μμμ, ίσως να ισχύει και απλά τα οπινελ(full flat από μαμά) που έχω και τροχίζω κατ' αυτόν τον τρόπο να κόβουν απροβλημάτιστα λόγω μικρού πάχους της λεπίδας.
μμμ, ίσως να ισχύει και απλά τα οπινελ(full flat από μαμά) που έχω και τροχίζω κατ' αυτόν τον τρόπο να κόβουν απροβλημάτιστα λόγω μικρού πάχους της λεπίδας.
Έχουν τόσο λεπτή λεπίδα που δεν μπορείς να καταλάβεις εύκολα απο που ξεκινάει να γίνεται κονβεξ. Βοηθάει αν το κοιτάξεις από εμπρός το μαχαίρι. Δεν το έχω παρατηρήσει να σου πω την αλήθεια.
Sent from me using a computer.
Από μαμά έρχονται με full flat grind και secondary edge πάντως. Τα τροποποιώ εγώ. Θα δω αν μπορέσω να ανεβάσω καμιά φωτό σε μεγένθυση.
Είναι το S1 της κορυφαίας σουηδικής Fallkniven με πολύ σκληρό ατσάλι και ανάλογη τιμή.
Μεσαίο outdoor μέγεθος, ιδανικό αν έχεις μόνο ένα μαχαιρι.
Η εταιρεία νομίζω εξαγοράστηκε από Αμερικανούς.
https://www.fallkniven.se/en/home/
Τελευταία τροποποίηση από JNP; 25/01/2018 στις 09:55.
Αυτό το ξέρω.
Μιλάω για το μαχαίρι που πόσταρε ο Virus δύο σελίδες πίσω!
Είχε κάνει παράθεση νομίζω ο daz ή κάτι σαν αναφορά, μικρό το κακό!
Μιας και αναφερθηκαμε σε λάμες με κοιλο convex έχω εδώ ένα σουγιαδακι της Kabar με σχεδίαση του Dozier και ατσάλι Aus8A, λαβή από zytel,μήκος λαμας 7εκ.Πολυ λεπτό και ελαφρύ, έχει δει πολύ χρήση στο κυνήγι. Επειδή η κόψη είναι πολύ λεπτη την ακονιζω σε σχήμα κυρτου convex για να αντέχει λίγο παραπάνω.
Πριν χρόνια είχε βραβευτεί σε ένα αμερικανικό φόρουμ μαχαιριων.
![]()
Τελευταία τροποποίηση από JNP; 25/01/2018 στις 21:24.
Όποιος κατάλαβε κατάλαβε!
Αφού ο ίδιος δεν έδωσε λεπτομέρειες...
Λοιπόν.. έριξα μια ματιά. Πολύ κοντά σε αυτό που περιγράφεις είναι ένα τρόχισμα που λέγεται scandivex.
Ουσιαστικά είναι ενα scandi που όμως απ' το σημείο που αρχίζει η κύρια κόψη αρχίζει να γίνεται convex. Απ' ότι μπορώ να καταλάβω χρησιμοποιείται ώστε η κόψη μας να αποκτήσει μεγαλύτερη αντοχή απ' την scandi χωρίς να υποχρεωθούμε να κατεβάσουμε το σημείο απ' το οποίο αρχίζει το ακόνισμα.
Αυτό το τρόχισμα χρησιμοποιούνταν στα παραδοσιακά παλιά puukko knives. Και μιας και το έφερε η κουβέντα, όποιος θέλει ας ρίξει μια ματιά στα jaakaripuukko και στα helle.
scandivex grind.
![]()
scandivex:είναι το πιο εύκολο ακονισμα πχ σε μια δερμάτινη λουριδα ή ζώνη.
Στο Fallkniven F1 όλη η λάμα από την ραχη της μέχρι την κόψη είναι κυρτο convex για ευκολία στο ακονισμα και αντοχη στην χρήση.Οι άνθρωποι της σκανδιναβιας ήταν πρακτικοι και ήθελαν τα καλύτερα αποτελέσματα με τα λιγότερα εργαλεια για κουβαλημα.
Αξιόλογο μαχαιράκι σε πολύ καλή τιμούλα. το τρόχισμα φαίνεται να είναι hollow grind. Στην κύρια κόψη μπορείς να δώσεις ότι γωνία θέλεις ανεξάρτητα απ' το πάχος της λάμας. Το να κάνεις κόνβεχ την κύρια κόψη σε ένα τέτοιο μαχαίρι δεν είναι και τόσο σωστό, ειδικά αν από πίσω έχεις hollοw grind. 25 μοίρες γωνία και θα κόβεις υλικά χωρίς να τα ακουμπήσει καν η λάμα. From bevel to spine! Like a razor!
Όσοι αδυνατούν να παρακολουθήσουν τη συζήτηση...
https://www.moto.gr/forums/showthrea...=1#post2703382
Το scandivex είναι όντος εύκολο να γίνει όπως λέει ο JNP. Είτε με λουρί είτε με δέρμα κολλημέρνο πάνω σε σκληρή επίπεδη επιφάνεια αλλά με πιο έντονο πάτημα κατά το τράβηγμα της κόψης πάνω στο δέρμα.
Πάντα τραβάμε στο δέρμα για να μην κόψουμε το δέρμα! Προηγείται το spine και ακολουθεί η κόψη.
Εγώ αυτό που περιγράφω το κάνω με το τρικ γυαλόχαρτο πάνω σε mouse pad. Έχει άπειρα βίντεο στο σωλήνα. Δε μπορώ να σου πω αν ξυρίζει γιατί μέχρι 2000 το πάω (συνήθως 1000 - 1500, ότι έχω στοκ απο γυαλόχαρτο).
Και όχι δεν είναι scandivex αυτό που κάνω. Θα προσπαθήσω να βρω που έχω την κάμερα USB που μεγενθύνει.