Μπορείς να κατατάσεις τα αρχεία κατά τύπο και να αντιγράφεις μόνο όσα σε ενδιαφέρουν. Εναλλακτικά, μετά την επικόλληση, να κατατάσσεις κατά τύπο αρχείου και να σβήνεις τα pp3.
Μπορείς να κατατάσεις τα αρχεία κατά τύπο και να αντιγράφεις μόνο όσα σε ενδιαφέρουν. Εναλλακτικά, μετά την επικόλληση, να κατατάσσεις κατά τύπο αρχείου και να σβήνεις τα pp3.
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν δεν πεινούσαν.
Σε ευχαριστώ για την ανταπόκριση, αυτό που θέλω είναι με την επικόλληση να "φαίνονται" μόνο οι φωτό ώστε να είναι πιο πρακτικός ο φάκελος και να μη χρειάζεται να σβήνω τα pp3 - γίνεται αυτό με καθολική ρύθμιση;
Edit: Η διαδικασία που περιγράφεις διευκολύνει όντως πολύ, αλλά θα ήταν ιδανικό να μπορούσαν να καταργηθούν τα βήματα της ταξινόμησης και της διαγραφής.
Τελευταία τροποποίηση από Tsber; 15/11/2022 στις 12:24.
Τα pp3 αρχεία, είναι τα text αρχεία που περιέχουν τις τροποποιήσεις που έχεις κάνει στο raw αρχείο.
Όταν κάνεις μία αλλαγή στο raw, δεν γράφεται πάνω στο ίδιο αρχείο, αλλα στο ξεχωριστό pp3.
Άν το σβήσεις, όταν ξαναανοίξεις το raw, θα είναι όπως ήταν πρίν την επεξεργασία (μπορεί βέβαια να έχει μπεί στην cache του προγράμματος επεξεργασίας και να αργήσει να φανεί η αλλαγή, αλλα κάποια στιγμή θα φανεί σίγουρα. Το έχω πάθει με το lightroom).
Με άλλα λόγια, το χρειάζεσαι το pp3...
Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να κάνεις sort το φάκελο με το είδος του αρχείου, ωστε να βγαίνουν πάνω τα raw και κάτω τα pp3. βέβαια άν έχεις στον ίδιο φάκελο και jpg, θα σορταριστούν και αυτά.
Εγώ, έχω ένα φάκελο με τα raw και τα text της επεξεργασίας του LR και ένα ξεχωριστό φάκελο με τα jpg που εξάγω.
ΥΓ το pp3 παράγεται απο τις αλλαγές που κάνει στις εικόνες το πρόγραμμα RawTherapee.
Πολύ διαφωτιστικό αυτό, σ' ευχαριστώ πολύ
Εγώ χρησιμοποιώ όντως το RawTherapee και έχω σβήσει μέχρι στιγμής σχεδόν όλα τα pp3 φωτογραφιών που έχω επεξεργαστεί, ευτυχώς χωρίς να σβηστούν οι αλλαγές. Επειδή σβήνω τα pp3 εδώ και χρόνια θα είχα σίγουρα προσέξει αν κάτι πήγαινε στραβά οπότε μπορεί να έχει να κάνει και με το συγκεκριμένο πρόγραμμα επεξεργασίας.
Το sorting είναι μία καλή εναλλακτική αφού τα pp3 πάνε αναγκαστικά πακέτο με τoυς image files, είναι πάντως ενοχλητικό και καθόλου πρακτικό να φαίνονται τα pp3 αφού διπλασιάζουν το μέγεθος των φακέλων χωρίς λόγο...
Δεν διπλασιάζουν το μέγεθος των φακέλων. Διπλασιάζουν την ποσότητα των αρχείων.
Άν πάς να κάνεις την ίδια επεξεργασία στο photoshop, θα καταλάβεις τι πάει να πεί πρόβλημα χώρου....
Εκεί που η αρχική φωτογραφία είναι πχ 6mb, γίνεται 100mb στο photoshop, και το jpg που εξάγεται είναι 15mb...
Ενώ με το RawTherapee (ή το LightRoom στη περίπτωσή μου), απλά προστίθενται μερικά Kb απο το έξτρα αρχείο txt (pp3 στη περίπτωσή σου).
Γενικά, η καλύτερη λύση είναι να μην χρησιμοποιείς τους φακέλους των windows για να δείς τις εικόνες, αλλα το ίδιο το πρόγραμμα επεξεργασίας, που δεν σου δείχνει καθόλου τα txt αρχεία.
Το Lightroom πχ που χρησιμοποιώ εγώ, έχει εξαιρετικό galery.
Δυστυχώς τα Windows δεν υποστηρίζουν αυτόματη απόκρυψη συγκεκριμένου τύπου αρχείων. Όμως μπορείς να το ημιατοματοποιήσεις μόνος σου.
Φτιάχνεις ένα νέο αρχείο κειμένου. Ονόμασέ το π.χ. hidepp3.txt . Κατόπιν γράψε μέσα σε αυτό την εντολή:
attrib +h *.pp3 /s
Αποθήκευσέ το και άλλαξέ του την επέκταση σε .cmd .
Δηλαδή θα έχεις στο τέλος ένα αρχείο με όνομα hidepp3.cmd .
Αν κάνεις διπλό κλικ πάνω του, θα σου κρύψει (hidden files) όλα τα αρχεία με την κατάληξη pp3 στον τρέχοντα κατάλογο και σε όλους τους υποκαταλόγους. Οπότε το αντιγράφεις στον κατάλογο που σε ενδιαφέρει ή σε υπερκατάλογο για να κρύψει τα αρχεία απ' όπου θέλεις.
Έτσι, δεν θα φαίνονται τα pp3, με την προϋπόθεση να μην έχεις επιλέξει στα Windows την εμφάνιση κρυφών αρχείων.
Μπορείς να φτιάξεις και batch job, ώστε να εκτελείται αυτόματα, υπό χρονικές ή άλλες προϋποθέσεις.
Αντίστοιχη εντολή μπορείς να φτιάξεις για να τα σβήνεις, αν είσαι σίγουρος ότι δεν σου χρειάζονται.
del *.pp3 /s
Αλλά με πολλή προσοχή το del, διότι σβήνει αρχεία και από υποφακέλους με το /s.
Τελευταία τροποποίηση από νεοσσός; 15/11/2022 στις 14:54.
Ναι, αυτό εννοούσα κι εγώ για το μέγεθος, τον αριθμό των αρχείων, πολύ ενοχλητικό και άχρηστο πρακτικά και αισθητικά.
Το RawTherapee είναι στην ουσία αντιγραφή του LR παρόλα αυτά εγώ χρησιμοποιώ το FaStone Photo Viewer, αν θέλεις δοκίμασε το, ανοίγει κατευθείαν τις φωτό σε μεγάλο μέγεθος και ανοίγεις διάφορα χρήσιμα μενού μετακινώντας απλώς το ποντίκι δεξιά ή αριστερά.
Το πρόβλημα προκύπτει όταν ανοίγω τους φακέλους και γίνεται χαμός από pp3![]()
Όπως στο είπε ο Volpad: Πρέπει να έχεις επιλέξει το κουτάκι που λέει File name extensions (επεκτάσεις ονόματος αρχείων), ώστε να είναι ορατή η επέκταση και να μπορείς να την αλλάξεις. Όμως το hidden (κρυφά) δεν το θέλεις επιλεγμένο, ώστε να μην φαίνονται τα αρχεία pp3 που θα ορίσεις ως hidden.
Κατόπιν θα μετονομάσεις το αρχείο, ώστε να τελειώνει σε .cmd αντί για .txt
Με αυτόν τον τρόπο ο υπολογιστής καταλαβαίνει ότι είναι αρχείο που περιέχει εντολές και εκτελείται με διπλό κλικ, αντί για αρχείο κειμένου.
Ναι copy/paste θα το κάνεις. Αν το κάνεις paste σε υπερκατάλογο που εμπεριέχει υποκαταλόγους με πολλά .pp3, θα εφαρμόσει τις αλλαγές σε όλα. Για παράδειγμα, αν έχεις τις φωτογραφίες σε έναν δίσκο, αν το κάνεις στον κεντρικό κατάλογο του δίσκου (π.χ. D:\) θα επηρεάσει τα πάντα μέσα σε αυτόν τον δίσκο και με μία εκτέλεση θα απαλλαχθείς από τα pp3.
Τελευταία τροποποίηση από νεοσσός; 15/11/2022 στις 19:19.
Εντάξει το πέτυχα και δουλεύει άψογα!
Άψογοι κι εσείς, σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια
Αν έχετε και κάποια λύση και για το μέγεθος των φωτογραφιών στους φακέλους θα ήταν τέλεια, υπάρχει τρόπος να είναι όλες οι φωτό extra large icons σε όλους τους φακέλους μόνιμα;