Εγώ δε λέω αν έχει δίκιο ή άδικο ο Βαρουφάκης.
Και προσωπικά κάποια από αυτά που έχει πει τα βρίσκω σωστά.
Συμφωνώ παρ'όλα αυτά με το Βύρωνα ότι ισχύει το ρητό περί οικονομολόγων πως ξέρουν να σου πουν 500 τρόπους να ρίξεις μια γκόμενα και οι ίδιοι δεν έχουν γ@μήσει μια φορά στη ζωή τους.
Να μην τον πιούμε ούτε γίνεται, ούτε γινόταν, ούτε θα γινόταν.
Όχι ο Βαρουφάκης να πρότεινε λύσεις, αλλά ο Θεός ο ίδιος.
Πρέπει να τον πιούμε για κάποιους συγκεκριμένους λόγους.-
(κι όχι δεν αναφέρομαι ούτε στην εκδοχή "φταίξαμε, μαζί τα φάγαμε, τάνες καθαρίστριες, πρέπει να πληρώσουμε" ούτε στην εκδοχή "μας έχουν στήσει παγίδα να μας φάνε τα πετρόλαδα και τα διαμάντια που κρύβονται κάτω από τον πάτο μας". Και τις δύο εκδοχές τις θεωρώ εξίσου γελοίες.)
Πρέπει να τον πιούμε λοιπόν, και θα τον πιούμε κατά πώς πρέπει.
Όλα τα υπόλοιπα είναι για το κουβέντα να γίνεται, αλλά χρειάζεται κι αυτό.
Οχι, μωρέ...μαλάκας είναι.
Προτιμώ τον Γλέζο να σφυροκοπά την ΕΕ για την ευθύνη που φέρει η διαχείριση καυσίμων στον σεισμό του Νεπάλ.![]()
αν κάτι χαρακτηρίζει την οικονομία σαν επιστήμη (για όσους δέχονται ότι είναι), αυτό είναι ότι ΔΕΝ μπορεί να προβλέψει.![]()
Άσε μας βρε καημένε, με τα "τι θα γινόταν αν" υπάρχει ότι υπάρχει σήμερα. Και καλά και κακά. Να μην το πιάσω "αλλιώς" τώρα
και έχουμε κλειδαμπαρώματα και ασέλγειες στο πτώμα της ύπαρξης του θρεντ και του σύμπαντος
Εδώ συμφωνούμε όλοι νομίζω (και ο cityfly)
OXI OXI OXI!!!! Μα αυτό είναι το πρόβλημα ρε φίλε, αυτό περνάει και μένει.
Όχι, να μην τον πιει κανένας.
Οι λόγοι είναι επειδή.....έτσι. Ουσιαστικός λόγος δεν υπάρχει, μια εκδικητικότητα υπάρχει, είτε είναι εντός, είτε εκτός της χώρας.
Ή της ευρώπας ή ότι θες πες.
Και μη ξεχάσω ότι όλο το σκηνικό βασίζεται στην αρχή ότι το φυσιολογικό είναι να θέλουμε να εργαζόμαστε.
![]()
Εγώ δε μίλησα για εκδικητικότητα.
Χεστήκανε για τους συναισθηματισμούς.
Και δε γίνεται να μην τον πιει κανένας σε όποιο πλαίσιο κι αν γίνει η κουβέντα/διαπραγμάτευση/αλλαγή. Είτε μέσα στο κουτί, είτε έξω από το κουτί, είτε πετάξουμε το κουτί, είτε το βάλουμε στο γκWLο μας το κουτί.
Αν εσύ καθαρίζεις 60 μύρια το χρόνο, και σου τα κάνω 40 τον ήπιες. Υποκειμενικά? Ναι. Για τα δικά σου κριτήρια? Ναι.
Αν ο άλλος καθαρίζει 6 χιλιάρικα το χρόνο, και του τα κάνω 4 τον ήπιε. Υποκειμενικά? Όχι. Αντικειμενικότατα. Δε θα έχει για φαΐ.
Αυτό όμως δεν έχει καμία απολύτως σημασία!
Γιατί?
Γιατί αυτός που καθαρίζει τα 60 μύρια και φοβάται μην τον πιει κατά τα κριτήρια τα δικά του, μπορεί να βάλει το χεράκι του και να επηρεάσει καταστάσεις ώστε να τον πιει αυτός που καθαρίζει τα 6 χιλιάρικα.
Αυτός που καθαρίζει τα 6 χιλιάρικα και φοβάται μην τον πιει αντικειμενικότατα, το μόνο που μπορεί να κάνει με το χεράκι του είναι να το βάλει στο μπάτο του, να βγάλει το ματάκι του, να βγάλει το ματάκι του διπλανού του για να ξεδώσει και πολλά άλλα.
Πάντως σίγουρα δεν μπορεί να κάνει κάτι ώστε να τον πιει αυτός που καθαρίζει τα 60 μύρια.
Να το βάλω και το disclaimer αν και είναι ηλίου φαεινότερο....
Το παράδειγμα μπορεί να αφορά ομάδες ατόμων, μπορεί να αφορά χώρες, μπορεί η οικονομική δύναμη που φέρνω σαν παράδειγμα να μεταφράζεται σε άλλου είδους δύναμη και πάει λέγοντας.
Όχι, όχι, καμμία σχέση Βύρωνα, φτου φτου φτου, όχι εγώ τέτοια πράγμα!!!!
Από άλλες κουβέντες, θα έχεις καταλάβει ότι είμαι εντελώς υπέρ της εκπαίδευσης και του σωφρονισμού, με εντελώς διαφορετική
προσέγγιση από αυτή της τιμωρίας.
Ξέρω, συννεφάκια και αγγελάκια μυρίζουνε, αλλά εδώ το πράγμα έχει να κάνει όντως με υπεραπλούστευση, εν γνώση μου.
"Φάγατε τα λεφτά μας κ...ληδες, και για αυτό θα σας π...ξουμε"
Τόσο απλά.
Τώρα, το πως τα φάγαμε, ποιοι τα φάγαμε, πόσα φάγαμε, ο μύλος ο καλός όλα τα αλέθει.
Εδώ μπαίνει το "ανθρωπιστική κρίση" που τόσο εύκολα κοροϊδεύουμε και γελοιοποιούμε.
Αν ρωτάς βέβαια αν πιστεύω ότι οι παρόντες στη κυβέρνηση είναι ικανοί να αλλάξουν τα δεδομένα,
όχι, δεν το πιστεύω και φοβάμαι ότι είναι σίγουρο ότι αυτό θα αποδειχθεί.
Αν ρωτάς ποιοι θα ήταν ικανοί....δε νομίζω ότι υπάρχουν κάποιοι ικανότεροι από τους ποσαδιστές του ελ χυμαδόρ.
Πάντως με τον τρόπο που προχωράει η κατάσταση, δεν υπάρχει λύση.