περνοντας εναυσμα απο το ποστ που αφορουσε τη σχεση ροπης και υποδυναμης και βλεποντας πως καταληξαμε και σε μια διαμαχη για το V-TECh ειμαι περιεργος να ακουσω τις αποψεις ολων για το μελλον γενικα των ΜΕΚ στις μοτοσυκλετες.
τι θελω να πω.
γενικα πιστευω πως πρεπει να παρουμε τα πραματα απο αλλη σκοπια..
1ον) Τα εργοστασια παραγωγης βλεπουν τα πραμματα ΠΟΛΥ διαφορετικα απο τον καταναλωτη.
2ον) Η σχεση εργοστασια παραγωγης -> Αναβατης δεν ειναι ακριβως ετσι .. παει πιο πολυ .. Επιταγες (περιβαλλοντολογικοι περιορισμοι - αγορα καυσημων) -> Εργοστασια -> Αναβατης...
τα εργοστασια ειναι πληρως εξαρτημενα οσων αφορα τους κινητηρες τους απο την τιμη του πετρελαιου και τους κανονισμους ρυπων...
3ον) Η μοτοσυκλετα ειναι "σκληρο καρυδι" για τους μηχανολογους και ειναι το αντιθετο του αυτοκινητου.. ενω το τελευταιο μεγαλωνει και βαραινει .. η μοτοσυκλετα πρεπει να μικραινει και να ελαφρωνει.
συνεπως οι μηχανολογοι εχουν ολο και λιγοτερο χωρο να εκμεταλευθουν και να χωσουν τεχνολογια εξελιγμενη χωρις περιορισμους μεγεθους - μια παρενθεση εδω ειναι οτι και οι σχεδιαστες αυτοκινητων θα εχουν προβλημα μετα το 2010 καθως θα ισχυει νομος ασφαλειας πεζων που θα επιβαλει μεγαλυτερο κενο μεταξυ καπο και κινητηρα ωστε να απορροφα μεγαλυτερη ενεργεια κατα τη συγκρουση με πεζο.. πραμα που σημαινει λιγες δυνατοτητες να "ψηλωσει¨ο κινητηρας
Το βασικο σημειο που θελω να τονισω ειναι οτι η εξεληξη των ΜΕΚ στα αυτοκινητα ειναι πολυ διαφορετικη γιατι εχουν μεγαλυτερα περιθωρια χωρου
Ξεχναμε πιστευω εναλλακτηκες μορφες καυσημου ( φυσικο αεριο – υδρογονο) καθως απλα η αποθηκευση τους στο οχημα και ο τροπος που φτανουν στον κυλλινδρο επιβαλλουν.. ΧΩΡΟ..
Μενουμε λοιπον στην βενζινη οσων αφορα την μοτο και εχουμε πολλα συστηματα βελτιωσης του βαθμου αποδοσης του κινητηρα, ενα απο αυτα ειναι το V-TECH της Honda.
Κατ’αρχην, το λαθος μας ειναι οτι βλεπουμε τα πραμματα απο την σκοπια μας με τον εξης τροπο... ΚΑΥΛΟΓΖΑΖΟ – Power to the People – Αλλογα και παλι αλλογα.
Οι εταιριες λοιπον πρεπει οπωσδηποτε να ανταπεξελθουν στις επιταγες μας (ο πελατης εχει παντα δικιο) αλλα εχουν ενα σωρο περιορισμους οπως ειπαμε πριν..
Ετσι πρεπει να βρισκουν τεχνολογια που αυξανει την δυναμη του κινητηρα ταυτοχρονως μειωνοντας την καταναλωση (σημ. Τι θα γινει με την μοτοσυκλετα οταν τελικα η βενζινη θα παψει να ειναι το βασικο καυσημο η θα ειναι υπερβολικα ακριβη![]()
Εκει ομως βασιζεται η προωδος οποτε δεν το θεωρο κακο απλα ανεβαζει τον δεικτη δυσκολιας.
Μεταβλητοι χρονισμοι στις βαλβιδες, δεσμοδρομικα συστηματα, εναλλακτικοι τροποι κινησης των βαλβιδων (πνευματικες βαλβιδες)
Και συστηματα ψεκασμου, αμεσα εμμεσα , με πεταλουδες και τωρα τελευταια και χωρις (οχι στην παραγωγη ολα αυτα.. στα εργαστηρια)
Ολες οι ελπιδες βλεπουμε να βασιζονται στην κεφαλη του κινητηρα και την εισαγωγη
Λογικο βεβαια καθως που αλλου χωραει εξεληξη ο κινητηρας στη μοτο;
Κατι που δεν ακουγεται τελευταια τουλαχιστον στα δικα μου αυτια ( και πρεπει να το κοιταξω τωρα που το θυμηθηκα) ειναι η μεταλλουργικη προοδος..
Για να καταληξω καπου και να ξεκινησει η συζητηση χωρις να κουραζω αλλο
Πως βλεπουμε το μελλον του ΜΕΚ στην Μοτο μας>?
Τι θα φοραει πανω της η μοτο μου σε 10 -20 χρονια ( τοτε θα΄μαι στα -αντα μου λες να εχω Αφρικα Τουιν![]()
Κατα ποσο ο περιορισμος στους χωρους που διαθετει η μοτο για επιπλεον εξαρτηματα θα επιρεασει το μελλον της ιδιας;
Θα αναπτυχθει νεα τεχνολογια αποκλειστηκα για μοτο ( προς το παρρον δεν με πειθουν)
Θα μικρηνει η υπαρχουσα; Θα μεγαλωσει η μοτοσυκλετα; Η μηπως τελικα δεν θα ακολουθησει τον χωρο των περιοριστικων διαταξεων περιβαλλοντολογικης προστασιας;
Θα εχουμε ηλεκτρικες μοτοσυκλετες μηπως;(εχεται το ανιμε ΑΚΙΡΑ; Θα ποσταρω φωτο απο την μοτοσυκλετα του)
Εδω θα μαστε να δουμε ...
Μια σημειωση. Μηπως οι κινητηρες θα παψουν να ειναι ατμοσφαιρικοι ωστε να μπορουμε να τους τοποθετισουμε διαφορετικα. Η εξελιξη των αναρτησεων και ελαστικων μας αφηνει περιθωρια για μεγαλυτερα μεταξωνια η μικροτερες καστερ.
![]()