ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ συγκεντρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, από τις 24 ως τις 26 Μαρτίου, οι 67 διαιτητές και βοηθοί διαιτητές που θα είναι παρόντες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του καλοκαιριού. Δεν επρόκειτο βεβαίως για κοινωνική συνεύρεση αλλά για... εξετάσεις.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων του Μουντιάλ αποφάσισε να αξιολογήσει τη βιολογική και ψυχολογική κατάσταση των 67 «εκλεκτών» της. Στο Εθνικό Κέντρο Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής (INSEP) της γαλλικής πρωτεύουσας οι διαιτητές έκαναν κατ' αρχήν εξετάσεις φυσικής κατάστασης (τεστ Κούπερ, αγώνες ταχύτητας κ.ο.κ.). Στη συνέχεια υπεβλήθησαν σε τεστ ψυχολογικών αντιδράσεων με στόχο να ελεγχθεί η αντίδρασή τους σε καταστάσεις πίεσης από τους φιλάθλους ή διαμαρτυριών από ποδοσφαιριστές και προπονητές.
Ωστόσο ο απώτερος σκοπός αυτής της συγκέντρωσης ήταν η εξοικείωση των διαιτητών με τους νέους κανονισμούς και κυρίως με την απαγόρευση του τάκλιν από πίσω. Ο κανονισμός αυτός, που αναμένεται να αλλάξει τη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών μέσα στον αγωνιστικό χώρο, απασχολεί πλέον άμεσα την ανώτατη αρχή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Το τάκλιν από πίσω αποτελεί εδώ και χρόνια ζήτημα συζήτησης στους κόλπους της FIFA. Η προσφυγή πολλών αμυντικών σε αυτό ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τους αντίπαλους επιθετικούς προκαλεί την οργή ποδοσφαιριστών και φιλάθλων. Η βιαιότητα του συγκεκριμένου μαρκαρίσματος έχει μάλιστα αναγκάσει πολλούς μεγάλους επιθετικούς να σταματήσουν πρόωρα την καριέρα τους.
Ο 82χρονος πρόεδρος της FIFA Βραζιλιανός Ζοάο Χαβελάνζε αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά το παράδειγμα του πρώην διεθνούς ολλανδού σέντερ φορ Μάρκο φαν Μπάστεν: «Οταν βλέπεις έναν καλλιτέχνη της μπάλας όπως ο Φαν Μπάστεν να εγκαταλείπει την ενεργό δράση από έναν τραυματισμό που προκλήθηκε από τέτοια ενέργεια δεν μπορείς να μην οργίζεσαι. Η κατάσταση είναι σήμερα δραματική και αυτό θέλουμε να σταματήσουμε».
Το ίδιο κατηγορηματικός υπήρξε σε σχετικές δηλώσεις του και ο Γιόζεφ Μπλάτερ, γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και υποψήφιος για την προεδρία της στις εκλογές του προσεχούς Ιουνίου: «Το ποδόσφαιρο _τόνισε_ είναι ένα άθλημα επικοινωνίας. Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο κατά πρόσωπο. Σε κανένα άλλο άθλημα δεν επιτρέπεται η επίθεση στον αντίπαλο από πίσω. Ακόμη και σε πιο βίαια σπορ όπως η πυγμαχία οι κανονισμοί απαγορεύουν ρητά κάτι ανάλογο».
Ετσι, στην ετήσια συνεδρίαση του Διεθνούς Συμβουλίου της FIFA που έλαβε χώρα στο Παρίσι αποφασίστηκε ότι
«το τάκλιν από πίσω θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των επιτιθεμένων. Επομένως, θα θεωρείται από εδώ και στο εξής μία από τις σοβαρότερες παραβάσεις και θα τιμωρείται με κόκκινη κάρτα και αποβολή».
Δεν έλειψαν βέβαια και οι αντιδράσεις από εκείνους που υποστηρίζουν ότι το ποδόσφαιρο θα χάσει ένα μεγάλο μέρος από την ομορφιά και την αγωνία του. Αλλοι τόνισαν ότι θα είναι δύσκολο για τους διαιτητές να κρίνουν πότε ένα τέτοιο μαρκάρισμα είναι ηθελημένο ή όχι.
Η απάντηση στους... αντιρρησίες ήρθε πάντως άμεση διά στόματος Μπλάτερ: «Οσοι εκφράζουν τη διαφωνία τους θα ήταν καλύτερα να κοιτάξουν την εισήγηση της ιατρικής επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, η οποία αναφέρει ότι
το τάκλιν από πίσω θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ποδοσφαιριστών. Ηρθε πια η στιγμή να δώσουμε και πάλι στο δημοφιλέστερο άθλημα του κόσμου το ανθρώπινο πρόσωπό του».