Το ταξίδι αυτό όπως και όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή, ξεκινούν σαν μια απλή σκέψη που σε συνδυασμό με θέληση και καλή διάθεση, έγινε πραγματικότητα.
Διαλέξαμε την συγκεκριμένη χρονική περίοδο για δύο λόγους. Πρώτον γιατί το καλοκαίρι θα ήταν δύσκολο εργασιακά, και δεύτερον διότι η περίοδος αυτή, από Οκτώβριο έως Απρίλιο, δεν είναι τόσο ζεστή (28o C με υγρασία περίπου 85%) και έχει την χαμηλότερη βροχόπτωση.
Αρχικά σκεφτήκαμε να πάμε μόνοι μας εγώ και η Αμαλία, αλλά τελικά αποφασίσαμε να πάμε με γκρούπ γιατί αφενός τα εισιτήρια και η διαμονή μας έβγαιναν φθηνότερα, αφετέρου δε για λόγους ασφαλείας, μιας και δεν γνωρίζαμε τι ακριβώς συνθήκες θα συναντούσαμε εκεί (τελικά ήταν ένας πάρα πολύ ασφαλής προορισμός).
Το κόστος του πακέτου έφθασε στο ύψος των ? 1.700,00 το οποίο περιλάμβανε αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή σε ξενοδοχεία 5* deluxe, πούλμαν και τοπικό ξεναγό, και τέλος φόρους αεροδρομίων (200?). Οι πόλεις που θα επισκεπτόμασταν ήταν η Αβάνα (Melia Havana), Βαραδέρο (Melia Las Americas), Τρινιδάδ (Iberostar Trinidad). Το ξενοδοχείο στο Βαραδέρο ήταν full board ενώ τα υπόλοιπα είχαν μόνο πρωινό (τρελός μπουφές).
Η πτήσης μας πετούσε στις 06:00 το πρωί για Παρίσι (3,5 ώρες) και από εκεί ανταπόκριση για Αβάνα (11 ώρες). Στην Αβάνα φθάσαμε στις 17:35 τοπική ώρα (00:35 ώρα Ελλάδας).
Λίγο πριν προσγειωθεί το θηριώδες 747 στο αεροδρόμιο, η θέα από το παράθυρο μας προϊδέαζε για την χώρα που ετοιμαζόμασταν να επισκεφτούμε. Η έξοδος από το αεροπλάνο με τον δυνατό κλιματισμό συνοδεύτηκε από ένα ζεστό και λίγο υγρό χάδι ενδεικτικό του τροπικού κλίματος. Μπαίνοντας στον αίθουσα υποδοχής και κοιτώντας από τα παράθυρα τα παλιά και χοντροκατασκευασμένα υπόστεγα, συνηδειτοποιήσαμε ότι εδώ όλα είναι διαφορετικά. Ο κόσμος σχημάτιζε ουρές μπροστά από μικρά δωματιάκια-γκισέ για τον έλεγχο των διαβατηρίων και της βίζας. Εκεί ένας ψυχρός στρατιωτικός ελέγχει με σκανάρισμα το διαβατήριο, την βίζα, ελέγχει την ταύτιση της φωτογραφίας του διαβατηρίου με το πρόσωπό σου, ενώ παράλληλα σε φωτογραφίζουν για να δημιουργηθεί φάκελος με την φωτογραφία σου μέχρι να φύγεις από την χώρα. Την ίδια διαδικασία ακολουθούν και κατά την έξοδο από την χώρα ελέγχοντας εάν κατά την παραμονή σου έχουν εκτελεστεί αξιόποινες πράξεις. Αφού μπήκαμε στο πούλμαν που μας περίμενε, κατευθυνθήκαμε προς το ξενοδοχείο μας (Melia Havana).
Η είσοδό μας στο λόμπυ του ξενοδοχείου μας βρήκε ευχάριστα έκπληκτους με την ποιότητα του ενώ τα δωμάτια ήταν μοναδικά και με ευχάριστη διακόσμηση. Αφού βολευτήκαμε, κατεβήκαμε στην υποδοχή προκειμένου να χαλάσουμε συνάλλαγμα. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως στην Κούβα τα νομίσματα είναι δύο: το πέσο (για τους κουβανούς), και το πέσο κονβερτίμπλες (peso convertibles) για τους τουρίστες. Το δολάριο δεν γίνεται πουθενά αποδεκτό στις συναλλαγές (λόγω του εμπάργκο) και η μετατροπή του σε πέσο αποφέρει μεγάλη απώλεια σε προμήθεια και φόρους. Αντίθετα με το ευρώ που στην μετατροπή κερδίζεις περίπου 20% (1 euro = 1,18 peso convertibles ενώ 1 dollar = 0,85 peso convertibles, δηλαδή πρακτικά η διαφορά δολλαρίου και ευρώ είναι 1 δολλάριο = 0,6 ευρώ). Συνάλλαγμα μπορεί κανείς να αλλάξει σε όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία, στο αεροδρόμιο, και στις τράπεζες (που είναι ελάχιστες).