Φίλε Τοτο και εγώ κάπως έτσι ήμουνα.
Έλεγα...χα τους βλάκες...340 άλογα με κινητήρα 5 λίτρα..big deal...η BMW με 5 λίτρα σου βγάζει 512 άλογα.
Χα τους βλάκες έλεγα...το Impreza σου βγάζει 330 άλογα με 2500 κυβικά.
Χα τους βλάκες.."there is no replacement for displacement" άκου εκεί ρήμα.
Και όμως φίλε... δεν είναι τόσο πίσω όσο νομίζεις.
Καταρχήν το θέμα κατανάλωσης. Άμα θέλεις μπορώ να σου ανεβάσω στοιχεία απο μετρήσεις που θα δείξουνε ότι μία μηχανή με πολλά κυβικά πίνει πολύ λιγότερο απο ότι μία με λίγα. Ιδίως σε ένα ταξίδι καθότι λειτουργεί με μεγαλύτερη υγεία και σε πιο χαμηλές στροφές. Και να το μεταφράσω στα Γιαπωνέζικα. Ένα GSXR600 σε ταξίδι προς Θεσσαλονίκη θα πιεί πολύ περισσότερο και θα ζοριστεί πολύ περισσότερο απο μία Hayabusha.
Όλες οι touring μηχανές γράφουνε πολύ χαμηλή κατανάλωση σε φάση που ξεχνάς να βάλεις βενζίνη. Εμένα το Σουτζούκι DR200 μου έπινε πολύ περισσότερο την εβδομάδα για τις μετακινήσεις μου μέσα στην πόλη απο ότι το drz400 που μόλις πήρα.
Και στην Συγγρού όταν έβγαινε με 110 πήγαινε και με το 200 με 110 πάω και με το 400. Ποιό απο τα δύο πηγαίνει πιο όμορφα σε αυτή την ταχύτητα?
Πίσω στην Αμερικανίλα τώρα. "There is no replacement for displacement".
Πίστεψε με φίλε αν κάποιος ήτανε πολέμιος της άποψης αυτής, αυτός ήμουνα εγώ.
Αλλά άπαξ και οδηγήσεις κάτι τέτοιο...πάει...τελείωσε. Θα τα ξεχάσεις όλα.
Χωρίς πλάκα. Το πιο γρήγορο που έχω πάει με αυτοκίνητο είναι 280 με M3 φτιαγμένο στα 400 άλογα. Ολοκαίνουριο ήτανε τότε...340 μαμά άλογα έβγαζε στα 3.200 λίτρα. Οποιαδίποτε στιγμή άμα το ζορίσεις ψωλιάζει για πλάκα ένα Ford Mustang στα 300 άλογα με 4000λίτρα. Αλλά το mustang λειτουργεί τόσο όμορφα...ανεβάζει στροφές αργά και ταχύτητα γρήγορα. Δεν ανεβάζει ταχύτητα γρήγορα και στροφές γρηγορότερα.
Ένα πράγμα σου λέω μόνο. Πήγαινε στην αντιπροσωπεία της Harley, και ζήτα να πάρεις για test ride την Ulysses. 100 αλογάκια στις 6600. Με φοβερές καινοτομίες επάνω. Λάδια τα παίρνει στο σασί, εξάτμηση απο κάτω, βενζίνη κάτω απο την σέλα όλα για την κατανομή του βάρους. Πραγματικά κάνε την χάρη στον εαυτό σου και πήγαινε οδήγησε το και έλα να μου πεις μετά.
Αμέσως μετά την Ulysses πάρε να τεστάρεις μία ninja 1000άρα. Ναι, είναι πολύ πιο γρήγορη η ninja. Αλλά θα καταλάβεις τέλεια την διαφορά του στησίματος του κινητήρα.