Σελίδα 2 από 10 ΠρώτοΠρώτο 1234567 ... ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 16 έως 30 από 144

Θέμα: εγώ-εγωισμός-εγωιστής-εγωκεντρικός-εγωλάτρης!!!

Αρχικά δημιουργήθηκε από gtsiros
    Ο εγωισμός δεν είναι εξ'ορισμού κακός. Όπως παντού, έτσι και δώ, ο πολύς εγωισμός κάνει κακό.
    δύο λέξεις, το εγω (όχι εμεις) και το -ισμός (δόγμα), και σε λίγη δόση κάνουν το ίδιο κακό.

Όσο μπορώ θ' αμφισβητώ! Το avatar του/της Trithen

Εγωισμός... pfffff...

Εγωισμός, ονομάζεται η τάση του ατόμου ν' αγαπά και να προβάλει τον εαυτό του...
    Ο εγωισμός έχει την αρχή του στην έμφυτη ορμή γι' αυτοσυντήρηση και ανάδειξη. Αποτελεί βασικό γνώρισμα της ψυχικής ιδιοσυγκρασίας του ατόμου και γενικότερα της προσωπικότητάς του. Συμβαίνει όμως, με την πάροδο του χρόνου, το άτομο ν' αποκτά μια δυσανάλογη υπερτροφία του εγωισμού που κάποιες φορές αγγίζει τα όρια της ψυχικής διαστροφής...
    Ο εγωισμός διακρίνεται α) στον φυσιολογικό, β) στον υπερτροφικό ή παθολογικό και γ) στον ατροφικό ή υποτονικό.
    Ο φυσιολογικός εγωισμός (σπάνιος στις μέρες μας) βασίζεται στην αυτοκριτική και την αντικειμενική αξιολόγηση. Με τον τρόπο αυτό το άτομο έχει επίγνωση της πραγματικής του υπόστασης, των δυνατοτήτων και αδυναμιών του... Υπάρχει τέτοιος άνθρωπος, αναρωτιέμαι εγώ... Ο φυσιολογικός εγωισμός είναι απαραίτητος στις διαπροσωπικές σχέσεις, γιατί ναι μεν το άτομο εξασφαλίζει το κύρος και την αξιοπρέπειά του, δεν δέχεται υποτίμηση και ταπεινώσεις, παράλληλα δε όμως, δεν επιθυμεί την προβολή του εαυτού του με τρόπο επιδεικτικό. Επιβάλλεται με τη φρόνηση και το εξευγενισμένο ήθος του...
    Ο υπερτροφικός εγωισμός υπερβαίνει τα όρια και φτάνει, συνήθως σε παθολογικές καταστάσεις. Το άτομο υπερτιμά τις δυνάμεις του και πιστεύει στην παντοδυναμία του. Διακατέχεται από έπαρση και υπεροψία που την εκφράζει σε κάθε περίπτωση. Θεωρεί πως οι συνάνθρωποί του είναι κατώτεροι, ενώ ο ίδιος είναι προικισμένος με φυσικά χαρίσματα και δεν κάνει λάθη. Οι εγωιστικές τάσεις γίνονται βαθμιαία αντιληπτές από το περιβάλλον του και γρήγορα απομονώνεται (ή καλύτερα τον απομονώνουν) από τους συνανθρώπους του.
    Ο ατροφικός ή υποτονικός εγωισμός προέρχεται από την υποτίμηση του εγώ. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει εγωισμός, η μορφή όμως αυτή του εγωισμού εξετάζεται, προκειμένου ν' αντιδιασταλεί με τις δύο προηγούμενες. Πιθανά αίτια του ατροφικού εγωισμού, θεωρούνται τα συμπλέγματα κατωτερότητας. Προκειμένου το άτομο να καλύψει τα συναισθήματα μειονεξίας, στρέφεται σε πράξεις και έργα που του δίνουν ένα φαινομενικό προβάδισμα. Γίνεται υπερβολικά φιλόδοξο, χωρίς όμως να πραγματοποιεί τις φιλοδοξίες του. Οι προθέσεις και οι σκοποί του στηρίζονται περισσότερο στον υπολογισμό και το συμφέρον.
    Στην πράξη, οι τρεις μορφές του εγωισμού δεν είναι και τόσο ευδιάκριτες. Συμβαίνει, αρκετές φορές να αναμιγνύονται μεταξύ τους και να παρουσιάζονται με μια νέα μορφή. Ουσιαστικά η δομή της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου καθορίζει την ποιότητα και το βαθμό του εγωισμού.
    Ο εγωισμός πάντως, σε οποιαδήποτε μορφή του, ηθικά, είναι απαράδεκτος και για το άτομο και για την κοινωνία. Γιατί δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αρμονική συμβίωση, όταν όλα τα μέλη τη΄ς είναι ατομιστές και εγωιστές. Ο εγωκεντρισμός διασπά την ομάδα.
    Η καταπολέμηση του νοσηρού εγωισμού είναι αναγκαία και πετυχαίνεται κυρίως με την ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ...
    (όλα τα παραπάνω στο "Λεξικό Βασικών Εννοιών" του Δ.Π. Διαμαντόπουλου, Καθηγητή Βαρβακείου Σχολής, Εκδόσεις Πατάκη, έτος 1989).
    Όχί τίποτα άλλο, απλά σας δίνω την πηγή απ' όπου βρήκα τις παρακάτω πληροφορίες, μην τύχει και μου την πείτε ότι και καλά είμαι εγωίστρια γιατί νομίζω ότι τα ξέρω όλα... Ότι τα ξέρω όλα βέβαια, το θεωρώ αυτονόητο λέει...
    Κάποιοι θα κλαίνε και κάποιοι θα γελάνε,
    κάποιοι θα θυμούνται και κάποιοι θα ξεχνάνε,
    αλλά δεν με πειράζει, έμαθα να μην με νοιάζει,
    και για όσο αναπνέω, εγώ θα είμαι εντάξει...

Ό άνθρωπος που φοβάται να εκτεθεί σε κρίση άρα και σε βελτίωση, φυλακίζετε στον εαυτό του. Στο εγώ.
    Πέστε μου, τη ψυχική υγεία μπορεί να έχει ένας εγωιστής?

Ένα φοβισμένο ανθρωπάκι, που βρυχάται για να φοβηθούμε, και να μην τον βρούμε μέσα στο καβούκι του που είναι χωμένος.
    Και μιας και δεν έχει νεότερα από τον έξω κόσμο, νομίζει ότι ανακάλυψε τον τροχό, την φωτιά, και άλλα σοφά και μοναδικά.
    Φυσικά δεν μιλάει σε μας τους άσχετους. Ή αν μας καταδεχτεί, μας κοιτά με μια λύπηση, επειδή δεν καταφέραμε να ανακαλύψουμε όσα αυτός.
    Αναγγαστικά ιδιοτεύει. Είναι ακοινόνητος. Μοναδικός

Ave μεγάλε μ@λ@κ@.

ήρθαν μέρες καλές... Το avatar του/της nimbus

Re: Εγωισμός... pfffff...

Αρχικά δημιουργήθηκε από Trithen
    Πιθανά αίτια του ατροφικού εγωισμού, θεωρούνται τα συμπλέγματα κατωτερότητας. Προκειμένου το άτομο να καλύψει τα συναισθήματα μειονεξίας, στρέφεται σε πράξεις και έργα που του δίνουν ένα φαινομενικό προβάδισμα. Γίνεται υπερβολικά φιλόδοξο, χωρίς όμως να πραγματοποιεί τις φιλοδοξίες του. Οι προθέσεις και οι σκοποί του στηρίζονται περισσότερο στον υπολογισμό και το συμφέρον.
    Διαμαντόπουλου, Καθηγητή Βαρβακείου Σχολής, Εκδόσεις Πατάκη, έτος 1989).
    μας κάλυψες κουκλίτσα
    να σαι καλά
    ...you people...
    ..ready to smile...
    ...speak to the wind...
    ...open your wings...
    ...ready to fly...
    ...life is life out there...

nimbus

[QUOTE]Αρχικά δημιουργήθηκε από tai
    [B]Ό άνθρωπος που φοβάται να εκτεθεί σε κρίση άρα και σε βελτίωση, φυλακίζετε στον εαυτό του. Στο εγώ.
    Πέστε μου, τη ψυχική υγεία μπορεί να έχει ένας εγωιστής?

[

Σωστόοοοοοοςςςς
    ...you people...
    ..ready to smile...
    ...speak to the wind...
    ...open your wings...
    ...ready to fly...

nimbus

Ελαιόψυκτο Μέλος Το avatar του/της free rider
    Trithen...
    ευγε πολύ σωστό το κείμενο που παραθέτεις..

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΟΙ ΚΟΜΠΛΕΞΑΡΕΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ...
    και η ζωή συνεχίζεται...

Αρχικά δημιουργήθηκε από free rider
    Trithen...
    ευγε πολύ σωστό το κείμενο που παραθέτεις..

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΟΙ ΚΟΜΠΛΕΞΑΡΕΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ...

μαλλον χρηστακι Πολλοι θες να πεις κι όχι πολύ

...you people...
    ..ready to smile...
    ...speak to the wind...
    ...open your wings...
    ...ready to fly...

nimbus

Ελαιόψυκτο Μέλος Το avatar του/της free rider
    Αρχικά δημιουργήθηκε από nimbus
    μαλλον χρηστακι Πολλοι θες να πεις κι όχι πολύ

o hhh gies dat iz goyat i ment...
    και η ζωή συνεχίζεται...

Παγανιστικόν μέλος Το avatar του/της Κανένας
    Εγώ =η πρώτη λέξη της δημιουργίας
    Εγωιστής =κάποιος κακοαναθρεμμένος που ενδιαφέρεται περισσότερο για τον εαυτόν του, παρά για τον εγωισμό τον άλλων

απο το Λεξικον της απανθρωπιας
    του Ζωσιμα Σουμελιδη

Re: Re: Εγωισμός... pfffff...

Αρχικά δημιουργήθηκε από nimbus
    μας κάλυψες κουκλίτσα
    να σαι καλά
    κουκλιτσα???? (επλινα τα δοντα μου)

και διαβασμενη βλεπω...

ρε συ Trithen παιζουν και ιδιαιτερα μαθηματα?

(ελπιζω το αγορι σου να μην δερνει πολυ ασχημα... μελανιαζω ευκολα...)

:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

Γειά σου Nimbus!
    Mεγάλο θέμα άνοιξες εδώ και μάλιστα σε Eλληνικό site, που όπως είναι γvωστό μεταξύ μας, εμείς οι Eλληνες είμαστε οι καλύτεροι και οι πιο μάγκες! :rotflmao: :rotflmao:

Nομίζω οτι για να εξετάσει κανείς το θέμα εγωισμός-στης-κτλ πρέπει να εξετάσει την σχέση που έχει το ον με το περιβάλλον του, και λέγοντας περιβάλλον εννοώ και τα άλλα όντα πέρα από ύλη και ενέργεια.

Eπειδή δεν έχω πολύ χρόνο να το αναλύσω, θα πώ με λίγα λόγια οτι το παν μέτρον άριστον είναι και δώ καλύτερη απάντηση.
    Tωρα πιο είναι το μέτρον?
    Πόσο λειτουργικό είναι το ον σε σχέση με το περιβάλλον.
    Yποφέρει το περιβάλλον ή υποφέρει το ον?
    mia patates, tria souvlakia pita gyro, mia feta, tzatziki kai 10 mpyres!

Αρχικά δημιουργήθηκε από A.I.
    Γειά σου Nimbus!
    Mεγάλο θέμα άνοιξες εδώ και μάλιστα σε Eλληνικό site, που όπως είναι γvωστό μεταξύ μας, εμείς οι Eλληνες είμαστε οι καλύτεροι και οι πιο μάγκες! :rotflmao: :rotflmao:

Nομίζω οτι για να εξετάσει κανείς το θέμα εγωισμός-στης-κτλ πρέπει να εξετάσει την σχέση που έχει το ον με το περιβάλλον του, και λέγοντας περιβάλλον εννοώ και τα άλλα όντα πέρα από ύλη και ενέργεια.

Eπειδή δεν έχω πολύ χρόνο να το αναλύσω, θα πώ με λίγα λόγια οτι το παν μέτρον άριστον είναι και δώ καλύτερη απάντηση.
    Tωρα πιο είναι το μέτρον?
    Πόσο λειτουργικό είναι το ον σε σχέση με το περιβάλλον.
    Yποφέρει το περιβάλλον ή υποφέρει το ον?
    γειά σου και σε σένα
    μεγάλο θέμα αποτελεί πολύ καιρό τώρα το ότι το έθιξα, ίσως να μην λέει και τίποτα αυτό
    Όσο για τους Έλληνες, πιό μάγκες μπορεί να είναι αν είναι οι καλύτεροι, θα σε γελάσω:smilea: νομίζω οτι θα παραμείνουν σε κάποια υποτιθέμενη προσπάθεια:wacko: (όχι όλοι, μα οι περισσότεροι...) δεν ξέρω κατα πόσο θελουν να γίνονται καλύτεροι Κάτι τους κρατάει και γίνονται χειρότεροι. Αδυναμία είναι αυτό???
    Υπάρχει μέτρο στον εγωισμό???
    Κι αν υπάρχει πιό είναι? το μέτρο διαφέρει από ανθρωπο σε άνθρωπο???
    Ο εγωισμός, ξεκινάει με την σχέση που έχουμε με το ίδιο μας τον εαυτό και έπειτα με το περιβάλλον γύρο μας Τους ανθρώπους, τις καταστάσεις κτλ.
    ...you people...
    ..ready to smile...
    ...speak to the wind...
    ...open your wings...
    ...ready to fly...

nimbus

ένα σκέλος του εγωισμού, έχει να κάνει με την αυτοεκτίμηση

...κι όχι μόνο
    ...you people...
    ..ready to smile...
    ...speak to the wind...
    ...open your wings...
    ...ready to fly...

nimbus

Υπαρχουν άνθρωποι οι οποίοι βασανίζονται, λόγω έλλειψη αυτοεκτίμησης (όπως οι περισσότεροι αν μην τι άλλο )
    Οι άνθρωποι αυτοί, στρέφουν την προσοχή τους σε πνευματικά ζητήματα, όχι για να προσεγγίσουν τον εαυτό τους, αλλά για να γίνουν αρεστοί στα μάτια κάποιων άλλων βεβαίως-βεβαίως.
    Αυτό το "κενό" αναγκάζει αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν πολλά λάθη στην ζωή τους.
    Φυσικά, για να διαλογιστεί κανείς, θα πρέπει να δουλέψει πολύ με τον εαυτό του. Και για να φτάσει στο στάδιο της αυτοεκτίμησης, θα πρέπει να είναι ο εαυτός του...
    Δύσκολο κομμάτι:wacko: όλοι προσπαθούν να γίνουν κάτι άλλο κανείς δεν ξέρει ποιός πραγματικά είναι:hypnotize
    Κι ο εγωισμός, ντύνεται με τα "δήθεν" φορέματα της εποχής μας και κάνει παρέλαση στα μάτια των επιφανειακών
    Η αυτογνωσία πέθανε προ πολλού...πριν καν την γνωρίσει ανθρώπου μάτι...
    Οι μάσκες, πέφτουν στις δοκιμασίες κι όταν η αλήθεια βγεί στην σκηνή, η αυλαία κλείνει Ποιός εγωισμός χωράει εκεί???
    Η μάσκα αλλάζει προσωπεία και συνεχίζει να κρύβεται από την δύναμη της αυτογνωσίας...
    ...you people...
    ..ready to smile...
    ...speak to the wind...
    ...open your wings...
    ...ready to fly...

nimbus

Ο εγωισμός, ξεκινάει με την σχέση που έχουμε με το ίδιο μας τον εαυτό και έπειτα με το περιβάλλον γύρο μας Τους ανθρώπους, τις καταστάσεις κτλ. [/B][/QUOTE]

Λέγεται οτι το περιβάλλον αντανακλά την σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. ...και νομίζω οτι καλά λέγεται... :smilea:

mia patates, tria souvlakia pita gyro, mia feta, tzatziki kai 10 mpyres!

Σελίδα 2 από 10 ΠρώτοΠρώτο 1234567 ... ΤελευταίοΤελευταίο

Κανόνες δημοσιεύσεων

• Δεν μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα
  • Δεν μπορείτε να απαντήσετε
  • Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας
  •  
  • Ο κώδικας ΒΒ είναι ΟΝ
  • Τα smilies είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας [IMG] είναι OFF
  • Ο κώδικας [VIDEO] είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας HTML είναι OFF