Ααααχχχ ανοίγουμε μεγάλη κουβέντα παίδες και μακάρι να είχα όλες τις απαντήσεις αλλά δυστυχώς δεν τις έχω. Έχω γίνει μάρτυρας πολλών τερατουργημάτων στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση....Έχω ρωτήσει τριτοετείς φοιτητές στο πολυτεχνείο να μου βρουν μέσω του πυθαγορείου θεωρήματος μια πλευρά και πήρα απάντηση...."Πυθαγόρειο;;;μωρε κάπου το κάναμε αλλα...." κτλ κτλ.
Για μένα η αρχή του κακού είναι κάθε πόλη και πανεπιστήμιο, κάθε χωριό και ΤΕΙ. Η λογική αυτή του να βλέπει κανείς τα ΑΕΙ/ΑΤΕΙ ως μοχλό οικονομικής στήριξης της επαρχίας οδήγησε σε απαξίωση της 3οβάθμιας..., υπερ εξειδίκευσης των επιστημονικών αντικειμένων (για να βολευτούν ημέτεροι του καθηγητικού κατεστημένου), βαρεμάρα των φοιτητών, μεταγραφολογία στο φούλ, απαξίωση του έργου των καθηγητών, υποχρηματοδότηση και πολλά άλλα.
Η απεμπλοκή της 2οΒάθμιας απο την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια.
Άλλο κεφάλαιο που το ακούμε έτη και έτη στην Ελλάδα και δυστυχώς παραμένει στις καλένδες επι σειρά ετών. Έχω την άποψη οτι ένας καλός παπαγάλος θα μπορούσε να αριστεύσει στις Πανελλήνιες μόνο και μόνο με ένα καλό "πακετάκι". Δυστυχώς ή Γ' λυκείου δεν υπάρχει σαν σχολική χρονιά. Είναι ένας αγώνας δρόμου μάθησης όσο το δυνατόν περισσότερων ασκήσεων, όσο το δυνατόν περισσότερων αρχαίων κειμένων και όσο το δυνατόν περισσότερων ιστορικών εδαφίων. Είναι μάθηση αυτό ή τηλεπαιχνίδι απομνημόνευσης;
Ένα άλλο θέμα που το συνάντησα κατα κόρον στα Ελληνικά Πανεπιστήμια είναι η απαξίωση των σπουδών απο τους ίδιους τους φοιτητές. Ξέρετε πόσες φορές προσπάθησα να πείσω φοιτητές να δείξουν λίγο μεγαλύτερη σπουδή σε αυτό που κάνουν; Να σας πω και την αποστομωτική τους απάντηση; "Άντε ρε δάσκαλε και να δείξουμε σπουδή. Άντε και το πήραμε το πτυχίο....τί θα το κάνουμε; Ανεργία, μπάρμπας στην Κορώνη κτλ"... Για να μην μιλήσω για το θέμα της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων....Ίσως να μην το γνωρίζει ο πολύς ο κόσμος αλλά πληθώρα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ είναι ΧΩΡΙΣ επαγγελματικά δικαιώματα. Παίρνουν ένα χαρτί ΚΕΝΟ. Τί να πείς σε αυτά τα παιδιά;;;
Πάσχουμε δυστυχώς απο το "κατοχικό σύνδρομο της εκπαίδευσης" όπως το ονομάζω εγώ. Πάρε ένα χαρτί-δεν πάει χαμένο. Ναι αλλά τι χαρτί παίρνεις τελικά; Ποιόν αφορά; Πόσο μπορείς να το υποστηρίξεις;
Επίσης χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Περιμένουμε όλοι απο τον κρατικό κορβανά ο οποίος είναι ως γνωστόν μείον. Γιατί να μην μπορεί η ιδιωτική πρωτοβουλία να χρηματοδοτήσει την έρευνα; Γιατί να μην έρθει ένας επιχειρηματίας ο οποίος έχει μια εταιρεία οποιασδήποτε μορφής και θέλει να αγοράσει τεχνογνωσία, να μην πληρώσει αδρά τον κόπο των φοιτητών που θα δουλέψουν σε ενα εργαστήριο. Ως γνωστόν μέχρι σήμερα οι φοιτητές δουλεύουν σε καφετέριες και μοιράζουν φυλλάδια (εγώ ως προπτυχιακός δούλευα σε συνεργείο μοτοσυκλετών π.χ).
Εδω στην Αμερική οι εταιρείες τα σκάνε χοντρά και όταν λέω χοντρά εννοώ χοντρά σε ομάδες φοιτητών που δουλεύουν σε θέματα που τους αφορούν.
Άλλο μεγάλο θέμα οι επαγγελματικές συντεχνίες και ειδικότερα το ΤΕΕ. Στην Ελλάδα δυστυχώς σε κρίνουν με το βασικό σου τίτλο. Τι είσαι; χημικός; Στο σχολείο να διδάξεις χημεία ή άντε το πολύ σε κανένα οινολογείο να κάνεις αναλύσεις. Έχεις κάνει Μάστερ στην κατάλυση και θές να δουλέψεις σε ανανεώσιμες πηγές;;;Σόρρυ δεν είσαι Χημικός Μηχανικός. Μα ξέρεις τη δουλειά;;;Ναι αλλα δε μπορείς να υπογράψεις. Αμε στο καλό. Τα ίδια και για τους Φυσικους. Εδώ δεν τους ενδιαφέρει αν ο βασικός σου τίτλος είναι στη ζωγραφική ή στις πλαστικές τέχνες. Λες οτι μπορείς να φτιάξεις πυρηνικό αντιδραστήρα; Φτιάχτον και αν δουλεύει σε χρυσοπληρώνω. Το σύστημα λειτουργεί και ανάποδα. Λες οτι είσαι Διαστημικός Αεροναυπηγός και σου δείχνουν το Columbia σε φωτογραφία και λες οτι είναι Hayabusa Κ8;Δε πα να έχεις τελειώσει και το Harvard;Στα Μακ Ντόναλτς θα πιάσεις δουλειά.
Σας κούρασα τώρα το ξέρω. έγραψα πολλά και σκόρπια αλλά με την κουβέντα θα έχουμε πολλά να πούμε.....