Μικρή, μεγάλη , για γλώσσα μιλάμε ή για π@ύτσα?
Τι σημασία έχει αν ειναι μικρή ή μεγάλη, αν τη μιλανε 20 εκ ή 200 εκ? Υπάρχει κάποιος λόγος να την αλλάξουμε? Αν υπάρχει πείτε μου κι εμένα να τον μάθω.
Τι σημασία έχει αν ειναι μικρή ή μεγάλη, αν τη μιλανε 20 εκ ή 200 εκ? Υπάρχει κάποιος λόγος να την αλλάξουμε? Αν υπάρχει πείτε μου κι εμένα να τον μάθω.
....ξάπλωσε τ' ανάσκελα και χύθηκαν οι μυαλοί του στις πέτρες.
Αρχικά δημιουργήθηκε από super_toto
Η γλωσσα μας και η καθε γλωσσα αλλαζει, ειτε το θελουμε ως ατομα είτε οχι, είτε το επιδιωκουμε είτε οχι.
Αλλα περα απο αυτο, ποιος μιλησε για "αλλαγη" της γλωσσας;
κάποιος μαλάκας μου σβήνει τα ποστ.
Αρχικά δημιουργήθηκε από Εχετλαίος
Όπως νομίζεις. Όμως!
Όταν ομιλούμε για διάλεκτο παραδεχόμαστε ότι υπάρχουν τόσες διαφορές στη χρήση της "κοινής" γλώσσας ώστε με δυσκολία κάποιος καταλαβαίνει τι θέλει να πει ο άλλος (και τελικά μάλλον αποτυγχάνει να κατανοήσει με σαφήνεια τα περί της συζήτησης).
Προκειμένου για ιδίωμα, οι διαφορές υπάρχουν όμως κάποιος (με δυσκολία μεν αλλά) τελικά επιτυγχάνει να συνεννοηθεί.
Γροικάς;
![]()
ΤΟ θεμα δεν είναι τι νομιζω εγώ κι εσύ. Το θεμα είναι τι ορίζεται διάλεκτος και τι ιδίωμα.
Κι εδωσες ενα -σχεδον- σωστο ορισμο.
Κι επειδη τωρα ειμαι πολύ κουρασμενος για σεντόνι,
παρε μονο το λινκ χωρις λογια...
http://www.academyofathens.gr/ilne/e...0&nt=18&lang=1
Το Ζεύς προέρχεται από το Ζεύκας, κοινώς είμαι ενάς μικρός θεούλης.![]()
Ή αλλιώς ο ζεύων και διασπών,αυτός που ενώνει και διασπά.Ο γαμώ και δέρνω δηλαδή.Αρχικά δημιουργήθηκε από Ζεύκας
Το Ζεύς προέρχεται από το Ζεύκας, κοινώς είμαι ενάς μικρός θεούλης.![]()
![]()
![]()
![]()
moto perpetuo
Todo eso de la creacion es mentira, el sufrimiento de la creación es mentira, lo que pasa que los artistas somos unos charlaores (habladores)
y lo que queremos es engañar a la gente. Los artistas de verdad como vivimos es así, to el día echao, no sufrimos ni na, lo pasamos muy bien,
hasta luego.
-------------------------------------------------------------------
[FONT=courier new]Paco de Lucia[/FONT]
ώπα φίλαι αυτός είναι ο γυμνός ηρακλήςΑρχικά δημιουργήθηκε από vangelis 64
.Ο γαμώ και δέρνω δηλαδή.![]()
![]()
![]()
Η Ελληνική είναι μικρή γλώσσα,είπε η αυτού μεγαλειότης.Θα μπορούσε να πει ότι η Ελλάδα είναι μικρότερη σε έκταση από την Κίνα,καθότι η Κίνα είναι η μεγαλύτερη.
Έτσι πάει...Ποιός μιλάει Κινέζικα εκτός Κίνας και ποιός Ελληνικά εκτός Ελλάδας τη σήμερον;Πολύ εύστοχο.
Τα αρχαία είναι μια νεκρή γλώσσα,εφ' όσον δεν χρησιμοποιείται.Μάλιστα....
Δεν έχει καμμιά σημασία που οι σημερινές λέξεις έχουν τη ρίζα τους σ' αυτήν.
Δεν έχει καμμιά σημασία που διδάσκεται σε ξένα πανεπιστήμια,είναι νεκρόφιλοι εκεί.
Δεν διακατέχομαι από άκρατο πατριωτισμό αυτή τη στιγμή αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να πεις κάτι.
Όταν λες "μικρός" ή "νεκρός" εκπέμπεις έναν χαρακτηρισμό.Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε για ανυπαρξία παιδείας,Ελληνάρες,ωχαδερφισμό,παρτάκηδες και λοιπά όμοια κοσμητικά
μπείτε στον κόπο να αναρωτηθείτε γιατί συμβαίνουν όλ' αυτά.Όσοι γουστάρετε,ακούστε και τη Γλωσσολαλιά .Όλη όμως!Μέχρι την τελευταία λέξη.Ας έχουμε σεβασμό.![]()
moto perpetuo
Todo eso de la creacion es mentira, el sufrimiento de la creación es mentira, lo que pasa que los artistas somos unos charlaores (habladores)
y lo que queremos es engañar a la gente. Los artistas de verdad como vivimos es así, to el día echao, no sufrimos ni na, lo pasamos muy bien,
hasta luego.
-------------------------------------------------------------------
[FONT=courier new]Paco de Lucia[/FONT]
Αρχικά δημιουργήθηκε από vangelis 64
Η Ελληνική είναι μικρή γλώσσα,είπε η αυτού μεγαλειότης.Θα μπορούσε να πει ότι η Ελλάδα είναι μικρότερη σε έκταση από την Κίνα,καθότι η Κίνα είναι η μεγαλύτερη.
Έτσι πάει...Ποιός μιλάει Κινέζικα εκτός Κίνας και ποιός Ελληνικά εκτός Ελλάδας τη σήμερον;Πολύ εύστοχο.
Τα αρχαία είναι μια νεκρή γλώσσα,εφ' όσον δεν χρησιμοποιείται.Μάλιστα....
Δεν έχει καμμιά σημασία που οι σημερινές λέξεις έχουν τη ρίζα τους σ' αυτήν.
Δεν έχει καμμιά σημασία που διδάσκεται σε ξένα πανεπιστήμια,είναι νεκρόφιλοι εκεί.
Δεν διακατέχομαι από άκρατο πατριωτισμό αυτή τη στιγμή αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να πεις κάτι.
Όταν λες "μικρός" ή "νεκρός" εκπέμπεις έναν χαρακτηρισμό.Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε για ανυπαρξία παιδείας,Ελληνάρες,ωχαδερφισμό,παρτάκηδες και λοιπά όμοια κοσμητικά
μπείτε στον κόπο να αναρωτηθείτε γιατί συμβαίνουν όλ' αυτά.Όσοι γουστάρετε,ακούστε και τη Γλωσσολαλιά .Όλη όμως!Μέχρι την τελευταία λέξη.Ας έχουμε σεβασμό.![]()
Λοιπον επειδη εχω αρχισει να επαναλαμβανομαι και ψιλοβαριεμαι, κι επειδη το θεμα αυτο(σχετικα με τις γλωσσες) ξεκινησε ως σχόλιο επάνω στις ανακρίβειες που εγραψε ο gandalf, και δεν είναι το βασικό θεμα του παρόντος θρεντ:
1)Η δραγωνα ειπε οτι:
"η ελληνικη ειναι μικρη γλωσσα με την εννοια οτι χρησιμοποιειται από λιγα άτομα".
Δεν ειπε μονο το πρώτο μισο της προτασης. Ο,τι καταλαβαινει ο καθενας απο κει και περα.
2)Δεν ακουγεται τοσο ωραιο για μια γλωσσα να λεμε πως ειναι "νεκρη" αλλα τι να κανουμε;
Νεκρή ή ζωντανή γλώσσα σημαινει κάτι πολύ συγκεκριμενο στη γλωσσολογία.
νεκρη συγκεκριμενα είναι η γλωσσα η οποια δε διαθεται πλεον γηγενεις ομιλητες.
Και η αρχαια ελληνικη συγκαταλεγεται στις νεκρες γλωσσες.
Οποιανου δεν του αρεσει ας λεει "εξαφανισμενη" και ας μη χρησιμοποιει τον όρο "νεκρη".
3)Και τα λατινικά είναι νεκρή γλώσσα αλλά τα διδάσκονται κατα τοπους. Και τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά δεν τα διαδασκονται πουθενα για να χρησιμοποιηθουν για επικοινωνία αλλά για άλλους επιστημονικους και νομικούς σκοπους. Αυτό σε καμία περτίπτωση δεν καθιστά μια γλωσσα ζωντανή.
4)Η γλωσσα δεν αποτελειται μονο απο το λεξιλόγιο της, περιλαμβανει επισης τη φωνολογία , τη μορφολογια, τη σύνταξη.
Αυτο σημαινει πως ακομα κι αν οι λεξεις της αρχαιας ελληνικης χρησιμοποιουνται σημερα, σε καμια περιπτωση αυτο απο μονο του δε σημαινει πως η γλωσσα αυτη χρησιμοποιειται.
Και τελος και λιγο πιο γενικό:
Για την επιστημη της γλωσσολογιας όλες οι γλωσσες ως επικοινωνιακα συστηματα ειναι ισοτιμες (με την έννοια πως περιέχουν στις δομες τους ισοτιμους μηχανισμους παραγωγης νοηματων).
Κι αυτο δεν είναι η δική μου αποψη. διαβαστε ή ρωτηστε οποιοδηποτε σοβαρο γλωσσολογο να σας το πει κι ο ιδιος.
Το γεγονος πως καποιες γλωσσες (οπως η αρχαια ελληνικη και τα λατινικα) θεωρουνται "σημαντικες" και διδασκονται σημερα, έχει να κανει μονο με σημαντικά γραπτα κειμενα του παγκοσμιου πολιτισμου τα οποια γραφτηκαν σε αυτες τις γλωσσες. Κι αυτο οφειλεται στις ιστορικές και πολιτισμκες συνθηκες των κοινωνιων εκεινων που τα παρήγαγαν και όχι σε καποια εγγενη ανωτεροτητα των γλωσσών αυτών καθ'αυτων.
Γι αυτο λοιπον οσοι αρεσκεστε να πιστευετε πως οι δικοι σας μονο προγονοι φτιαξαν την "τελεια" γλωσσα κι οτι δικαιωματικά μπορειτε να καυχιεστε γι αυτην (ενω ουτε καν τη γνωριζετε στο 99% των περιπτωσεων) καντε το. Μονο μην κανετε πως πεφτετε απο τον ουρανο οταν ακουτε και 2 πραγματα που εχουν μια επιστημονικη βαση και δεν συμβαδιζουν με οτι εβαλε (και συνεχιζει να βαζει) μεσα στο κεφαλι σας η πατριωτική προπαγανδα απο τα χρονια ακομα του δημοτικου.
Ότι να'ναι...
Μάθετε λοιπόν μονάχα την αγγλική (που την μιλούν οι περισσότεροι πλέον σωστά και είναι μια ζωντανή και γεμάτη υγεία γλώσσα) και δη άπταιστα για να μην προσβάλεται (και προσβάλεστε) ο κάθε τυχάρπαστος γλωσσολόγος, κρατικοδίαιτος αγράμματος πνευματικός άρχων και οι του συναφιού τους που για κάποιο περίεργο λόγο το μόνο που θέλουν είναι άλλο ένα φιλέτο στη μηχανή του κιμά.
Ας γίνουμε όλοι ζώα.
![]()
Συνέβη δε ως λέγουσιν, άνδρα εν τη μάχη παρείναι το είδος και την σκευήν άγροικον. Ούτος των βαρβάρων πολλούς καταφονεύσας αρότρω, μετά το έργον ην αφανής. Ερόμενοις δε Αθηναίοις άλλο μεν ο θεός ες αυτόν έχρησεν ουδέν, τιμάν δε Εχετλαίον εκέλευσεν ήρωα." (Παυσανίας βιβλ. 1, κεφ. 32)
Δεν ειναι καθόλου ότι να 'ναι και ο αποπανω σωστα τα γραφει παρόλο που σε άλλα θεματα βριζόμαστε.Αρχικά δημιουργήθηκε από Εχετλαίος
Ότι να'ναι...
Μάθετε λοιπόν μονάχα την αγγλική (που την μιλούν οι περισσότεροι πλέον σωστά και είναι μια ζωντανότατη και γεμάτη υγεία γλώσσα) και δη άπταιστα για να μην προσβάλεται (και προσβάλεστε) ο κάθε τυχάρπαστος γλωσσολόγος, κρατικοδίαιτος αγράμματος πνευματικός άρχων και οι του συναφιού τους που για κάποιο περίεργο λόγο το μόνο που θέλουν είναι άλλο ένα φιλέτο στη μηχανή του κιμά.
Ας γίνουμε όλοι ζώα.
![]()
Το οτι θα ξερουμε αγγλικα δε σημαινει οτι θα γινουμε ζώα. Αλλωστε πριν πολλα χρονια οι λαοι της Μεσογείου μαθαίναν ελληνικα και μετα λατινικά για τον ιδιο λογο που σημερα μαθαινουμε αγγλικα (και αύριο κινεζικα)
Μην το βλέπεις τοσο ακραία Στέλιο. Μια γλωσσα δε διατηρείται με ευχολόγια ουτε με λογους ιστορικους. Διατηρείται εαν η εξέλιξη της το επιτρέπει και αυτο ειναι κατι που δεν ειναι στο χερι μας. Αλλωστε συνεχως εξελίσσεται και απλοποιείται, όπως όλες (και τα αγγλικα και τα γερμανικά και όλα)
71°1′8″N 25°47′50″E
48°07'01.6"N 1°27'50.9"W
Le Servonais
Αρχικά δημιουργήθηκε από jfx
Με κανεις να πιστευω πως δε διαβασες τι εγραψα. Σου ειπα, η δραγωνα ειπε "μικρη γλωσσα" πραγμα που απο μονο του δε σημαινει κατι συγκεκριμενο. Χρησιμοποιησε αυτη την εκφραση κι υστερα την εξηγησε. Πηγη μου ειναι τα λογια της δραγωνας. Για δικη της δηλωση μιλαμε τοση ωρα.
Αν δε το καταλαβαινεις, συγνωμη αλλα δε μπορω να το κανω πιο νιανια.
Το κακό είναι πως το κατάλαβα από την πρώτη φορά που το διάβασα. Έκανα όμως και μια δεύτερη προσπάθεια, σε περίπτωση που έκανα λάθος στην πρώτη, αλλά από ό,τι είδα δεν...![]()
Αν αποκαλέσω την Δραγώνα ''ηλίθια'' και μετά της εξηγήσω πως εννοούσα ''διανοητικά ανάπηρη'' θα είμαι σωστός?![]()
Με τη μοτοσικλέτα μπορεί να σκοτωθείς είναι αλήθεια, αλλά δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ζήσεις το χρόνο που σου έχει παραχωρηθεί
Άντε γεια... Blog
Η Διαμαντοπούλου δεν είπε να γίνει η Αγγλική επίσημη γλώσσα της Ελλάδας? Προφανώς και οι γλώσσες αλλάζουν και εξελίσσονται με τα χρόνια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια νέα γλώσσα επειδή η δική μας ομιλείται μόνο απο 10 εκ. ανθρώπους.Αρχικά δημιουργήθηκε από jfx
Η γλωσσα μας και η καθε γλωσσα αλλαζει, ειτε το θελουμε ως ατομα είτε οχι, είτε το επιδιωκουμε είτε οχι.
Αλλα περα απο αυτο, ποιος μιλησε για "αλλαγη" της γλωσσας;
Οι περιπτώσεις στην ιστορία, στις οποίες ένας λαός άλλαξε τη μητρική του γλώσσα, είναι αυτές στις οποίες υπήρξε υποδούλωση αυτού του λαού. Στη δική μας περίπτωση τώρα, υπάρχει προφανώς πνευματική και οικονομική υποδούλωση. Όσο λοιπόν συμφωνείς με την Διαμαντοπούλου, δέχεσαι και εσύ την υποδούλωση και την επίκροτείς.
....ξάπλωσε τ' ανάσκελα και χύθηκαν οι μυαλοί του στις πέτρες.
διαστρεβλώνεις την αλήθεια.Αρχικά δημιουργήθηκε από super_toto
Η Διαμαντοπούλου δεν είπε να γίνει η Αγγλική επίσημη γλώσσα της Ελλάδας? Προφανώς και οι γλώσσες αλλάζουν και εξελίσσονται με τα χρόνια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια νέα γλώσσα επειδή η δική μας ομιλείται μόνο απο 10 εκ. ανθρώπους.
Οι περιπτώσεις στην ιστορία, στις οποίες ένας λαός άλλαξε τη μητρική του γλώσσα, είναι αυτές στις οποίες υπήρξε υποδούλωση αυτού του λαού. Στη δική μας περίπτωση τώρα, υπάρχει προφανώς πνευματική και οικονομική υποδούλωση. Όσο λοιπόν συμφωνείς με την Διαμαντοπούλου, δέχεσαι και εσύ την υποδούλωση και την επίκροτείς.
η Αννούλα πρότεινε ΚΑΙ η αγγλική γλώσσα να γίνει επίσημη
έτσι όπως το παρουσιάζεις φαίνεται σαν να πρότεινε την αντικατάσταση της ελληνικής από την αγγλικήν
το διας ειναι το μονο θεωνυμιο του οποιου η προελευση ειναι αδιαμφησβητητα ινδοευρωπαικη (deus, zeus, deva (στα σανσκριτικα), θεος κτλ κτλ ) τα υπολοιπα θεωνυμια δεν εχουν αναχθει μεχρι τωρα σε ινδοευρωπαικη ριζα οποτε μπορει να ναι και προελληνικα.
κανεις δεν προσπαθησε να αξιολογησει την αρχαια ελληνικη γλωσσα περα απο αυτους που πηγαν να την εκθειασουν!!! ετσι και αλλιως χρονια τωρα τα οσα ψευδοεπιστημονικα επιχειρηματα υπαρχουν υπερ της ελληνικης συνοψιζονται σε λογικες του τυπου εγω την εχω μεγαλυτερη (οταν εμεις μιλουσαμε εσεις τρωγατε βαλανιδια, η ελληνικη εχει 5 δις λεξεις και εσεις καμια ντουζινα και αυτες κλεμμενες, η ελληνικη αμα τη μιλας σου μεγαλωνει ο εγκεφαλοςκτλ )
οταν εισαι σε ενα context και μιλας για κατι, τα επιθετα που θα χρησιμοποιησεις θα εχουν ισχυ μονο σε αυτο το context. αν μιλαμε για την αναγκαιοτητα εκμαθησης μιας γλωσσας το μικρη της δραγωνας μπορει να εννοει
το οτι δεν την μιλανε πολλα ατομα αρα η πιθανοτητα να συναντησεις ενα ατομο που να τη μιλαει ειναι μικρη (που ισχυει για τα ελληνικα) ή
ότι η γλωσσα πολιτισμικα,κοινωνικα, οικονομικα δεν παιζει ιδιαιτερο ρολο παγκοσμιως
(και αυτο ισχυει )
το γεγονος οτι το μικρη πειραξε τοσο πολυ ειναι επειδη για δεκαετιες μας εχουν συνηθισει το αρχαια ελληνικη να το συνοδευουν αποκλειστικα και μονο επιθετα οπως μεγαλη, ανυπερβλητη, εξυπνοτερη κτλ κτλ
η εκμαθηση της αρχαιας ελληνικης δεν υπαρχει στο εξωτερικο, οσα ακουγονται ειναι υπερβολες (στην καλυτερη ). την μαθαινουν οσοι τη μαθαινουν και εδω, δηλαδη οι φιλολογοι. προφανως και οι γιατροι εξω (αν και δεν νομιζω να εμβαθυνουν και πολυ) γιατι σε αντιθεση με εμας δεν εχουν καμια επαφη με ελληνικες λεξεις και πρεπει να εχουν μια υποψια αυτα τα gastro και hepato που χρησιμοποιουν τι στο διαολο σημαινουν. το ιδιο που θα αναγκαζονταν να κανουν και οι πληροφορικαριοι οι ελληνες αν η πληροφορικη ειχε αναπτυχθει αιωνες πριν και πλεον τα αγγλικα τα μιλουσαν μονο κατι ξεχασμενες γιαγιαδες στα βουνα της βρετανιας...![]()
τα αρχαια ελληνικα λοιπον ειναι καλο να τα μαθεις αμα θες να διαβασεις στο πρωτοτυπο τα κειμενα που σημαδεψαν την ιδια και τον δυτικο πολιτισμο, ειναι καλο να τη μαθεις αμα εχεις φιλολογικες ανησυχιες και θες να μαθεις μια διαφορετικη γλωσσα ρε αδερφε (αν και λογω οτι του οτι και τα α.ε. ανηκουν στην ινδοευρωπαικη ισως θα ταν πιο ενδιαφερον να μαθεις κατι απο καμια αλλη οικογενεια γλωσσων), για λογους ιστοριας της γλωσσας να δεις πως εξελιχθηκαν τα δανεια κτλ αλλα εως εκει....
τα αρχαια παραμενουν μια νεκρη γλωσσα 2,000 χρονων με οτι περιορισμους και μειονεκτηματα μπορει να συνεπαγεται αυτο. φανταστειτε οτι ο Αριστοτελης παλευει σε ενα ολοκληρο κεφαλαιο
από τα Ηθικα Νικομαχεια να εξηγησει τι ειναι υποκειμενικο και τι αντικειμενικο (και κατ επεκταση "το μεσον" ) γιατι πολυ απλα τα αρχαια ελληνικα ΔΕΝ εχουν τετοια λεξη που να δηλωνει την υποκειμενικοτητα και την αντικειμενικοτητα. να μη μιλησουμε για το λεξιλογιο της αρχαιας ελληνικης το οποιο ειναι αρκετα μικροτερο οποιασδηποτε συγχρονης γλωσσας, λογικοτατα βεβαια αφου ο πνευματικος και υλικος πολιτισμος μας ειναι απειρως πολυπλοκοτερος απο τοτε.
και οποιανου του ξυνιζουν τα παραπανω ειναι επειδη εχουμε συνηθισει να χουμε τα αρχαια ελληνικα υπερανω κριτικης και οχι επειδη υποβαθμιζονται σε σχεση με αλλες γλωσσες (τετοιο θεμα οπως ειπαμε γλωσσολογικα δεν υφισταται )
και τελος θα το επαναλαβω δεν γινεται οσοι θριαμβολογουν απο τη μια για τα αρχαιοελληνικα δανεια που εχουν διαβρωσει τις λατινογενεις γλωσσες, να εξεγειρονται εναντια στην αλωση των ελληνικων απ τα αγγλικα... (και παλι βεβαια γλωσσολογικα τετοια θεμα δεν υφισταται...![]()
)
aakuan θα συμφωνήσω μαζί σου 100%!