Έχε χάρη που είσαι μακριά ρε.
Όταν έρθεις θα βγούμε για "μπύρες", όλως περιέργως οι μπύρες θα έχουν τελέψει και θα σε βάλω να διαλέξεις ανάμεσα σε ξυνισμένο λευκό κρασί και ξυνισμένο κόκκινο.
Άμα πιεις και μετά ξερνάς τα άντερά σου θα σου πω ας πρόσεχες
(Α! Κι άμα παραπονεθείς ότι σε βγάζω σπάνια για "μπύρες", δεν έχω θέμα. Όποτε γουστάρεις ξαναέλα να πάμε. Το ίδιο μενού θα έχει το κατάστημα)
Υπάρχει (θεωρητικά, κι εν δυνάμει, και υπό πολλές πολλές προϋποθέσεις) άμεση δημοκρατία.
Στην παρούσα φάση ούτε άμεση υπάρχει ούτε έμμεση, και ναι τα δημοψηφίσματα όχι μόνο δεν κάνουν για να διοικήσουν έναν τόπο αλλά μπορεί να κάνουν και χειρότερο κακό.
Να το χέσω το δημοψήφισμα όταν ο "δήμος" έχει μυαλό πιο πλυμένο κι από φανελάκι σε διαφήμιση του αριέλ.
Όταν (εάν βασικά) φτάσει κάποτε ένας τόπος να μπορεί να διαχειριστεί ένα δημοψήφισμα, κατ'ουσίαν δε θα το χρειάζεται καν.
Αν έχει ο λαός την παιδεία και την ωριμότητα να κρίνει σε αποφάσεις δημοψηφισμάτων, θα είναι ήδη προ πολλού περιττά.
και γιατι να μην ειναι μυστικη η ψηφος στην βουλη;;;![]()
....νιώθω μεγάλη μοναξιά μέσα στο πλήθος....
Άσε τι προτιμάω εγώ. Τα δημοψηφίσματα δεν δουλεύουν γιατί οι ψηφοφόροι "ενημερώνονται" απο τα κόμματα.
Από μονοι μας, ελάχιστοι μπορεί να γνωρίζουν τι παίζεται με ένα ναι ή ένα όχι.
Αν έκανες δημοψήφισμα το 1981 για να μπουμε στην τότε ΕΟΚ θα ήταν όχι (ΕΞΩ οι βάσεις του θανάτου, εοκ και νατο το ιδιο συνδικάτο κλπ έξυπνα του Ανδρέα).
Ρωτήθηκαν πρόσφατα οι Σκωτσέζοι και ειπαν ΟΧΙ στην ανεξαρτησία τους... 4 χρόνια ήμουν εκει πάνω και άπαντες ήθελαν ανεξαρτησία.
@@ αποφάσεις παιρνουν τα δημηψηφίσματα και οι λαικές συνελεύσεις.
Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.
Για να αποφασίσουμε σα λαός εάν και κατά πόσο θα έπρεπε να μπούμε στο € και το μνημόνιο θα έπρεπε να έχουμε ενημερωθεί/πληροφορηθεί/λάβει πάρα μα πάρα πολλές γνώσεις γύρω από το θέμα ώστε να ξέρουμε τί διαλέγουμε.
Αυτές τις γνώσεις θα μας τις έδινε το Mega κι ο Pretenderης? Τότε θα επιλέγαμε μνημόνιο γιατί αλλιώς θα ψοφάγαμε από την πείνα.
Θα μας τις έδινε το ΚΚΕ με φυλλάδια του Ρίζου? Θα επιλέγαμε δραχμή και να βγούμε κι από την ΕΕ.
Θα ψάχναμε κανάν ανεξάρτητο φορέα να μας κάνει ιδιαίτερα να γίνουμε εξπέρ στις πολιτικές επιστήμες και στα οικονομικά να μπορούμε να κρίνουμε σωστά? Αυτό ναι. Αλλά το πόσο ουτοπικό κι αδύνατο είναι κάτι τέτοιο νομίζω είναι αυτονόητο.
Οπότε το να γινόταν δημοψήφισμα για το € και το μνημόνιο όπως και για πολλά άλλα θέματα με τα μυαλά που κουβαλάει ο μέσος Έλληνας σήμερα (χωρίς να φταίει ο ίδιος γι'αυτό) μόνο χειρότερα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είχαν φέρει.
Διαφωνώ κάθετα ότι εμείς οι πολίτες είμαστε ανίκανοι να λαμβάνουμε αποφάσεις και είμαστε αναγκασμένοι να εκλέγουμε πεφωτισμένους αντιπρόσωπους (από μία συγκεκριμένη ελιτ) οι οποίοι κάνουν ότι γουστάρουν. Δεν είναι δημοκρατία αυτό, μια παπαριά και μισή είναι. Η ψήψος όλων είναι ίση ? Από πότε? Με μπόνους εδρών και όριο ελάχιστου ποσοστού για εισαγωγή στη βουλή?
Δε γ@μιέσαι λέω εγώ Μήτσο (στο καθρέπτη κοίταξα και έβρισα τον εαυτό μου), αφού αγρότης προσπαθείς να γίνεις σταδιακά γίνεσαι και βλάκας, τράβα να μαζέψεις τα μπρόκολλα και άσε τα φορουμ και τις γνώμες για τους άλλους.
![]()
για καποια πραγματα,πρεπει να εισαι λιγο ψυλιασμενος απο το παρελθον και να εχεις απλη κοινη λογικη...που αποτι φαινεται ενα μεγαλο ποσοστο των συνανθρωπων μας δεν τα κατεχει...
καλα να παθουμε λεω εγω ωρες ωρες.αυτο μας αξιζει.τοσα χρονια εγω θυμαμαι να κραζουν και να γινονται παραπονα και απεργιες κλπ κλπ και παλι τα ιδια σκ@τ@ πηγαιναμε και ψηφιζαμε.μυαλο δεν προκειται να βαλουμε,δυστυχως,αυτη ειναι η εκτιμηση μου.ειμαστε πολυ πουριτανοι σε τετοια θεματα...
Α να γεια σου.
Το ίδιο λέμε.
Σ'χώρα με.
Εγώ είμαι ήδη με πούρο αραχτός στον καναπέ και με γαστρεντερίτιδα.
Οπότε το γυρνάω και λίγο στο θεωρητικό από ανάγκη
Αυτό λέω ρε Νίκο.
Έφερα το υποθετικό σαν παράδειγμα για να γίνει αντιληπτό για ποιους λόγους δε γίνεται κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα.
Δηλαδή ρε μάγκες ο πολίτης δεν είναι ικανός να ψηφίσει στο δημοψήφισμα γιατί δεν έχει σωστή ενημέρωση, υψηλή μόρφωση κλπ ?
Προεκλογικά τι αλλάζει ? Αποκτά αντικειμενική ενημέρωση και κανα διδακτορικό πριν πάει να ψηφίσει στις εκλογές ?
Στις εκλογές τα ίδια θέματα δεν διακυβεύονται ?
Δεν είμαι αφελής να ισχυρίζομαι ότι αν κάναμε δημοψηφίσματα θα είχαμε την τέλεια κοινωνία.
Θα είχαμε μια κοινωνία αντάξια του μέσου Έλληνα, όπως σωστά είπες.
Μήπως τώρα έχουμε κάτι ακόμα χειρότερο από αυτό όμως ?
Τελευταία τροποποίηση από The_Scientist; 11/12/2014 στις 17:30.
Eδώ πρέπει να παραδεκτώ πώς ένα δίκιο το 'χεις.........................
Εχουμε μείνει στην πρέζα, ενώ τα καλόπαιδα έχουν προχωρήσει, σε νταβατζιλίκια
σε μαστροπείες, σε διακίνηση λαθρομεταναστών κλπ ''συμπληρωματικά'' επαγγέλματα.....
Πρέπει επειγόντως να εκσυγχρονιστούμε κι' εμείς...................................
"ελλαδα ειναι η χωρα οπου ο λαζοπουλος κανει σατιρα και ο αρκας προπαγανδα....(!)"
Το έχω πει και στο παρελθόν, και το λέω και θα το λέω.
Προσωπικά δεν κατηγορώ κανέναν για την κατάντια του/μας γιατί δεν είχε κι άλλες επιλογές ίσης ή παρόμοιας δυσκολίας, εντός της ακτίνας ελέγχου του κλπ.
Όλα σπρώχνουν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Το να καταφέρεις να ξεφύγεις από αυτή την κατεύθυνση και να ανοίξεις τα μάτια σου και τους ορίζοντές σου είναι θετικό, είναι επιθυμητό, είναι όλα τα καλά του κόσμου.
Αλλά δεν περιμένω από κανέναν να το κάνει ούτε και το απαιτώ. Οπότε δεν τον κατηγορώ που δεν το έκανε.
Όταν τα πάντα σπρώχνουν έναν άνθρωπο από τη μέρα που γεννιέται μέχρι τη μέρα που θα πεθάνει να μάθει να μη ρωτάει πολλά, να κοιτάει τη δουλειά του και την πάρτη του, να πιστεύει αυτά που ακούει από συγκεκριμένους, να ξεδίνει με συγκεκριμένους τρόπους κλπ, δεν μπορώ να τον κατηγορήσω που στον ελεύθερό του χρόνο δε διαβάζει Ηράκλειτο ή Πλάτωνα, αντί να βάλει να ακούσει Κιάμο να ακούσει Μπετόβεν/Pink Floyd/Πουλικάκο, αντί να βάλει τηλεόραση να ανοίξει ένα βιβλίο και πάει λέγοντας.
Θα τον κατηγορούσα που δεν τα κάνει όλα αυτά αν τα πράγματα ήταν κάπως καλύτερα και το να τα κάνει όλα αυτά δεν ήταν υπέρβαση.
Στην παρούσα φάση είναι υπέρβαση.
Χαίρομαι που κάποιοι την κάνουν, λυπάμαι που το 95% δεν την κάνει, αλλά δε φταίει.
Δεν έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν.
Είμαστε όπως είμαστε για να μπορούμε να έχουμε αυτούς τους πολιτικούς.
Και το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα πράγματα φυσικά.
pipe.....
δεν εχω απαιτησεις απο τον μεσο ελληνα να εχε γνωσεις ιδιαιτερες,οπως δεν εχω κι εγω.θελω ομως να εχει κριση,να μην τα τρωει ολα αμασητα.
εγω οσα χρονια θυμαμαι,ολο γινονταν ιστοριες,παραπονα για την παιδεια,για την υγεια,μικρες συνταξεις,μεγαλα ορια ηλικιας κλπ.παραπονα και προβληματα σε βασικα θεματα του κρατους,της κοινωνιας.
και παλι βγαζανε τους ιδιους.και την αλλη μερα,παλι παραπονα η θεια,παραπονα ο μπαρμπας και το χειροτερο,η νεολαια αφαντη.
οταν λοιπον ρε φιλε 40 χρονια δεν εβαλες μυαλο ε ναι φταις.εχεις μεριδιο ευθυνης.εγω προσωπικα δεν δινω σε κανεναν το ακαταλογιστο.
εχω γνωστους που μου λενε ψηφιζα πασοκ/νδ αλλα καταλαβα τι κουμασια ειναι και πλεον δεν τους ξαναδινω ψηφο.ξερω ομως κα ιανθρωπους ανεργους η χαμηλομισθους που ψηφιζουν πασοκ/νδ και αγιος ο θεος!!!ε στους δευτερους τι να πεις;;;