αυτες οι δυναμομετρησεις ειναι στοκ Ζ vs R στα 1500μ
Καλημέρα φίλε και με το καλό να αποκτήσεις το δικό σου Τενερέ.Αρχικά δημιουργήθηκε από DrBig
Καλημερες παιδια, σκεφτομαι να παρω το τενερε, στο οποιο θα βαλω μονη εξατμιση DNA και PCV. Απο σχολια εχω διαβασει οτι γινεται αλλη μηχανη αν ξεμπουκωσει, αλλα δεν εχω βρει καμια δυναμομετρηση στο δικτυο. Ξερει μηπως κανεις κατι παραπανω?
ευχαριστω
Ο κολλητός μου έβαλε στο δικό του Τενερε εξάτμισεις LeoVince και φίλτρο DNA,
σαν αίσθηση στην ιπποδύναμη δεν έχει κάποια διαφορά, μονάχα στην ροπή,
το μηχανάκι λειτουργεί πιο ελεύθερα, δεν κομπιάζει, ιδίως στα χαμηλά. Δηλαδή το μοτέρ
δουλεύει ποιο ομαλά, αλλά χωρίς κάποια τραγική διαφορά.
Καλοτάξιδη φίλε μου!Αρχικά δημιουργήθηκε από spiridaus
![]()
Την παρέλαβα πριν μερικές ώρες κ έκανα την πρώτη μου μικρή βόλτα.
Ω, είναι ωραία στη βροχή!
![]()
![]()
Την επόμενη βόλτα να την κάνεις στο πράσινο κομμάτι της φωτό.
Ταίριαξε πολύ ωραία το κράνος με την μότο!
Σ'ευχαριστω για τις ευχεςΑρχικά δημιουργήθηκε από NickolasV
Καλημέρα φίλε και με το καλό να αποκτήσεις το δικό σου Τενερέ.
Ο κολλητός μου έβαλε στο δικό του Τενερε εξάτμισεις LeoVince και φίλτρο DNA,
σαν αίσθηση στην ιπποδύναμη δεν έχει κάποια διαφορά, μονάχα στην ροπή,
το μηχανάκι λειτουργεί πιο ελεύθερα, δεν κομπιάζει, ιδίως στα χαμηλά. Δηλαδή το μοτέρ
δουλεύει ποιο ομαλά, αλλά χωρίς κάποια τραγική διαφορά.![]()
Απ'οτι εχω διαβασει (δες το λινκ που παρεθεσα παραπανω), το τενερε μαμα εχει A/F 14 στο μεγαλυτερο φασμα των στροφων. Αυτο σημαινει πως αν μπει φιλτρο και πιο ελευθερη εξατμιση το μειγμα γινεται επικυνδινα φτωχο. Θα συνιστουσα στο φιλο σου να βαλει PCIII γιατι χωρις αυτο και ταλαιπωρειται και η μηχανη και αυτος δεν θα δει το αναμενομενο αποτελεσμα βασει των μετατροπων του. Στην ιπποδυναμη οι μετατροπες του αντιστοιχουν σε αυξηση σχεδον 20% και θα επρεπε να ειναι πολυ εμφανεις!
Για βοηθήστε να καταλάβω ρε παιδιά κάτι κι εγώ που δεν ξέρω από tuning ψιψιψινια και κοκοκοψαρα…
Απ ότι κατάλαβα , για να «ξυπνήσει» λίγο το μοτέρ του τενερε , θέλει φίλτρο,Power Commander , εξάτμιση…
Μπορείς αυτές τις αλλαγές να τις κάνεις σταδιακά ?
Με τι κόστος και πια θα είναι η προσδόκιμη αύξηση απόδοσης σε κάθε στάδιο ..?
Δηλαδή
Μπορείς να ξεκινήσεις αλλάζοντας φίλτρο (και φιλτροκουτι (stage2)?)
Να εγκαταστήσεις PCIII για να βελτιώσεις το μείγμα….(πως το ρυθμιζεις αυτό ??? ..)
Αργότερα να βάλεις άλλη εξάτμιση..(θα πρέπει πάλι να ρυθμίσεις το PCIII ????)
Sorry , για την ασχετοσύνη μου , αλλά δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με το θέμα ….
![]()
Καλά κάνεις και δεν σ΄απασχολεί. Να δώσεις κανά 1.000ρικο για να πάρεις 3-4 άλογα και bonus μια αυξημένη κατανάλωση κρίμα δεν είναι?Αρχικά δημιουργήθηκε από ggs
![]()
Αρχικά δημιουργήθηκε από byr0n
Καλά κάνεις και δεν σ΄απασχολεί. Να δώσεις κανά 1.000ρικο για να πάρεις 3-4 άλογα και bonus μια αυξημένη κατανάλωση κρίμα δεν είναι?
Πραγματικά , με τις μηχανές που είχα μέχρι τώρα δεν με ένοιαζε να βελτιώσω τις επιδόσεις τους … ποτέ δεν είχα μεγάλες απαιτήσεις σε γκάζι άλλωστε …πιο πολύ κοίταζα να βελτιώσω καμία ανάρτηση, κανένα φρένο κ.λ.π.
Το τενερε είναι μια μηχανή που καλύπτει τις οδηγικες αλλά και τις ψυχολογικές ανάγκες μου σε μεγάλο βαθμό…
Το μόνο που θα ήθελα είναι λιιιγα άλογα παραπάνω… αν μπορώ να το κάνω σταδιακά , ελέγχοντας και το κόστος μπορεί και να το προσπαθήσω …
(μετά από την «υπόσχεση» της YAMAHA για ένα ακόμη 1200cc , 100+ HP «θωρηκτό on-off» με βλέπω να παντρεύομαι το 660 για πολλά χρόνια…)
![]()
![]()
Το λίγαααα είναι σχετικό φίλε. Κατά την γνώμη μου που προφανώς για κάποιον άλλο δεν ισχύει, το κόστος PC+εξατμίσεων+φίλτρου+δυναμομέτρησης καυσανάλυσης είναι πολύ υψηλό για ένα κέρδος 4-5 max. ίππων (που θα το πληρώνω συνεχώς με αυξημένη κατανάλωση).Αρχικά δημιουργήθηκε από ggs
Το μόνο που θα ήθελα είναι λιιιγα άλογα παραπάνω… αν μπορώ να το κάνω σταδιακά , ελέγχοντας και το κόστος μπορεί και να το προσπαθήσω …
Ή πας σε σοβαρή μετατροπή στον κινητήρα (αν λατρεύεις το μηχανάκι) ή σε άλλο πιο δυνατό.
Σε 300kg περίπου μικτό βάρος, οι 3-4-5 ίπποι είναι σταγόνα στον ωκεανό.![]()
Αρχικά δημιουργήθηκε από ggs
Για βοηθήστε να καταλάβω ρε παιδιά κάτι κι εγώ που δεν ξέρω από tuning ψιψιψινια και κοκοκοψαρα…
Απ ότι κατάλαβα , για να «ξυπνήσει» λίγο το μοτέρ του τενερε , θέλει φίλτρο,Power Commander , εξάτμιση…
Μπορείς αυτές τις αλλαγές να τις κάνεις σταδιακά ?
Με τι κόστος και πια θα είναι η προσδόκιμη αύξηση απόδοσης σε κάθε στάδιο ..?
Δηλαδή
Μπορείς να ξεκινήσεις αλλάζοντας φίλτρο (και φιλτροκουτι (stage2)?)
Να εγκαταστήσεις PCIII για να βελτιώσεις το μείγμα….(πως το ρυθμιζεις αυτό ??? ..)
Αργότερα να βάλεις άλλη εξάτμιση..(θα πρέπει πάλι να ρυθμίσεις το PCIII ????)
![]()
Καθε μηχανη ειναι διαφορετικη. Παντως στο τενερε ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να αλλαξεις φιλτρο και εξατμιση χωρις αλλαγες στον ψεκασμο. Απ'οτι εχω διαβασει σε διαφορα φορουμ, καλο θα ηταν να μην αλλαξεις ουτε φιλτρο χωρις αλλαγες στον ψεκασμο. Αντιθετα, με PC3 και φιλτρο βλεπεις μεγαλη διαφορα και ακομα μεγαλυτερη με PC3, φιλτρο και εξατμιση.
Τωρα σε ο,τι εχει να κανει με το αν αξιζει η οχι, ο καθενας για την παρτη του το κρινει αυτο. Αυτο που σιγουρα ειναι ΛΑΘΟΣ ειναι να κρινεις μετατροπες στην λειτουργια του κινητηρα βαση των ιππων που κερδιζεις. Εχουν περασει 7 μηχανες απο τα χερια μου και η μονη στην οποια δεν πειραξα τιποτα ειναι ενα fireblade γιατι αφ'ενος εχει περισσοτερο γκαζι απο αυτο που μπορω να χειριστω και αφ'ετερου δουλευει τοσο καλα ετσι οπως ειναι, που δεν χρειαζεται.
Σε ολες τις αλλες εχω κανει αλλαγες στην αναπνοη, εξατμιση και χαρτη (η ζιγκλερωμα) και παρ'ολο που ποτε δεν κερδισα πανω απο 10% σε ισχυ, η λειτουργια του κινητηρα ηταν τοσο διαφορετικη που νομιζες οτι καβαλας αλλη μηχανη. Χαρακτηριστικα παραδειγματα ενα DRZ και ενα R1150GS που στο μεν πρωτο (με μαμα εξατμιση) μπορουσα να κινουμαι και με δυο ταχυτητες κατω στο κιβωτιο σε κλειστα (τοσο ειχε βελτιωθει η ροπη χαμηλα) στο μεν δευτερο εκει που νομιζες οτι οδηγεις ντηζελ, ξαφνικα ειχες ενα κινητηρα προθυμο να ανεβασει μεχρι τα κοκκινα. Υπαρχουν και μηχανες που οι παραπανω αλλαγες δεν εχουν νοημα , οπως για παραδειγμα το DL650 (οπως λενε, δεν εχω προσωπικη πειρα για το συγκεκριμενο, αν καποιος τα εχει κανει με σωστο τροπο ας μας πει).
Εν κατακλειδι, η βελτιωση της αναπνοης, της εκπνοης και της χαρτογραφησης κανουν θαυματα στους περισσοτερους κινητηρες και κυριως στους μεγαλους μονοκυλινδρους που εχουν χαμηλη ιπποδυναμη για τα κυβικα τους και πολυ ασυνεχη ροη στις χαμηλες στροφες, με αποτελεσμα να φιμωνονται για να καλυπτουν προδιαγραφες ρυπων. Χαρακτηριστικο παραδειγμα ειναι τα ΚΤΜ 690 που στα χαμηλα ειναι κουφια ενω ψηλα τρελλενονται. Αυτο δεν εχει να κανει με χαρακτηριστικα εκκεντοφορων αλλα με χαρτογραφηση και αναπνοη. Σε τετοιους κινητηρες, ειναι πολυ συνηθες να βλεπεις φιμωμενες αναπνοες με κλειστα σνορκελ κλπ ωστε να περιοριστει η ευστροφια χαμηλα. Σε ψιλες στροφες απο την αλλη το κλειστο σνορκελ δεν ενοχλει τοσο διοτι η ροη αερα στην εισοδο γινεται πιο συνεχης.
Οποτε για να μην κουραζω, αν καποιος θελει να βελτιωσει το τενερε, ξεκιναει με αναπνοη και χαρτη και μετα βαζει και εξατμιση (αν του περισσευουν τα $), η το αφηνει ετσι οπως ειναι. Το σιγουρο ειναι οτι θα δει μεγαλη βελτιωση στην αισθηση του κινητηρα ακομα και αν κερδισει μονο 3 ιππους. Ο 'αδυναμος' κρικος σ'αυτο το κινητηρα δεν ειναι η εξατμιση, μιλωντας παντα για αισθηση και οχι νουμερα. Αυτο που μετραει εδω ειναι η βελτιωση της ροπης στα μεσο-χαμηλα και η αποκριση στο γκαζι. Αν μαλιστα τα κανει και τα 3 μαζι θα δει 8 ιππους παραπανω (+20%) και θα νομιζει οτι οδηγαει κατι αλλο και οχι τενερε. Το τελευταιο εκ στοματος οδηγου ραλυ που προτιμησε το τενερε εναντι του 690 για αγωνα ντακαρ.
Με αυτό που λέει ο Βύρωνας συμφωνώ…
Και , φυσικά , δεν αμφισβητώ αυτά που λέει ο drBig.
Δεν είμαι διατιθέμενος να δώσω 1000€ για να κάνω το tenere λιιιγο καλύτερο…
Θα ρωτήσω κάτι ΠΟΛΥ συγκεκριμένο.
Όταν έρθει η ώρα να αλλάξω φίλτρο αέρα (μιας και είναι αναλώσιμο) δεν θεωρώ μεγάλο κόστος να δώσω 10-20 € παραπάνω να βάλω ένα φίλτρο π.χ. DNA…
Απ ότι κατάλαβα ,πρέπει να ρυθμιστεί και η χαρτογράφηση μετά την αλλαγή του φίλτρου.
Εκτός από το PCiii , με ποιον ΑΛΛΟ τρόπο μπορούμε να το ρυθμίσουμε ??
![]()
Δεν μπορείς να αλλάξεις την χαρτογράφηση της ECU, εκτός και έχεις κανένα busa και έχει πέσει hacking απ΄τον rein, ή κανένα apriliaΑρχικά δημιουργήθηκε από ggs
Όταν έρθει η ώρα να αλλάξω φίλτρο αέρα (μιας και είναι αναλώσιμο) δεν θεωρώ μεγάλο κόστος να δώσω 10-20 € παραπάνω να βάλω ένα φίλτρο π.χ. DNA…
Απ ότι κατάλαβα ,πρέπει να ρυθμιστεί και η χαρτογράφηση μετά την αλλαγή του φίλτρου.
![]()
που αλλάζει χάρτες. Μόνο με το PCIII που παραμβάλλεται μετά την ECU. .
H αλλαγή φίλτρου μπορεί να μην προσφέρει και τίποτα (για να μην σου πω ότι κακό θα κάνει)![]()
Επειδή κ εγώ είμαι ψιλοάσχετος όταν λές αναπνοή και χαρτογράφηση= φίλτρο+pc?Αρχικά δημιουργήθηκε από DrBig
Οποτε για να μην κουραζω, αν καποιος θελει να βελτιωσει το τενερε, ξεκιναει με αναπνοη και χαρτη και μετα βαζει και εξατμιση (αν του περισσευουν τα $), η το αφηνει ετσι οπως ειναι.
Aυτά επηρεάζουν την κατανάλωση ,θόρυβο , ρύπους και πόσο κοστίζουν;;
![]()
Τα 1000 ευρω δεν ειναι 1000 αλλα περιπου 500 και γινεται αρκετα καλλιτερο (για μενα, για σενα δεν γνωριζω!).Αρχικά δημιουργήθηκε από ggs
Με αυτό που λέει ο Βύρωνας συμφωνώ…
Και , φυσικά , δεν αμφισβητώ αυτά που λέει ο drBig.
Δεν είμαι διατιθέμενος να δώσω 1000€ για να κάνω το tenere λιιιγο καλύτερο…
Θα ρωτήσω κάτι ΠΟΛΥ συγκεκριμένο.
![]()
Για το DNA στειλε τους ενα μαιλ και ζητα δυναμομετρηση που να φαινεται ΚΑΙ το AFR (air fuel ratio)
Απο κει θα κρινεις αν χρειαζεται η οχι PC3.
Αναπνοη λεγοντας εννοω φιλτρο DNA (που νομιζω καταργει το σνορκελ), δεν ξερω ποσο κοστιζει αλλα φανταζομαι καπου 80 ευρωΑρχικά δημιουργήθηκε από spiridaus
Επειδή κ εγώ είμαι ψιλοάσχετος όταν λές αναπνοή και χαρτογράφηση= φίλτρο+pc?
Aυτά επηρεάζουν την κατανάλωση ,θόρυβο , ρύπους και πόσο κοστίζουν;;
![]()
Το pc κανει 320 ευρω απο www.off-the-road.de και φανταζομαι γυρω στα 380 απο χελλαδα.
Αν το παρεις παντως απο αυτον μαζι με φιλτρο νομιζω οτι μπορει να σου στειλει και χαρτη ωστε να μη χρειαζεται να πας σε δυναμομετρο εδω να στο ρυθμισουν που θα κοστισει 180 ευρω.
Οι ρυποι θα αλλαξουν λιγο, αλλα οχι πολυ αν κρατησεις την εξατμιση γιατι διατηρεις τον καταλυτη, το ποσο δεν γνωριζω να σου πω!
Θορυβος με μαμα εξατμιση, καμια αλλαγη.
Και κατι αλλο, αν βαλεις pc θα πρεπει να απομονωθει το AIS που ειναι ενα συστημα εγχυσης φρεσκου αερα στα καυσαερια. Πολυ απλο να γινει και απ'οτι εχω ακουσει το κανει η γιαμαχα.
Με ολα αυτα μπορει ανεβει λιγο η καταναλωση, αλλα ο κινητηρας θα δουλευει σε χαμηλοτερες θερμοκρασιες και θα ζησει περισσοτερο.