Εντυπωσιακοί οι αποστάτες!!!![]()
ρε κωστη? ο κατασκευαστης μαλακας ειναι.. (για πολλους λογους..) αλλα... αν εξαιρεσουμε το κοστος, δεν θα εχει και καποιον αλλο λογο που δεν εκανε αλλουμινενια αλλα ατσαλινα? και δεν ειναι τιποτε λαμακια να πεις καλα.. κοτζαμ αμονι φτιαχνεις με τοσο σιδερο... δεν ξερω αναρωτιεμαι.. παντως πολυ με αρεσουν τα δικα σου.
Κοίτα, τουλάχιστον για τους εξωτερικούς αποστάτες πολλές εταιρείες φτιάχνουν aftermarket αλουμινιένιους. Δεν τους έφτιαξα ελαφρά την καρδία κάθισα και το βασάνισα καμπόσο.
Ποια είναι η δουλειά των αποστατών τροχού; Αφενός να κεντράρουν τον τροχό, αφετέρου να ευθυγραμμίζουν το εσωτερικό και το εξωτερικό δαχτυλίδι των ρουλεμάν για να δουλεύουν σωστά.
Άπαξ και είναι σωστοί στις διαστάσεις, όταν σφιχτεί ο άξονας του τροχού η μόνη φόρτιση που μπορώ να σκεφτώ ότι δέχονται είναι θλιπτικό φορτίο δηλαδή δύναμη που τους συμπιέζει παράλληλα με τον άξονά τους, ούτε τριβές, ούτε κάμψη. Σε αυτή τη καταπόνηση τα μέταλλα, σίδερα και αλουμίνια, αντέχουν τρελά.
Πέραν τούτου δεν μπορώ να σκεφτώ άλλες σημαντικές δυναμικές καταπονήσεις στους αποστάτες.
Ελπίζω βέβαια περισσότερο από σένα να μην κάνω λάθος.
Κωστής
Χθες αργά το απόγευμα τελείωσα και με τις κολλήσεις των διαφόρων μπιρμπιδελίων στο σκελετό. Οπότε μπορώ να αρχίσω να τον ετοιμάζω για βάψιμο.
Φωτογραφίες αργότερα σήμερα...
Κωστής
Ναι μικρέ Κωστάκη... καλά, θα ΄θελες...
Έχω φάει τη ξενέρα τη ζωής μου, μου ΄ρχεται να βάλω τα κλάματα...
Αφού τελειώσαμε επιτυχώς με τις κολλήσεις για την έδραση τις τρόμπας, πιάσαμε τις επισκευές.
Θα θυμάστε ίσως το θέμα που είχα ανοίξει παλιότερα για επισκευή ρωγμής σε ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο με αφορμή το σκελετό του XL.
Δύο φωτογραφίες για υπενθύμιση...
Και εδώ άλλη μία η οποία μάλλον έγινε γιατί κάποιος κάφρος κόλλησε την σπασμένη βάση του σταντ με απλή ηλεκτροκόλληση και κοινό ηλεκτρόδιο για κάγκελα και έκαψε το μέταλλο.
Η πρώτη ρωγμή επισκευάστηκε μια χαρά.
Στην δεύτερη περίπτωση τροχίστηκαν όλες οι παλιές κολλήσεις να βρούμε καθαρό μέταλλο και να δούμε που βρισκόμαστε.
Η τάπα του οριζοντίου σωλήνα του σκελέτου (δεν φαίνεται καλά στην φωτό, αλλά είναι εκεί περίπου που δείχνει το βελάκι είχε λιώσει και είχε κάνει τρύπα. Από μέσα βγάλαμε μια χούφτα σκουριά.
Τρύπα είχε κάνει και ο σωλήνας από τη μέσα μεριά της βάσης του σταντ. Τα είδα και μου πέσαν τα αυτιά.
Ο Σάκης, ο μηχανουργός και συγκολλητής, με καθησύχασε:
"Μην ανησυχείς ρε, δεν είναι και ότι καλύτερο αλλά φτιάχνονται όλα, έχω αντιμετωπίσει πολύ χειρότερα, οι σωλήνες σου έχουν πολύ ψωμί ακόμα."
Μου έδωσε και μένα μια μάσκα συγκόλλησης, με πήρε δίπλα του και μου εξηγούσε βήμα - βήμα τι κάνει.
Τελειώσαμε με τις επισκευές βράδυ, φόρτωσα τον σκελετό να τον πάω γραφείο.
Σήμερα πήγα στο γραφείο να τραβήξω φωτογραφίες και να αρχίσω να τρίβω, και ανακαλύπτω καινούργιο κρακ λίγο πάνω από αυτό που επισκευάστηκε, κολλητά στην έδραση του μαρσπιέ...
Πήγα και μου το έφτιαξε και αυτό, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα τη γλυτώσω έτσι απλά. Μάλλον ο σκελετός την έχει ακούσει γερά από την μαλακισμένη κόλληση του προηγούμενου.
Και δεν είναι κανένας σωλήνας του υποπλαισίου ρε γαμώτο, είναι δίπλα στην έδραση του ψαλιδιού, εκεί τα φορτία είναι βαρβάτα.
Το μόνο που θα μπορούσε να διορθώσει οριστικά την κατάσταση είναι να μπει όλος ο σκελετός σε φούρνο να γίνει αυτό που στην μεταλλουργία λέγεται normalisation, δηλαδή ζέσταμα σε υψηλές θερμοκρασίες και ελεγχόμενη ψύξη του, για να εξαλειφθούν οι παραμένουσες τάσεις.
...Καλά, ναι... μισό λεπτό να πάρω το θείο μου που είναι διευθυντής στη NASA...
Φωτο από την ξενέρα μου δεν τράβηξα. Ίσως αύριο
Μέσα στις επόμενες μέρες θα αποφασίσω αν συνεχίσω, ή κρατάω μοτέρ και ηλεκτρικά για το project που είχα αρχικά στο μυαλό μου, και η ανακατασκευή του XL να πάει για φούντο.
Σκατά κι απόσκατα...
Κωστής
φίλε μην απογοητεύεσαι!
οι ανακατασκευές έτσι είναι!
ξέρεις πόσες φορές έχω φύγει με νεύρα απ το εργαστήριο μου γιατί έχω ανακαλύψει και άλλη μία μαλακία πού πρέπει να λύσω!
έτσι είναι φίλε μου είναι παλιά μηχανάκια και είναι λογικό να έχουν θέματα.
εφοδιάσου με κουράγιο και υπομονή γιατί είναι δύσκολος ο δρόμος.
υγ.οι αποστάτες πολύ μ αρέσουν!
συνέχισε........
Μην απογοητευεσαι Κωστα
Οπως ειπες εχεις καλο συγκολητη οποτε θα λυθει το προβλημα.
Η ξενερα παντως δεν παυει να υπαρχει..
Σε καταλαβαινω.....(XR 200 84)![]()
Ναι μωρέ, δίκιο έχεις, αλλά δεν είναι κάτι που το φτιάχνεις μόνος σου ή το αλλάζεις με καινούργιο, για τον σκελετό πρόκειται, τη βάση όλης της μηχανής. Άσε που παίζει να έχει σαπίσει εσωτερικά.
Και ο μόνος τρόπος να ανακαλύψω αν είναι εντάξει είναι να κάτσω να το φτιάξω όλο, να το τσουλήσω και να να δω αν αντέχει. Φαντάζεσαι μετά από τόσο κόπο και χρήμα να ξανασπάσει; Ο μηχανουργός επέμενε ότι θα αντέξει αλλά δεν μπορώ να πειστώ....
Περιττό να σου πω ότι μετά από την σημερινή επισκευή σχεδόν παρακαλούσα μέσα μου να βρω και άλλη ρωγμή για να το πάρω απόφαση...
Δεν ξέρω θα δούμε, thanx για την εμψύχωση anyway...![]()
Κωστής
...Δεν ξέρω αν το έκανα σαφές παραπάνω, αλλά η ρωγμή που ανακάλυψα σήμερα έγινε ΜΕΤΑ την επισκευή της προηγούμενης, το ίδιο πιστεύει και συγκολλητής, χθες πριν τις επισκευές ψάξαμε μαζί τον σκελετό εξονυχιστικά, γι αυτό είμαι τόσο ανήσυχος.![]()
Κωστής
Αδερφε μη μασας..........ολες οι ανακασκευες εχουν πολλα τετοια "σκατα" κρυμμενα κ εμφανιζονται οταν δεν πρεπει.........κ συνηθως ολα μαζι. Δες τα, ζυγισετα, μιλησε τα ηρεμα κ ωραια κ κατεληξε αν θα συνεχισεις με αυτον.....ή καποιον αλλο σκελετο!!!
ΥΓ. Ο μηχανουργος-συγκολιτης ειναι φιλος, ή εχει καποιο μαγαζι που μπορουμε να επισκευτουμε, γιατι απο τις δουλειες του θα ελεγα οτι απλα κενταει........ευχαριστω, καλη συνεχεια να εχεις
Εκεί που τελειώνει ο δρόμος αρχίζει η περιπέτεια....