Εναλλακτικά μπορείς να δοκιμάσεις και τους ειδικούς τηε ΕΛΑΙΣ....Αρχικά δημιουργήθηκε από Lio5
Ποιος σε είπε οτι δεν μπορώ?
Αλλά ήθελα να με πεις τη γνώμη σου, ως ειδικός λαδολόγος.....![]()
Εναλλακτικά μπορείς να δοκιμάσεις και τους ειδικούς τηε ΕΛΑΙΣ....Αρχικά δημιουργήθηκε από Lio5
Ποιος σε είπε οτι δεν μπορώ?
Αλλά ήθελα να με πεις τη γνώμη σου, ως ειδικός λαδολόγος.....![]()
You BETA believe...
ΕΛΑΙΣ? H μαμά μου λέει οτι το Αλτις δεν είναι καλό, πειράζει στο στομάχι, παρόλο που αναγράφει στη συσκευασία "αγνό παρθένο ελαιόλαδο". Πρόκειται περι απάτης δηλαδής
Με ολα αυτά περι λαδιών και απάτης, θυμήθηκα ενα περιστατικό που με είχε συμβεί στα νειάτα μου (84-85), οταν για κάπιο διάστημα ζούσα (ή προσπαθούσα να ζήσω) στην Αθήνα.
Λοιπόν τότε είχα ενα XL250 και ειχα πάει για μοτοψώνια στη Μιχαλακοπούλου. Αφού αγόρασα 2L BelRay απο ένα μικρό γωνιακό μαγαζάκι (δεν θυμάμαι πως λεγόταν), πήγα λίγο παρακάτω σε γνωστό μεγαλοεισαγωγέα (ουτε αυτουνού το όνομα θυμάμαι, αλλά είσήγαγε, μεταξύ άλλων, τα Spectro), για να πάρω κάτι άλλο.
Ο μεγαλοεισαγωγέας (αυτοπροσώπως), μολις είδε τη σακούλα με τα BelRay, πρώτα άλλαξε 15 χρώματα, μετά άρχισε να βγάζει αφρούς και τελικά κατάφερε να μιλήσει:
-ΤΙ ΛΑΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ??
-Εεε...
-ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΣΤΟ ΜΟΤΕΡ ΣΟΥ?
-...
Για την επόμενη μισή ωρα προσπαθούσε να με εξηγήσει πως τα BelRay είναι η απάτη του αιώνα, κατασκευάζονται απο ανακυκλωμένο μεξικάνικο καλαμποκέλαιο, απεσταγμένο μαζούτ και πρόσθετα απο βιτριόλι..
-Αν θες πραγματικό λάδι, τότε ΜΟΝΟ αυτό (με δείχνει ενα κουτί Spectro). Αμερικάνικο 1500%, κοίτα προδιαγραφές (τότε βέβαια ειχε μονο κατι MIL και κατι API SA-SB...)
Περιτό να σας πω οτι φεύγοντας απο το κατέστημα του κ. μεγαλοεισαγωγέα, υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως Spectro δεν πρόκειτε να βάλω ποτέ, ακομη και αν με τα χαρίζουν (εφ όρου ζωής)...
Κύριοι ...Αρχικά δημιουργήθηκε από Lio5
Αλλά ήθελα να με πεις τη γνώμη σου, ως ειδικός λαδολόγος.....
Ας λύσουμε (απαξ και διά παντός) μια τραγική παρεξήγηση ..!!![]()
ΚΑΝΕΙΣ (κατά την γνώμη μου) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΑΔΟΛΟΓΟΣ" !!
(πόσα μάλλον ο υποφαινόμενος...)
Το να ξέρεις 2-3 πράγματα σχετικά με τα λάδια ΔΕΝ σημαίνει ότι αυτομάτως ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο λάδι της αγοράς, ούτε ποια μάρκα ταιριάζει στο Χ μηχανάκι, ούτε αν το Α λάδι έχει όντως αυτά που υπόσχεται, ούτε οτιδήποτε άλλο ...![]()
Όμορφα παιδιά, η περιπέτεια πέθανε...
Tο ξέρω ορε oldman....Αρχικά δημιουργήθηκε από OldMan
Κύριοι ...
Το να ξέρεις 2-3 πράγματα σχετικά με τα λάδια ΔΕΝ σημαίνει ότι αυτομάτως ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο λάδι της αγοράς, ούτε ποια μάρκα ταιριάζει στο Χ μηχανάκι, ούτε αν το Α λάδι έχει όντως αυτά που υπόσχεται, ούτε οτιδήποτε άλλο ...![]()
Τελικά με φαίνεται πως το ερώτημα "Αξίζει να πλερώνω την (τις περισσότερες φορές εξοργιστική) διαφορά για special full(?) synthetic motorcycle oil ή οχι?" θα βασανίζει στον αιώνα των αιώνων τον τίμιο, πλην πτωχό μοτοσυκλετιστή...
Θυμήθηκα και το Χατζάρα, που είχε γράψει παλαιά (οταν τα XR ήταν κόκινα προς το περτικαλί, αν δεν απατώμαι) στο Μοτο μια σειρά λαδολογιών, με πανω κατω την ίδια κατάληξη περι λαδολόγων. Στο τέλος απαντούσε και στο υποθετικό ερώτημα αναγνώστη:
-Εσυ δηλαδής ρε Χρήστο, τι λάδι βάζεις στο μηχανάκι σου?
-Kvas major (που τα θυμάμαι ο φούστης)
-Και διατί περικαλώ?
-Διότι έχει ωραίο χρώμα....
To KVAS ειχε πράγματι ενα φανταστικό βυσσινί χρώμα !Αλλά ηταν κ ποιοτικό προϊόν πρίν 20 χρόνια .Τελικά μόνο το εργαστήριο ανάλυσης λαδιών στο Βέλγιο μπορεί να αναλύσει τις λιπαντικές ικανότητες κάθε προϊόντος κ να βγάλει συμπεράσματα με ανταγωνιστικά προϊόντα .
To άνω ή το κάτω?Αρχικά δημιουργήθηκε από ARISPEED1
.....Τελικά μόνο το εργαστήριο ανάλυσης λαδιών στο Βέλγιο μπορεί να αναλύσει τις λιπαντικές ικανότητες .....![]()
![]()
![]()
You BETA believe...
Αρχικά δημιουργήθηκε από ARISPEED1
Τελικά μόνο το εργαστήριο ανάλυσης λαδιών στο Βέλγιο μπορεί να αναλύσει τις λιπαντικές ικανότητες κάθε προϊόντος κ να βγάλει συμπεράσματα με ανταγωνιστικά προϊόντα .
Να βγάλει συμπεράσματα για συγκεκρινένες πρότυπες δοκιμές προιόντων οχι απαραίτητα για την αποτελεσματικότητα στην λίπανση του κινητήρα σου.![]()
![]()
Φίλε μου, γιατί δεν τα κάνεις πιο εύκολα τα πράγματα για τον εαυτό σου...?Αρχικά δημιουργήθηκε από Lio5
Τελικά με φαίνεται πως το ερώτημα "Αξίζει να πλερώνω την (τις περισσότερες φορές εξοργιστική) διαφορά για special full(?) synthetic motorcycle oil ή οχι?" θα βασανίζει στον αιώνα των αιώνων τον τίμιο, πλην πτωχό μοτοσυκλετιστή...
Γιατί τόσος μεγάλος προβληματισμός...?
Ο κατ/στής της μηχανής σου έχει ξοδέψει αρκετές εργατώρες για να μην προβληματίζεσαι και αγχώνεσαι...
Διάβασε το μάνουαλ, ΒΑΛΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ και κάνε ότι λέει κατά γράμμα.
Μετά βάλε μπροστά και πήγαινε την βόλτα σου ήσυχος. Τόσο απλά.![]()
(το νταονχιλ που βγάζετε είναι πολύ δυνατό...)![]()
??Αρχικά δημιουργήθηκε από Tpap
Ο κατ/στής της μηχανής σου έχει ξοδέψει αρκετές εργατώρες για να μην προβληματίζεσαι και αγχώνεσαι...
Διάβασε το μάνουαλ, ΒΑΛΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ και κάνε ότι λέει κατά γράμμα.
Μετά βάλε μπροστά και πήγαινε την βόλτα σου ήσυχος. Τόσο απλά.![]()
Η Σουζουκι ας πουμε εχει ξοδεψει απειρα λεφτα και εργατοωρες για να μπορεσει να εξελιξει κινητηρες ωστε να δουλευουν ακριβως με το ιδιο λαδι (motul 5100) .Απο τα παπια μεχρι τα σουπερσπορτ.
Αρα ειμαστε σιγουροι οτι αναγκες λιπανσης ενος Shogun καλυπτονται με το ιδιο λαδι που καλυπτει και τις αναγκες ενος SV και ενος GSXR.
Το τι προτεινει ο κατασκευαστης για λιπανση δεν εχει καμια απολυτως σχεση με το τι λιπαντικο ειναι τελικα καταλληλοτερο και σαν ποιοτητα αλλα και σαν ρευστοτητα για το εκαστοτε μηχανακι.
-Have you any famous last words?
-..Not Yet!
-"Not yet"!? Is that famous?
Ευχαριστούμε ειδικά εσένα για την ενημέρωση που παρέχεις σε αυτό το σημαντικό θέμα, εδώ και πολύ καιρό.Αρχικά δημιουργήθηκε από OldMan
Κύριοι ...
Δεν ξεχνώ και τους άλλους συναδέλφους που έχουν καταθέσει τη γνώμη τους.![]()
Πάντα όρθιοι
κρόκη, θες να με τρελάνεις?Αρχικά δημιουργήθηκε από gcrook
Το τι προτεινει ο κατασκευαστης για λιπανση δεν εχει καμια απολυτως σχεση με το τι λιπαντικο ειναι τελικα καταλληλοτερο και σαν ποιοτητα αλλα και σαν ρευστοτητα για το εκαστοτε μηχανακι.
Ωραία, λοιπόν έχεις δίκιο. Και η σουτσούκι δεν ξέρει τι κάνει. Πως είναι σε θέση να καταλάβει ο κάθε ένας σουτζουκάκιας ποιό είναι το κατάλληλο για το μοτεράκι του. Εστω πάλι, ότι εσύ και εγώ --επειδή έχουμε χημείο στο υπόγειο κι αρκετούς κινητήρες για δοκιμές-- ότι ΞΕΡΟΥΜΕ τι λάδια πρέπει να ΚΑΙΕΙ το σοκούν ή το τσιεσεξαρ, πώς θα το εξηγήσουμε σε όλον αυτόν τον πτωχό πλήν τίμιο και αμαθή κόσμο...?
Τι απάντάς λοιπόν τότε στον φίλο λιο5, για τον εύλογο και απόλυτα λογικό προβληματισμό του...?
Βλέπεις, δεν είναι έτσι όπως τα λες φίλε κρόκη.![]()
Δεν αντιλεγω.Αρχικά δημιουργήθηκε από Tpap
κρόκη, θες να με τρελάνεις?
Ωραία, λοιπόν έχεις δίκιο. Και η σουτσούκι δεν ξέρει τι κάνει. Πως είναι σε θέση να καταλάβει ο κάθε ένας σουτζουκάκιας ποιό είναι το κατάλληλο για το μοτεράκι του. Εστω πάλι, ότι εσύ και εγώ --επειδή έχουμε χημείο στο υπόγειο κι αρκετούς κινητήρες για δοκιμές-- ότι ΞΕΡΟΥΜΕ τι λάδια πρέπει να ΚΑΙΕΙ το σοκούν ή το τσιεσεξαρ, πώς θα το εξηγήσουμε σε όλον αυτόν τον πτωχό πλήν τίμιο και αμαθή κόσμο...?
Τι απάντάς λοιπόν τότε στον φίλο λιο5, για τον εύλογο και απόλυτα λογικό προβληματισμό του...?
Βλέπεις, δεν είναι έτσι όπως τα λες φίλε κρόκη.![]()
Κοιτα τι θελω να πω.
Επειδη ειπες προηγουμενως οτι ο κατασκευαστης εχει κανει ερευνα σχετικα με το τι λαδι ειναι καλο να βαζουμε στον καθε κινητηρα, θα σε παρακαλουσα να μου πεις τι ακριβως κοινο εχουν οι κινητηρες απο μερικες δεκαδες εντελως διαφορετικα μηχανακια εντελως διαφορετικων χρονολογιων κατασκευης ωστε το βελτιστο λαδι για αυτους να θεωρειται το motul5100.
Αν εγω βαλω ημισυνθετικο ιδιου ιξωδους της igol παει να πει οτι χρησιμοποιω λαδι ακαταλληλο (η μη βελτιστο) για την λιπανση του κινητηρα μου συμφωνα παντα με τον κατασκευαστη;
Ασχετα αν ειναι καλυτερο η χειροτερο απο το 5100.
Ξεχνα για λιγο την απορια του φιλου πιο πανω, και απαντησε μου αν ο μπουσουλας της Σουζουκι θεωρεις εσυ προσωπικα οτι εχει να κανει με ερευνα (γιατι εδω ειναι το ζουμι).
-..Not Yet!
Λογική η απόρία σου.Αρχικά δημιουργήθηκε από gcrook
Ξεχνα για λιγο την απορια του φιλου πιο πανω, και απαντησε μου αν ο μπουσουλας της Σουζουκι θεωρεις εσυ προσωπικα οτι εχει να κανει με ερευνα (γιατι εδω ειναι το ζουμι).
Και θα απαντήσω λογικά:
θεωρώ προφανές το ότι έχουν κάνει έρευνα. Και από την άλλη, βεβαίως, είναι προφανές ότι διαφορετικοί κινητήρες έχουν διαφορετικές ανάγκες λιπάνσεως. Ε, για κάποιους κινητήρες της θα είναι όβερκιλ, για κάποιους η λίπανση θα ικανοποιητική, για κάποιους άλλους θα είναι απλά επαρκής.
Δεν θα είναι σε κανένα όμως κινητηράκι της ανεπαρκής. Σ'ακούω.
Ε μα..Αρχικά δημιουργήθηκε από Tpap
Λογική η απόρία σου.
Και θα απαντήσω λογικά:
θεωρώ προφανές το ότι έχουν κάνει έρευνα. Και από την άλλη, βεβαίως, είναι προφανές ότι διαφορετικοί κινητήρες έχουν διαφορετικές ανάγκες λιπάνσεως. Ε, για κάποιους κινητήρες της θα είναι όβερκιλ, για κάποιους η λίπανση θα ικανοποιητική, για κάποιους άλλους θα είναι απλά επαρκής.
Δεν θα είναι σε κανένα όμως κινητηράκι της ανεπαρκής. Σ'ακούω.
Χαιρω πολυ!
Αμα ειναι ο κατασκευαστης να ξοδεψει εργατοωρες για να αποφανθει οτι οποιοδηποτε συγχρονο λιπαντικο θα ειναι ουτως η αλλως επαρκες για την λιπανση του κινητηρα...![]()
-..Not Yet!
Δεν έχω ακούσει πάντως κάποιος κινητήρας να έχει πάθει κάτι απο φτηνό λάδι.![]()