Σελίδα 2 από 5 ΠρώτοΠρώτο 12345 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 16 έως 30 από 65

Θέμα: Πως θέλουμε τον κόσμο τελικά?

αναλογα το πως εχει μεγαλωσει ο καθενας (περιβαλλον...οικονομικη κατασταση...φιλοι κλπ) εχει και το δικο του ασπρο μαυρο...η αληθεια και το ψεμα απο την αλλη ειναι γεγονοτα και αναμφισβητητα...αρα ο καθενας ξερει/εχει την απαντηση μεσα του και μονο αυτος μπορει να την καταλαβει...

υ.γ. Σταυρο υπαρχει και η αγαπη για το χρημα...

Eγώ, μωρέ κοπέλια, θα ήθελα τον κόσμο κάτι ανάμεσα από τον Κήπο του Επίκουρου και τη σχολή του Σωκράτη εμπλουτισμένο με πάν-πολλα στοιχεία από το dojo του Ueshiba γύρω στα 50's.
    Αγάπη-και-καλοσύνη-και-εκράτεια-και-φρόνηση-και Νους-και-καλά-να-περνάμε-αλλά-δε-θα-στήσουμε-και-κwλο ένα πράμα.
    Συνέβη δε ως λέγουσιν, άνδρα εν τη μάχη παρείναι το είδος και την σκευήν άγροικον. Ούτος των βαρβάρων πολλούς καταφονεύσας αρότρω, μετά το έργον ην αφανής. Ερόμενοις δε Αθηναίοις άλλο μεν ο θεός ες αυτόν έχρησεν ουδέν, τιμάν δε Εχετλαίον εκέλευσεν ήρωα." (Παυσανίας βιβλ. 1, κεφ. 32)

Αιώνιος Νεανίας! Το avatar του/της Lupo
    Αρχικά δημιουργήθηκε από kalesin
    τωρα για να καταλαβω...
    αυτος ειναι ο προβληματισμος ενος ανθρωπου που χρειαζεται 2 γκαραζ κ ενα ημιυπαιθριο για να παρκαρει το στολο;
    η μαζευεις απαντησεις να ξερεις ποιο θα βγαλεις αυριο;

το ειπε η Ευη πριν, δεν υπαρχει ασπρο μαυρο.. η αληθεια παντα ειναι καπου στη μεση
    Ο προβληματισμός , μπαρμπα-Λιά, είναι κυρίως για να δω ποιό είναι το είναι στην ουσία το πρόβλημα μας.
    Γιατί πάντα έχουμε πρόβλημα με τον διπλανό μας.

Η δικιά μου άποψη άλλωστε είναι , και στην έχω πει, πως αν εσύ θέλεις να τρώς τα λεφτά σου σε μηχανάκια κι εγώ σε σουβλάκια,.. μαγκιά σου και μαγκιά μου.
    Τι να γίνει? έτσι μου ήρθε η ζωή και αν θέλω μηχανάκι , θα κόψω τα σουβλάκια.

Ο προβληματισμός μου λοιπόν είναι ότι, ωραία να είναι η αλήθεια στην μέση όπως είπε κι ο Τάκης , αλλά η μέση του καθενός βρίσκεται σε διαφορετική θέση από του διπλανού μας.
    Εξού και ο διαχωρισμός μας σε κοινωνικές τάξεις. Όπως μάθαμε. Να κατηγορούμε τον διπλανό μας για την "μέση" του. Κι αυτός , εμάς.

Άρα... τι ψάχνουμε να βρούμε? Ή θα μάθουμε να δεχόμαστε τον διπλανό μας όπως είναι ή θα δεχτούμε τις κοινωνικές τάξεις ( άρα τελειώνουν και οι επαναστάσεις κάθε τύπου).

5/2/2008 Καλωσόρισες!
    22/1/2013 Καλωσόρισες!
    :a07:

Καλημέρα σας..
    Κατ' αρχήν ... Αστειεύομαι και λίγο.. Θέλω να πώ .. Μη με παρεξηγήτε.
    Γράφω με χαμόγελο και καλή πρόθεση προς όλους..

Επιμένω πάντως πως είναι απαραίτητο να μπεί μια βάση στη συζήτηση, αυτο που στη φυσική λέμε σύστημα αναφοράς.

Να μόλις πριν ο Σύντεκνος Εχετλαίος ειδε την φιλοσοφική-αρχαιοελληνική διάσταση (θα στοιχημάτιζα πως θα τόκανε)

Κι εσυ "συντροφε" lupo , πως έφτασες στην πάλη των τάξεων ???

Αυτο που ψαχνεις δεν θα το βρεις ποτε και πουθενα.Δεν υπαρχει αριστος τροπος ζωης αλλα μονο ετσι οπως ο καθενας καθοριζει την δικη του πορεια πανω σε αυτη τη γη.

αμουσο μελος Το avatar του/της DrBig

Re: Πως θέλουμε τον κόσμο τελικά?

Αρχικά δημιουργήθηκε από Lupo
    Βρισκόμενος σε μία φάση απολογισμού αξιών.....

... ψάχνω να βρω το "ευαγγελιο" του σωστού τρόπου ζωής!

Απο την δικη μου σκοπια ειναι πολυ απλο και πολυ πρακτικο, δεν χρειαζεται κ'αν να ανατρεξουμε στη φιλοσοφια. Ο 'σωστος' τροπος ζωης ειναι αυτος κατα τον οποιο οι πραξεις μας αποσκοπουν πρωτιστως στο κερδος του συνολου και οχι το ατομικο. Για να δανειστω ορους απο τη φυσικη, μονο ετσι εξασφαλιζεται η ευσταθεια (και ευδαιμονια) του δυναμικου συστηματος που λεγεται κοινωνια.

Τα περι 'αγαπης' τα θεωρω κουραφεξαλα και ας με συγχωρησουν οι χριστιανοι (ειναι η ειδικοτητα τους αλλωστε). Και αυτο οχι επειδη ειναι ανευ αξιας, αλλα επειδη το οτι 'αγαπω τον πλησιον μου' δεν εξασφαλιζει οτι εχω την καθαροτητα και ευρυτητα πνευματος να κανω το σωστο για το συνολο. Αντιθετως, αν ολοι διαθετουμε την απαιτουμενη εγκεφαλικοτητα ωστε να μπορουμε κανουμε το σωστο για το συνολο, τοτε η 'αγαπη' και θα ειναι το προσωπικο μπονους για οσους την διαθετουν και το εδαφος θα ειναι πιο προσφορο ωστε να την αποκτησουν οσοι την στερουνται.

Με αλλα λογια χρειαζομαστε 'γνωση' και 'καλλιεργεια' και τα υπολοιπα θα ακολουθησουν θελοντας και μη.
    Ολα περναν αλλα αφηνουν τρυπα.

Αρχικά δημιουργήθηκε από takis-kk
    Καλημέρα σας..
    .....

Κι εσυ "συντροφε" lupo , πως έφτασες στην πάλη των τάξεων ???
    Όντως! :hypnotize

Ας λύνουμε ένα - ένα τα θέματα!

Καλημέρα σας
    5/2/2008 Καλωσόρισες!
    22/1/2013 Καλωσόρισες!

Re: Re: Πως θέλουμε τον κόσμο τελικά?

Αρχικά δημιουργήθηκε από DrBig
    Απο την δικη μου σκοπια ειναι πολυ απλο και πολυ πρακτικο, δεν χρειαζεται κ'αν να ανατρεξουμε στη φιλοσοφια. Ο 'σωστος' τροπος ζωης ειναι αυτος κατα τον οποιο οι πραξεις μας αποσκοπουν πρωτιστως στο κερδος του συνολου και οχι το ατομικο. Για να δανειστω ορους απο τη φυσικη, μονο ετσι εξασφαλιζεται η ευσταθεια (και ευδαιμονια) του δυναμικου συστηματος που λεγεται κοινωνια.

Τα περι 'αγαπης' τα θεωρω κουραφεξαλα και ας με συγχωρησουν οι χριστιανοι (ειναι η ειδικοτητα τους αλλωστε). Και αυτο οχι επειδη ειναι ανευ αξιας, αλλα επειδη το οτι 'αγαπω τον πλησιον μου' δεν εξασφαλιζει οτι εχω την καθαροτητα και ευρυτητα πνευματος να κανω το σωστο για το συνολο. Αντιθετως, αν ολοι διαθετουμε την απαιτουμενη εγκεφαλικοτητα ωστε να μπορουμε κανουμε το σωστο για το συνολο, τοτε η 'αγαπη' και θα ειναι το προσωπικο μπονους για οσους την διαθετουν και το εδαφος θα ειναι πιο προσφορο ωστε να την αποκτησουν οσοι την στερουνται.

Με αλλα λογια χρειαζομαστε 'γνωση' και 'καλλιεργεια' και τα υπολοιπα θα ακολουθησουν θελοντας και μη.
    Ναι αλλά αναφερόμενος στις 2 απαντήσεις ως παράδειγμα...

Που βρίσκεται το συνολικό κέρδος ή πως θα ηταν κάτι τετοιο?
    5/2/2008 Καλωσόρισες!
    22/1/2013 Καλωσόρισες!

Δεν μπορεί να υπάρξει "συλλογικό όφελος" αν δεν προηγηθεί (με γνώση και καλλιέργεια, όπως πολύ σωστά γράφει ο DrBig) "ατομικό όφελος"

Περιφρουρώντας τα ατομικά μας όρια βελτιώνουμε το σύνολο.

Μιλάω για αυτοσεβασμό και αυτοέλεγχο.

I am OK you are OK

I am OK you are OK
    Everyone is ok

αμουσο μελος Το avatar του/της DrBig
    Δεν μπορεί να υπάρξει "συλλογικό όφελος" αν δεν προηγηθεί (με γνώση και καλλιέργεια, όπως πολύ σωστά γράφει ο DrBig) "ατομικό όφελος"

Περιφρουρώντας τα ατομικά μας όρια βελτιώνουμε το σύνολο.

Μιλάω για αυτοσεβασμό και αυτοέλεγχο.

I am OK you are OK
    Μα το ουσιαστικο ατομικο οφελος ειναι συνεπεια του συλλογικου. Αν δεν υπαρχει συλλογικο οφελος, τοτε το ατομικο οποιο και αν ειναι αυτο θα ειναι προσκαιρο.
    Ολα περναν αλλα αφηνουν τρυπα.

Παλαιό μέλος
    Μα το ουσιαστικο ατομικο οφελος ειναι συνεπεια του συλλογικου. Αν δεν υπαρχει συλλογικο οφελος, τοτε το ατομικο οποιο και αν ειναι αυτο θα ειναι προσκαιρο

Θα πληρωθουμε σιγουρα!!!

Αρχικά δημιουργήθηκε από DrBig
    Μα το ουσιαστικο ατομικο οφελος ειναι συνεπεια του συλλογικου. Αν δεν υπαρχει συλλογικο οφελος, τοτε το ατομικο οποιο και αν ειναι αυτο θα ειναι προσκαιρο.
    Δε θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο, μπορείτε να με πείτε ρομαντικό αν θέλετε, αλλά μου κάτι τέτοιες ώρες μου έρχονται στο μυαλό τα λόγια του Μακρυγιάννη:
    "Κι’ όσο αγαπώ την πατρίδα μου δεν αγαπώ άλλο τίποτας. Ναρθή ένας να μου ειπή ότι θα πάγη ομπρός η πατρίδα, στρέγομαι να μου βγάλη και τα δυό μου μάτια. Ότι αν είμαι στραβός, και η πατρίδα μου είναι καλά, με θρέφει, αν η πατρίδα μου αχαμνά, δέκα μάτια νάχω, στραβός θανά είμαι. Ότι σ΄αυτείνη θα ζήσω, δεν έχω σκοπό να πάγω αλλού"

Οσο για τον φίλο στην προηγούμενη σελίδα που ήθελε να του διευκρινίσει η εύη πού ακριβώς είναι η αλήθεια, το μόνο που έχω να πώ, είναι ότι είναι πολύ σοφιστική λογική σου φίλε μου, αλλά εγώ είμαι σωκρατικός, και φυσικά και μας ενδιαφέρει που είναι η αλήθεια, και το γεγονός ότι είναι δύσκολο να βρεθεί την κάνει πολύ ποιο σημαντική...
    Να θυμάσαι: Η ζωή δεν είναι πόσες ανάσες παίρνεις.
    Είναι οι στιγμές που σου παίρνουν την ανάσα...

quote:
    --------------------------------------------------------------------------------
    Μα το ουσιαστικο ατομικο οφελος ειναι συνεπεια του συλλογικου. Αν δεν υπαρχει συλλογικο οφελος, τοτε το ατομικο οποιο και αν ειναι αυτο θα ειναι προσκαιρο
    --------------------------------------------------------------------------------
    DrBig !

Aφου ξεκαθαρίσουμε πως δεν μιλάμε για υλικά οφέλη και ούτε αναφερόμαστε σε κοινωνίες μερμυγκιών...

Αν (συμφωνα με τον συλλογισμό σου) "Το συλλογικό όφελος συνεπάγεται το ατομικό" και όχι αντίστροφα (όπως εγώ υποστηρίζω) .. Τότε ποιός έχει την ευθύνη ??

Δηλ. Την δυστυχία ή την ευτυχία του ατόμου την χρεώνεις στην "κακούργα" κοινωνία απαλασσοντας το άτομο απο την ευθύνη?

Για να θυμηθούμε και τον παπού Σοφοκλή.

Ισμήνη? (προτάσσει το συλλογικό όφελος και υποτάσσεται) ή Αντιγόνη? (λειτουργεί σαν άτομο και αντιδρά). Ποιά απ'τις δυό προάγει πολιτισμικά το σύνολο και άρα δημιουργεί πραγματικό συλλογικό όφελος??

Είναι δυνατόν επίσης χωρίς υγιή στοιχεία-άτομα να φτιάξουμε υγιές σύνολο?

Ουφ..

Είναι πάντως πολύπλοκο..

filosofos έγραψε Νο1:

".....Οσο για τον φίλο στην προηγούμενη σελίδα που ήθελε να του διευκρινίσει η εύη πού ακριβώς είναι η αλήθεια, το μόνο που έχω να πώ, είναι ......"
    ------------------------------------------------------------------------------------------------
    Εγώ είμαι ο φίλος...

Ε δεν την μαστίγωσα κιόλας.. (την Εύη)... κουβέντα κάνουμε...

filosofos εγραψε Νο2:
    "..... αλλά εγώ είμαι σωκρατικός, και φυσικά ........."
    ------------------------------------------------------------------------------------------------

Αφου λοιπόν είσαι "Σωκρατικός" συμφωνείς μαζί μου,, διότι....

Ο Σωκράτης σαν ηθικά και πνευματικά ολοκληρωμένο άτομο έχοντας δηλ. προσωπικό όφελος ,το όφελος της γνώσης , δημιούργησε ένα συλλογικό όφελος για μας τους πολλούς.
    Το πνευματικό όφελος απο την διδασκαλία του.

Η μήπως όχι ??

Σελίδα 2 από 5 ΠρώτοΠρώτο 12345 ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

1. R1 ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο...
    από alexk στο forum Υamaha R6, R7, R1, R...
    Απαντήσεις: 23
    Τελευταίο μήνυμα: 06/11/2006, 00:05
  2. Πως κέρδισε τον αγώνα?????
    από sapila racing στο forum Ανέκδοτα & χιούμορ
    Απαντήσεις: 4
    Τελευταίο μήνυμα: 15/06/2006, 12:58
  3. Συμβούλιο γενετικών βιολόγων από όλο τον κόσμο :
    από tai στο forum Ανέκδοτα & χιούμορ
    Απαντήσεις: 5
    Τελευταίο μήνυμα: 23/05/2006, 15:58
  4. Πώς βλέπουν οι Αμερικάνοι τον κόσμο
    από DrIoannis στο forum Ανέκδοτα & χιούμορ