Δεν πέθανε, τη σκότωσε ο chris-manΑρχικά δημιουργήθηκε από STOYBI
Αν με ρωταγατε χτες θα ελεγα η φυγοκεντρος... Αλλα αφου πεθανε η πουτ@ν@ ..
![]()
![]()
![]()
Δεν πέθανε, τη σκότωσε ο chris-manΑρχικά δημιουργήθηκε από STOYBI
Αν με ρωταγατε χτες θα ελεγα η φυγοκεντρος... Αλλα αφου πεθανε η πουτ@ν@ ..
![]()
![]()
![]()
You BETA believe...
Επειδη ΔΕΝ κρατιεμαι γαμωτη μου ...![]()
Παραθετω ενα κομματια απο την Διαλεξη των Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου καθηγητων του Πανεπιστημιου Αθηνων (!) με θεμα ...
Γαλιλαίος και Νεύτωνας:
Τα πρώτα πνευματικά άλματα προς μια θεωρία φυσικής
(Τα Bold δικα μου)
Ο 2ος νόμος του Νεύτωνα, όπως προείπαμε, αναφέρεται μόνο σε αδρανειακούς παρατηρητές, δηλαδή σε μετρητές της κίνησης των σωμάτων βάσει αδρανειακών συστημάτων αναφοράς. Οποιοδήποτε απόπειρα εφαρμογής αυτού του νόμου από μη αδρανειακούς παρατηρητές μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Παρά ταύτα, κυρίως επειδή η εξέδρα όλων των γήινων πειραμάτων αλλά και της μελέτης των φαινομένων που συμβαίνουν πάνω σε αυτή, τυγχάνει να είναι περιστρεφόμενη και επομένως μη αδρανειακή, συνηθίζουμε να τη χρησιμοποιούμε ως σύστημα αναφοράς. Φροντίζουμε, όμως, όταν κάτι τέτοιο πρόκειται να επιφέρει σημαντικές διορθώσεις, να επινοούμε τεχνητές δυνάμεις ή ψευδοδυνάμεις (όπως για παράδειγμα η φυγόκεντρος δύναμη) που μοναδικό στόχο έχουν να κάνουν το μη αδρανειακό σύστημα να «λειτουργεί» ως αδρανειακό, ώστε να μπορεί τελικά κανείς να χρησιμοποιεί το δυναμικό νόμο του Νεύτωνα για τη διερεύνηση της κίνησης των σωμάτων σε μη αδρανειακά συστήματα αναφοράς.
Την πληρη διαλεξη θα την βρειτε εδω
Απο αλλη διαλεξη των ιδιων κι απ' το κομματι ...
Περί θεμελιωδών νόμων και δυνάμεων
(Δεν βαζω καν Bold)
Τέλος, εκτός των θεμελιωδών δυνάμεων-αλληλεπιδράσεων και των δυνάμεων που προκύπτουν ως στατιστικό σύνολο θεμελιωδών δυνάμεων υπάρχουν και ψευδοδυνάμεις∙ δυνάμεις οι οποίες κάνουν την εμφάνιση τους όταν προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τους νόμους του Νεύτωνα σε μη αδρανειακά συστήματα αναφοράς, όπως για παράδειγμα η φυγόκεντρος δύναμη σε περιστρεφόμενα συστήματα αναφοράς. Στην ουσία τέτοιες δυνάμεις δεν υπάρχουν καν∙ είναι καθαρή «ψευδαίσθηση» των μη αδρανειακών παρατηρητών και εμφανίζονται να παίζουν το ρόλο δυνάμεων όταν γράψει κανείς τον 2ο νόμο του Νεύτωνα για ένα μη αδρανειακό σύστημα. Το κάθε μη αδρανειακό σύστημα εμπεριέχει εν δυνάμει τέτοιες «δυνάμεις» και παράλληλα μοναδική πηγή αυτών των «δυνάμεων» είναι η μη αδρανειακότητα του συστήματος.
Το πληρες κειμενο θα το βρειτε εδω !
Αναγκάστηκα να ψαξω για κειμενα καθηγητων Πανεπιστημιου γιατι το πολυπλοκεψαμε το πραγμα με τα "αδρανειακα συστηματα".
Να πω εδω οτι ΔΕΝ προσπαθησα να ανακαλυψω τον τροχο, αλλα προσπαθησα απλα να μεταφερω αυτα που εχω διδαχτει κι εχω κατανοησει!![]()
Με αγωνιστικους χαιρετισμους ...![]()
Τελος απο μενα!
![]()
![]()
![]()
Λοιπόν ας διαχωρίσουμε το ερώτημα σε δύο σκέλη.
α) Έχει νόημα να μιλάμε για φυγόκεντρο δύναμη? Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να καταλήξουμε σε σωστά αποτελέσματα? Υπάρχουν παρατηρητές που την αισθάνονται?
β) (Φιλοσοφικής φύσεως) Αν το α) είναι σωστό και πράγματι είναι χρήσιμο πράγμα η φυγόκεντρος είναι δύναμη ίση και όμοια με τις άλλες ή είναι ντίπ τζούφια.
Στο α) συμφωνούμε όλοι (και τα κείμενα που έχουμε παραθέσει) ότι η απάντηση είναι ναι. Όταν στρίβουμε με το αμάξι (και παρατηρούμε τα πάντα από σύστημα συντεταγμένων βιδομένο στο αμάξι) η δύναμη που κάνει το πακέτο το των τσιγάρων στο ταμπλό να γλυστράει προς τα έξω είναι η φυγόκεντρος (και ας μην μπορούμε να βρούμε ποιός κερατάς την ασκεί). Αν μάλιστα κάνω την μελέτη της κίνησης των τσιγάρων στο συστημα αναφοράς του αυτοκινήτου λαμβάνοντας υπόψην την φυγόκεντρο καταλήγω σε αποτελέσματα ολόσωστα και σε πλήρη συμφωνία με τα αποτελέσματα ενός αδρανειακού παρατηρητή (ο οποίος φυσικά αν μιλήσει για φυγόκεντρο λέει μπούρδες).
Όποια και να είναι η απάντηση στο β) αυτό αρκεί για να χρησιμοποιούμε την έννοια της φυγόκεντρου για να καταλάβουμε την δυναμική της μηχανής (και των τσιγάρων που την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια πάνω στο ταμπλό).
Άρα η φυγόκεντρος ζει.
Το β) είναι πράγματι μπερδεμένη ιστορία. Πρακτικά η βαρύτητα (η οποία είναι επίσης ανάλογη της μάζας του σώματος όπως και οι αδρανειακές δυνάμεις) μπλέκει με τις αδρανειακές. Και μία που δεν θα καταλήξουμε σε αυτό ας μην το ζορίζουμε και φάμε λεμονόκουπες.
Δρομερός και τριάθλιος....
Συμφωνώ και εγώ ότι την έδρα την χάσαμε.Αρχικά δημιουργήθηκε από crs-k
Οτι πεις!![]()
Μπορουμε να βγαλουμε και καινουργιες θεωρειες αν θελετε, αλλα αμφιβαλω αν θα μας δωσουν Εδρα σε Πανεπιστημιο ...![]()
:rotflmao:
![]()
Γαμώτη μου τελικά με τις μαλακίες μου την έκοψα την πελατία στο θέμα.
Δίκιο είχε ο παλιάνθρωπος.
Υπάρχει δεν υπάρχει πάλι σουπίτσες θα τρώμε.
Όπως λένε και οι Άγγλοι
Η φυγόκεντρος πέθανε
ζήτω η φυγόκεντρος
Δεν ξέρω αν πέθανε η ζεί η φυγόκεντρος, και δεν νομίζω να με νοιάζει.
Σαν χρήστης Honda βέβαια χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί την επόμενη φορά που κάποιος πονηρός με
ΚΤΜ ισχυριστεί οτι το πλαίσιο μου έχει ελαστικότητες, θα του πετάξω στα μούτρα αυτο το ποστ που αποδεικνύει περίτρανα οτι το πλαίσιο μου φορτίζεται μόνο απο το ίδιο βάρος του (και μάλιστα μόνο μια μικρή συνιστώσα του) οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να παραμορφωθεί στο ελάχιστο.
Επηδή κανείς δεν κάνει συνήθως το κλίκ κάνω μεταφορά από το λίνκ της NASA που δίνει παραπάνω ο psaxioti.Αρχικά δημιουργήθηκε από psaxioti
Αφού τα είπαμε. Στο 1ο σχήμα και γενικώς για αδρανειακό παρατηρητή δεν υπάρχει φυγόκεντρος (εκτός αν κάποιος θέλει να ορίσει την αντίδραση της κεντρομόλου έτσι, υπ' όψην ότι ασκείται σε διαφορετικό σώμα).
Αν τώρα μετασχηματίσεις τους νόμους του νεύτωνα σε κινούμενο (επιταχυνόμενο για την ακρίβεια) σύστημα προκύπτει η φυγόκεντρος (ναι είναι σε άλλο σύστημα αναφοράς και όχι δεν μας το μαθαίνουν στα σχολικά βιβλία, αλλά σε βιβλία κλασσικής μηχανικής 1ου έτους πτυχίου φυσικής).
Αν θες διαβάζεις και εδώ. Είναι γραμμένο από ανθρώπους της NASA. Το λένε καθαρά (και εφαρμόζοντας τους μετασχηματισμούς εδώ την εξάγουν), άλλο δεν μπορώ να σου πω.
Because the centrifugal force exists only in rotating reference frames, but not in inertial reference frames, it's sometimes called a "fictitious" or "pseudo" force.
We don't like this characterization because there is nothing fictitious or pseudo about it when your car goes off the road and crashes, or when your bicycle skids out from under you when cornering a slippery curve. The Earth's equatorial bulge is not a fiction, nor is the problem an engineer confronts when designing turbine blades of jet engines that have to stay together at rotation rates of up to 100,000 revolutions per minute.
Έτσι ένα τελευταίο φιλί της ζωής για την φυγόκεντρο που μας αφήνει χρόνους.
Νομίζω ότι έτσι όπως το κάναμε και να του πείς ότι εδώ δίνουμε παραδοσιακές συνταγές για λουκουμάδες πάλι θα σε πιστέψει. Άκρη πάνως δεν θα βγάλει και οι λουκουμάδες θα του βγούνε χάλια.Αρχικά δημιουργήθηκε από stefanos
Δεν ξέρω αν πέθανε η ζεί η φυγόκεντρος, και δεν νομίζω να με νοιάζει.
Σαν χρήστης Honda βέβαια χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί την επόμενη φορά που κάποιος πονηρός με
ΚΤΜ ισχυριστεί οτι το πλαίσιο μου έχει ελαστικότητες, θα του πετάξω στα μούτρα αυτο το ποστ που αποδεικνύει περίτρανα οτι το πλαίσιο μου φορτίζεται μόνο απο το ίδιο βάρος του (και μάλιστα μόνο μια μικρή συνιστώσα του) οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να παραμορφωθεί στο ελάχιστο.
Μαστρο-Χρήστο....
Διάβασε ΚΑΛΑ ΤΙ θέλει να πει...
![]()
Αρχικά δημιουργήθηκε από crs-k
Ο 2ος νόμος του Νεύτωνα, όπως προείπαμε, αναφέρεται μόνο σε αδρανειακούς παρατηρητές, δηλαδή σε μετρητές της κίνησης των σωμάτων βάσει αδρανειακών συστημάτων αναφοράς. Οποιοδήποτε απόπειρα εφαρμογής αυτού του νόμου από μη αδρανειακούς παρατηρητές μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Παρά ταύτα, κυρίως επειδή η εξέδρα όλων των γήινων πειραμάτων αλλά και της μελέτης των φαινομένων που συμβαίνουν πάνω σε αυτή, τυγχάνει να είναι περιστρεφόμενη και επομένως μη αδρανειακή, συνηθίζουμε να τη χρησιμοποιούμε ως σύστημα αναφοράς. Φροντίζουμε, όμως, όταν κάτι τέτοιο πρόκειται να επιφέρει σημαντικές διορθώσεις, να επινοούμε τεχνητές δυνάμεις ή ψευδοδυνάμεις (όπως για παράδειγμα η φυγόκεντρος δύναμη) που μοναδικό στόχο έχουν να κάνουν το μη αδρανειακό σύστημα να «λειτουργεί» ως αδρανειακό, ώστε να μπορεί τελικά κανείς να χρησιμοποιεί το δυναμικό νόμο του Νεύτωνα για τη διερεύνηση της κίνησης των σωμάτων σε μη αδρανειακά συστήματα αναφοράς.
71°1′8″N 25°47′50″E
48°07'01.6"N 1°27'50.9"W
Le Servonais
Τελικά δεν άντεξες και την πέταξες...Αρχικά δημιουργήθηκε από stefanos
αποδεικνύει περίτρανα οτι το πλαίσιο μου φορτίζεται μόνο απο το ίδιο βάρος του (και μάλιστα μόνο μια μικρή συνιστώσα του) οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να παραμορφωθεί στο ελάχιστο.
Δεν πας να κάνεις καμμιά στατική να χαλαρώσεις (στο λέω καιρό τώρα)
![]()
![]()
You BETA believe...
Οκ. Πάμε πάλι.Αρχικά δημιουργήθηκε από crs-k
Εγω τα εχω διαβασει ΠΟΛΥ καλα Μαστρο-Ηλια και τα εχω ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ και μαλιστα εδω και πολλααα χρονια !!!![]()
Ο 2ος νόμος του Νεύτωνα, όπως προείπαμε, αναφέρεται μόνο σε αδρανειακούς παρατηρητές, δηλαδή σε μετρητές της κίνησης των σωμάτων βάσει αδρανειακών συστημάτων αναφοράς.
Οποιοδήποτε απόπειρα εφαρμογής αυτού του νόμου από μη αδρανειακούς παρατηρητές μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.Αρχικά δημιουργήθηκε από crs-k
Παρά ταύτα, κυρίως επειδή η εξέδρα όλων των γήινων πειραμάτων αλλά και της μελέτης των φαινομένων που συμβαίνουν πάνω σε αυτή, τυγχάνει να είναι περιστρεφόμενη και επομένως μη αδρανειακή, συνηθίζουμε να τη χρησιμοποιούμε ως σύστημα αναφοράς.Αρχικά δημιουργήθηκε από crs-k Φροντίζουμε, όμως, όταν κάτι τέτοιο πρόκειται να επιφέρει σημαντικές διορθώσεις, να επινοούμε τεχνητές δυνάμεις ή ψευδοδυνάμεις (όπως για παράδειγμα η φυγόκεντρος δύναμη) που μοναδικό στόχο έχουν να κάνουν το μη αδρανειακό σύστημα να «λειτουργεί» ως αδρανειακό,Καλύτερα τώρα;Αρχικά δημιουργήθηκε από crs-k
ώστε να μπορεί τελικά κανείς να χρησιμοποιεί το δυναμικό νόμο του Νεύτωνα για τη διερεύνηση της κίνησης των σωμάτων σε μη αδρανειακά συστήματα αναφοράς.
Είναι πιο ξεκάθαρο ΓΙΑΤΙ θεωρούμε οτι επινοείται η φυγόκεντρος;
![]()
71°1′8″N 25°47′50″E
48°07'01.6"N 1°27'50.9"W
Le Servonais
Αρχικά δημιουργήθηκε από Cpt. Haddock
Οκ. Πάμε πάλι.
Καλύτερα τώρα;
Είναι πιο ξεκάθαρο ΓΙΑΤΙ θεωρούμε οτι επινοείται η φυγόκεντρος;
![]()
Ρε Καπετανιε ...
Αφου ΔΕΝ εισαι χαζος για προσποιεισαι ?![]()
Θελω ν' αγιασω (διαβαζε σταματησω) και ΔΕΝ μ' αφηνεις!![]()
Η "επινοηση" ΔΕΝ σημαινει ΟΥΤΕ "υπαρξη" ΟΥΤΕ "ανακαλυψη" καποιας "κρυμενης" δυναμης !!!
Καλα ρε Μπουστη μου ουτε να διαβαζουμε δεν μπορουμε ? :a24:![]()