Wrench κι εγώ μαζί σου φίλε μου αλλά δε μπορούμε να γράφουμε μακροσκελή post.
Εγώ τουλάχιστον γράφω ένα, δυο, μετά πια κουράζομαι!!!...
Και μόλις ησυχάζω οτι το αναλύσαμε διεξοδικά το θέμα και δε χωράει καμία αμφισβήτηση (διότι υποτείθεται πως αυτοί που θα πούνε τη γνώμη τους εδώ ξέρουν 1-2 πραγματάκια και απευθύνονται σε ίσων γνώσεων ανθρώους) πετάγεται ο Χ Ψ Ζ και ρωτάει γιατί το ένα, γιατί το άλλο και δε τελειώνουμε ποτε! Όπως σωστά γράφει και ο reinmeister δεν χρειάζεται ΤΟΣΗ ανάλυση το θέμα, εφόσον αυτό που μας ενδιαφέρει άμεσα το λύσαμε!!! Σαν μόνη λύση βλέπω (δυστυχώς) να συζητάμε μεταξύ μας τέτοια θέματα μέσω pm ή messenger.
Στα του νικασίλ τόρα...
Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι που τα υλικά των εμβόλων και των ελατηρίων τουε είναι διαφορετικά. Θα αναφέρω ΜΟΝΟ 2 απο αυτούς. Πρώτα όμως φράφω 2-3 ιδιότητες του νικασίλ έναντι του μαντεμιού.
Η κεραμική επίστρωση είναι απείρως πιο σκληρή από το μαντέμι.
Ο συντελεστής διαστολής της είναι πολύ μικρότερος.
Η τραχύτητά της είναι πολύ μικρότερη.
Ο συντελεστής θερμικής απαγωγής της είναι πολύ μεγαλύτερος.
Η ελαστικότητά της είναι πολύ μικρότερη από το μαντέμι και η ψαθυρότητά της παραπλήσια του μαντεμιού.
Το μόριο που παρεμβάλλεται στο πλέγμα της κεραμικής επίστρωσης είναι το νικέλιο ενώ του μαντεμιού είναι ο άνθρακας.
Επομένως το πιστόνι πρέπει να έχει:
-> μικρότερο συντελεστή γραμμικής διαστολής από το συμβατικό. Το διάκενο εμβόλου-κυλίνδρου είναι μικρότερο, άρα έχουμε μικρότερο blow-down (σε κανονική θερμοκρασία) λειτουργίας.
-> μικρότερες εγκάρσιες διαμήκεις γραμμές για κατακράτηση του blow down (το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι μειωμένο) και λαδιού, καθώς η συναρμογή εμβόλου-κυλίνδρου έχει μειωμένες απαιτήσεις λίπανσης.
Τα ελατήρια πρέπει:
-> να ΜΗΝ περιέχουν νικέλιο. Η συνεχής τριβή 2 όμοιων υλικών υπο υψηλές θερμοκρασίες προκαλεί ΣΥΓΓΟΛΗΣΗ με τριβή, δηλαδή μεταφορά μορίων από το ελατήριο στον κύλινδρο και τελικά το γνωστό (και απεχθές) κόλημα....
-> να είναι πιο σκληρά από τον κύλινδρο (αυτό ισχύει και στα συμβατικά) διότι έχουν πολή μικρότερη μετωπική τριβόμενη επιφάνεια και κατά συνέπεια φθείρονται πολύ γρηγορότερα από τον κύλινδρο. Αυτό το βλέπουμε και πρακτικά: Άν πέσει η συμπίεση ενός κυλίνδρου το πρώτο πράγμα που αλλάζουμε είναι ελατήρια στο έμβολο, αν το πρόβλημα παραμένει αλλάζουμε και πιστόνι και ΤΕΛΟΣ κάνουμε ρεκτιφιέ.
-> να είναι λεπτότερα σε πάχος και με μικρή τραχύτητα για μειωμένες τριβές. Η μικρή τραχύτητα κυλίνδρου και ελατηρίων επιτρέπει πολύ καλή στεγάνωση με μικρότερη επιφάνεια τριβής.
Άλλες παράμετροι, όπως αυξημένες θερμοκρασίες λόγω μειωμένης λίπανσης (το νικασίλ κατακρατά λιγότερο λάδι στην μικροεπιφάνειά του) αντισταθμίζονται από την πολύ μεγάλη θερμοαπαγωγή του (ειδικά όταν εφαρμόζεται σε αλουμινένιο κύλινδρο αυτή διπλασιάζεται).
Παρακαλώ τον reinmeister, που φαίνεται κι αυτός να το κατέχει το θέμα, να πάρει τη σκυτάλη και να γράψει κι αυτός λίγα λόγια παραπάνω για αυτά που δεν έχω πια το κουράγιο να γράψω!!!....