Σελίδα 119 από 180 ΠρώτοΠρώτο ... 1969109114115116117118119120121122123124129169 ... ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 1.771 έως 1.785 από 2693

Θέμα: Μια βοηθεια απο κομπιουτεραδες...ΙΙ

Συντονιστής Το avatar του/της Volpad
    Moderator
    Όντως, το mesh είναι η καλύτερη λύση, αλλά είναι αρκετά ακριβή...

Προσωπικά δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα με το ίδιο ssid και pass στα 8 access point που έχω βάλει στη δουλειά... κανένας δεν μου έχει παραπονεθεί και ούτε σε εμένα έχει τύχει να είναι συνδεδεμένο σε λάθος access point.

Βέβαια, δεν είμαι δικτυας, ότι ξέρω το έχω μάθει πρακτικά.

Χορχόδειλας Το avatar του/της BLiTzER
    Ευχαριστώ όλους.

Έγραψα "switch" στο αρχικό ποστ, αλλά εννοούσα patch panel. Επίσης έχω PSTN γραμμή, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο εδώ προς το παρόν, οπότε σε αυτήν την περίπτωση πώς διαχωρίζω δίκτυο/τηλέφωνο στα πριζάκια;

AP δε νομίζω να χρειαστώ κάτι καλύτερο από αυτό που έχω και χρησιμοποιώ ήδη ως AP (Asus RT-AX86U). Θεωρώ ότι καλύπτει ολόκληρο το διαμέρισμα, οπότε πιθανότατα δε χρειάζομαι mesh ή κάτι άλλο.

To UPS είναι αυτονόητο, τα υπόλοιπα ηλεκτρολογικά για γειώσεις και παθητικούς ( ) τα έχασα λίγο. Υποθέτω ότι είναι πολυτέλειες.
    Life begins at 45°.

Συντονιστής Το avatar του/της Volpad
    Moderator
    Patch panel θα χρειαστείς για να μπουν τα καλώδια που έρχονται από τις πριζες, ώστε να βάλεις utp καλώδια προς το switch.
    Αν είναι λίγες οι πριζες, δεν χρειάζεται. Βάλε τα καλώδια με τη μια στο switch.

Δεν αλλάζουν πολλά.
    Θα βάλεις στη κεντρική γραμμή το φίλτρο. Την μια πλευρά την συνδέεις στο router και την άλλη πλευρά, τη συνδέεις με τη πρίζα που θες να έχει τηλέφωνο.
    Αν θες 2 πριζες για τηλέφωνο, βάζεις σπλιτερ μετά το φίλτρο. Και από εκεί, στέλνεις στις 2 πριζες που θες.
    Αν θες 3 πριζες για τηλέφωνο, βάζεις σπλιτερ μετά το σπλιτερ μετά το φίλτρο.
    Αν θες 4 πριζες... κατάλαβες που το πάω...

νέος SOS Το avatar του/της νεοσσός
    Στις χρήσιμες παρατηρήσεις του ανέφερε ο Volpad, θα ήθελα να κάνω μερικές επισημάνσεις.

Στην κεντρική γραμμή βάζεις splitter (διαχωριστή), το οποίο στη phone έξοδό του εμπεριέχει κατευθυντικό (δεν λειτουργεί καλά κατά την αντίθετη φορά) χαμηλοπερατό φίλτρο.
    Κατόπιν, όπου αναφέρει splitter, εννοεί διακλαδωτή (ταυ), το οποίο κάνει τη μία γραμμή δύο ή τρεις. Δεν είναι απαραίτητο να βάλεις ταυ, πάνω στο ταυ, αφού υπάρχουν τριπλά ταυ.

Αυτό που υπαινίσσεται ο Volpad, είναι ότι οι μεσαίοι ακροδέκτες της πρίζας δικτύου (RJ45 το λέμε καταχρηστικά), όπου φθάνει το ζεύγος μπλε/μπλε-άσπρο, μπορούν να δώσουν σήμα στον πιο λεπτό τηλεφωνικό ακροδέκτη RJ11, προκαλώντας όμως μερική πλαστική παραμόρφωση τους γειτονικούς ακροδέκτες (#3, #6) της πρίζας, λόγω του σχήματος του ακροδέκτη 6p4c. Με άλλα λόγια, μπορείς να αποφασίσεις ποια πρίζα δικτύου θέλεις να χρησιμοποιείς ως τηλεφωνική και να βάζεις σε αυτήν βύσματα τηλεφώνου. Στην άλλη άκρη, στην ντουλάπα θα βάλεις μία μούφα RJ45, στη μία άκρη της θα μπει το καλώδιο που καταλήγει στην "τηλεφωνική πρίζα" του δωματίου και στην άλλη το πιο λεπτό τηλεφωνικό βύσμα που θα φεύγει από το splitter.

Ο συναγερμός πρέπει να είναι επίσης πίσω από το splitter/φίλτρο, διαφορετικά θα σου δημιουργεί αποσυνδέσεις στη γραμμή του internet, ειδικά αν είναι VDSL2.

Θα επιμείνω λίγο ακόμα για την κεραυνική προστασία, ειδικά αν είσαι κοντά στη θάλασσα ή σε μονοκατοικία. Μπορεί να σώσει αρκετές ηλεκτρικές συσκευές από καταστροφή.
    Τελευταία τροποποίηση από νεοσσός; 25/10/2022 στις 21:41.
    Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν δεν πεινούσαν.

Ο καφετζης Το avatar του/της teogtp
    Για τα access points , επειδή με ταλαιπώρησαν αρκετό καιρό, αγόρασα μια 3δα DECO της TP-Link και ησύχασα.
    Είχα 3διαφορετικα δίκτυα και δεν δούλευαν καλά τα tablet -mobiles.
    Gagourus agamitus Parthenopipitsus!

Στη δουλειά είμαστε με Fritz σε πολλούς ορόφους μεγάλου εμβαδού. Κάποια με καλωδιακή σύνδεση, άλλα είναι ασύρματα repeaters. Συνδέονται αυτόματα σε mesh και έχεις δίκτυο παντού.

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από νεοσσός Προβολή μηνύματος
    Αυτό που υπαινίσσεται ο Volpad, είναι ότι οι μεσαίοι ακροδέκτες της πρίζας δικτύου (RJ45 το λέμε καταχρηστικά), όπου φθάνει το ζεύγος μπλε/μπλε-άσπρο, μπορούν να δώσουν σήμα στον πιο λεπτό τηλεφωνικό ακροδέκτη RJ11, προκαλώντας όμως μερική πλαστική παραμόρφωση τους γειτονικούς ακροδέκτες (#3, #6) της πρίζας, λόγω του σχήματος του ακροδέκτη 6p4c. Με άλλα λόγια, μπορείς να αποφασίσεις ποια πρίζα δικτύου θέλεις να χρησιμοποιείς ως τηλεφωνική και να βάζεις σε αυτήν βύσματα τηλεφώνου. Στην άλλη άκρη, στην ντουλάπα θα βάλεις μία μούφα RJ45, στη μία άκρη της θα μπει το καλώδιο που καταλήγει στην "τηλεφωνική πρίζα" του δωματίου και στην άλλη το πιο λεπτό τηλεφωνικό βύσμα που θα φεύγει από το splitter.
    Γιατί να χρησιμοποιήσω βύσματα τηλεφώνου σε πρίζα δικτύου αν είναι να μου τη χαλάσει; Δεν μπορώ να κάνω το ίδιο με βύσμα δικτύου που χρησιμοποιεί μόνο το μεσαίο ζεύγος; Ή καταλαβαίνω κάτι λάθος;

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από macdeath_s Προβολή μηνύματος
    Θα σου πρότεινα patch panel αντίστοιχης κατηγορίας (CAT) με τα καλώδια-πριζακια και ένα Gigabit switch. Αν σε παίρνει πάρε switch POE και man aged νομίζω δν είναι τόσο ακριβά πια.
    Για τι κόστος μιλάμε; Έχεις να προτείνεις συγκεκριμένα μοντέλα patch panel και switch για πχ 8 θύρες; Έτσι, να έχω μια ιδέα, καθότι σχετικά άσχετος με αυτά.

Να ρωτήσω και κάτι άλλο ηλεκτρολογικό που δεν κατέχω. Στον κατανεμητή που φτάνει το καλώδιο του ΟΤΕ, ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος για να συνδεθούν τα καλώδια για μηδενικές απώλειες; Ένωση και μονωτική; Κλέμα; Κάτι άλλο; Την ίδια λύση να προτιμήσω και μέσα στο διαμέρισμα για τη σύνδεση με το καλώδιο που έρχεται από τον κατανεμητή;
    Life begins at 45°.

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από BLiTzER Προβολή μηνύματος
    Γιατί να χρησιμοποιήσω βύσματα τηλεφώνου σε πρίζα δικτύου αν είναι να μου τη χαλάσει; Δεν μπορώ να κάνω το ίδιο με βύσμα δικτύου που χρησιμοποιεί μόνο το μεσαίο ζεύγος; Ή καταλαβαίνω κάτι λάθος;
    Ναι, αυτό είναι ωραία λύση. Είτε κόβεις το καλώδιο του τηλεφώνου σου και πρεσάρει στην άκρη RJ45, είτε βάζεις μία μούφα RJ45 και κατόπιν καλώδιο δικτύου στην άλλη πλευρά της. Επίσης υπάρχουν έτοιμοι αντάπτορες και καλώδια για τη μετατροπή.

Να ρωτήσω και κάτι άλλο ηλεκτρολογικό που δεν κατέχω. Στον κατανεμητή που φτάνει το καλώδιο του ΟΤΕ, ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος για να συνδεθούν τα καλώδια για μηδενικές απώλειες; Ένωση και μονωτική; Κλέμα; Κάτι άλλο; Την ίδια λύση να προτιμήσω και μέσα στο διαμέρισμα για τη σύνδεση με το καλώδιο που έρχεται από τον κατανεμητή;
    Αναφέρεσαι σε πολυκατοικία, η οποία στην εισαγωγή έχει συνήθως ρεγκλέτα ή σε μονοκατοικία με χαλύβδινο κουτί και τα καλώδια χύμα;
    Στην πρώτη περίπτωση αναγκαστικά χρησιμοποιείς τη ρεγκλέτα, για να είσαι σύννομος και να έχεις τη δυνατότητα τεχνικού ελέγχου, αν χρειαστεί.
    Όμως αν έχεις χαλύβδινο κουτί, η ιδανική λύση είναι καθαρισμός των καλωδίων από σκουριές (με ντουκόχαρτο, ή κόψιμο στις άκρες, αν έχουν σκουριάσει) και κατόπιν πολύ καλή συστροφή. Στο τέλος βάζεις μονωτική ταινία. Οι κλέμες δεν είναι καλές, διότι περνάει υγρασία. Άλλες λύσεις, όπως κάτι "καραμελάκια" μόνιμης ένωσης που βάζουν οι ηλεκτρολόγοι ή θερμοσυστελλόμενα με καλάι, είναι μεν καλές σαν αγωγιμότητα, ειδικά αν μπει και καλάι, αλλά χάνεις το σημαντικό κομμάτι της εύκολης μικτονόμησης. Αν χρειαστεί αλλαγή στο απερχόμενο ζεύγος ή φωνάξεις τεχνικό, επειδή έχεις αποσυνδέσεις, θα πρέπει κάθε φορά να σου κόβει μέρος από τα καλώδια, που δεν είναι ιδιαίτερα μακριά.

Σε γραμμές VDSL2 (50, 100, 200 Mbps), αν έχεις παλιά καλωδίωση, καλό θα είναι να σκεφθείς να περάσεις νέο ενιαίο καλώδιο καλής ποιότητας, από την εισαγωγή του κτιρίου σου, όπου φθάνει το απερχόμενο ζεύγος του ΟΤΕ, μέχρι τη ντουλάπα που ανέφερες (κάθετη καλωδίωση λέγεται αυτό). Τα UTP έχουν καλή μόνωση από παρεμβολές γειτονικών διαμερισμάτων, αλλά υπάρχουν ακόμα καλύτερης ποιότητας τηλεφωνικά καλώδια για χρήση σε εσωτερικό χώρο, για τα οποία έχουν άλλωστε βελτιστοποιηθεί οι αλγόριθμοι των VDSL2. Αλλά τα τελευταία χρειάζονται επιπλέον εξωτερική θωράκιση, αν περνάνε δίπλα σε άλλα καλώδια. Στις απλές ADSL (έως 24 Mbps), τα φαινόμενα εξασθένισης και παρεμβολών είναι μικρότερα.

Στην άκρη της κάθετης καλωδίωσης στην ντουλάπα, θα έλεγα να βάλεις μία τηλεφωνική πρίζα RJ11. Επιτυγχάνει καλή επαφή και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα αλλαγής καλωδίου, ελέγχου κλπ. Μερικές φορές προτιμάμε τη διάκριση των αγωγών, παρά τη ενιαία μορφή τους, παρόλο που η τελευταία μειώνει φαινόμενα ασυνέχειας του μέσου μετάδοσης (ανακλάσεις, εξασθένιση).

Ρε νεοσσέ, είσαι μεγάλο τσακάλι εσύ.

Έχει ένα κουτί στην εισαγωγή και μετά από εκεί πάει σε άλλο κουτί με ρεγκλέτα, και μετά στο διαμέρισμα. Στο πρώτο κουτί η ένωση έχει γίνει με μονωτική και αναρωτιόμουν αν υπάρχει καλύτερη λύση. Στο διαμέρισμα (στην ντουλάπα) έρχεται καλώδιο ethernet, μαζί με όλα τα υπόλοιπα, οπότε κι εκεί έχουν ενωθεί τα ζεύγη με μονωτική για να στείλω τη γραμμή στο δωμάτιο που θέλω. Θα κοιτάξω αύριο τι κατηγορίας είναι τα καλώδια, αλλά γενικά το σπίτι έχει ωραία πραγματάκια (εγκατάσταση 10ετίας και έχει πριζάκια δικτύου παντού), οπότε θεωρώ ότι δε θα χρειαστεί να ασχοληθώ ποτέ με καλωδιώσεις μόλις ολοκληρώσω τα του εσωτερικού δικτύου. VDSL δεν υπάρχει ακόμα εδώ. Υπομονή.

Δεν προτείνεις κάνα συγκεκριμένο switch κι εσύ που το'χεις ψάξει; Και κάνα UPS για τη συγκεκριμένη δουλειά (έχω ξεχωριστό για τα υπολογιστικά μου). Να περάσει η ώρα στον σκρουτζ.
    Life begins at 45°.

Έχει ένα κουτί στην εισαγωγή και μετά από εκεί πάει σε άλλο κουτί με ρεγκλέτα, και μετά στο διαμέρισμα. Στο πρώτο κουτί η ένωση έχει γίνει με μονωτική και αναρωτιόμουν αν υπάρχει καλύτερη λύση.
    Αυτό που περιγράφεις είναι ασυνήθιστο. Συνήθως υπάρχει είτε μόνο ένα κουτί με τα καλώδια χύμα, είτε ντουλαπάκι με ρεγκλέτες.
    Μήπως το πρώτο κουτί είναι στην πράξη το ...δεύτερο και γίνεται αντίστροφα η όδευση;

Τα απερχόμενα ζεύγη του ΟΤΕ έχουν χρώματα κίτρινο/άσπρο, μαύρο/άσπρο, μπλε/κόκκινο, άσπρο/καφέ, γκρι/άσπρο, πράσινο/άσπρο. Τα εσωτερικά καλώδια που πάνε στα διαμερίσματα, συνήθως είναι μόνο ζεύγη μπλε/κόκκινο ή τίποτε καινούρια UTP που έχουν περάσει αργότερα οι ηλετρολόγοι. Πολλά νέα κτίρια έχουν UTP εσωτερικά καλώδια για κάθετη καλωδίωση προς κάθε διαμέρισμα.

Σε ποιο από τα δύο κουτιά που βλέπεις έχει καλώδια ΟΤΕ; Μόνο στο πρώτο που δεν έχει ρεγκλέτα;

Επειδή ήμουν εκεί όταν εγκατέστησε το καλώδιο ο ΟΤΕ από την κολώνα στην οικία, είναι όπως σου λέω. Ένα κουτί στην αυλή με χύμα ζεύγη (όπου συνδέσαμε το ενεργό ζεύγος του ΟΤΕ), μετά ένα κουτί στο κτίριο εξωτερικά με ρεγκλέτα, και μετά στο διαμέρισμα. Δε θυμάμαι χρώματα. Το κουτί με τη ρεγκλέτα δεν το αγγίξαμε καν, ήταν όλα συνδεδεμένα. Μόλις έγινε η σύνδεση στο πρώτο κουτί, είχαμε τηλεφωνία στο διαμέρισμα.
    Life begins at 45°.

ΟΚ, σαφές. Λογικά ο τεχνικός του ΟΤΕ είχε βάλει γεννήτρια παλμών στο διαμέρισμά σου, και βρήκε απευθείας τη γραμμή στο χαλύβδινο κουτί με τα χύμα καλώδια.

Το δεύτερο κουτί διευκολύνει τη μικτονόμηση, αλλά εισάγει περιττά σημεία ασυνέχειας και πιθανής φθοράς. Αν στο μέλλον δεις αποσυνδέσεις, θα πρέπει να ελέγξεις και τα καλώδια που πάνε από το ένα κουτί στο άλλο, την ποιότητα των επαφών στη ρεγκλέτα κλπ. Αν δεις και έχεις μεγάλες απώλειες, αποσύνδεσε και καθάρισε καλά τα καλώδια από τη σκουριά στο πρώτο κουτί και πέρνα απευθείας από εκεί καλώδιο προς το διαμέρισμά σου. Διαφορετικά άσε το όπως είναι, έτσι κι αλλιώς οι απλές ADSL δεν είναι πολύ ευαίσθητες.

Ως προς το switch, κάποιοι εδώ μέσα έχουν κάνει εκτενή χρήση σε gigabit TP-Link και τα εμπιστεύονται. Καπου κυκλοφορεί κι ένα smart (semi-managed) 8-port gigabit switch της TP-Link με ~30€. Θα το δοκίμαζα στη θέση σου.

Για UPS η APC είναι πολύ καλή εταιρεία, αλλά και ακριβή.
    Τελευταία τροποποίηση από νεοσσός; 26/10/2022 στις 12:01.

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από νεοσσός Προβολή μηνύματος
    Ως προς το switch, κάποιοι εδώ μέσα έχουν κάνει εκτενή χρήση σε gigabit TP-Link και τα εμπιστεύονται. Καπου κυκλοφορεί κι ένα smart (semi-managed) 8-port gigabit switch της TP-Link με ~30€. Θα το δοκίμαζα στη θέση σου.

Για UPS η APC είναι πολύ καλή εταιρεία, αλλά και ακριβή.
    Επέστρεψα!

Λοιπόν τα καλώδια από τα πριζάκια είναι cat5e και έχω 10 πριζάκια στο σπίτι τελικά, οπότε κοιτάζω για 16άρια, μάλλον αυτό εδώ.

Και από switches, αυτό και αυτό. Με managed δε βρίσκω τον λόγο να ασχοληθώ, PoE nice-to-have αλλά ξεφεύγουν σε τιμές. Υπάρχει και αυτό ή αυτό (αυτό λες, νεοσσέ; ) της TP-LINK, αλλά για κάποιο λόγο μου κάνει πιο "φθηνή" εταιρεία. Φυσικά οι απαιτήσεις δεν είναι σπουδαίες, για σπίτι μιλάμε, αλλά καλό θα ήταν να έχω κάτι σταθερό και αξιόπιστο.

Για UPS κοιτάζω αυτό. Έχω εδώ και χρόνια αυτό για τον Η/Υ μου και είμαι ευχαριστημένος. Έριξα μια ματιά και σε APC, αλλά σε συνδυασμό αθόρυβο, να μην υπερθερμαίνεται και να έχει mute (ή τέλος πάντων να μη γίνεται ενοχλητικό, γιατί θα μπει σε δωμάτιο) δε βρήκα κάτι.

Δέχομαι σχόλια/προτάσεις σχετικά με τα παραπάνω.
    Life begins at 45°.

Παλαιό μέλος Το avatar του/της macdeath_s
    UPS δες και Schneider Electric (μητρική της APC) αλλά και APC ότι πάρεις είναι αξιόπιστα σε επίπεδα Enterprise (τα χουμε χρόνια στη δουλειά πάνω 60.000 κομμάτια και ίσως λέω και λίγα). Για Switch γιατί δεν κοιτάς και Netgear ? To managed το είπα για το αν σου χρειαστεί κάτι μελλοντικά που είναι πολύ πιθανόν από το πιο απλό (VLANs).

NetGear είναι τα 2 που λίνκαρα.

Ό,τι είδα σε APC έρχεται με ενοχλητικό θόρυβο στις διακοπές, χωρίς επιλογή να τον σταματήσεις, οπότε είναι αυτόματα "όχι".

Αν χρειαστώ κάτι περισσότερο μελλοντικά, αναβαθμίζομαι. Προς το παρόν ας ξεκινήσω με κάτι - ποιοτικό όμως - και βλέπουμε.

Thanks!
    Life begins at 45°.

Παρόμοια θέματα

1. Μια βοηθεια απο κομπιουτεραδες...
    από blackbusa στο forum Off topic
    Απαντήσεις: 2314
    Τελευταίο μήνυμα: 17/06/2018, 15:07
  2. Απαντήσεις: 13
    Τελευταίο μήνυμα: 08/09/2017, 09:58
  3. Μια βοήθεια από androidάδες....
    από Ζεύκας στο forum Off topic
    Απαντήσεις: 15