Τι εννοείς χοντρό πάτημα Γιανν' ;
Καίω τα δέντρα,χτίζω μεζονέτες
Θα κάνω τα παιδιά μου μαριονέτες
Καλά κάνεις και είσαι καχύπτοπτος αλλά αν δε το έγραφαν θα το είχα πει. Βασικά μπορώ να καταλάβω αν στείλει την παραγωγή αλλού, είτε το γράψει είτε όχι. Και εσύ μπορείς, ακόμα και από φωτογραφία! Βρες φωτό από stahl και και hazet και σύγκρινε γερμ/να καστάνιας με τις κανονικές τους σειρές και θα δεις οτι είναι διαφορετικά. Όσο κι αν προσπάθησαν να τα κάνουν να μοιάζουν, δεν είναι ίδια.
To γράφουν απ'την πίσω μεριά. Και έχω προσέξει οτι σε όλα τα καινούρια το γράφουν και με μεγαλύτερα γράμματα.
Σύγκριση παλιών με καινούρια. Το καινούριο είναι πιο όμορφο αλλά η επιφάνειά του είναι πιο ... σαγρέ να την πω? Ότι πρέπει για να τα καθαρίζει ο sanctusan.Νομίζω η επιφάνεια στα παλιά μ' αρέσει περισσότερο.
Εντάξει η σύγκριση στα 10αρακια είναι λίγο οφ γιατί το ένα το εχω 15 χρόνια και το άλλο το έχω χρησιμοποιήσει 2-3 φορές. Στα γερμανικά θα φαινόταν καλύτερα η διαφορά αν η φωτό δεν ήταν άθλια.
![]()
Sent from me using a computer.
Φυσικά και προτιμώ χωρίς διακόπτη! Αν είχα και τα δυο, όπου μπορούσα να χρησιμοποιήσω χωρίς διακόπτη, αυτά θα χρησιμοποιούσα.
Το θέμα ειναι οτι δε μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις παντού γιατί δεν έχουν κλίση στην κεφαλή. Οπότε πήρα με διακόπτη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού.
Με κεφαλή χωρίς κλίση το κλειδί σταθεροποιείται πολύ καλύτερα επάνω στη βίδα. Και για να ασκήσεις δύναμη και δε φεύγει απ' τη βίδα οταν το πας γρήγορα. Όμως, αν η βίδα είναι σε επιφάνεια, δε σου δίνει χώρο για το χέρι.
Πήρα και τα μικρά νούμερα από τα κοντά σε ίσια μορφή χωρίς διακόπτη. Με έχουν σώσει πολλές φορές και είναι και πολύ γρήγορα. Δε νομίζω να πάρω κι άλλη σειρά. Παλιότερα σκεφτόμουν να πάρω αυτά χωρίς διακόπτη με πολύγωνο και απ' τις δυο μεριές. Τι να τα κάνω τόσα ανοιχτά άκρα? Όμως ήταν πανάκριβα! Ευτυχώς τα κατάργησε και με έβγαλε και απ' το δίλημμα.![]()
Είναι και με το τι καταπιάνεται ο καθείς.
Εμένα τα με κλίση, σπάνια με βολεύουν.
Έχω μονο ένα σπαστό, καστανιας, #13 για πολύ ιδιαίτερες και δύσβατες περιπτώσεις. Ίσως να κολλήσω από δίπλα και ένα #10 πάλι σε σπαστό καστανιας.
Στα υπόλοιπα μεγέθη,μικρά μεγάλα, παντού με φλατ ίσια κλειδιά παίζω.
Δεν έχω φάκομ αλλά υποθέτω οτι τα φακομ θα είναι πιο λεπτά. Όχι πολύ, αλλά θα είναι. Σε σύγκριση με τα παλιά ταιβανέζικα gedore είναι 1 με 1.5mm πιο χοντρά ανάλογα το μέγεθος του κλειδιού. Δλδ χρειάζονται μισό χιλιοστό περισσότερο περιθόριο για να δουλέψουν.
Στο δαχτυλίδι η διαφορά είναι μικρή, εκεί που είναι πιο χοντρά τα gedore είναι στο σημείο μπροστά απ' το δαχτυλίδι και αυτό λόγο του μηχανισμού που έχουν.
Υπάρχουν και πιο χοντρά σε αυτό το σημείο. snap on και wurth μου έρχονται έτσι γρήγορα αλλά στην πλειοψηφία τους τα ταιβανέζικα είναι πιο στρογγυλεμένα.
![]()
Τελευταία τροποποίηση από daz; 11/04/2024 στις 15:10.
Αντε να γράψω μερικά ακόμα για όποιον ψάχνεται αν και γενικά δε θα προτείνω τόσο ακριβά κλειδιά. Εγώ τα είχα πάρει πολύ φθηνά όταν πρωτο βγήκαν και επειδή είμαι υποχόνδριος πήρα αυτά που μου έλειπαν στα ίδια (ευτυχώς δε πλήρωσα τιμή καταλόγου αλλά ήταν ακριβά). Σήμερα αν θα πάρει κάποιος τόσο ακριβά κλειδιά (ανεξαρτήτως μάρκας), καλύτερα να επιλέξει αυτόν που θα του κάνει μια γενναία έκπτωση και δε θα πληρώσει τιμή καταλόγου με την προβλεπόμενη μόνο έκπτωση, και οποσδήποτε να έχει break and replace εγγύηση χωρίς πολλά πολλά.
Κατ' αρχάς να πω πως ότι γραψω ισχύει για την καστάνια που έχουν και όχι για το υπόλοιπο κλειδί. Τα απλά γερμ/να της gedore είναι τα αγαπημένα μου και δε θα τα άλλαζα με καμία άλλη μάρκα. Στα πάντα, εμφάνιση, αντοχή, βάρος, αίσθηση, σχεδίαση, μέγεθος, πάχος. Το ίδιο ισχύει και για τα καστάνιας και είναι ο κυριότερος λόγος που τα επέλεξα.
Εγραψα παραπάνω οτι μπορεί να μην είναι τα καλύτερα ... και το έγραψα γιατί δε ξεχωρίζουν πουθενά. Πουθενά δεν είναι κακά, αλλά δεν υπερέχουν έναντι άλλων όσο αφορά το θέμα χαρακτηριστικών στο μηχανισμό της καστάνιας, πλην του ότι ανοίγουν για συντήρηση ή/και επισκευή. Αυτό το χαρακτηριστικό το θεωρούσα σημαντικό αλλά μάλλον τώρα δε το θεωρώ και σούπερ απαραίτητο. Είναι καλό, αλλά... κλάιν! (αν θέτε το σπάμε σε πενηνταράκια).
Από θέμα ομαλότητας στην καστάνια πάλι δε ξεχωρίζουν. Είναι στο ίδιο επίπεδο με τα καλά ταιβανέζικα αλλά δίνουν διαφορετική (μάλλον χειρότερη) αίσθηση γιατί έχουν λιγότερα δόντια. Τα μεγάλα νούμερα έχουν λίγο μεγαλύτερο back drag απ' τα μικρά αλλά όχι δραματικά.
Όλα έχουν διαφορετικό αριθμό δοντιών ανάλογα με το μέγεθος του κλειδιού. Τα μεγάλα έχουν 60 δόντια τα μεσαία λιγότερα και τα μικρά ακόμα πιο λίγα. Αυτό, γιατί αν ο μηχανισμός έχει πολλά και μικρά δόντια, το πελμα που τον κλειδώνει πρέπει να έχει και αυτό πολλά δόντια για να είναι ανθεκτικό. Οπότε έχουν βρει το σωστό μέγεθος για την κάθε διάσταση. Ακριβώς το ίδιο που έχουν κάνει και με τις καστάνιες. Το είχα γράψει και αλλού για τις καστάνιες τους, πως αντί να εξελίξουν κάτι καινούριο βελτίωσαν ένα παλιό μηχανισμό. Έ μετά έβαλαν τον ίδιο μηχανισμό και στα γερμ/να. Κλασική Γερμανική νοοτροπία! Το αποτέλεσμα δε τους δικαιώνει ακριβώς γιατί ο ανταγωνισμός στα χαρακτηριστικά έχει ξεφύγει. Τα ταιβανέζικα έχουν όλα 60 και 72 δόντια, αν δε κάνω λάθος, με πιο ωραία λειτουργία.
Τουλάχιστον, αφού έχουν λιγότερα δόντια έπρεπε η καστάνια που έχουν να είναι πιο ομαλή! Η καστάνια μισής ίντσας έχει τον ίδιο μηχανισμό με 60 δόντια όπως τα 19 πχ και είναι σούπερ ομαλή (όχι σα κοκέν φυσικά).
Όσο αφορά τις διαστάσεις τα έγρψα παραπάνω.
Στη χρήση.. είναι παραπάνω από μια χαρά. Από αντοχή τα έχω ζορίσει πολύ και δε νιώθουν. Είναι ο μηχανισμός πιο ανθεκτικός από τα ταιβανέζικα? Αμφιβάλω! Αν μου λέγατε να ποντάρω στο πιο είναι πιο ανθεκτικό, τα λεφτά μου θα τα έβαζα στο ταιβανέζικο. Πάντως τόσα χρόνια όσο και να τα ζόρισα δεν έκαναν κιχ.
Από θέμα ανθεκτικότητας στο χρόνο θεωρώ οτι θα είναι καλύτερα. Ενα απ' τα παλιά ταιβανέζικα που έχω, έχει γίνει σώβρακο και απ' τις δυο μεριές. Και στο ανοιχτό άκρο και στην καστάνια.
Μια φορά άνοιξε κιόλας (έφυγε η ασφάλεια λόγο ανοχών) και τα πήρα όλα στο χέρι. Ευτυχώς δεν έφυγε το ελατήριο και η μπίλια και το ξαναέκλεισα. Δουλεύει αλλά με μεγάλες ανοχές στο μηχανισμό! Φυσικά έχει λιώσει απ' τη χρήση αλλά δε το δικαιολογώ.
Αυτό το έχω μέσα στη μηχανή και έχω ασελγήσει επάνω του. Το έχω και για καστάνια με αντάπτορα για καρυδάκια και δουλεύει συνέχεια ντουπλαρισμένο με δευτερο κλειδί για προέκταση.
Εχει φάει όλους τους κραδασμούς απ' το μονοκύλινδρο για πάνω από 100.000 χλμ, ζουπιγμένο μαζί με άλλα κλειδιά στον περιορισμένο χώρο κάτω απ' τη σέλα. Είναι ακόμα σα καινούριο (ο θεός να το κάνει αλλά λέμε τώρα!)
Επειδή μου άρεσαν πολύ και τα ταιβανέζικα, μέσα σε μια υφασμάτινη εργαλειοθήκη που παίρνω μαζί μου με την ηλεκτροκλολληση, έχω και 3 βασικά νούμερα απ' τα παλιά (μαζί με τα αγαπημένα μου φακομ). Τα είχα βρει πολύ φθηνά όταν βγήκαν τα καινούρια και ήθελα να δοκιμάσω και αυτό το ανοιχτό άκρο.
Όσο αφορά το ανοιχτό άκρο δουλεύει αρκεί να είναι σούπερ ευθυγραμμισμένο με τη βίδα. Μια μικρή κλίση επάνω ή προς τα κάτω και έφυγε. Αρνητικό οτι δε δουλευει και και απ' τις δυο μεριές όπως το συμβατικό ώστε να κερδίσεις 30 μοίρες γωνία, δουλεύει μόνο στις 60. Είναι όμως καλό και γρήγορο και σε κάποιες περιστάσεις αναντικατάστατο. Αν με ρωτήσετε, αφού έχω κανονικά γερμ/να + γερμανικά, προτιμώ τα καστάνιας να έχουν τέτοιο άκρο.
Γενικά δε τα έχω χρησιμοποιήσει όσο τα gedore (τα καινούρια) αλλά μ' αρέσουν πολύ.
![]()
Τελευταία τροποποίηση από daz; 11/04/2024 στις 15:19.
Σιλκ ότι έγραψα παραπάνω για τα παλιά ταιβανέζικα gedore πάει γενικά για όλα τα καλά ταιβανέζικα, δε τα ξεχωρίζω.
Φακόμ δεν έχω αλλά θεωρώ οτι είναι καλύτερα απ' όλα τα ταιβανέζικα της αγοράς.
Δε ξέρω πως συγκρίνονται με τα gedore. Ότι συμπέρασμα βγάλεις απ' τη σύγκριση με αυτά που έχω!![]()
Αυτή η ενίσχυση προφέρει πάχος στο κλειδί.
Το πάχος γενικά δεν είναι καλό έτσι από μόνο του. Προσφέρει αντοχή σε ένα κλειδί αμφιλεγόμενης ποιότητας ή έξτρα αντοχή σε ένα κλειδί καλής ποιότητας σε συνδιασμό όμως με μεγαλύτερο μήκος για μεγαλύτερες ροπές.
Είναι σωστό να επιλέξει κάποιος λεπτά και κανονικού μήκους κλειδιά ή χοντρά και μακριά για έξτρα δύναμη. φυσικά τα χοντρά δε θα είναι γενικής χρήσης αφού και το μηκος μπορεί να ενοχλεί και σε άλλες περιπτώσεις το πάχος. Πχ δε θα μπορεί να τα βάλει για να βιδώσει δυο παξιμάδια μαζί για κόντρα μεταξύ τους, γιατί το κλειδί θα πιάνει και τα δυο αντί το παξιμάδι που θα βρίσκεται από κάτω. Οπότε παίρνεις κανονικά κλειδιά, και αν σου χρειάζεται παίρνεις και μακριά και χοντρά για εκείνα τα παξιμάδια που θέλουν δύναμη.
Κοντά και χοντρά δε μπορώ να τα καταλάβω. Είτε η ποιότητα είναι χαμηλή, είτε η σχεδίαση λάθος. Δε θέλω να πιστέψω οτι η ποιότητα είναι χαμηλή οπότε ίσως είναι απλά έξτρα ανθεκτικά και δεν ανοίγουν χιλιοστό όταν ζοριστούν ώστε να χαλάσουν τη βίδα. Για μένα πάντως είναι λάθος αυτό το πάχος, γιατί έχει άλλα μειονεκτήματα. Αλλά .. επιλογές είναι αυτές.
Τα αμερικάνικα κλειδιά είναι χοντρά κατά κανόνα αλλά έχουν μικρότερο πλάτος στο ανοιχτό άκρο. Όχι το πάχος του, στο οποίο αναφέρεσαι αλλά το πλάτος, η διάσταση εξωτερικά των άκρων. Είναι και αυτό πολύ βασικό. Δες σε αυτό το ποστ τη φωτό απ' το ταιβανέζικο gedore που έγραψα οτι το ανοιχτό άκρο του έχει γίνει σώβρακο και σύγκρινέ το με το άλλο. Το ταιβανέζικο έχει μικρότερο πλάτος στο ανοιχτό άκρο. Γι' αυτό έγινε σώβρακο (ή ίσως και γι' αυτό). Γι' αυτό τα αμερικάνικα είναι πιο χοντρά, επειδή έχουν μικρότερο πλάτος. Γι' αυτό τα Γερμανικά και τα παλιά Γαλλικά κοιτούσαν τα Αμερικάνικα στα μάτια όσο αφορά την αντοχή, έχοντας το μισό πάχος. Επειδή είχαν και έχουν μεγαλύτερο πλάτος. Φυσικά και μικρότερο πλάτος είναι θετικό αλλά κάτι πρέπει να κάνεις. Αν έχεις μικρό πλάτος και μικρό πάχος τότε δεν έχεις αντοχή.
Εκτός και αν σε λένε stahlwille open box 14.Φυσικά δε θα πιάσει ποτέ την αντοχή των αμερικάνικων ή των hazet ή των facom κτλ αλλά οι διαστάσεις τους είναι εξωπραγματικά καλές και η αντοχή φτάνει για να δουλεύεις μια ζωή. Ναι θα ανοίξουν νωρίτερα, φυσικά και θα το κάνουν, αλλά δεν έχουμε διαγωνισμό αντοχής εδώ. Το θέμα είναι δουλευει? Κάνει τη δουλειά? Χωράει εκεί που κάποια άλλα όχι/ (και στις δυο διαστάσεις). Πόσοι καθονται και συγκρίνουν κλειδιά στο σωλήνα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις διαστάσεις? Ή κάποιοι κοιτάνε μόνο το πάχος αλλά δεν ενδιαφέρονται πόσο "ψωμί" έχει το κάθε άκρο από πίσω του!
Όσο αφορά τις μεγαλύτερες ανοχές, δε παίζει ρόλο η ενίσχυση. Δεν έχω καινούρια φακομ να συγκρίνω αλλά τα παλιά είναι απολύτως φοβερά! Δες αυτό το 11-13 που έβαλα στη φωτό μαζί με τα καστάνιας. Δε μπορείς να φανταστείς τι δουλειά έχει βγάλει. Νομίζω το έχω απ' το 2005-6 μαζί με το 17-19 γιατί τα ήθελα για συγκεκριμένες δουλειές. Κάποια στιγμή το μέτρησα να δω πόσο άνοιξε. Ππρια είναι σα καινούριο ακόμα.
Φυσικά και παίζει ρόλο τι ανοχές έχει όταν είναι καινούριο (φυσικά για ασφαλή συμπεράσματα δε μπορείς να μετρήσεις μόνο ένα αλλά αρκετά από κάθε μάρκα) αλλά ανεξάρτητα από τις ανοχές όταν είναι καινούριο παίζει ρόλο και τι ανοχές απκτά με τη χρηση.
Όλα θα ανοίξουν λίγο. Πόσο θα ανοίξουν όμως?
Πολλά θα ανοίξουν όταν καβαλήσουν μια χαλασμένη βιδα και κάτσουν στην άλλη μεριά. Θα επανέλθουν όμως σε λογικές ανοχές ή θα παραμορφωθεί και θα γίνει σώβρακο? Εκεί είναι τα λεφτά.
Και πάλι βλέπεις στο σωλήνα να μετράνε ανοχές σε καινούρια κλειδιά και έπειτα να τα τεστάρουν σε αντοχή. Κανείς ομως δεν ελέγχει την πλαστική παραμόρφωση έπειτα. Οι κατασκευαστές όμως το κοιτάνε και αυτό και προσπαθούν να τα συνδιάσουν όλα.
Οπότε το κάθε ένα είναι διαφορετικές επιλογές του κατασκευαστή που δίνει διαφοερετικά τελικά αποτελέσματα με θετικά και αρνητικά. Αν κοιτάξεις μόνο ένα παράγοντα θα βρεις οτι το ένα εργαλείο είναι καλύτερο απο ένα άλλο. Αν τα βάλεις όλα κάτω θα δεις οτι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.
Εγώ δε θα το έπαιρνα το φακομ γιατί είναι χοντρό. Αυτό δε το κάνει ούτε χειρότερο απ' αυτά που έχω ούτε ακατάλληλο για κάποιον άλλον. Απλά διαφορετικό.
Τελευταία τροποποίηση από daz; 11/04/2024 στις 18:30.
Με ότι και να καταπιάνεσαι κοίτα μη ξεχαστείς καμιά φορά και κολλήσεις γιατί θα γελάει ολο το φόρουμ με τα καντήλια που θα ρίξεις.
Καταλαβαίνεις τι πρόβλημα έχουν αυτοί, έτσι? Θα βρεις πολλές περιπτώσεις στο γκούγκλη. Δεν είναι χαζοί, αλλά καθώς δουλεύεις, εύκολα ξεχνιέσαι και μετά κοιτάς τι έπαθες με ύφος.. "δε το πιστεύω ρε πστ μου"
![]()
Γιατί συμπεραίνεις αυθαίρετα ότι δεν έχουν πέσει οι σχετικές ψαλμωδίες πολλάκις;;;
Έχω φλερτάρει σοβαρά με το να βάλω τροχό να κόψω κομμάτι του πλαισίου αλλά ευτυχώς επικράτησε η λογική![]()
Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι είναι και λίγο πιο μακρύ από τα άλλα κινέζικα που έχω.
Μόλις πάω σπίτι θα το μετρήσω σε μήκος και σε πλάτος.
arvala παν στην εκκλησιά arvala προσκυνάνε.......