Στα μέσα του καλοκαιριού,πρίν οριστικοποιήσω τις διαδρομές της 4ήμερης περιήγησής μου,ο Αιμίλιος,ένας οικογενειάρχης Αλβανός απο αυτούς που πρόκοψαν χωρίς να δώσουν κανένα απολύτως δικαίωμα με την εργατικότητα και την εντιμότητά του εδώ και 16 χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα,στη διάρκεια μιας κουβέντας μας με την συνοδία του εθνικού του ποτού (μη σκεφτείτε τίποτα εξωτικό,ένα απλό μπουκάλι amstel,γιατί έτσι του αρέσει!)μου είχε διηγηθεί την ιστορία του το μακρυνό 96’ όταν για πρώτη φορά (η αρχή μιας προσπάθειας που τελικά καρποφόρησε με την...έκτη) έμπαινε παράνομα στην χώρα μας.
''περπατάγαμε μόνο βράδυ μιας και οι βοσκοί που μας έπαιρναν χαμπάρι μας έδιναν στην αστυνομία η οποία μας μάζευε και μας έστελνε πάλι πίσω.περπατάγαμε φεβρουάριο μήνα,15 άτομα μαζί,μπροστά ήταν ο οδηγός μας ο οποίος μας έβαζε μέσα απο την Αλβανία.είχαμε μαζί και παιδιά,εκεί να δείς τι γινόταν.μέσα στο κρύο,πολλές φορές μπαίναμε μέχρι τη μέση μέσα σε βάλτους.τα πόδια μετά δεν τα ένοιωθα,μου τα τρύπαγε η υγρασία.με το που κατεβήκαμε τον Βαρνούντα, ο οδηγός μας άφησε λέγοντας μας,θα προχωρήσετε από δω έχοντας παράλληλα όσο μπορείτε αυτό τον δρόμο,οδηγεί στην Φλώρινα.θα δείτε στο ύψωμα έναν μεγάλο σταυρό,έχετε φτάσει στην πόλη...''.όση ώρα μου τα εξιστορούσε κούναγε με απόγνωση το κεφάλι,λές και τα ξαναζούσε εκείνη την στιγμή.αυτήν την εικόνα έφερα με την μια στο μυαλό μου μόλις αντίκρισα και εγώ τον σταυρό.έμπαινα στην Φλώρινα,αγαπημένη πόλη του Θεώδορου Αγγελόπουλου μιάς και αποτελούσε την μούσα του για μερικά απο τα αριστουργήματά του,
![]()