Αυτά πάνω-κάτω έλεγε και η εκπομπή που είδαΑρχικά δημιουργήθηκε από loukasfilm
Πάντως ο πιο ενδιαφέρων παραλληλισμός μεταξύ Ιησού και Ηρακλή που έχω βρει είναι αυτός:
![]()
Αυτά πάνω-κάτω έλεγε και η εκπομπή που είδαΑρχικά δημιουργήθηκε από loukasfilm
Πάντως ο πιο ενδιαφέρων παραλληλισμός μεταξύ Ιησού και Ηρακλή που έχω βρει είναι αυτός:
![]()
71°1′8″N 25°47′50″E
48°07'01.6"N 1°27'50.9"W
Le Servonais
Αρχικά δημιουργήθηκε από Cpt. Haddock
Αυτά πάνω-κάτω έλεγε και η εκπομπή που είδα
![]()
Για αυτό λέω: Πίστευε ότι θέλεις, αλλά μην προσπαθείς να το βάλεις σε ιστορική βάση, τότε το κάνεις πολύ ευάλωτο.
![]()
![]()
![]()
Αν πιάσεις τον άλλο από τα @ρχ@δ@ η καρδιά θα ακολουθήσει!!!!!
Γνωρίζοντας πως δεν απευθύνεσαι σε κάποιον προσωπικά,το να προσπαθήσω να βάλω πράγματα σαν κι αυτό σε ιστορική βάση,ισοδυναμεί με το να προσπαθώ να δείξω πως έχω δίκιο ή πως έχω βρει την άκρη και ησύχασα επιτέλους!Αρχικά δημιουργήθηκε από loukasfilm
Για αυτό λέω: Πίστευε ότι θέλεις, αλλά μην προσπαθείς να το βάλεις σε ιστορική βάση, τότε το κάνεις πολύ ευάλωτο.
![]()
![]()
![]()
Αυτό είναι τουλάχιστον φανατισμός για να μην πω φασισμός.
Από την άλλη,έρχονται οι ιστορικές πηγές,γραμμένες από ανθρώπους σαν και μάς,ανθρώπους με ζήλειες,πάθη,υποκειμενικότητα και ό,τι άλλο τέλος πάντων χαρακτηρίζει τη ράτσα μας,και μάς λένε αυτά που μάς λένε.
Τα οποία,όπως σωστά λέτε,έχουν διασταυρωθεί από ειδικούς,επιστήμονες που σπούδασαν όλη τους τη ζωή αυτό το πράγμα.
Θεωρώ ότι η γνώση είναι κρυμμένη και αυτό που έρχεται σε μάς είναι αυτό που,γι αυτούς που παίρνουν τίς αποφάσεις,δεν είναι επικίνδυνο.
Και στις δύο περιπτώσεις,έχουμε να κάνουμε με "πιστεύω".
Αν δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία γι αυτά που μού διδάσκει η εκκλησία,αν τρώω την τροφή μασημένη,τότε φοράω τίς παρωπίδες μου και πάω όπου μού λέει ο καβαλάρης μου.
Αν βρίσκω την αλήθεια στα ιστορικά κείμενα και πιστέψω στη γνώση που μού δίνεται στάλα-στάλα,κάνω ακριβώς το ίδιο.
Και σ' αυτήν την περίπτωση μάλιστα,τσιμπάω πιο εύκολα γιατί το μυαλό μου δέχεται ευχαρίστως μια μαθηματική-επιστημονική απόδειξη την οποία θεωρώ πλέον αξιωματική και μη ανατρεπτέα.
Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό,είναι πως έχουμε την τάση να αράξουμε,να βολευτούμε και γενικά να μην το πολυψειρίζουμε το πράμα.
Οι παρωπίδες όμως ξαναμπαίνουν και το μυαλό μας λειτουργεί πια βάσει αυτής τής γνώσης.Προσπαθούμε δηλαδή να ταιριάξουμε τον κόσμο στις σκέψεις μας.
Είτε είμαστε χριστιανοί είτε μωαμεθανοί,είτε άθεοι.
moto perpetuo
Todo eso de la creacion es mentira, el sufrimiento de la creación es mentira, lo que pasa que los artistas somos unos charlaores (habladores)
y lo que queremos es engañar a la gente. Los artistas de verdad como vivimos es así, to el día echao, no sufrimos ni na, lo pasamos muy bien,
hasta luego.
-------------------------------------------------------------------
[FONT=courier new]Paco de Lucia[/FONT]
Βαγγέλη, όπως πολύ σωστά το τοποθέτησες στην αρχή δεν απευθύνομαι σε σένα.Αρχικά δημιουργήθηκε από vangelis 64
Γνωρίζοντας πως δεν απευθύνεσαι σε κάποιον προσωπικά,το να προσπαθήσω να βάλω πράγματα σαν κι αυτό σε ιστορική βάση,ισοδυναμεί με το να προσπαθώ να δείξω πως έχω δίκιο ή πως έχω βρει την άκρη και ησύχασα επιτέλους!
Αυτό είναι τουλάχιστον φανατισμός για να μην πω φασισμός.
Από την άλλη,έρχονται οι ιστορικές πηγές,γραμμένες από ανθρώπους σαν και μάς,ανθρώπους με ζήλειες,πάθη,υποκειμενικότητα και ό,τι άλλο τέλος πάντων χαρακτηρίζει τη ράτσα μας,και μάς λένε αυτά που μάς λένε.
Τα οποία,όπως σωστά λέτε,έχουν διασταυρωθεί από ειδικούς,επιστήμονες που σπούδασαν όλη τους τη ζωή αυτό το πράγμα.
Θεωρώ ότι η γνώση είναι κρυμμένη και αυτό που έρχεται σε μάς είναι αυτό που,γι αυτούς που παίρνουν τίς αποφάσεις,δεν είναι επικίνδυνο.
Και στις δύο περιπτώσεις,έχουμε να κάνουμε με "πιστεύω".
Αν δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία γι αυτά που μού διδάσκει η εκκλησία,αν τρώω την τροφή μασημένη,τότε φοράω τίς παρωπίδες μου και πάω όπου μού λέει ο καβαλάρης μου.
Αν βρίσκω την αλήθεια στα ιστορικά κείμενα και πιστέψω στη γνώση που μού δίνεται στάλα-στάλα,κάνω ακριβώς το ίδιο.
Και σ' αυτήν την περίπτωση μάλιστα,τσιμπάω πιο εύκολα γιατί το μυαλό μου δέχεται ευχαρίστως μια μαθηματική-επιστημονική απόδειξη την οποία θεωρώ πλέον αξιωματική και μη ανατρεπτέα.
Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό,είναι πως έχουμε την τάση να αράξουμε,να βολευτούμε και γενικά να μην το πολυψειρίζουμε το πράμα.
Οι παρωπίδες όμως ξαναμπαίνουν και το μυαλό μας λειτουργεί πια βάσει αυτής τής γνώσης.Προσπαθούμε δηλαδή να ταιριάξουμε τον κόσμο στις σκέψεις μας.
Είτε είμαστε χριστιανοί είτε μωαμεθανοί,είτε άθεοι.![]()
Θα συμφωνήσω και θα διαφωνήσω σε μερικά από αυτά που γράφεις.
Καταρχήν δέχομαι, ότι ο φανατισμός και οι παρωπίδες, έρχονται και από το βόλεμα ή όπως αλλιώς θέλεις πέστο.
Η ουσιώδης διαφορά για μένα είναι όμως, ότι οποιαδήποτε γνώση έρχεται από ανθρώπους, μπορεί εξ΄ορισμού, να αμφισβητηθεί, να εξελιχτεί, να απορριφθεί. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά.
Από την άλλη η γνώση - αλήθεια που έρχεται μέσα από μια θρησκεία, δεν μπορεί να μπεί σε αυτήν την ζωντανή διαδικασία, όπως η γνώση που προέρχεται από άνθρωπο. Οποιαδήποτε παρέκληση από το οποιοδήποτε δόγμα, σε βγάζει αυτομάτως έξω από τους πιστούς, Ονομάζεσαι αιρετικός, σχισματικός ή οτιδήποτε άλλο, και καταδικάζεσαι σε αιώνια τιμωρία.
Δεν θα διαφωνήσω ότι η γνώση σήμερα δεν παρέχεται ελεύθερα, και ότι χρησιμοποιήται για συγκεκριμένους σκοπούς. Μην πας μακρυά, δες τις αλλαγές στα σχολικά βιβλία.
Η ουσιώδης αυτή διαφορά που αναφέρω πιο πάνω, δίνει ένα συντριπτικό πλεονέκτημα στην γνώση που προέρχεται από ανθρώπους. Σου δίνει την Επιλογή να την δεχτείς ή να την απορρίψεις, χωρίς τον φόβο της αιώνιας τιμωρίας.
![]()
![]()
![]()
Αρχικά δημιουργήθηκε από loukasfilm
Η ουσιώδης αυτή διαφορά που αναφέρω πιο πάνω, δίνει ένα συντριπτικό πλεονέκτημα στην γνώση που προέρχεται από ανθρώπους. Σου δίνει την Επιλογή να την δεχτείς ή να την απορρίψεις, χωρίς τον φόβο της αιώνιας τιμωρίας.
![]()
![]()
[/B]
Οποιαδήποτε γνώση έρχεται από το παρελθόν,μάς μεταδίδεται μέσω κάποιων ανθρώπων.Η δική μου επιφύλαξη βρίσκεται ακριβώς εκεί.
Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν,αυτά που με διδάσκει η ιστορία σε οποιοδήποτε επίπεδο,είναι ακριβώς έτσι.
Την πιστεύω την ιστορία.Είμαι όμως έτοιμος να δεχθώ ότι γίνονται και λάθη.
Κάπου διάβασα πέρσυ(ότι ένας Έλληνας αρχαιολόγος ανακάλυψε το παλάτι τής ωραίας Ελένης,που μέχρι τώρα πίστευαν πως είναι μύθος.
Και όχι μόνο αυτό αλλά και την αρχαία πόλη Λακεδαίμονα(αν δεν κάνω λάθος)που ήταν χτισμένη σε λίμνη.Το συνθετικό Λακ σημαίνει λίμνη και χρησιμοποιείται σήμερα στα αγγλικά και τα γαλλικά.
Το φοβερό τής υπόθεσης είναι ότι το υπουργείο πολιτισμού έθαψε με μεγάλη επιμέλεια αυτήν την ανακάλυψη,γιατί θα έπρεπε ουσιαστικά να ξαναγραφεί η ιστορία από την αρχή!!!
![]()
![]()
Πιάσ' το αυγό και κούρευ'το.![]()
![]()
moto perpetuo
Todo eso de la creacion es mentira, el sufrimiento de la creación es mentira, lo que pasa que los artistas somos unos charlaores (habladores)
y lo que queremos es engañar a la gente. Los artistas de verdad como vivimos es así, to el día echao, no sufrimos ni na, lo pasamos muy bien,
hasta luego.
Αρχικά δημιουργήθηκε από Nostra
" "γέννηση του ακατανίκητου (ήλιου)",.[/URL]
Aυτη η φράση είναι κλειδί. Παίρνει πολύ κουβέντα που δεν γίνεται απο εδώ.
Για όσους θέλουν να ασχοληθούν παρα πέρα ας κοιτάξουν τι γινεται στις 25 Δεκεμβριου με τον ήλιο.
Να θυμίσω και μια φράση για το Άγιο Πνεύμα? Το "εκ του Πατρός εκπορευόμενο"![]()
:a13: :a13: :a13:![]()
Τον κάθε λαό τον κυβερνάει αυτός που του αξίζει.
Έλα ρε Μάριε,προχώρα το λίγο!
moto perpetuo
hasta luego.
επέστρεψα .... καλημέρα μας.
Μιλάς για την στρατιά εκπτώτων αγγέλων που μαζί με τον Εωσφόρο , εξορίστηκαν στην Γή. Τα παιδιά των γυναικών αυτών λέγοντουσαν Γίγαντες και κατοικούσαν κατά την Βίβλο πάντα , την Γή πριν την έλευση των ανθρώπων.Ξέρετε ότι ήδη στην παλαιά διαθήκη (πριν την έλευση του Χριστου) αναφέρονται περιπτώσεις γυναικών που καλούσαν αγγέλους να τις "γονιμοποιήσουν" για να κάνουν παιδιά με (ημι)θεϊκές δυνάμεις;
Πως υπήρχαν γυναίκες τότε;
Σύμφωνα με γραφές που προυπήρξαν σαν παραδόσεις απο την Βίβλο και φυσικά το δόγμα της Εκκλησίας δεν τις αποδέχεται, οι γυναίκες αυτές υπήρξαν απόγονοι της Λίλιθ.
Η Λίλιθ , ήταν κατά την παράδοση αυτή, η πρώτη γυναίκα που είχε δημιουργηθεί απο τον Θεό σαν ισοδύναμη του ανδρός και οχι απο το γνωστό "πλευρό" και την ιστορία της Βίβλου.
Επίσης κατά την παράδοση αυτή , η Λίλιθ , κυριεύτηκε απο την ίδια ματαιοδοξία που επικράτησε και στον Εωσφόρο , για αυτό και εξορίστηκε στην Γή.
Η Λίλιθ σύμφωνα με τον ζωροαστρισμό αλλά και με την θρησκεία που λέγεται οτι ακολουθούσαν οι Ασσύριοι και οι Βαβυλώνιοι , αποτελούσε την ηγέτιδα της στρατιάς των δαιμόνων και είχε κυρίαρχη δύναμη επάνω σε πάρα πολλούς τομείς της ζωής τους.
Η δική μου γνώμη για αυτό , είναι πως η Βίβλος ειδικά στα πρώτα κομμάτια είναι άκρως αλληγορική. Κάνει χρήση της οπτικής των ανθρώπων τότε και απεικονίζει ανάλογα κάποια πράγματα. Παράδειγμα η καταστροφή των Σόδομων και των Γομόρων , που δίνεται ώς φωτιά απο τον ουρανό , το πιθανότερο είναι να ήταν κάποιο χτύπημα απο υπολείμματα αστεροειδή.
Όπως και η περιγραφή των Γιγάντων μοιάζει πολύ έντονα με την περιγραφή των Ατλαντιδών στα αρχ. Ελληνικά γραπτά. Παράδοξο εδώ είναι πως τα εν λόγω κείμενα ήταν αδύνατον να ήταν γνωστά τότε στην περιοχή εκείνη , καθώς ο κατακτητής Αλέξανδρος ήρθε πολύ αργότερα.
Το περιέργο όμως είναι οι χρονικές συγκυρίες των γεγονότων που αν μη τι άλλο, σε κάνουν να θες να το ψάξεις ακόμα περισσότερο , μιας και δεν μπορεί , να συνέβαιναν όλα τόσο εύστοχα χρονικά. Στα μαθηματικά οι πολλαπλές συμπτώσεις που οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα , καταλήγουν σε αξίωμα. Εδώ οι πολλαπλές χρονικές συμπτώσεις των πραγμάτων είναι υπαρκτές και όλες... μα όλες, ... είναι στο κατάλληλο χρονικό σημείο για το αποτέλεσμα που υποδυκνείει σε μια ανώτερη δύναμη.
- Δημιουργία ζωής στον πλανήτη Γη.
- Προστασία του πλανήτη Γη , απο τις ελκτικές και βαρυτικές δυνάμεις άλλων πλανητών για την προστασία μας μέχρι και σήμερα.
και πολλά άλλα ακόμη που δεν τα γράφω για να μην φύγουμε εκτός θέματος.
όσον αφορά τώρα την ιστορικότητα της Βίβλου είναι αναμενόμενο να υπάρχουν και "μυθιστορικές εξιστορήσεις" μιας και μιλάμε για εποχές που η επιστήμη σε πολλαπλά επίπεδα σχεδόν δεν υπήρχε και κάθε τι ανεξήγητο , έφτανε σε σημείο μεταφυσικού φαινομένου. Αλλά οι τοποθεσίες και περιγραφές είναι πολλές και σχεδόν ακριβής. Νομίζω μάλιστα οτι το κείμενο που παρέθεσα , οι επιστήμονες που έχει μέσα τα αναλύουν καλύτερα απο μένα.
Η προσωπική οπτική γωνία είναι αναμενόμενο να υπάρξει ακόμα και σε αμιγώς ιστορικά βιβλία. Είδατε τι έγινε με τον χαμό για το βιβλίο της ΣΤ' Δημοτικού; Που και αυτό ιστορία περιγράφει απο μια άλλη όμως οπτική γωνία. Γιατί λοιπόν η Βίβλος να ξεφεύγει απο αυτή την περίπτωση;
Ειδικά αν σκεφτούμε πως τα αρχικά της κομμάτια, είναι συναρμολογημένα απο παραδόσεις και προφορικές ιστορίες γενιάς προς γενιά.
Αυτό όμως δεν κάνει την Βίβλο αναξιόπιστη ως πηγή ιστορικών δεδομένων. Αν ήταν έτσι , τότε και η ιστορίες που έχουμε για τις Πλαταιές , και τον Πελλοπονησσιακό πόλεμο, θα έπρεπε να χαρακτηριστούν ανακριβείς , μιας και περιείχαν στοιχεία απο τοπικούς ιστορικούς και δική τους οπτική γωνία.
Gandalf
Στην Ελλάδα θέλουμε να λειτουργούν τα πάντα υπέρ του ατόμου , έστω και εις βάρος του συνόλου.
Όχι, μιλάω για την "εποχή" μετα το βιβλίο της ΓένεσιςΑρχικά δημιουργήθηκε από Gandalf dr685sm
Μιλάς για την στρατιά εκπτώτων αγγέλων που μαζί με τον Εωσφόρο , εξορίστηκαν στην Γή. Τα παιδιά των γυναικών αυτών λέγοντουσαν Γίγαντες και κατοικούσαν κατά την Βίβλο πάντα , την Γή πριν την έλευση των ανθρώπων.
θα με κάνεις να το ξαναδιαβάσω τώρα να το βρω![]()
Προφανώς η βίβλος είναι μια αλληγορία, όπως αλληγορία είναι και η Αργοναυτική Εκστρατεία... με ιστορικό υπόβαθρο αλλα με πολλούς συμβολισμούς
Το θέμα είναι να μπορέσουμε να βρούμε τους συμβολισμούς (τι συμβόλιζαν πχ οι συμπληγάδες που με το που πέρασε ο Ιάσονας έπαψαν να είναι απειλή ) και να δούμε την όποια ιστορικότητα υπάρχει.
Μήπως πχ η εκδίωξη απο τον παράδεισο συμβολίζει μια ραγδαία κλιματική αλλαγή προς το χειρότερο που ανάγκασε τους λίγους επιζώντες ανθρώπους να μεταναστεύσουν σε πιο ασφαλή αλλα όχι τόσο εύφορα εδάφη, να παλεψουν για την επιβίωσή τους, κουβαλώντας όμως τη συλλογική μνήμη στο υποσυνείδητο του χαμένου παραδείσου;
Φέρτε στο μυαλό σας τις καταστροφές που υπέστησαν τα νησιά της λεκάνης του Ειρηνικού και Ινδικου ωκεανού πρόσφατα και ποσο απειλούνται απο την άνοδο των νερών... Αυτά τα τροπικά μέρη δεν τα λέμε και "επίγειο παράδεισο"; Δεν υπάρχει τροφή σε αφθονία και καλός καιρός όλο το χρόνο;
Είναι όμως ευάλωτα είτε σε κλιματικές αλλαγές είτε σε δράση ηφαιστείων (Ιάβα - Φιλιππίνες κλπ)
Υποθέσεις φυσικά... Πάντα όμως η Εδέμ χωροθετείται κάπου προς τα ανατολικά - τυχαίο είναι;
![]()
71°1′8″N 25°47′50″E
48°07'01.6"N 1°27'50.9"W
Le Servonais
Μα είναι μετά την εποχή της Γέννεσις αυτό που σου λέω...![]()
Να ψάξεις να το διαβάσεις και θα δείς οτι δεν έχω άδικο.:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:
Για το αλληγορικό εννοείται οτι έτσι είναι ρε φίλε... δεν το αμφισβητώ αυτό. Ούτε αφελής είμαι να πιστεύω σε ασπρομουσάτο παππούλη στα σύννεφα. Αλλά εκείνο που θίγω είναι η μαθηματική συγκυρία σε ικανό χρονικό σημείο ,για να έρθει το αποτέλεσμα.
Είναι διαφορετικό θέμα για αυτό δεν θα επεκταθώ όπως είπα.
Το άλλο θέμα περί ιστορικότητος είναι αυτό που είπα περί τοποθεσιών και χρονολογιών. Είναι ακριβής σε συντριπτικά μεγάλο ποσοστό , πράγμα που δείχνει το ορθό των γεγονότων που περιγράφονται στην Βίβλο. Αν τώρα στην Βίβλο , τοποθεσίες και γεγονότα είναι ιστορικά αποδεκτά, γιατί στο τελευταίο κομμάτι που αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη κυρίως να είναι παντελώς πλασματικό;
Καταλαβαίνεις το παράδοξο;
Υ.Γ... το "παγανιστικό" ψευδώνυμο πάντως το οφείλω σε ενα παληκάρι στο Motomag forum (προ 4ετιας) που μου το απόδωσε σαν κοράκι της συμφοράς , λόγω του κασσανδρισμού που με διακατέχει σε κάποιες περιπτώσεις αλλά και επειδή όταν πλένω το DR, είναι δεδομένο οτι μέσα σε 2-3 ώρες θα βρέχει... αποδεδειγμένο πολλάκις αυτό.![]()
![]()
![]()
![]()
(φυσικά έπαιξε ρόλο και το οτι λατρεύω τις ιστορίες του Tolkjen).
Gandalf
Στην Ελλάδα θέλουμε να λειτουργούν τα πάντα υπέρ του ατόμου , έστω και εις βάρος του συνόλου.
Αρχικά δημιουργήθηκε από Gandalf dr685sm
επέστρεψα .... καλημέρα μας.
Μιλάς για την στρατιά εκπτώτων αγγέλων που μαζί με τον Εωσφόρο , εξορίστηκαν στην Γή. Τα παιδιά των γυναικών αυτών λέγοντουσαν Γίγαντες και κατοικούσαν κατά την Βίβλο πάντα , την Γή πριν την έλευση των ανθρώπων.
Πως υπήρχαν γυναίκες τότε;
Σύμφωνα με γραφές που προυπήρξαν σαν παραδόσεις απο την Βίβλο και φυσικά το δόγμα της Εκκλησίας δεν τις αποδέχεται, οι γυναίκες αυτές υπήρξαν απόγονοι της Λίλιθ.
Η Λίλιθ , ήταν κατά την παράδοση αυτή, η πρώτη γυναίκα που είχε δημιουργηθεί απο τον Θεό σαν ισοδύναμη του ανδρός και οχι απο το γνωστό "πλευρό" και την ιστορία της Βίβλου.
Επίσης κατά την παράδοση αυτή , η Λίλιθ , κυριεύτηκε απο την ίδια ματαιοδοξία που επικράτησε και στον Εωσφόρο , για αυτό και εξορίστηκε στην Γή.
Η Λίλιθ σύμφωνα με τον ζωροαστρισμό αλλά και με την θρησκεία που λέγεται οτι ακολουθούσαν οι Ασσύριοι και οι Βαβυλώνιοι , αποτελούσε την ηγέτιδα της στρατιάς των δαιμόνων και είχε κυρίαρχη δύναμη επάνω σε πάρα πολλούς τομείς της ζωής τους.
Η δική μου γνώμη για αυτό , είναι πως η Βίβλος ειδικά στα πρώτα κομμάτια είναι άκρως αλληγορική. Κάνει χρήση της οπτικής των ανθρώπων τότε και απεικονίζει ανάλογα κάποια πράγματα. Παράδειγμα η καταστροφή των Σόδομων και των Γομόρων , που δίνεται ώς φωτιά απο τον ουρανό , το πιθανότερο είναι να ήταν κάποιο χτύπημα απο υπολείμματα αστεροειδή.
Όπως και η περιγραφή των Γιγάντων μοιάζει πολύ έντονα με την περιγραφή των Ατλαντιδών στα αρχ. Ελληνικά γραπτά. Παράδοξο εδώ είναι πως τα εν λόγω κείμενα ήταν αδύνατον να ήταν γνωστά τότε στην περιοχή εκείνη , καθώς ο κατακτητής Αλέξανδρος ήρθε πολύ αργότερα.
Το περιέργο όμως είναι οι χρονικές συγκυρίες των γεγονότων που αν μη τι άλλο, σε κάνουν να θες να το ψάξεις ακόμα περισσότερο , μιας και δεν μπορεί , να συνέβαιναν όλα τόσο εύστοχα χρονικά. Στα μαθηματικά οι πολλαπλές συμπτώσεις που οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα , καταλήγουν σε αξίωμα. Εδώ οι πολλαπλές χρονικές συμπτώσεις των πραγμάτων είναι υπαρκτές και όλες... μα όλες, ... είναι στο κατάλληλο χρονικό σημείο για το αποτέλεσμα που υποδυκνείει σε μια ανώτερη δύναμη.
- Δημιουργία ζωής στον πλανήτη Γη.
- Προστασία του πλανήτη Γη , απο τις ελκτικές και βαρυτικές δυνάμεις άλλων πλανητών για την προστασία μας μέχρι και σήμερα.
και πολλά άλλα ακόμη που δεν τα γράφω για να μην φύγουμε εκτός θέματος.
όσον αφορά τώρα την ιστορικότητα της Βίβλου είναι αναμενόμενο να υπάρχουν και "μυθιστορικές εξιστορήσεις" μιας και μιλάμε για εποχές που η επιστήμη σε πολλαπλά επίπεδα σχεδόν δεν υπήρχε και κάθε τι ανεξήγητο , έφτανε σε σημείο μεταφυσικού φαινομένου. Αλλά οι τοποθεσίες και περιγραφές είναι πολλές και σχεδόν ακριβής. Νομίζω μάλιστα οτι το κείμενο που παρέθεσα , οι επιστήμονες που έχει μέσα τα αναλύουν καλύτερα απο μένα.
Η προσωπική οπτική γωνία είναι αναμενόμενο να υπάρξει ακόμα και σε αμιγώς ιστορικά βιβλία. Είδατε τι έγινε με τον χαμό για το βιβλίο της ΣΤ' Δημοτικού; Που και αυτό ιστορία περιγράφει απο μια άλλη όμως οπτική γωνία. Γιατί λοιπόν η Βίβλος να ξεφεύγει απο αυτή την περίπτωση;
Ειδικά αν σκεφτούμε πως τα αρχικά της κομμάτια, είναι συναρμολογημένα απο παραδόσεις και προφορικές ιστορίες γενιάς προς γενιά.
Αυτό όμως δεν κάνει την Βίβλο αναξιόπιστη ως πηγή ιστορικών δεδομένων. Αν ήταν έτσι , τότε και η ιστορίες που έχουμε για τις Πλαταιές , και τον Πελλοπονησσιακό πόλεμο, θα έπρεπε να χαρακτηριστούν ανακριβείς , μιας και περιείχαν στοιχεία απο τοπικούς ιστορικούς και δική τους οπτική γωνία.
Gandalf
Καλώς σας βρήκα και από μένα. Βλέπω ότι προχώρησε η συζήτηση, και αυτό είναι ευχάριστο.
![]()
Μάγε, οι σκέψεις που παραθέτεις, δεν τεκμηριώνουν την ιστορικότητα της Βίβλου, καταρχήν.
Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τις Πλαταιές ή τον Πελλοπονησιακό πόλεμο που αναφέρεις, γιατί αυτά τα γεγονότα, έχουν περιγραφεί από περισσότερες από μία πηγές, οπότε όσο και να θέλει κάποιος να προβληματιστεί, για την οπτική του Θουκυδίδη για παράδειγμα, δεν μπορεί να αμφισβητήσει το συγκεκριμένο γεγονός.
Το πιο ουσιαστικό όμως που λες, είναι ότι η Βίβλος είναι αλληγορική. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς για να επιβιώσει. Σαν ιστορικό κείμενο δεν μπορεί να σταθεί, γιατί στην ουσία είναι οδηγός πίστης. Αν το βάλουμε λοιπόν σαν κείμενο ή συλλογή κειμένων, στην σωστή του διάσταση, θα αποφύγουμε και τα δογματικά λάθη.
Αναφέρεσαι επίσης στους Άτλαντες.... είναι ευρέως γνωστό ότι ο Πλάτωνας για να μπορέσει να δώσει μια "εσάνς" εφαρμογής, στην Πολιτεία του, χρησιμοποίησε ένα μύθο - παραβολή για να προκαλέσει τον συνειρμό των Αθηναίων, και να τους θυμίσει την μάχη του Μαραθώνα και τους αγώνες τους ενάντια στους Πέρσες. Τώρα το γιατί πολλοί πίστεψαν ότι υπήρξε Ατλαντίδα, είναι παράδειγμα του, ότι θέλει πιστεύει ο καθένας.
![]()
![]()
![]()
Αρχικά δημιουργήθηκε από vangelis 64
Οποιαδήποτε γνώση έρχεται από το παρελθόν,μάς μεταδίδεται μέσω κάποιων ανθρώπων.Η δική μου επιφύλαξη βρίσκεται ακριβώς εκεί.
Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν,αυτά που με διδάσκει η ιστορία σε οποιοδήποτε επίπεδο,είναι ακριβώς έτσι.
Την πιστεύω την ιστορία.Είμαι όμως έτοιμος να δεχθώ ότι γίνονται και λάθη.
Κάπου διάβασα πέρσυ(ότι ένας Έλληνας αρχαιολόγος ανακάλυψε το παλάτι τής ωραίας Ελένης,που μέχρι τώρα πίστευαν πως είναι μύθος.
Και όχι μόνο αυτό αλλά και την αρχαία πόλη Λακεδαίμονα(αν δεν κάνω λάθος)που ήταν χτισμένη σε λίμνη.Το συνθετικό Λακ σημαίνει λίμνη και χρησιμοποιείται σήμερα στα αγγλικά και τα γαλλικά.
Το φοβερό τής υπόθεσης είναι ότι το υπουργείο πολιτισμού έθαψε με μεγάλη επιμέλεια αυτήν την ανακάλυψη,γιατί θα έπρεπε ουσιαστικά να ξαναγραφεί η ιστορία από την αρχή!!!
![]()
![]()
Πιάσ' το αυγό και κούρευ'το.![]()
![]()
Αυτό που θα συμφωνήσω οπωσδήποτε μαζί σου, είναι ότι γίνονται και λάθη. Τα λάθη όμως μπορούν να γίνουν, μονο πάνω σε κάτι ζωντανό, που καθημερινά ελέγχεται, μελετάται,ή ανασκευάζεται, όπως η Ιστορία, λόγω των καινούργιων στοιχείων, που έρχονται καθημερινά στο φως.
Δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να γίνει με την οποιαδήποτε θρησκεία, όχι μόνο με τον Χριστιανισμό.
Για το άλλο το θέμα δεν γνωρίζω, οπότε δεν είμαι σε θέση να σου πω την γνώμη μου.
![]()
![]()
![]()
σταματήστε ρε με τις μπύρες συνέχεια
:hypnotize :hypnotize :hypnotize
71°1′8″N 25°47′50″E
48°07'01.6"N 1°27'50.9"W
Le Servonais
Κάτσε ρε Κάπταιν, μόλις μπήκα.Αρχικά δημιουργήθηκε από Cpt. Haddock
σταματήστε ρε με τις μπύρες συνέχεια
:hypnotize :hypnotize :hypnotize![]()
Ξέρεις ποιος λείπει? Ο Ται, να ολοκληρωθεί η ομάδα.
Λουκά ...
Οι πηγές είναι αδιάφορες, αν αυτά που περιγράφονται δεν μπορούν να αποδειχτούν με ευρήματα , συμφωνείς;
Στην περίπτωση της Βίβλου, σχεδόν όλες οι πόλεις έχουν βρεθεί σε ανασκαφές και έχουν εντοπιστεί χρονολογικά απο τους ίδιους επιστήμονες σε σημείο που να είναι ακριβής όσον αφορά και τις αναφορές της Βίβλου.
Σαφώς τώρα και δεν υποστηρίζω οτι είναι αμιγώς ιστορικό βιβλίο... αλλά τουλάχιστον τα γεγονότα που περιγράφει είναι σωστά. Απο την άλλη για τα θρησκευτικώς κείμενα γεγονότα... όπως είπες ... είναι και κάποια θέμα πίστης. Ακριβώς υπό αυτό το πρίσμα τα έγραψαν , και υπό αυτό το πρίσμα τα διαβάζεις. Διαφορετικά.......... ακούγονται όντως σαν μυθιστόρημα σε κάποιον που όπως είπα και στην αρχή της συζήτησης μας, είναι άνθρωπος σαν τον Θωμά.
Gandalf