Σελίδα 1 από 3 123 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 1 έως 15 από 39

Θέμα: Κοιτώ εκεί που θέλω να πάω...?

big boned μέλος Το avatar του/της cartman

Κοιτώ εκεί που θέλω να πάω...?

Να αρχίσω λέγοντας Μπράβο σε όσους δίνουν συμβουλές που για μάς του νέους αναβάτες είναι κάτι περισσότερο από χρήσιμες!
    Δεν έχω πάει σε κάποιο σχολείο οδήγησης μοτοσυκλέτας ούτε διάβασα (ακόμη) κάποιο βιβλίο. Παρακολουθώ τις συζητήσεις από το φόρουμ (και όχι μόνο) περί σωστής και ασφαλούς οδήγησης και ήθελα να ρωτήσω το εξής:
    Όλοι συμβουλεύουν να "κοιτάμε εκεί που θέλουμε να πάμε!". Όταν πλησιάζω μια στροφή και όταν είμαι σε αυτήν, συνήθως κοιτώ την άσφαλτο για τοιχόν ανώμαλο οδόστρωμα, λακούβες, χώμα, λάδια κ.τ.λ και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ στην έξοδο! Την έξοδο την κοιτώ μόνο στιγμιαία. Δεν έχω εμπιστοσύνη δηλαδή να κοιτώ συνεχώς την έξοδο...νοιώθω ότι δεν βλέπω πού πάω...
    Καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι να κοιτάμε την έξοδο αλλά μέχρι τώρα μου προσφέρει ανασφάλεια...
    Μάλλον κάνω κάτι λάθος!

Ευχαριστώ
    Chris

Να γράφει το κοντερ...... Το avatar του/της Maira

Re: Κοιτώ εκεί που θέλω να πάω...?

Αρχικά δημιουργήθηκε από cartman
    Να αρχίσω λέγοντας Μπράβο σε όσους δίνουν συμβουλές που για μάς του νέους αναβάτες είναι κάτι περισσότερο από χρήσιμες!
    Δεν έχω πάει σε κάποιο σχολείο οδήγησης μοτοσυκλέτας ούτε διάβασα (ακόμη) κάποιο βιβλίο. Παρακολουθώ τις συζητήσεις από το φόρουμ (και όχι μόνο) περί σωστής και ασφαλούς οδήγησης και ήθελα να ρωτήσω το εξής:
    Όλοι συμβουλεύουν να "κοιτάμε εκεί που θέλουμε να πάμε!". Όταν πλησιάζω μια στροφή και όταν είμαι σε αυτήν, συνήθως κοιτώ την άσφαλτο για τοιχόν ανώμαλο οδόστρωμα, λακούβες, χώμα, λάδια κ.τ.λ και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ στην έξοδο! Την έξοδο την κοιτώ μόνο στιγμιαία. Δεν έχω εμπιστοσύνη δηλαδή να κοιτώ συνεχώς την έξοδο...νοιώθω ότι δεν βλέπω πού πάω...
    Καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι να κοιτάμε την έξοδο αλλά μέχρι τώρα μου προσφέρει ανασφάλεια...
    Μάλλον κάνω κάτι λάθος!

Ευχαριστώ

Χμμμ, εδώ ίσως να διίσταντε οι απόψεις!!!! (δεν έχω καμιά γρήγορη μηχανή) αλλά αυτό που κοιτάω όταν θέλω να πάρω μια στροφή σχετικά γρήγορα είναι την εσωτερική ή εξωτερική λευκή γραμμή εκεί που χάνεται από την στροφή! Έτσι μπορώ ανά πάσα στιγμή να υπολογίζω την κλίση της στροφής! και μετά επιλέγω το γκάζι που θα δώσω!!!! Αλλά αυτό κάνω εγώ! μπορεί κι εγώ να είμαι λάθος!!!
    ....Έχω επιλεκτική ακοή. Συγνώμη δεν επιλέχτηκες.......

Cartmant δεν κάνεις κάτι λάθος απλά δεν το έχεις συνηθίσει...

Ειναι λογικό να θες ενστικτωδώς να κοιτάξεις μπροστά σου, ενώ δίνεις εντολή στον εγκέφαλο να εκτελέσει κάτι φαινομενικά παράλογο (να κοιτάς αλλου απο εκεί που κοιτάει η μηχανή)

Εξάσκηση και μόνο εξάσκηση

Εμένα τώρα σιγα σιγα αρχίζει και γίνεται πιο αυτόματη κίνηση, αλλά ακόμα πολλές φορές πρέπει να πιέσω τον εαυτό μου να το κάνει (και συχνά γυρνάω το κεφάλι στην έξοδο της στροφής αλλά ρίχνω και κλεφτές ματιές ευθεία )

Αν το προσπαθείς συνέχεια θα έρθει

71°1′8″N 25°47′50″E
    48°07'01.6"N 1°27'50.9"W

Le Servonais

Solomostrongos Το avatar του/της byron

Re: Re: Κοιτώ εκεί που θέλω να πάω...?

Αρχικά δημιουργήθηκε από Maira
    Χμμμ, εδώ ίσως να διίσταντε οι απόψεις!!!! αλλά αυτό που κοιτάω όταν θέλω να πάρω μια στροφή σχετικά γρήγορα είναι την εσωτερική ή εξωτερική λευκή γραμμή εκεί που χάνεται από την στροφή!
    Αυτό που λες είναι το vanishing point. Διαβάζουμε τη επερχόμενη στροφή με σκοπό να προσαρμόσουμε την ταχύτητα, θέση σώματος κλπ αντίστοιχα. Δεν έχει εφαρμογή όμως στις συνεχόμενες στροφές.

Αυτό που λεέι ο φίλος αφορά το μαγικό κοίταγμα που διορθώνει (μέχρι ένα σημείο έτσι; ) την έξοδο της μοτό. Εκέι που λέμε δεν μπάινω, μου ανοίγει, δεν με παίρνει και άλλα όμορφα φτάνει ένα κοίταγμα στο σημείο που θέλουμε να πάμε και voila ......

Απ΄τα πιο σημαντικά tips της οδήγησης κατά τη γνώμη μου.

SRX6 & Tuono Rulezzz
    Επί αμφιβολίας άνοιξε τέρμα το γκάζι. Μπορεί να μη δώσει λύση στο πρόβλημα αλλά θα δώσει τέλος στην αγωνία..

M.A.E.Θ.Ρ.Α.Τ. Το avatar του/της sniper

Re: Re: Κοιτώ εκεί που θέλω να πάω...?

Αρχικά δημιουργήθηκε από Maira
    Χμμμ, εδώ ίσως να διίσταντε οι απόψεις!!!! ....
    Δεν υπάρχουν απόψεις αλλά ο σωστός τρόπος! Και είναι ένας:

Κοιτάμε το δρόμο μπροστά μας (για τυχόν ανωμαλίες κλπ κι άμα έχει δεν πάμε γρήγορα ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ!). Αφού έχουμε δει τι έχει μπροστά μας και πάρουμε την σωστή κλίση για την στροφή μπροστά μας (κι αυτό γίνεται διαβάζοντας την στροφή, δλδ κοιτώντας που τελειώνει η στροφή και καταλαβαίνοντας εάν ανοιγει ή κλείνει) ανοίγουμε απαλά και προοδευτικά το γκάζι....

Απλό είναι αλλά θέλει εξάσκηση να το κάνεις χωρίς να το σκέφτεσαι...
    Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.

M.A.E.Θ.Ρ.Α.Τ. Το avatar του/της sniper

Re: Re: Re: Κοιτώ εκεί που θέλω να πάω...?

Αρχικά δημιουργήθηκε από byr0n
    Αυτό που λες είναι το vanishing point. Διαβάζουμε τη επερχόμενη στροφή με σκοπό να προσαρμόσουμε την ταχύτητα, θέση σώματος κλπ αντίστοιχα. Δεν έχει εφαρμογή όμως στις συνεχόμενες στροφές.
    Δεν έχει; για πες.... (εκτός αν εννοείς τις στροφές που βγαίνοντας απο την μία μπάινεις στην άλλη και βλέπεις τις εξόδους απανωτά...

Αρχικά δημιουργήθηκε από byr0n

Αυτό που λεέι ο φίλος αφορά το μαγικό κοίταγμα που διορθώνει (μέχρι ένα σημείο έτσι; ) την έξοδο της μοτό. Εκέι που λέμε δεν μπάινω, μου ανοίγει, δεν με παίρνει και άλλα όμορφα φτάνει ένα κοίταγμα στο σημείο που θέλουμε να πάμε και voila ......

Απ΄τα πιο σημαντικά tips της οδήγησης κατά τη γνώμη μου.

Hook turn?
    Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.

Ποσαδιστής Το avatar του/της el_hymador
    Κοιτα μακρυα μπροστα και οχι λιγα μετρα απ την ροδα

Ειναι τεραστια η διαφορα!!

Δυσκολευτηκα πολυ να το συνηθησω, αλλα πραγματικα ειναι απο τα καλυτερα tips που μπορεις να παρεις η να δωσεις σχετικα με την οδηγηση.

Αν εισαι με το βλεμμα καρφωμενο στο οδοστρωμα παιρνεις τις στροφες σε μια τεθλασμενη πορεια, πεφτεις ατσαλα στα φρεα κτλ-κτλ. αν ακολουθησεις το ''κοιτα μακρυα και αγναντευε'' πραγματικα θα δεις πολυ μεγαλη βελτιωση στην οδηγηση σου, θα ρεεις πλεον στον δρομο και δεν θα πηγαινεις γκαζι- φρενο σαν να κανει διακοπες το μηχανακι.

απλα προετοιμαζεσαι καλυτερα για την επομεη στροφη.

Φυσικα ενοειται -και εδω ειναι το δυσκολο- οτι σκαναρεις και τον χωρο μπροστα σου ταυτοχρονα, αλλα πολυ πριν φτασεις εκει.

Στην πολη το ξεχναμε, μιλαμε για οδηγηση σε επαρχιακους και εθνικη.

Παλαιό μέλος Το avatar του/της vassilis88
    εχω πεσει σε αριστερη επειδη κοιτουσα την εξοδο κ ετσι δν ειδα ενα εξογκωμα στην ασφαλτο, που ηταν αρκετο για να με ριξει. τωρα δν παω ποτε τοσο γρηγορα που να μην τσεκαρω πως ειναι το οδοστρωμα κατω πρωτα.

Solomostrongos Το avatar του/της byron

Re: Re: Re: Re: Κοιτώ εκεί που θέλω να πάω...?

Αρχικά δημιουργήθηκε από sniper
    (εκτός αν εννοείς τις στροφές που βγαίνοντας απο την μία μπάινεις στην άλλη και βλέπεις τις εξόδους απανωτά...
    τις συνεχόμενες εννοώ.

Ηook turn ; Για το «κοιτάω εκεί που θέλω να πάω» μιλάει ο cartman.
    Αν εννοείς ότι κοιτάμε την έξοδο και που θέλουμε να πάμε ως μέρος του hook turn οκ. Αλλα αν κατάλαβα καλά, ο cartman εννοεί κατά την διάρκεια της στροφής. (νομίζουμε ότι ανοίγει η γραμμή, και με το που κοιτάμε το σωστό σημείο εξόδου αμέσως διορθώνει )

SRX6 & Tuono Rulezzz
    Επί αμφιβολίας άνοιξε τέρμα το γκάζι. Μπορεί να μη δώσει λύση στο πρόβλημα αλλά θα δώσει τέλος στην αγωνία..

Κομμένο μέλος Το avatar του/της dimokritos
    όπως είπαν και τα παιδία συνήθεια είναι. μέχρι να το κάνω από μόνος μου, είχα ως έναν βαθμό ανασφάλεια αλλά πλέον όχι. δοκίμασέ το για αρχή όσο μπορείς σε δρόμους που ξέρεις και θα το κάνεις αυτόματα σε λιγο καιρό παντου.

το πως διορθώνει η τροχιά είναι μαγικό :wacko:

και κατ' επέκταση, ποτέ μην κοιτάς τον κώλο του προπορευόμενου οχήματος. ότι κάνει αυτός, κοιτώντας τον, θα το κάνεις και εσύ. και σε γκρεμό να πέσει που λέει ο λόγος, θα τον ακολουθήσεις χωρίς να το καταλάβεις.
    Βάλτο καλά στο κεφάλι σου.

big boned μέλος Το avatar του/της cartman
    Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας, πιστεύω με καλύψατε!!!

Όντως αυτό που κάνω συνήθως είναι να κοιτάω ενστικτωδώς λίγα μέτρα μπροστά από τον τροχό με αποτέλεσμα να αναγκάζομαι να αλλοιώνω συνεχώς την κληση της μότο μέσα στην στροφή και να πατάω φρένα, κάτι που απ`όσο ξέρω είναι λάθος!
    Μερικές φορές που λέω "κοίταξε την έξοδο" και το κάνω, η μότο όντως ρέει μόνη της παρά του ότι μου προσφέρει μια κάποια ανασφάλεια λόγω του ότι δεν κοιτώ κατευθείαν μπροστά.

Οπότε μάλλον εξάσκηση χρειάζομαι...

Για αμέσα στην πόλη δεν το συζητώ φίλε el_hymador δεν υπάρχει περίπτωση ...

Chris

Re: Κοιτώ εκεί που θέλω να πάω...?

Αρχικά δημιουργήθηκε από cartman
    Δεν έχω εμπιστοσύνη δηλαδή να κοιτώ συνεχώς την έξοδο...νοιώθω ότι δεν βλέπω πού πάω...
    δηλαδή ΔΕΝ πηγαίνεις προς την έξοδο της στροφής;

μα τότε ΠΟΥ πηγαίνεις;;;

ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή κατευθύνεσαι προς την έξοδο πρέπει να κοιτάς εκεί

μάλιστα αν δεν κοιτάς εκεί και αντίθετα κοιτάς ίσια μπροστά, δηλαδή σε μια δεξιά στροφή κοιτάς τα αμάξια που έρχονται από το αντίθετο, μπορεί να πάθεις το λεγόμενο target fixation με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα...

το "κοιτάμε προς τη έξοδο" είναι πολύ βασικός κανόνας, αφού έχει αποδειχθεί από ειδικούς πως "πάμε εκεί που κοιτάμε" και όχι απλώς "κοιτάμε εκεί που πάμε", δηλαδή, κοιτώντας προς την έξοδο, κατά κάποιο τρόπο εξασφαλίζουμε πως ΘΑ πάμε προς την έξοδο και δεν θα βγούμε εκτός

Παλαιό μέλος Το avatar του/της tthodor
    Είναι κάτι απολύτως λογικό που για κάποιο περίεργο λόγο ο εγκέφαλός μας αρνείται να το αποδεχτεί και πρέπει να το κάνεις συνειδητά κάποιες φορές μέχρι να γίνει ενστικτώσης κίνηση.

Έτσι όπως στην ευθεία κοιτάμε κύριως μπροστά, και όχι δεξιά ή αριστερά (μόνιμα), ούτε μπροστά στο μισό μέτρο, και αυτό το κάνουμε για να προσαρμόσουμε την διεύθυνση της μοτοσικλέτας ή την ταχύτητα της ανάλογα με το αν υπάρχουν εμπόδια κλπ, έτσι και στην στροφή. Κοιτάμε εκεί που θέλουμε να πάμε, ώστε να μπορέσουμε να πορσαρμοσουμε την διεύθυνση μας και την ταχύτητα μας. Το να στρίβουμε δεξιά π.χ. και εμείς να κοιτάμε ευθεία είναι όπως το να πηγαίνουμε ευθεία και εμείς μόνιμα να κοιτάμε αριστερά... Γίνεται?? δε γίνεται...

SV 1000S K3 Το avatar του/της div400
    Αρχικά δημιουργήθηκε από el_hymador
    Κοιτα μακρυα μπροστα και οχι λιγα μετρα απ την ροδα...

Στην πολη το ξεχναμε, μιλαμε για οδηγηση σε επαρχιακους και εθνικη.

βασικές αρχές ειναι που έχουν εφαρμογή ΟΠΟΥ και αν οδηγούμε!!!!

δηλ. εσύ στην πόλη δεν κοιτας εκει που θες να πάς?
    πχ στρίβονας σε ένα στενό δεν κοιτας κατα μήκος του δρόμου για να δείς τι σε περιμένει?
    δεν σκανάρεις το στενό στο οποιο στρίβεις για εντοπισεις λακουβες,πεζους,οχηματα κτλ κτλ?

το ''κοιταω μακριά μπροστά'' μαζι με το ''σκανάρω την διαδρομή μπροστα μου'' και το ''κοιτάω εκει που θέλω να παω'' ειναι μια ενιαια διαδικασία.
    το δυσκολο ειναι να την κατανοησεις και να την εφαρμόσεις.

TIP: εξασκηση, εξασκηση, εξασκηση...και μετα ξανα εξασκηση....
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΟΥ!....ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΟΥ!

και γ@μω τα μελη Το avatar του/της xampos
    εχω βρει τον καλυτερο τροπο να εξασκησω αυτο ακριβως το πραγμα ( να κοιταω την εξοδο τις στροφης ) στην πιστα του αιγινιου και τελευταια νομιζω τ καταφερνω καλα,

αλλα εκει τα πραγματα ειναι ποιο ελεγχομενα , ( δεν ειναι δημοσιος δρομος ουτε εχει λακουβες και λαδια και τα σχετικα ) απλα προσπαθω να το κανω αυτο και στους δρομους,

ΠΑΝΤΑ θα ριχνεις κλεφτες ματιες σε ολο το οπτικο σου πεδιο ( το ματι να παιζει )

οταν οδιγουμε ποτε δε πρεπει να μενει σταθερο το ματι μας σε ενα σημειο, κοιτας κατω το οδοστρομα , κοιτας αν εχει λακουβες κτλ κοιτας καθρεπτες , στη στροφη την εξοδο κτλ

καπως ετσι δηλαδη

Σελίδα 1 από 3 123 ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

1. Κάποιες απορίες που θέλω να μου λύσετε
    από TastyTeo στο forum Τεχνικά θέματα: Tips & tricks
    Απαντήσεις: 68
    Τελευταίο μήνυμα: 03/09/2013, 13:29
  2. Δε ξέρω που θέλω να πάω...
    από zireous στο forum Πληροφορίες
    Απαντήσεις: 4
    Τελευταίο μήνυμα: 27/09/2008, 02:57
  3. Θέλω να παω Σερρες