία ενός ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΥ συστήματος μπορεί μόνο να αυξάνεται ή να παραμένει σταθερή."

    Άρα ΑΝ η γη ήταν απομονωμένο σύστημα πράγματι η ζωή θα ήταν παράδοξο. Η γη όμως δεν αποτελεί απομονωμένο σύστημα (έχει τον ήλιο που στέλνει ενέργεια). Ας κλείσει κάποιος τον ήλιο και άμα δείτε πουθενά ζωή γράψτε μου.

    Πάντως ακόμα και η εκκλησία έχει αρχίσει να αναθεωρεί όλα αυτά τα περί δημιουργίας. Το να στηρίζει κανείς την ύπαρξη ή όχι του θεού ανάλογα με το αν έγιναν έτσι τα πράγματα ή όχι μου φαίνεται τουλάχιστον ντεμοντέ. (Η δε Ορθόδοξη εκκλησία, επειδή τότε είχαμε τους Τούρκους και δεν είχαμε προβλήματα με θεωρίες εξέλιξης, απλά λέει ότι εμείς ποτέ δεν ερμηνεύσαμε κυριολεκτικά την δημιουργία της Βίβλου. Οι καθολικοί πάλι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα)

    Όσο για την θεωρία της εξέλιξης σαφώς και είναι η επιστημονικά επικρατούσα άποψη. Ρωτήστε τους Βιολόγους φίλους σας (αν και στην Ελλάδα οι άσχετοι πτυχιούχοι που θα σε παραπληροφορήσουν περισσεύουν). Και αν κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει "μαθηματική απόδειξη" τους διαβεβαιώ ότι ούτε και θα υπάρξει. Όπως δεν υπάρχει και για καμία άλλη επιστήμη (εκτός των Μαθηματικών). Το σίγουρο όμως είναι ότι κάποιος μπορεί να μην πιστέψει ποτέ στην εξέλιξη ότι ενδείξεις-αποδείξεις και να του παρουσιάσουν, οπότε τζάμπα κουβεντιάζουμε.

    Οι ίδιοι βέβαια άνθρωποι δέχονται ωραιότατα ότι ο ήλιος καίει (όχι μόνο για τους gay) λόγω της πυρηνικής σύντηξης που πραγματοποιείται στο κέντρο του, και ας μην ξέρουν τι είναι αυτό το πράγμα και ούτε είχαν και την ατυχία να περάσουν από το κέντρο του ηλίου για να το διαπιστώσουν με τα ματάκια τους.

    Οπότε τι την ταλαιπωρούμε και την έρμη την επιστήμη.


    Το κακό με την επιστήμη γενικά (που είναι καλό όμως εν τέλει) είναι ότι δεν μπορεί ο καθένας να διατυπώσει μια αρλούμπα θεωρία χωρίς να την ακυρώσουν διάφοροι με επιστημονικό τρόπο.


    Το κακό με τις θρησκείες (που παραμένει κακό) είναι ότι ο καθένας μπορεί να ερμηνέψει όπως τον συμφέρει οτιδήποτε γράφτηκε για να τις υποστηρίξει.

Κανόνες δημοσιεύσεων

  • Δεν μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα
  • Δεν μπορείτε να απαντήσετε
  • Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας
  •  
  • Ο κώδικας ΒΒ είναι ΟΝ
  • Τα smilies είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας [IMG] είναι OFF
  • Ο κώδικας [VIDEO] είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας HTML είναι OFF