Για να μη παρεξηγούμαι κάνω επεξηγήσεις κι εγώ...Αρχικά δημιουργήθηκε από zefkas
Ελπίζω να κατάλαβες ότι ήμουν ειρωνικός,κ η ειρωνία δεν στόχευε εσένα φίλε zireous.![]()
![]()
Για να μη παρεξηγούμαι κάνω επεξηγήσεις κι εγώ...Αρχικά δημιουργήθηκε από zefkas
Ελπίζω να κατάλαβες ότι ήμουν ειρωνικός,κ η ειρωνία δεν στόχευε εσένα φίλε zireous.![]()
![]()
Αρχικά δημιουργήθηκε από nomad
Γεια σου nomad καλός ήρθες στο φορουμ .![]()
![]()
![]()
Τον κάθε λαό τον κυβερνάει αυτός που του αξίζει.
zman μπερδεύεσαι... και μερικώς έχεις δίκιο, αλλά δεν συμφωνώ με τα άλλα που λες.
Δεν μπορείς να ανακατεύεις επιχειρήματα μερικώς ορθά (με κάποια άλφα λογική τουλάχιστον) με άλλα που είναι λίγο πιο γρήγορα και αυθαίρετα.
Το ίδιο κάνει καί ο Xrider.
Άν οι αγωνιζόμενοι φοράνε όλο τον εξοπλισμό που μπορούν ακόμα και όταν κάνουνε προπόνηση μόνοι τους και σε ειδικές και έρημες συνθήκες, τι σας κάνει να εφησυχάζετε όταν κυκλοφορείτε εκεί που αποδεδειγμένα κυκλοφορούν ανεκπαίδευτοι αυτοκινητιστές που ο ένας στους χίλιους που θα συναντήσετε περνάει το κρίσιμο ψυχολογικο σημείο που τον κάνει να βιάζεται περνώντας κόκκινα και στοπ χωρίς να το σκεφτεί καν και μάλιστα μερικοί από απωθημένο επιδιώκουν συνειδητά να σε κλείσουν;
Το πρώτο και κύριο πράμα που πρέπει να είναι προσόν του οδηγού γενικά είναι η απώλεια του συναισθήματος ότι είναι ο κυρίαρχος του δρόμου. Και συ zman τη πάτησες έτσι όταν σε τρόμαξε ο ταρίφας... (και εγώ παλιότερα).
Η κίνηση είναι θέμα παραχωρήσεων και ψυχραιμίας, οι παράγοντες που οδηγούν στο ατύχημα είναι γνωστοί, και ο μόνος τρόπος για να επιβιώσεις είναι ο συνδυασμός κάποιων πραγμάτων.
Από τη στιγμή που οι αυτοκινητιστές δεν οδηγούν σωστά (όχι όλοι, έστω όμως και 1 τοις χιλίοις είναι αρκετό για να έχεις προβλήματα σε μεγαλουπόλεις), όποιος επιλέγει εξοπλισμό + εκπαίδευση πάνω στη μηχανή του (που θα έπρεπε να γίνεται από το κράτος) + στρατηγική οδήγησης κερδίζει χρόνο.
Αυτό που ξεχνάτε όσοι υποστηρίζετε σάιτ σαν το παραπάνω είναι ότι πρόκειται περί απλών προσωπικών ψευδαισθήσεων αυτών που τα φτιάχνουν (όπως το άλλο που είχε ποστάρει ο zman που έλεγε πόσες πολιτείες κόπτωνται για τη μή χρήση κράνους) με ταπεινούς και κακεντρεχείς σκοπούς που συχνά είναι μια εγωιστική ματιά κάποιου που σπάστηκε (όσον αφορά την υγεία των νεώτερων μηχανάκιδων που υιοθετούν εύκολα απόψεις).
Επίσης ξεχνάτε ότι πχ στην Αμερική ακόμα και η συμπαθής τάξη των χαρλεάδων έχει σχολές ασφαλούς οδήγησης, και σε βιντεάκια προτείνουν ΠΑΝΤΑ κράνος -στην Ελλάδα έχω ακούσει κατά καιρούς για σεμινάρια, και μόνο οι τύποι του 0-300 κάνουν κάτι σχετικό.
Κάντε κάμμια βόλτα στο λινκ της υπογραφής μου (δείτε και στην Οδήγηση) για να δείτε μερικές λύσεις σε προβλήματα που απλά ΕΤΥΧΕ να μή συναντήσετε, μπορεί εγκαίρως να σας χρησιμέψουν.
Στην Ελλάδα κατά τα άλλα ακόμα αμφισβητούμε το γυροσκοπικό...![]()
Αρχικά δημιουργήθηκε από nomad
Αγαπητή Κυρία Ξένου,
Με αφορμή τα λεγόμενα σας στην ιστοσελίδα http://helmet.8m.net/kranos.htm θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:
Παραθέτω:
«Η χρήση κράνους κατά κανόνα, με ίσως ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι άκρως επικίνδυνη και βλαπτική για τους δικυκλιστές, τους υπόλοιπους κυκλοφορούντες και την κοινωνία.»
Αυτό (ειδικά το «βλαπτική για τους υπόλοιπους κυκλοφορούντες και την κοινωνία») που το στηρίζετε?
Σίγουρα όχι στις «αποδείξεις», καθότι:
1) Το κράνος μειώνει το περιμετρικό οπτικό πεδίο. Ενδέχεται να μην αντιληφθεί ο οδηγός ένα όχημα το οποίο έρχεται από πίσω και να συγκρουστεί με αυτό.
Το κράνος ΔΕΝ μειώνει το περιμετρικό οπτικό πεδίο. Εάν έχετε κατά νου κράνη της δεκαετίας του 80, ξεχάστε τα.
Επίσης ένα όχημα το οποίο έρχεται από πίσω, όταν δεν φοράτε κράνος πως ακριβώς θα το αντιληφθείτε? Έχετε μήπως 360 μοίρες όραση ? Κοινώς «έχετε μάτια στην πλάτη»? Όχι αγαπητή μου, ένα όχημα που έρχεται από πίσω το αντιλαμβανόμαστε με τους καθρέπτες μας και το κράνος δεν εμποδίζει να βλέπουμε τους καθρέπτες μας.
Οπότε το επιχείρημά σας δεν στέκει.
2) Το κράνος μειώνει την ακουστική αντίληψη και ιδιαίτερα την ικανότητα προσδιορισμού της πηγής του ήχου. Κατά την οδήγηση, ιδιαίτερα μέσα σε πόλη, ο οδηγός αντιλαμβάνεται την ύπαρξη και θέση άλλων οχημάτων από τον θόρυβο π.χ. του κινητήρα ή των τροχών τους. Έτσι είναι δυνατό να κάνει ασφαλείς ελιγμούς και να αποφύγει πρόσκρουση. Κάθε μείωση της ακουστικής αντίληψης του περίγυρου, αυξάνει αισθητά και την πιθανότητα σύγκρουσης.
Καβαλάτε μοτοσικλέτα – σκούτερ – παπί – οτιδήποτε αγαπητή κα Ξένου? Έχετε την ικανότητα να κάνετε ασφαλείς ελιγμούς σύμφωνα με τα δεδομένα που επεξεργάζεται ο εγκέφαλός σας σχετικά με τον «θόρυβο του κινητήρα ή των τροχών» ? Και ειδικά μέσα σε πόλη? Δεν θα γίνω ειρωνικός αγαπητή μου, απλά θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω.....
3) Η χρήση κράνους δίνει την ψευδαίσθηση ασφάλειας και ο οδηγός γίνεται λιγότερο προσεκτικός. Αυτός που φορά κράνος καθίσταται ανώνυμος και μειώνεται το αίσθημα ευθύνης προς τους άλλους. Κοινοί εγκληματίες ή τρομοκράτες φέροντες κράνος διαπράττουν αδικήματα χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο να αναγνωριστούν.
Αυτό θα το διαχώριζα σε δύο σκέλη, το πρώτο σκέλος έχει να κάνει μόνο με την παιδεία και την εμπειρία του καθένα μας. Εάν κάποιος είναι απαίδευτος θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να μην καβαλάει μοτοσικλέτα, είτε με κράνος, είτε χωρίς.
Το δεύτερο σκέλος είναι παντελώς άσχετο με το θέμα μας και το αφήνω ασχολίαστο.
4) Η χρήση κράνους προξενεί αίσθημα μικρής ή μεγάλης δυσφορίας στον οδηγό, ανάλογα με την ευαισθησία του, με αποτέλεσμα να μειώνει σε αντίστοιχο βαθμό και την προσοχή του. Η δυσφορία προκαλείται α) λόγω του βάρους του κράνους, β) λόγω της διατάραξης στην φυσική ψύξη της κεφαλής, διότι αφενός εμποδίζει την απαγωγή θερμότητας με εξάτμιση του ιδρώτα και εκπομπή υπέρυθρης ακτινοβολίας και αφετέρου κατακρατά την ηλιακή ακτινοβολία σε περίπτωση που το χρώμα του είναι σκούρο (η χαμηλή εντός πόλης ταχύτητα και οι στάσεις στα φανάρια αποκλείουν την ψύξη), γ) λόγω της υγρασίας που δημιουργείται από την παρεμπόδιση αερισμού, δ) λόγω της μείωσης της οπτικοακουστικής αντίληψης με αποτέλεσμα το άτομο να αισθάνεται αποκλεισμένο από το περιβάλλον.
Εδώ πραγματικά με μπερδέψατε κυρία Ξένου.
Επειδή τυγχάνει να έχω οδηγήσει σε συνθήκες πραγματικής ζέστης στην έρημο της Sahara θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ένα κράνος καλής ποιότητας είναι πολύ καλύτερο από καθόλου κράνος. Εάν δε, έχετε και σκούρα ζελατίνα, ζεσταίνεστε λιγότερο.
Το να βρισκόμαστε «ακάλυπτοι» κάτω από τον ήλιο ανεβάζει περισσότερη θερμοκρασία από το να είμαστε «καλυμμένοι». Παραδειγματιστείτε από τους τοπικούς πληθυσμούς ανά τους αιώνες. Κοινωνιολόγος είστε, έχετε «δει» ποτέ tuareg ή άραβα με κοντομάνικο και σορτσάκι?
Υπάρχουν πλέον κράνη που έχουν διάτρητο πλέγμα στο άνω μέρος τους για τους πλέον ευαίσθητους, όπως και τύπου “jet” για τους κλειστοφοβικούς.
5) Η χρήση κράνους εμποδίζει τον οδηγό να φορέσει τα γυαλιά κατά του αέρα και ήλιου, ενώ ο ενσωματωμένος πλαστικός ανεμοθραύστης είναι άχρηστος για πολλούς λόγους: α) Αν είναι σκούρος είναι ακατάλληλος για νυκτερινή οδήγηση και αν είναι άχρωμος είναι ακατάλληλος για οδήγηση με ήλιο), β) μετά από ένα διάστημα γεμίζει γρατσουνιές και καθίσταται ακατάλληλος σε κάθε περίπτωση
Η χρήση κράνους ΔΕΝ εμποδίζει τον οδηγό να φορέσει γυαλιά. Εγώ φοράω γυαλιά με το κράνος μου χρόνια τώρα. Ο ανεμοθραύστης ΔΕΝ είναι άχρηστος, είναι μάλιστα πολύ καλύτερος από τα γυαλιά.Αν είναι σκούρος δεν επιτρέπετε να τον φοράτε με συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Είναι τυπωμένο πάνω στον ανεμοθραύστη. Είναι και κοινή λογική.
Αν γεμίσει γρατζουνιές τον αλλάζουμε... Ήμαρτον...
6) Εάν έντομο, όπως είναι η μέλισσα ή η σφίγγα, εισέλθει και παγιδευτεί στο κράνος, η προσοχή του οδηγού θα περισπαστεί με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του οχήματος.
Ένα έντομο δεν μπορεί να μπει σε κλειστό κράνος όσο κινείστε. Είναι θέμα φυσικής. Αντίθετα μπορεί κάλλιστα να σας μπει στο μάτι.
Αυτά το ολίγα για αρχή αγαπητή κυρία Ξένου.
Τα επιχειρήματα σας καταρρίφθηκαν ένα προς ένα.
Στη διάθεση σας για περαιτέρω κουβέντα.
.
.
.
.
.
.
.
χαζεύω εδώ και καιρό το όμορφο φόρουμ σας.
με αφορμή τις ηλιθιότητες της κυρίας και την απάντηση μου που σας παραθέτω πιο πάνω , θα ήθελα να σας συστηθώ.
Καλα χιλιόμετρα και πάντα όρθιοι.![]()
Το ξαναδιαβάζω άνετα, παρόλο που δεν νομίζω ότι οι υπεύθυνοι του εν λόγω σάιτ δίνουν δεκάρα.
nomad
![]()
nomad...
Ειδικά το κομμάτι με τους Άραβες που καλύπτονται στο 90% του σώματος τους, για να μειώνουν την θερμοκρασία που δέχονται , είναι οτι καλύτερο σαν συγκριτικό επειχήρημα. Αλλά όπως είπαμε αυτά είναι για νοήμονες ανθρώπους. Αν περιμένεις να νικήσεις κάποιον που δεν έχει μυαλό άρα και ηλίθιος , τότε νομίζω οτι τσάμπα προσπαθείς.
Καλώς ήρθες.
Gandalf
Στην Ελλάδα θέλουμε να λειτουργούν τα πάντα υπέρ του ατόμου , έστω και εις βάρος του συνόλου.
Να θυμήσω ότι αυτά που λέω για την MSF και τα λοιπά βασικά που κάμποσοι καθήσατε και γράψατε στην Οδήγηση -παρόλο που τουλάχιστον αυτά που έχω ποστάρει τα θεωρώ παιδικά- δεν είναι, είτε οδηγάς 5 είτε 35 χρόνια μια επαναληψούλα που και που τη κάνω και γω...
Το γεγονός ότι κανένας #ούστης δεν τα μαθαίνει εγκαίρως σε παιδιά σε μικρές ηλικίες και ούτε καν διαφημίσεις της προκοπής σχετικές δε βλέπουμε εδώ (όπως και τα ανάλογα για τα αυτοκίνητα) είναι το όλο έγκλημα.