Σελίδα 1 από 3 123 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 1 έως 15 από 33

Θέμα: Ας υποθεσουμε οτι εχουμε ματια

  1. #1

    Ας υποθεσουμε οτι εχουμε ματια

    ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


    Πάει ο Κόσμος «μας» κάπου; Έχει κάποια κατεύθυνση; Διέπεται από κανόνες με λογική και συνέχεια; Ξέρουμε τι τον κινεί, γιατί και προς τα πού;

    Λέγοντας κόσμο εδώ εννοώ τα στοιχεία που απαρτίζουν το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα. Τα υλικά κυρίως μέρη του και λιγότερο τα άυλα.

    Για παράδειγμα, τις εργασιακές σχέσεις ανά τον κόσμο, τους πολέμους, τις φυσικές καταστροφές, τις κινήσεις του Κεφαλαίου, την μετανάστευση, την βιοτεχνολογία, την ιατρική τεχνολογία, την τεχνολογία πολέμου, την βιομηχανία της διασκέδασης, τον τουρισμό, την κίνηση και τα συμφέροντα του πετρελαίου, τις κατασκευαστικές εταιρίες, τα πυρηνικά εργοστάσια, τις εταιρίες παροχής ενέργειας, τις τράπεζες, τις πολυεθνικές εταιρίες, τις διακρατικές συμφωνίες, τις κυβερνητικές αποφάσεις…

    Ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Ο καθένας θα μπορούσε να συμπληρώσει πάρα πολλά. Αλλά πάντα μιλώ για τα Χοντρά Λεφτά. Όλα αυτά απαρτίζουν ένα Σύστημα. Με λογική, μικρές αντιφάσεις, κανόνες, όχι τόσο κλειστό (όσο φαντάζει στα μάτια μας ένα οποιοδήποτε άλλο σύστημα) και το βασικό: Τάσεις.

    Εδώ θέλω να σταθώ. Τάσεις. Ενδεικτικές ή αποκαλυπτικές κινήσεις, σημάδια κατεύθυνσης, μεταβολές μικρής ή μεγάλης κλίμακας, αλλαγές «αξιών» και «ηθικής» ακόμα ακόμα. Αν είναι αδύνατο (που είναι) να μελετήσει κάποιος όλους τους παραπάνω παράγοντες λόγω ποσότητας, έκτασης και κυρίως τρελής ταχύτητας αλλαγών, σίγουρα μπορεί να δει τάσεις γενικά του συστήματος. Που πάει το πράγμα ρε παιδί μου, με απλά λόγια. Και ως προς ποιον.

    Παράδειγμα άλλης κλίμακας: ο άνθρωπος αποτελείται από πολύπλοκα και ανεξερεύνητα συχνά συστήματα: αναπνευστικό, νευροφυτικό, νευρικό και άλλα πολλά. Αν προσθέσεις μικροχημικές αντιδράσεις, συναισθηματικές αλλαγές και χιλιάδες άλλους παράγοντες τότε, θα χάσεις τη μπάλα γι αυτόν;;;ΌΧΙ. Εξαρτάται τι θα σε ρωτήσουν γι αυτόν και από ποια σκοπιά είσαι. Αν δηλαδή σε ρωτήσουν πως βλέπεις τον Χ, αν είναι καλά και συ είσαι 1 κυτταράκι τόσο δα που κάνει βόλτες μέσα στο σώμα του Χ και καμιά δουλίτσα που και που, το πολύ που θα μπορείς να πεις είναι ένα γενικό «καλά ή μάλλον καλά». Δεν θα ξέρεις όμως άλλα πράγματα πχ αν ο Χ πηγαίνει ταξίδι, κάνει έρωτα, δουλέυει…Αν βέβαια έχει καρκίνο τότε πιθανό να το ξέρεις και ν’ απειλείσαι κιόλας. Αν τώρα είσαι φίλος του Χ μπορείς να δεις το χρώμα του δερματός του, τη διάθεση του, αν πονά, τι κάνει, αν είναι καλά που καταναλώνει την ενέργειά του κτλ. Σίγουρα θα σου χει πει και θα ξέρεις αν γουστάρει την Κ για παράδειγμα. Ξέρεις παραπάνω, γιατί είσαι απ εξω και τον βλέπεις, αν και χάνεις όλη την κίνηση που γίνεται εντός του Χ, τα συστηματάκια που λέγαμε. Τι κρατάμε απ’ αυτή την απλοϊκή ανάλυση: ότι σημασία έχει το τι σε ρωτάνε και το βασικότερο από ποια σκοπιά απαντάς-είσαι.

    Για ν απαντήσουμε λοιπόν στο που πάει αυτός ο κόσμος πρέπει να ξεπεράσουμε εγγενείς δυσκολίες: έχουμε 1 μυαλό, 1 ζευγάρι μάτια, 1 ζευγάρι αυτιά και αυτό το σύστημα έχει άπειρο αριθμό παραγόντων και στοιχείων που αλλάζουν ανά δευτερόλεπτο. Αυτό κάποιοι το ονομάζουν χάος, αλλά μόνο χάος δεν είναι. Πρέπει λοιπόν να βγούμε απ’ το μικρόκοσμο μας του σπιτιού, της γειτονιάς, την πόλης μας, της Ελλάδας και να ρίξουμε ματιές παραέξω. Όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Αφρική, στην Αμερική, την Ασία, την Κίνα κτλ&. Πρέπει επίσης να ξεπεράσουμε γελοία σχήματα σκέψης του τύπου: μεμονωμένα περιστατικά, τυχαίο ήταν, συγκυρίες κτλ

    Το καπιταλιστικό σύστημα έχει τάσεις και δομές. Η στιβαρότητα των δομών του έγκειται σε μια αρχέγονη τακτική: καμουφλάρισμα. Η πρώτη νίκη για έναν εχθρό είναι να σε πείσει ότι δεν υπάρχει ή ότι είναι αδύναμος. Όταν βλέπεις πχ μια ναυτιλιακή εταιρία στην τηλεόραση να κανει δωρεές σε ιδρύματα χιλιάδων ευρώ, σίγουρα δεν ακούς τις κατάρες και τα μπινελίκια των εργαζομένων που άλλοτε επιβιώνουν και άλλοτε όχι (παράδειγμα από γνωστό). Βασικό στοιχείο όμως της δομής της εταιρίας είναι ο εργαζόμενος, όχι οι δωρεές. Εκεί χτυπά η καρδιά της, αυτό είναι το κρίσιμο σημείο. Εκεί πρέπει να κοιτάμε αν θέλουμε να δουμε τι συμβαίνει πραγματικά και όχι από «ανθρωπιστικούς» λόγους.

    Κοιτώντας λοιπόν τις δομές του καπιταλιστικού συστήματος μπορούμε να περιορίσουμε το που θα στρέφουμε το βλέμα αντί να χανόμαστε σ’ έναν ωκεανό πληροφοριών χωρίς συνέχεια: πολυεθνικες, κυβερνήσεις-κράτη, στρατοί-αστυνομία, τράπεζες, στρατιωτικές συμμαχίες, πολύμορφες και πολυειδείς ενώσεις κρατών (ΕΕ για παραδειγμα)

    Καταθέτω λοιπόν τις παραπάνω σκέψεις και όσες διασαφήσεις σκέφτηκα για να δώσει ο καθένας τις δικές του απαντήσεις σχετικά με το προς τα που πάει το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα.

    Οι τάσεις που εγώ εντόπισα συντομα διατυπωμένες και παραλείποντας πολλές άλλες είναι οι εξής:
    - μιλιταρισμός στην κοινωνία: στρατός και αστυνομία στο δρόμο για τη «δημόσια ασφάλεια», εξοπλιστικά προγράμματα συνεχώς αυξανόμενα, συνεργασία πανεπιστημίων και στρατιωτικών βιομηχανιών, στρατιωτικός τρόπος αντιμετώπισης των «θανατηφόρων» ιών, αύξηση του «κύρους» των σωμάτων ασφαλείας
    - πολλοί και άγνωστοι εμφύλιοι πόλεμοι, με περίεργες χρηματοδοτήσεις και σίγουρα αποτελέσματα
    - εξαγορές και συγχωνεύσεις μεγάλων, υγιών και μη εταιριών παρέα με απολύσεις.
    - λειτουργία θανατηφόρων για το περιβαλλον και τους ανθρώπους επιχειρήσεων σε συνεργασία με κυβερνητικούς παράγοντες και αστυνομία
    - μετακινήσεις πληθυσμών που προορίζονται για φτηνό εργατικό δυναμικό στις σύγχρονες πόλεις, δολοφονίες στα σύνορα, σωματεμπόριο, επιλεκτική ανάπτυξη σε «σύγχρονες» πρωτεύουσες λόγω της φτηνής εργασίας μεταναστών,
    -προώθηση της ευέλικτης, αναλώσιμης,φτηνής και συχνά απλήρωτης εργασίας. Σωματεία υπόδουλα στ αφεντικά. Υποτίμηση της εργατικής αξίας.
    - ηλεκτρονική παρακολούθηση σε επικοινωνίες, προσωπική ζωή, εργασία, δημόσιες συγκεντρώσεις,
    - αυτοματοποίηση της εργασίας και της γεωργικής παραγωγής σε σημείο που ο ανθρώπος και η φύση να έχουν οριστικά απομακρυνθεί απ αυτή. Υπερπαραγωγή και υπερσυγκέντρωση αγαθών στις μεγαλουπόλεις μαζί με πληθυσμό φυσικά.
    - ομοιογένεια στην μαζική διασκέδαση ανα τον κόσμο, κοινά πολιτιστικά «πρότυπα», αύξηση της δύναμης των μουσικών και των συναφών βιομηχανιών,
    - αγωνιώδης αναζήτηση πηγών ενέργειας λόγω αύξησης της ζήτησης. Τρομακτικό παράδειγμα: ο αμερικανικός στρατός χρειάζεται ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ 340.000 βαρέλια πετρελαίου. Αυτή η ποσότητα είναι μεγαλύτερη από εκείνη που χρειάζεται ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ η Σουηδία ή η Ελβετία (πηγή: περιοδικό Sarajevo τευχος 14, αμερικανικό υπουργείο άμυνας)
    - αντικατάσταση του κράτους ως φορέα παροχής υπηρεσιών απ τους Ιδιώτες. Αύξηση της τιμής των υπηρεσιών αυτών, χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων που δουλέυουν γι αυτους τους ιδιώτες
    - μεγάλη κινητικότητα και ανάπτυξη γύρω απ τις εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας
    - ξέπλυμα χρήματος από ναρκωτικά και όπλα στις μεγάλες τράπεζες. Συνεργασία αυτών με υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας, κυβερνήσεις και πολυεθνικές
    - ξεκάθαρη μετατόπιση της νομιμότητας προς τα εμπρος για τα κράτη, ειδικά στο ποινικο δίκαιο και την καταστολή. Δόγμα first shoot then ask (υπόθεση Μενέζες στο μετρό του Λονδίνου). Δόγμα μηδενικής ανοχής στην «τρομοκρατία». Πειράματα για όπλα αντιμετώπισης όχλου (taser, ηλεκτρικές ασπίδες, νευροπαραλυτικά αέρια, μικροκύματα κτλ). Προσπάθεια για αλλαγή των νομικών πλαισίων προς μεσαιωνικά πρότυπα: αμφισβήτηση του τεκμηρίου αθωότητας, επιμήκυνση του ορίου προφυλάκισης χωρίς δίκη, συλλήψεις με ανύπαρκτα και κατασκευασμένα στοιχεία, δίκες παρωδία( φράση ειπωμένη από συλλόγους δικηγόρων, που δεν φημίζονται και για… «επαναστατικές» διαθέσεις), επανεμφάνιση της θανατικής ποινής, βασανιστήρια σε φυλακές και τμήματα
    - πλανήτης έτοιμος να εκραγεί (συνέπεια κάποιων τάσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω). Αν και δεν αποτελεί τάση του συστήματος είναι δείκτης του πόσο και πως επιδρούν αυτές.

    Πολλές απ αυτές τις τάσεις δεν εντοπίζονται στην Ελλάδα (ακόμα), αλλα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Κοινώς, για να δούμε όλο το παζλ, πρέπει να ξεκολλήσουμε τα ματάκια μας από την Ελλαδίτσα και να κοιτάξουμε παραέξω. Επίσης άλλες απ’ αυτές εμφανίστηκαν τα τελευταια 10 χρόνια και άλλες εδώ και 70-80 χρόνια. Δεν έχουν ολες την ίδια αξία αλλά υπάρχει κάτι σημαντικό: σπάνια κάποια αντιφάσκει προς κάποια άλλη. Μάλλον λειτουργεί συμπληρωματικά. Βλέπετε, τα αφεντικά ντόπια ή πλανητικά τσεκάρουν συνεχώς το σύστημα για ατέλειες, λάθη, υποχωρήσεις και το διορθώνουν. Καμιά φορά συγκρούονται και μεταξύ τους, αλλά τ’ αποτέλεσμα δεν ευνοεί τους προλετάριους: είναι που ο ταξικός ανταγωνσισμός κοιμάται ύπνο βαθύ.

    Όλοι βλέπουμε αλλά τα θεωρούμε τυχαία. Η μελέτη οικονομικών, έγκυρων αστικών εφημερίδων (πχ Καθημερινή), διεθνών εφημερίδων και περιοδικών είναι σε θέση να μας αποκαλύψει τι σχεδιάζουν τα αφεντικά για μας, που απέτυχαν, τι προσπαθούν ξανά, με τι πειραματίζονται, που πονάνε, που κερδίζουν, που πρέπει να χτυπηθούν.

    Κερδοφορίες τραπεζών, εξαγορές, πωλήσεις, επεκτάσεις και χρηματιστήριο δεν είναι απλά ένα βαρετό παιχνίδι για φραγκάτους: είναι δείκτης του πόσο κοστίζει το αίμα των εργατών, το πόσο φτηνά αγοράζεται και πετιέται στον ωκεανό δίπλα στ’ απόβλητα όταν δεν έχει αλλή ζωή μέσα του: αυτή είναι η στιγμή της συγχώνευσης ή της πώλησης μιας εταιρίας…Ένας αριθμός σε μια γραμμή μιας εφημερίδας που θα πεταχτεί και αυτή, τόσο αξίζουμε.

    Θέλει μόνο μάτια για να τα δούμε. Δεν έχουν κανένα λόγο να κάνουν τις βαρβαρότητες τους κρυφά, αφού δεν απειλούνται από κάποιον. Για την ώρα...
    Η δραση αντικαθιστα τα δακρυα

  2. #2
    όπου γης Το avatar του/της iosif
    Εγγραφή
    13/03/2007
    Μηνύματα
    150
    Ποια βενζίνη και ποιο πετρέλαιο. Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο αυτή την εποχή τους κεντρικούς τραπεζίτες είναι το «ράλι των χωραφιών», η υπερβολική άνοδος των τιμών των αγροτικών προϊόντων που έχει αρχίσει να μεταφέρεται και στις τιμές λιανικής των τροφίμων.



    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ
    Οι τιμές του καλαμποκιού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγου έφθασαν στο τέλος Φεβρουαρίου στο υψηλότερο επίπεδο των δέκα ετών, μετά την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για αύξηση της παραγωγής βιοκαυσίμων σε 35 δισ. γαλόνια(132,5 δισ. λίτρα) έως το 2017, στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση της αμερικανικής εξάρτησης από το πετρέλαιο.

    Και παρ' όλο που η τιμή του καλαμποκιού έχει υποχωρήσει σήμερα 20% από τα υψηλά των 4,35 δολαρίων, που είχε στα μέσα Ιουνίου, τίποτα δεν δείχνει ότι το ράλι στις τιμές των αγροτικών προϊόντων θα κοπάσει. Η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων καλαμποκιού, άλλωστε, είναι κατά 38% υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι.

    Οι τιμές της σόγιας έχουν επίσης αυξηθεί κατά 53% σε σχέση με το 2006 και έφθασαν στις 13 Ιουλίου στο υψηλότερο επίπεδο της τριετίας στα 9,50 δολάρια.

    Αιτία της ανόδου είναι η προβλεπόμενη στροφή όλων και περισσότερων χωρών στην παραγωγή βιοκαυσίμων, τα οποία παράγονται από την επεξεργασία διαφόρων αγροτικών προϊόντων, αλλά και η αυξημένη ζήτηση για τρόφιμα από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας. Το 2006 πάνω από το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής αραβόσιτου στις ΗΠΑ διατέθηκε για την παραγωγή αιθανόλης για καύσιμα, καταγράφοντας αύξηση 48% σε σχέση με το 2005.

    Η διεθνής παραγωγή αιθανόλης αναμένεται να αυξηθεί από 41,1 εκατ. κυβικά μέτρα το 2004 σε 60,3 εκατ. κυβικά μέτρα το 2007, θα παρουσιάσει δηλαδή αύξηση 47%. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ανακοινώσει ότι μέχρι το 2010 θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα κράτη-μέλη η χρήση κατά 5,75% βιοκαυσίμων στις μεταφορές, με στόχο το 10% το 2020.

    Ενώ όμως αυξάνεται η ζήτηση για αγροτικά προϊόντα είτε για την παραγωγή βιοκαυσίμων είτε για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών, τα διεθνή αποθέματα σιτηρών βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τριάντα ετών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα αποθέματα σιτηρών σε διεθνές επίπεδο θα μειωθούν την περίοδο 2007-2008 κατά 111 εκατ. τόνους, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο εδώ και 28 χρόνια. Για να ρίξει μάλιστα τις τιμές, πρότεινε να οριστεί σε 0% το υποχρεωτικό ποσοστό παύσης καλλιέργειας, με την ελπίδα ότι οι ευρωπαίοι αγρότες θα παράγουν 10 με 17 εκατ. τόνους σιτηρών επιπλέον το 2008.

    Οι αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τον πληθωρισμό. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν διεθνώς 23% τους 18 τελευταίους μήνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ το Μάιο για τις τιμές των τροφίμων αυξήθηκε κατά 3,9%, σχεδόν 50% περισσότερο από το συνολικό ετήσιο πληθωρισμό που ήταν 2,6%. Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας εκτιμά ότι οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν κατά 4% φέτος, όταν η μέση αύξηση την προηγούμενη δεκαετία ήταν 2,5%.

    Ο ΟΟΣΑ και η Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO) σε πρόσφατη έκθεσή τους προέβλεψαν ότι οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν μεταξύ 20% και 50% έως το 2016.

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 22/07/2007

    ΚΟΙΝΩΣ: ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΛΛΆ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ. ΔΗΛΑΔΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΡΕΥΜΑ! ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΦΑΝΕ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΦΤΗΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΙΠ!
    καλά που βγήκα φρόνιμος, υπάκουος, σκυφτός

  3. #3
    Nα ενα καινουριο στοιχειο που επιβεβαιωνει μια παρατηρηση που εκανα: μεγαλη αναγκη για ενεργεια.

    Καποιος που γνωριζει θα μπορουσε να μας πει και το σοι ειδους τροφιμα ειναι αυτα που "καιγονται" για να παραχθει ενεργεια και αν διατεθενται και για μαμ, σε κατι χαζα υποκειμενα σαν και μας...
    Η δραση αντικαθιστα τα δακρυα

  4. #4
    Να με συμπαθάτε αλλα δε βρίσκω τίποτα κακό στο να καίμε καύσιμα απο καλλιεργήσιμη φυτική ύλη (ελαιοκράμβη) και όχι απο άνθρακα...






    Όσο για τα περί συστηματος, ΟΛΟΙ (μηδενός εξαιρουμένου) είμαστε μέρος του...

    71°1′8″N 25°47′50″E
    48°07'01.6"N 1°27'50.9"W

    Le Servonais

  5. #5
    Δεν γνωριζω ρε καπταιν.. Μακαρι να ειναι καλο, ξερω γω...Και αν γλιτωνει τιποτα η ανασα μας και η ατμοσφαιρα, να προχωρησει..

    Μερος του συστηματος ειμαστε ολοι λογω κοινωνικης αναγκαιοτητας, οχι επειδη συμμεριζομαστε την ηθικη και τις τασεις του.

    Οποιος μπορει και ζει σ ερημο νησι, με δικο του κλιμα και μεσα για να ζησει, τοτε ειναι εκτος συστηματος και απολαμβανει την βασιλευουσα μοναξια και αντικοινωνικοτητα του...
    Η δραση αντικαθιστα τα δακρυα

  6. #6
    Αρχικά δημιουργήθηκε από Resistman
    Μερος του συστηματος ειμαστε ολοι λογω κοινωνικης αναγκαιοτητας, οχι επειδη συμμεριζομαστε την ηθικη και τις τασεις του.
    Και να ΜΗΝ τη συμμερίζεσαι ΕΙΣΑΙ μέρος του συστήματος...

    Το σύστημα χρειάζεται την αντίδραση για να επιζήσει, τους κουκουλοφόρους για να έχει αντίπαλο, τα γκαζάκια για να έχει κλούβες των ματ σε κάθε γωνία, τους αναρχικοαριστεροαυτονομους για να έχει δικαιολογία για κάθε του πράξη.

    Παίζετε το παιχνίδι του συστήματος, ακόμα και όσοι νομίζετε οτι το πολεμάτε


    71°1′8″N 25°47′50″E
    48°07'01.6"N 1°27'50.9"W

    Le Servonais

  7. #7
    M.A.E.Θ.Ρ.Α.Τ. Το avatar του/της sniper
    Εγγραφή
    11/11/2002
    Μηνύματα
    15.787
    Αρχικά δημιουργήθηκε από Cpt. Haddock
    Και να ΜΗΝ τη συμμερίζεσαι ΕΙΣΑΙ μέρος του συστήματος...

    Το σύστημα χρειάζεται την αντίδραση για να επιζήσει, τους κουκουλοφόρους για να έχει αντίπαλο, τα γκαζάκια για να έχει κλούβες των ματ σε κάθε γωνία, τους αναρχικοαριστεροαυτονομους για να έχει δικαιολογία για κάθε του πράξη.

    Παίζετε το παιχνίδι του συστήματος, ακόμα και όσοι νομίζετε οτι το πολεμάτε


    Τρομάζω με αυτό που σκέφτομαι και θα πω


    Δλδ.... να κάτσουμε και να μην κάνει κανένας τίποτα; ΜΗ αντίδραση δλδ;
    Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.

  8. #8
    Αρχικά δημιουργήθηκε από sniper
    Δλδ.... να κάτσουμε και να μην κάνει κανένας τίποτα; ΜΗ αντίδραση δλδ;
    Αυτό που λέω είναι οτι "πολεμώντας" το σύστημα το δυναμώνουμε...

    Ο καλύτερος τρόπος είναι "απο μέσα"

    κι εγώ τρόμαξα όταν διάβασα οτι έγραψες
    71°1′8″N 25°47′50″E
    48°07'01.6"N 1°27'50.9"W

    Le Servonais

  9. #9
    Τωρα το γ@μησες...Το συστημα δεν χρειαζεται αντιδραση για να λειτουργησει, χρειαζεται εκτονωτες των κοινωνικων αντιθεσεων που προκυπτουν καθημερινα. Και αυτη τη βρωμοδουλεια την κανουν τα μεσα ενημερωσης (ολα), οι συνδικαλιστες και οι τεχνικες ελεγχομενων κοινωνικων "εκρηξεων"

    Στο θεμα μας και θα ειμαι κοσμιος. Καμια ταση, καποιο γενικο χαρακτηριστικο, κατι που αλλαζει τελευταια, εστω αθορυβα;
    Η δραση αντικαθιστα τα δακρυα

  10. #10
    M.A.E.Θ.Ρ.Α.Τ. Το avatar του/της sniper
    Εγγραφή
    11/11/2002
    Μηνύματα
    15.787
    Αρχικά δημιουργήθηκε από Cpt. Haddock
    ....

    Ο καλύτερος τρόπος είναι "απο μέσα"

    ....

    Αυτό με το δάχτυλο και το μέλι το ξέρεις....
    Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.

  11. #11
    κοιμώμενος άγρυπνα Το avatar του/της Gandalf dr685sm
    Εγγραφή
    25/04/2004
    Μηνύματα
    1.755
    resistman...

    Η ανάλυση αυτή είναι κάτι που περίμενα οτι κάποια στιγμή θα τοποθετούσες εδώ και οχι άδικα.
    Το θέμα όμως είναι το τι μπορεί να κάνει ο καθένας απο εμάς έναντι ή αν θες αντιμετωπίζοντας αυτά.

    Το σύστημα είναι ισχυρό και βσίζεται πολύ απλά σε πρωτόγονα ένστικτα και σκέψεις που χαρακτηρίζουν τα όντα άνθρωποι.

    Ασφάλεια.

    Θες να νιώθεις ασφαλής μέσα σε ενα σύνολο είτε απο εξωτερικούς παράγοντες, είτε ακόμα και απο εσωτερικούς (βλ. τρομοκρατία). Κάποιοι απο αυτοί είναι υπαρκτοί, κάποιοι ίσως να είναι έντεχνα δημιουργημένοι για την υποβολή πράξεων και σκέψεων. Τρανό παράδειγμα η έκρηξη στο Μανχάταν απο αγωγό αερίου και νόμιζαν στην αρχή οτι είχαν δεχτεί χημική επίθεση.

    Φαγητό - Επιβίωση.

    Ο κόσμος μας , κατοικείται απο 6 δις περίπου ψυχές. Το 1/10 αυτών έχει τον κύριο έλεγχο και την τεχνολογία διαχείρισης αυτού του τροφικού πλούτου. Είναι αναμενόμενο να δημιουργούνται ανισσότητες και ανισοροπίες απο την στιγμή που η παραγωγή δεν ισοσταθμίζει την κατανάλωση αλλά δημιουργεί πλεόνασμα ,που όμως δεν μπορεί να συντηρηθεί και αναλλώνεται χωρίς λόγο αντί να γίνει παροχή του εκεί που πρέπει.

    Πλούτος - Δύναμη.

    Σε κάθε αγέλη , ομάδα, σύνολο ζώων υπάρχει το δυνατότερο έμβιο όν. Απο τα έντομα μέχρι και τα θηλαστικά αυτό είναι απαράβατος κανόνας. Μάλιστα στην δύναμη αυτή δεν τίθεται όριο, εκτός απο το χρονικό όπου και πάλι εναλάσσεται η αρχηγία. Στους ανθρώπους απλά μπορούμε και ελέγχουμε τον χρόνο σαν έννοια και προλαμβάνουμε το ποιός θα είναι σε θέση να ακολουθήσει στην αρχηγία.

    Αναπαραγωγή του είδους.

    Εδώ να δείς τι γίνεται ή τι θα γίνει. Η ανεπτυγμένη Δύση παρουσιάζει μια υποτονική δημιουργία ζωής στον πλανήτη καθώς αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά άλλο τον πλούτο και τις πηγές του για την υποστήριξη ζωών. Στον ανεπτυσσόμενο όμως κόσμο, το να κάνεις παιδιά είναι ακόμα άθλημα. Επιπρόσθετα εκεί έχουν και έλλειψη τροφών και πλούτου.
    Πως νομίζεις δημιουργείται το κύμα μεταναστών; Είναι λογικό σαν έμβια όντα να ψάχνουμε την καλύτερη τοποθεσία να επιβιώσουμε με τις ιδανικότερες συνθήκες. Η εκμετάλευση που γίνεται αμέσως μετά είναι φυσικό επακόλουθο μιας και ο Δυτικός κόσμος δεν παραδίδει την αρχηγία του. Οπότε ο άμοιρος που θα εισέρθει στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν αποτελεί παρά μόνο ακόμα ενα εργατικό χέρι (φτηνό κιόλας) που όμως είναι πλέον εντός των ορίων της χώρας/ηπείρου. Έτσι είναι και πιο εύκολο να τον εκμεταλλευτείς μια και τα λίγα δικαιώματα που είχε στον παλιό του τόπο διαμονής δεν ισχύουν πλέον. Και αυτός έχει την ψευδαίσθηση οτι ζεί πλέον το όνειρο του.. και πεθαίνει με αυτήν.

    Όσον αφορά την διαχείριση του πλανήτη... όπως το είχε πεί κάποιο παληκάρι πολύ πιο πριν εδώ...

    Εμείς είμαστε ο ιός και ο πλανήτης σιγά-σιγά ανεβάζει την θερμοκρασία του , για να εξυγιανθεί απο το παράσιτο/ιό.

    Δεν είμαστε ανώτεροι απο την Φύση. Είναι ορατό απο την κοινωνική μας δομή εώς και την καθημερινότητα του πλανήτη που βιώνουμε (καύσωνας λέει για 10 μέρες απο χθες).

    Όλα αυτά είναι ορατά σε εμάς... απλά επιλέγουμε τον μικρόκοσμο μας , που όπως πάντα είναι σημαντικότερος απο κάθε τι άλλο , λόγω του τεράστιου συνειδητού ΕΓΩ που φέρει ο άνθρωπος.

    Είμαστε όμως στην πραγματικότητα τόσο ευάλωτοι που δεν αντιλαμβανόμαστε πως αρκεί ενα λιώσιμο των πάγων ή μια πέτρα διαμέτρου μερικών χλμ απο το διάστημα ,μέσα στα επόμενα 10 λεπτά απο τώρα που γράφουμε την γνώμη μας, να μας μετατρέψει σε ενα σωρό αστρικής σκόνης ή απλά σε είδος που κυριαρχούσε κάποτε στα έμβια όντα του πλανήτη. (βλ. δεινόσαυρους).

    Το θέμα μας λοιπόν φίλε δεν είναι να δούμε τις βαρβαρότητες του διπλανού μας πρώτα. Είναι να δούμε το πόσο γενικά μικροί είμαστε σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Το οτι δουλεύουμε σαν τους μαλάκες αυτή την στιγμή οχι για να κονομάνε άλλοι... .αλλά για να έχουμε Ι.Χ, Μηχανή, σπίτι, γκόμενα/γκόμενο, status quo και διακοπές σε κανά νησί.

    Για τον μικρόκοσμο μας δηλαδή ανάμεσα σε 6 δις μικρόκοσμους, που επιβαρύνουν ενα πλανήτη , σε ενα μικρό ηλιακό σύστημα, στο τέλος ενός γαλαξία , σε ενα αστρικό νεφέλωμα , ανάμεσα σε δισεκατομύρια άλλα νεφελώματα ίσως σε ενα απο τα παράλληλα σύμπαντα.

    Τα μάτια μας τα έχουμε φίλε, αλλά βλέπουμε μέχρι εκεί που μπορούμε ή μέχρι εκεί που θέλουμε να δούμε.... γιατί αν είχαμε μάτια για τα παραπάνω με ευρυγώνιο φακό.....

    ΧΕΣΜΕΝΟ ΘΑ ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ... ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΕΔΩ

    Καλημέρα φίλε και σκέψου και λίγο πιο ανοιχτά. Μην δεσμεύεις μόνος σου τον εαυτό σου.

    Gandalf
    Στην Ελλάδα θέλουμε να λειτουργούν τα πάντα υπέρ του ατόμου , έστω και εις βάρος του συνόλου.

  12. #12
    Η απαντηση σου εντυπωσιακη, σοβαρα μιλω. Και απ οτι καταλαβα καθησες και διαβασες αυτο που εγραψα (εφαγα πανω απο 5 ωρες για να το γραψω και να για να βρω τα στοιχεια απ τη σκοπια που τα βλεπω ψαχνω χρονια με πολλα λαθη, παραλειψεις και ατελειες εννοειται)


    Σε οσα εγραψες (με αρκετα απ τα οποια συμφωνω και δεν τα περιελαβα στις παρατηρησεις μου) θελω να κανω 2-3 ολιγολογα σχολια:

    - δεν ειμαστε ολοι ιδιοι. Δεν υπαρχει "εμεις", γιατι απλα καποιοι εχουν το καρπουζι και το μαχαιρι, αρκετοι χαιρονται γι αυτο και οι υπολοιποι τον πινουν. Συνεπως στις "καλες" προθεσεις ενος μεγαλοβιομηχανου να σωσει το περιβαλλον που αυτος γαμησε, δεν θα ειμαι διπλα.

    - Η λυση δεν βρισκεται στις ατομικες αντιδρασεις (αν βεβαια ορισαμε και συμφωνησαμε ποιο ειναι το προβλημα). Η λυση βρισκεται στις αυτονομες συλλογικες απαντησεις, των ανθρωπων που τον τρωνε, μετα συγχωρησεως. Αν δεν μιλησουν αυτοι για λογαριασμο τους, ποιος θα μιλησει...;

    - Ο μικροκοσμος και η ατομικοτητα ειναι οι επιλογες του συστηματος και οι κωδικες για να βρισκει λυση. Ο ατομικος καθορισμος των ορων ζωης ειναι παντα μια αυταπατη και μια εχθρικη προς την κοινωνια πραξη. (η θερμοκρασια του πλανητη ανεβαινει και αντι να γινει κατι γι αυτο συλλογικα, κοιταμε ο καθενας να βαλλουμε μεγαλυτερο κλιματιστικο στο σπιτι...Και οσοι δεν μπορουν..να πανε να γ...)

    - Οι παραχωρησεις του συστηματος (μηχανη, ψευτοδιασκεδαση, μαλακιουλες να περναμε καλα) ειναι σε συναρτηση με τα περιθωρια που αυτο εχει, με τις επιδιωξεις του και την θεληση μας για ετεροκαθορισμο)
    Η δραση αντικαθιστα τα δακρυα

  13. #13
    κοιμώμενος άγρυπνα Το avatar του/της Gandalf dr685sm
    Εγγραφή
    25/04/2004
    Μηνύματα
    1.755
    Resistman...

    Η κάθε αλλαγή γίνεται με ενα μικρό βήμα που κάνει ο καθείς για τον εαυτό του. Στο θέμα δασών ας πούμε κανείς δεν βγήκε να πεί ..."αγαναχτήστε τώρα"... ο καθένας ήθελε να κάνει κάτι , έστω και εν βρασμώ ψυχής και χωρίς λογική σκέψη. Η ατομική ενέργεια στο τέλος έγινε συνολική στο Σύνταγμα.

    Επίσης σημείωσε κάτι... ίσως να κάνει την διαφορά για σένα όπως έκανε για μένα. Ο υλικός πλούτος σε λογικό βαθμό , βοηθάει την επιβίωση. Δεν σου χαρίζει άλλη οπτική γωνία για να δείς όμως τον κόσμο. Όσα και να έχεις συγκεντρώσει , οτι χρήματα και αν έχεις , η καθημερινότητα σου αλλάζει σε διαδικασίες και οχι σε οπτική γωνία.

    Μπορεί να νιώσεις πιο ελεύθερος απο τα καθημερινά προβλήματα όσον αφορά το οικονομικό σκέλος , αλλά και πάλι.... αν έχεις τον "ελεύθερο χρόνο σκέωης" θεωρείς πως είναι ικανός ο Α κάτοχος πλούτου στον δυτικό κόσμο να αλλάξει οπτική σχετικά με το περιβάλλον ή την ύπαρξη του ώς στοιχείο της Φύσης επί του πλανήτη Γη;

    Ο υπερκαταναλωτισμός, ο καπιταλισμός που αναφέρεις , είναι τεχνάσματα παρωπίδας. Δεσμεύουν όπως λες το οπτικό πεδίο , οχι απο το οτι κάποιοι μπορεί να σε εκμεταλλεύονται. Αυτό γίνεται κάθε μέρα ακόμα και απο το ίδιο σου το παιδί πολλές φορές. Οχι.....
    Οι παρωπίδες μπαίνουν στην αντίληψη οτι τα περισσότερα "δώρα των Δαναών" σε υλικό και κοινωνικό πλούτο , είναι βάρη που δεσμεύουν την σκέψη και τις ιδέες.
    Αλήθεια ... για σκέψου...

    Αν πραγματικά είχες μια δουλειά που σου εξασφάλιζε ενα απλό σπίτι δύο δωματίων και ενα παπί για όχημα μετακίνησης, μαζί με ικανό φαγητό και εκπαίδευση για τα παιδιά σου... τι θα σε ωφελούσε στον τρόπο σκέψης ή στην οπτική σου, αν το σπίτι ήταν στα Β.Π. το όχημα ήταν ινδιάνικο jeep (βλ.Cayenne) και το χρήμα είχε συσσωρευτεί σαν όγκος στο σπίτι σου και στον λογαριασμό σου;

    Ο χρόνος που θα κέρδιζες ή θα κέρδιζε κάποιος άλλος , απο την αφαίρεση του "κάθε μέρα" στο μυαλό , θα μετατρεπόταν άραγε στο ποιός είμαι , τι κάνω, ποιόν βοηθάω τώρα, γιατί ειμαι εδώ και τι είναι εκείνο που πραγματικά μας περιτριγυρίζει σαν σκοτεινό πέπλο με αστέρια;
    Αν θα σκεφτόσουν πως ο χρόνος των 40-50 χρόνων ζωής που θα έχω, είναι αρκετός για να βιώσω τα απλά;....

    Πολύ αμφιβάλω φίλε μου. Η ζωή είναι άδικη γιατί η οπτική των περισσοτέρων έχει να κάνει με αυτό. Δεν επιδιώκουμε το να ζήσουμε... αλλά στο να ζήσουμε καλύτερα απο τους άλλους όπως είπες , μόνο όμως στον υλικό τομέα. (βλ. κανόνας του ισχυρότερου).

    Το μεγάλο προνόμιο του ανθρώπου είναι η δημιουργική σκέψη οχι μόνο στον υλικό τομέα... αλλά σε εκείνο που θα του δώσει το κίνητρο για να ζήσει να απολαύσει..

    Απο το πέταγμα ενός σπουργιτιού που κάθεται στο κάγκελο του παράθυρου σου, μέχρι και το γέλιο που θα κάνεις με τον κολητό ενώ ρουφάει τον καφέ τσαντισμένος γιατί η ομαδάρα του, τον ήπιε χθες.

    Έχουμε κάνει λάθος στο κέντρο του κόσμου και των ενδιαφερόντων μας φίλε. Γιατί αν πραγματικά είναι τελικά αυτός ο "αιώνας της αφύπνησης" και οι περισσότεροι στραφούμε στο πως να απολαύσουμε τον χρόνο που μας δόθηκε στην ζωή , δεν πα να έχουν και όλο τον πλούτο και τα χρήματα της Γης... πάλι ΦΤΩΧΟΜΠΙΝΕΔΕΣ θα είναι μπροστά σε αυτό που θα έχουμε εμείς.

    80 χρόνια ζωής κατά Μ.Ο. φίλε είναι πολύ λίγα για να βιώνεις την ζωή όπως πρέπει. Αν ξοδεύουμε τώρα και τα 80 για να δούμε τι θα κάνουμε και πως θα πληρωθούμε ή θα πληρώνουμε με ίσο ή καλύτερο τρόπο... το χάσαμε το παιχνίδι.

    Θα δώσουμε μόνο προσοχή σε μια επιβίωση με τα απαραίτητα και ίσως κάποιες υλικές απολαύσεις. Απο εκεί και πέρα, ίσως το μόνο που σου δίνω βάση και είμαι μαζί σου , είναι να παραχωρήσουμε το ίδιο δικαίωμα και στα παιδιά μας , με το να μην αφήσουμε να καταστραφεί ο πλανήτης που είναι το ενοικιασμένο σπίτι μας.

    Ελπίζω να είδες την εκπληκτική διαφήμιση της Greenpeace με το παιδάκι...

    Gandalf
    Στην Ελλάδα θέλουμε να λειτουργούν τα πάντα υπέρ του ατόμου , έστω και εις βάρος του συνόλου.

  14. #14
    Αρχικά δημιουργήθηκε από Resistman
    Καποιος που γνωριζει θα μπορουσε να μας πει και το σοι ειδους τροφιμα ειναι αυτα που "καιγονται" για να παραχθει ενεργεια και αν διατεθενται και για μαμ, σε κατι χαζα υποκειμενα σαν και μας...
    Αρχικά δημιουργήθηκε από Cpt. Haddock
    Να με συμπαθάτε αλλα δε βρίσκω τίποτα κακό στο να καίμε καύσιμα απο καλλιεργήσιμη φυτική ύλη (ελαιοκράμβη) και όχι απο άνθρακα

    Τα βιοκαύσιμα είναι ΜΙΑ λύση (από τις πολλές), δεν είναι όμως πανάκεια. Δεν θα μας σώσουν αυτά από τα περιβαλλοντικά και ενεργειακά προβλήματα, είναι ωστόσο ένα λιθαράκι στην συνολική προσπάθεια.
    Για να μην αλλοιώσω τη θεματολογία αυτής της συζήτησης, άνοιξα εδώ topic με λίγες πληροφορίες για τα βιοκαύσιμα, καθώς μας αφορά λιγο πολύ, μιας και θα κληθούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και εμείς.

  15. #15
    Αρχικά δημιουργήθηκε από road spirit
    Τα βιοκαύσιμα είναι ΜΙΑ λύση (από τις πολλές), δεν είναι όμως πανάκεια. Δεν θα μας σώσουν αυτά από τα περιβαλλοντικά και ενεργειακά προβλήματα, είναι ωστόσο ένα λιθαράκι στην συνολική προσπάθεια.
    Για να μην αλλοιώσω τη θεματολογία αυτής της συζήτησης, άνοιξα εδώ topic με λίγες πληροφορίες για τα βιοκαύσιμα, καθώς μας αφορά λιγο πολύ, μιας και θα κληθούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και εμείς.
    71°1′8″N 25°47′50″E
    48°07'01.6"N 1°27'50.9"W

    Le Servonais

Σελίδα 1 από 3 123 ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

  1. ας υποθέσουμε πως το "παρασκευή pulp" μετονομάζεται σε..
    από ziggΥ στο forum Συναντήσεις & βόλτες
    Απαντήσεις: 48
    Τελευταίο μήνυμα: 04/02/2011, 15:15
  2. Ξέρω ότι τα έχουμε ξαναπεί(dr650)...
    από Ζεύκας στο forum Off topic
    Απαντήσεις: 5
    Τελευταίο μήνυμα: 11/07/2009, 21:23
  3. Ας εγκαινιάσω λοιπόν αυτή τη θεματολογία
    από DIT στο forum Οδήγηση: Tips & tricks
    Απαντήσεις: 26
    Τελευταίο μήνυμα: 28/11/2007, 17:47
  4. Από ότι όλοι μας είδαμε.......
    από bikersonly στο forum Off topic
    Απαντήσεις: 31
    Τελευταίο μήνυμα: 21/11/2003, 07:30
  5. Απαντήσεις: 21
    Τελευταίο μήνυμα: 05/11/2003, 10:28

Κανόνες δημοσιεύσεων

  • Δεν μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα
  • Δεν μπορείτε να απαντήσετε
  • Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας
  •  
  • Ο κώδικας ΒΒ είναι ΟΝ
  • Τα smilies είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας [IMG] είναι OFF
  • Ο κώδικας [VIDEO] είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας HTML είναι OFF