Προχωράμε στον επόμενο με επιστροφή στην Κόστα Ρίκα - El Quizarra Micromill Jardin de Aromas - Costa Rica
https://cafetaf.gr/shop/coffee/singl...osta-rica.html
Ψημένος τρεις του μηνός οπότε υπομονή μέχρι την Παρασκευή για να ξεκουραστεί
Άλλος ένας φοβερός Κοσταρικανός!
Φωτεινός, ζωντανός, ένας ήλιος στο φλυτζάνι για να πάει καλά η μέρα
Ζουμερός και φρουτώδης τόσο όσο, χωρίς να σου δίνει την εντύπωση ότι πίνεις χυμό αντί για καφέ, σε εκδοχή Cortado είναι μια γευστική και αρωματική βόμβα με τη γλυκύτητα του αφρογάλακτος να ισορροπεί τα πάντα σε ένα υπέροχο σύνολο - εγκρίνω
Και ένα tip για όποτε η μαύρη ζάχαρη κρυσταλλώνει και ξεραίνεται:
Ένα κομματάκι μήλο ή άλλο φρούτο το βραδάκι και το επόμενο πρωί είναι πάλι βούτυρο!
Οι επαγγελματικές είναι καταπληκτικές αλλά μόνο για ολοήμερη συνεχόμενη χρήση...επαγγελματική δηλαδή
Θέλουν πολύ ώρα ζέσταμα και μετά να μένουν αναμμένες συνέχεια κλπ και ως γνωστόν η ρουτίνα σκοτώνει την απόλαυση.
Σίγουρα είναι δουλειά που πρέπει να την αγαπάς πάντως!
ΥΓ: Για τον Americano που με είχες ρωτήσει στην αρχή υπάρχει η ενδιαφέρουσα θεωρία ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες νερώνανε τον εσπρέσο που τους σέρβιραν κατά τη διάρκεια του Β' ΠΠ γιατί δεν ήταν μαθημένοι στην έντονη και εκρηκτική του φύση. Αφού φύγανε έμεινε το όνομα και είχε γίνει και της μόδας για λίγο στην Ιταλία (θέλουν να γίνουν σαν Αμερικάνοι, γουστάρουν στα κρυφά και Mastroianni ).
Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους, επειδή σιγά - σιγά μου έρχεται η όρεξη για κρύο καφέ επέστρεψα σε μία κλασική επιλογή για φρέντο, το αγαπημένο Πιανετάκι:
https://cafetaf.gr/shop/coffee/espre...ight-blue.html
Διάλεξα την εκδοχή Light Blue για να δω πώς αποδίδει και ζεστός σε σχέση με το απλό χαρμάνι (και οι δύο είναι όντως χαρμάνια 100% Αράμπικα και όχι single estate - μονοποικιλιακοί).
Δίνει και αυτός καταπληκτικό αποτέλεσμα σε φρέντο, με γεμάτο σώμα και φωτεινές αντιθέσεις γήινων τόνων, γλυκύτητας και οξύτητας. Επίσης είναι απίστευτα σταθερός (για όσους δε θέλουν να αλλάζουν ρύθμιση επειδή έχει υγρασία ) και εύκολος, ιδανικός αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον εξοπλισμό ή τις ικανότητές μας.
Για τον φρέντο έχω αρκετά tips να μοιραστώ, το βασικό όμως για εμένα είναι τα μεταλλικά παγάκια:
Με κανονικό πάγο ο φρέντο μέσα σε λίγα λεπτά μετατρέπεται σε νεροζούμι και αυτός είναι ο λόγος που σε αρκετές περιπτώσεις το καλοκαίρι προτιμώ φραπέ (Θοῦ, Κύριε) για καφέ παρέας. Τα μεταλλικά παγάκια όχι μόνο διατηρούν τον καφέ άψογο με όλα του τα αρώματα, αλλά ψύχουν και καλύτερα σε λογικό βάθος χρόνου. Αν θελήσετε να τα δοκιμάσετε πάντως αποφύγετε τα πολύ φθηνά για να μην απογοητευθείτε, τα δικά μου τα είχα φέρει από την Αγγλία και τα είχα ακριβοπληρώσει αλλά είναι εξαιρετικά με ειδικό τζελ στο εσωτερικό
Αρχίζοντας από έναν ωραίο διπλό εσπρέσο λοιπόν...
... ο πρώτος φρέντο καπουτσίνο της χρονιάς
Ωραίος!! Να τον ευχαριστηθείς!!
Ευχάριστη έκπληξη ο Κένυα ΑΑ
https://www.waitrose.com/ecom/produc...5228-2253-2254
Με το που τον άνοιξα απογοητεύθηκα γιατί είχε το γνωστό θέμα με όλους τους καφέδες που ψήνονται στην Αγγλία - medium roast γράφει στο πακέτο αλλά στην πραγματικότητα είναι dark roast όπως και να το δεις.
Νομίζω ότι έχουν ένα κόμπλεξ όπως στην Ελλάδα με τα ζυμαρικά που φοβόμαστε μη μας τα πούνε άβραστα
Αποδείχθηκε όμως το κατάλληλο ψήσιμο καθώς ενισχύει το κοντράστ μεταξύ οξύτητας και γλυκύτητας χωρίς ίχνος "καρβουνίλας".
Φούλαρα λοιπόν το 19άρι καλαθάκι χωρίς να πειράξω την άλεση του Πιανέτα για να έχω ένα σημείο αναφοράς και βγήκε εξαιρετικός με τη δεύτερη φορά και λίγο ψιλότερη άλεση! Όσο ντελικάτος πρέπει για Αφρικάνικος αλλά με ουσία και κάτι από λεμονόχορτο να φωτίζει το προφίλ, εύκολος και σταθερός στην εξαγωγή. Ευτυχώς γιατί δεν συμπαθώ καθόλου τους καφέδες από την Αιθιοπία που είναι σαν να πίνεις φρουτοχυμό όπως κάποιες βέλγικες μπύρες.
Ωραίος και σε μονό ή διπλό καπουτσίνο - κορτάδο, αλλά όχι σε ροφήματα με παραπάνω γάλα γιατί "χάνεται" και εξαιρετική η τιμή του για την Αγγλία τουλάχιστον.
Με το που είδα Sweet Blue νέας εσοδείας παρήγγειλα άμεσα
https://cafetaf.gr/shop/coffee/fazen...ue-brazil.html
Σταθερή αξία εδώ και χρόνια για ζεστό και κρύο εσπρέσο.
Θα έρθει παρέα με έναν περουβιανό από βδομάδα με το καλό
Μιας και είμαστε σε σχετικό θέμα...
Έχω την izzy venezia η οποία δεν με ικανοποιεί και τόσο.
Πείτε καμιά μηχανή σε νορμάλ λεφτά όμως....
Επίσης πως λέγεται εκείνο το δοχείο όπου μπαίνει ο καφές και το οποίο μπαίνει μετά στο κλείστρο; Έχω την εντύπωση ότι έχει βουλώσει και δεν καθαρίζει, έχω ένα ίδιο "μισό" (τα είχε η συσκευασία της μηχανής) το οποίο δουλεύει άριστα άρα δεν φταίει η μηχανή ούτε ο καφές που πέφτει σταγόνα σταγόνα... Θέλω να το αντικαταστήσω
εγώ άθεος; ισα-ισα, εχω τρεις: το μυαλό μου, τα χέρια μου και τα πόδια μου