Θα είμαι ειλικρινής ...
Ιστορία και αρχαία , δεν ήξερα γρι στο Λύκειο... πολύ βασικά πράγματα. Το μικρόβιο γενικά της γνώσης, μπήκε πολύ αργά στον οργανισμό μου (στα 30 )... εκεί μπήκα στο νόημα , και άρχισα ομαδικες αγορές βιβλίων με πρώτο κανόνα του να μπω στην διαδικασία να μάθω τον εαυτό μου (συνεχής και ατελής διαδικασία).
Μετά βιβλία περι ιστορίας, φιλοσοφίας, θρησκειών (όλων των θρησκειών) και τέλος βιβλία στρατηγικής, διπλωματίας και Πολέμου.
Είναι πολύ δύσκολο για ενα νεαρό να μπεί στην διαδικασία "εγκλεισμού" στο σπίτι και επι 3-4 ώρες κάθε μέρα να διαβάζει οικειοθελώς κάτι που πολλές φορές ξεπερνά ακόμα και το λεξιλόγιο του.
Δεν κατηγορώ λοιπόν τους νέους για το οτι δεν ξέρουν... κατηγορώ τους γονείς και την σχολική παιδεία γιατί δεν τους έχουν δώσει τα βασικά έτσι ώστε κάποια στιγμή να βρούν μόνοι τους τον δρόμο τους. Επίσης με ενοχλεί η νοοτροπία αρκετών νέων , που έχουν εντρυφήσει στην ευκολία παροχής γνώσης , σε στύλ όπως λέμε στο ΙΤ --"πατάω ενα κουμπί και γίνονται όλα". Και αυτό βέβαια προέρχεται απο τους γονείς αλλά απο την εφηβεία και ύστερα ο νεαρός έχει την κρίση να δεί μόνος του οτι αυτό δεν οδηγεί πουθενά.
Το έλλειμα παιδεία στην χωρα μας , δεν είναι μόνο στα σχολεία..., είναι γενικά στην διαμόρφωση προσωπικότητας και αυτό ξεκινά απο τα προπαιδικά χρόνια.
Gandalf