δεν μιλώ για το ΧΤ660 που σαν κόστος κτήσης θα πάς πάνω απο τα 3500 χιλιάρικα... μιλώ για το 600 που θα βρείς κάτι καλό στα 2500 συν το οτι τα ανταλλακτικά του πρώτου είναι 20-30% ακριβότερα απο του δεύτερου.
Για ασφάλεια θα δίνεις περίπου 250-300 ευρώ τον χρόνο. (ΠΑΝΤΑ + ΟΔΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ)
Για service (χωρίς τακάκια κτλ.. μονο λάδια-ξύδια-φίλτρα-μπουζί-βαλβίδες) θα πας κανά 150-200αρι.
Για βενζίνη... χμ... με 15 λίτρα χ 1,5 ευρώ περίπου 22 ευρώ προσωπικά κάνω πολύ εύκολα 250-260χλμ με νορμάλ ρυθμούς. Στο ΧΤ υπολόγισε περίπου 13ltr x 1,5euro = περίπου 19 ευρώ κοντά στα 180-200χλμ λόγω καρμπυρατέρ και οχι injection.
Σηματάκι αν δεν αλλάξει κάτι είσαι στα 45+ ευρώ αν θυμάμαι καλά.
Αν θα πάρεις τώρα ενα 125αρι...
Service πάλι 150αρι κοντά είσαι.
Ασφάλεια.. εδώ είσαι αρκετά χαμηλότερα κανά 200αρι πιστεύω.
Βενζίνη... χα... εδώ είναι το κόλπο.. επειδή το 125αρι θα σέρνεται με νορμάλ ρυθμούς θα πρέπει να ανοίγεις γκάζι άρα και κατανάλωση καυσίμου. Θα φτάσεις σχεδόν στα επίπεδα ενός 600αριου κυρίως επειδή θα σε κουράζει το σιγανό της ταχύτητας του και θα το ανοίγεις παραπάνω. Το ξέρω απο εμένα καθώς όπως και να το κάνεις απο την στιγμή που οδηγεις ήδη , ξέρεις πόσο βαρετό είναι το 50-70 χλμ/ώρα.
Σηματάκι χαμηλά ... δεν ξέρω ακριβώς αλλά μάλλον κανά 25αρι.
Και ερχόμαστε στο δια ταύτα.
Θα πάρεις ενα 125αρι λόγω φόβου , όπου δεν θα έχεις ικανή ενεργητική ασφάλεια, θα σε κουράζει , δεν θα πάρεις δεύτερο άτομο για μια κοντινή βόλτα καθώς θα σας κουράσει απίστευτα. Δεν θα έχεις και πολύ εύκολη μεταπώληση , καθώς 125αρι δύσκολα πουλιέται σε σύγκριση με κάτι μεγαλύτερο. Το κέρδος σου απο όλο αυτό θα είναι βία κανά 200-300αρι τον χρόνο σε ευρώ.
Όσον αφορά την περίπτωση ατυχήματος.... αν το μυαλό είναι στην θέση του και οχι στον δεξί καρπό θα έχεις τις ίδιες πιθανότητες να πάθεις κάτι με 600αρι , έστω και αν καβαλάς παπί (και στο μικρό είναι χειρότερα είπαμε γιατί δεν έχεις γκάζι , δεν σε βλέπουν κοκ).
Η επιλογη σαφώς είναι δική σου , αλλά με γνώμονα που θέτεις μόνο το οικονομικό σαν βασικό κριτήριο, όπως είπαν και πριν παιδιά, πάρε κανά παπάκι FX125 ή κάποιο innova που και καινούριο θα είναι σε αυτά τα χρήματα και θα έχει τα κυβικά , και χαμηλό κόστος συντήρησης που ψάχνεις.
Αν ψάχνεις μηχανή για να απολαύσεις και λίγο την αίσθηση της οδήγησης τα 125cc είναι πολύ λίγα και πολύ γρήγορα θα βαρεθείς και θα μετανιώσεις που έδωσες και αυτά που έδωσες.
Καλή τύχη στην επιλογή σου και καλό δρόμο φίλε μου... πάντα όρθιος.
Gandalf