Εισαι <<άνθρωπος μικρός,κοινός>>. Συλλογίσου τη διπλή έννοια που έχουν τούτες οι λέξεις, <<μικρός>> και κοινός...
Μην το βάζεις στα πόδια βρες το κουράγιο να αντικρίσεις τον ευαυτο σου!
<<Με ποιο δικαίωμα μου κάνεις κήρυγμα;>> Βλέπω την ερώτηση στο τρομαγμένο βλέμμα σου. Σ'ακούω να την ξεστομίζεις όλο αυθάδεια. Φοβάσαι να αντικρίσεις τον ευαυτό σου ευαυτό σου ανθρωπάκο. Φαβάσαι να ανικρίσεις, όσο και την δύναμη που σου υποσχέθηκαν.Αλήθεια, πώς σκεφτεσαι να χρησιμοποιήσεις την δύναμη σου; Δεν ξέρεις. Φοβάσαι να σκεφτείς ακόμη πώς μπορεί κάποια μέρα να'σαι διαφορετικός: ελεύθερος αντο φοβισμένος,ειλικρινής αντι ραδιούργος, να χαιρεσαι τον έρωτα ,όχι σαν τον κλέφτη μές στην νυχτ, αλλα ανοιχτά, στο φώς του ήλιου.Απεχθάνεσαι τον ευαυτό σου ανθρωπάκο.Αναρωτιέσαι,<<Ποιος θα ειμαι εγώ που θα'χω αποψη,θα κουμαντάρο την ζωή μου και θα αποκαλώ ολάκερη την οικουμένη δική μου;>> Δίκιο έχεις. Ποιος εισαι εσυ που θα διεκδικήσεις την ζωή σου;
Ε θα σου πώ ποιος εισαι.
Διαφέρεις απο τον ισχυρό σε τούτο μόνο, ο ισχυρός υπήρξε κάποτε πολύ μικρός ανθρωπάκος, αλλα ανέπτυξε κάποτε μια σημαντική ικανότητα.Αναγνώρισε την ποταπότητα και την ανεπαρκεια των πράξεων του!Με αλλα λόγια ο ισχυρός γνωρίζει σε τι και πού ειναι ανθρωπάκος.
Ο ανθρωπάκος, όμως δε γνωρίζει οτι ειναι ποταπός φοβάτε να το μάθει.Κρυβει την ποταπότητα και την ανέπαρκεια του πίσω απο αυταπάτες δύναμης και μεγαλείου, την δύναμη και το μεγαλείο καποιου άλλου.Ειναι περίφανος για τους στρατηγούς του, αλλα οχι για τον ευαυτό του.Θαυμάζει την ιδέα που δεν είχε και οχι εκεινη που είχε.Οσο λιγοτερο καταλαβαίνει κάτι, τόσο περισσοτερο πιστευει σ'αυτο.Κι οσο καλύτερα αντιλαμβάνεται μια ιδέα, τόσο η πίστη του σ'αυτόν κλονίζεται
Wilhem Reich
Άκου ανθρωπάκο...