Σελίδα 2 από 2 ΠρώτοΠρώτο 12
Προβολή αποτελεσμάτων 16 έως 29 από 29

Θέμα: Περί χαρτών ο λόγος

Παλαιό μέλος Το avatar του/της buckley
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από Μaggellanos Προβολή μηνύματος
    +1300

Κατα τα αλλα ενα πολυ ωραιο αρθρακι....
    Με τέτοιο ψευδώνυμο δεν θα έπρεπε όχι Gps να χρειάζεσαι αλλά ούτε καν χάρτη !
    Πέρα από την πλάκα τώρα συμφωνώ μέχρι τελευταίας λέξης με τον συντάκτη (οκ πιθανότατα λόγω ηλικίας) και θα προτιμήσω και προσπαθήσω να "ταξιδέψω" με τον χάρτη αποκλειστικά.Δεν μου αρέσει η εξάρτηση γενικά από συσκευές και το κινητό το χρησιμοποιώ μόνο για τηλέφωνα και άντε και καμμιά φωτογραφία...
    Προς θεού ο καθένας πορεύεται όπως αγαπά είτε στο ταξίδι είτε οπουδήποτε!
    Για την ποιότητα τέλος του άρθρου εγώ προσωπικά του τα έχω πει δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω.
    Καλά ταξίδια σε όλους.

θα ξαναγράψω εδώ μιας και είναι στικυ θρεντ ότι το gps ΔΕΝ είναι "απαραίτητο". Χρήσιμο ναι (αν ξέρεις να το χρησιμοποιείς), εργαλείο ναι, υποστηρικτικό ναι. Αλλά "απαραίτητο" δεν είναι.

Και εξηγούμαι για να μην παρεξηγηθούμε.
    Δεν είμαι ενάντια του gps. Κάθε άλλο. Πρόσφατα απέκτησα και εγώ ένα garmin και αφού ξεπέρασα ένα αρχικό στάδιο προσαρμογής (κατά τη διάρκεια του οποίου με τη χρήση του gps κατάφερα να χαθώ 2-3 φορές αντί να βρώ το δρόμο μου) τώρα πια με "βοηθά" σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Με βοηθά, δεν το έχω για τυφλοσούρτη.

Για να ταξιδέψεις στην Ευρώπη όπου το οδικό δίκτυο είναι σύγχρονο και καλύπτεται απο υπερπλήρη σήμανση παντού (ακόμα και στα "κωλοχώρια") σου αρκεί ο χάρτης. Αυτά πρέπει να τα λέμε γιατί υπάρχει κόσμος που θέλει να ταξιδέψει και δεν το κάνει γιατί δεν έχει χρήματα να πάρει ένα καλό gps! Ναι, κι όμως! Αναφέρομαι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ατόμων με τα οποία έχει τύχει να μιλήσω. "Θέλω να πάω Αλπεις αλλά δεν έχω gps. θα αναβάλω το ταξίδι για του χρόνου μπας και μέχρι τότε έχω καταφέρει να βάλω στην άκρη λίγα χρήματα για να πάρω ένα"!!
    Ε ήμαρτον! Για αυτό λοιπόν λέω ότι το gps δεν είναι απαραίτητο, όχι πάντα. Τουλάχιστον προσωπικά, μετά απο ~20.000 χλμ στην Ευρώπη χωρίς το μαραφέτι, αυτή είναι η άποψη μου. Δεν σημαίνει ότι είναι σωστή ή λάθος. Απλά σημαίνει ότι το ταξίδι χωρίς gps γίνεται!

(δλδ στα παλαιότερα χρόνια πως ταξίδευαν ρε παίδες? )

Ναι, στα χωμάτινα ταξίδια και στις χωμάτινες περιπλανήσεις η χρήση του gps αποκτά άλλη διάσταση.
    Ναι, στα ταξίδια σε ελλειπώς χαρτογραφημένες περιοχές το gps αρχίζει πλέον και γίνεται αναγκαίο.

δρόμο να 'χουμε... Το avatar του/της npat
    Moderator
    Θα πω δύο ακόμα πραγματάκια, επιγραμματικά, για να διευκρινίσω λίγο καλύτερα την άποψή μου:

1. Επιμένω στη θέση μου ότι: Για ασφάλτινο ταξίδι στην Ευρώπη το GPS ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ. Για πλοήγηση μέσα σε μεγάλες πόλεις, βοηθάει αρκετά, οπουδήποτε αλλού μπορείς μια χαρά να κάνεις και χωρίς αυτό.

2. Το να χαθείς μια-δυο φορές σε ένα μεγάλο ταξίδι ή να χρειαστεί να ρωτήσεις, δεν είναι κακό. ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ, θα έλεγα.

3. Το ταξίδι με μοτοσυκλέτα είναι, εκ φύσεως, μινιμαλιστικό. Οι περιττές πολυτέλειες δεν του ταιριάζουν.

4. Η προσωπική μου εμπειρία από ανθρώπους που χρησιμοποιούν αποκλειστικά GPS για πλοήγηση, είναι ότι, μετά από λίγα χρόνια συνεχούς χρήσης, υποκαθιστά εντελώς την κρίση τους και καταστρέφει το ένστικτο προσανατολισμού τους. Έχω ρωτήσει φίλους "Πηγαίνοντας εκεί, περάσατε από αυτά κι αυτά τα μέρη ή πήγατε από αλλού?", για να λάβω ως αποστομωτική απάντηση: "Α δεν έχω ιδέα, το GPS με πήγε!". Και αυτό αρκετά συχνά. Τα συμπεράσματα δικά σας.

5. Για χωμάτινες διαδρομές και για αχαρτογράφητες περιοχές, ή για περιοχές χωρίς σήμανση, τα πράγματα αλλάζουν.

6. Όλα αυτά είναι απόψεις. Δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνείτε. Αν γουστάρετε GPS, κανένα πρόβλημα. Το σημαντικό είναι να ταξιδεύει κανείς. Τα άλλα είναι λεπτομέρειες!

M.A.E.Θ.Ρ.Α.Τ. Το avatar του/της sniper
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από npat Προβολή μηνύματος
    Θα πω δύο ακόμα πραγματάκια, επιγραμματικά, για να διευκρινίσω λίγο καλύτερα την άποψή μου:

1. Επιμένω στη θέση μου ότι: Για ασφάλτινο ταξίδι στην Ευρώπη το GPS ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ. Για πλοήγηση μέσα σε μεγάλες πόλεις, βοηθάει αρκετά, οπουδήποτε αλλού μπορείς μια χαρά να κάνεις και χωρίς αυτό.
    Όπως λεει κι ο σύντροφος Ιωάννης, πολύ σωστά..
    2. Το να χαθείς μια-δυο φορές σε ένα μεγάλο ταξίδι ή να χρειαστεί να ρωτήσεις, δεν είναι κακό. ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ, θα έλεγα.
    Αρκεί να εχεις χρόνο και να μην βιάζεσαι να βγάλεις 1234567890 χλμ τη μέρα στα βουνά και τα λαγκάδια κάποιας άγνωστης χώρας
    3. Το ταξίδι με μοτοσυκλέτα είναι, εκ φύσεως, μινιμαλιστικό. Οι περιττές πολυτέλειες δεν του ταιριάζουν.
    Ορθόν αλλά υπάρχουν και τα GS
    4. Η προσωπική μου εμπειρία από ανθρώπους που χρησιμοποιούν αποκλειστικά GPS για πλοήγηση, είναι ότι, μετά από λίγα χρόνια συνεχούς χρήσης, υποκαθιστά εντελώς την κρίση τους και καταστρέφει το ένστικτο προσανατολισμού τους. Έχω ρωτήσει φίλους "Πηγαίνοντας εκεί, περάσατε από αυτά κι αυτά τα μέρη ή πήγατε από αλλού?", για να λάβω ως αποστομωτική απάντηση: "Α δεν έχω ιδέα, το GPS με πήγε!". Και αυτό αρκετά συχνά. Τα συμπεράσματα δικά σας.
    Τράτζικ...
    5. Για χωμάτινες διαδρομές και για αχαρτογράφητες περιοχές, ή για περιοχές χωρίς σήμανση, τα πράγματα αλλάζουν.
    Μ' εναν χάρτη και μια πυξίδα μπορείς να πας όπου θες. Κι είναι και πανεύκολο να το μάθεις να το κάνεις..
    6. Όλα αυτά είναι απόψεις. Δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνείτε. Αν γουστάρετε GPS, κανένα πρόβλημα. Το σημαντικό είναι να ταξιδεύει κανείς. Τα άλλα είναι λεπτομέρειες!
    Ε σε λίγο θα εμφανιστεί κι ο γκατζετάκιας iCaptain με το iPad του και τα διάφορα συστήματα πλοήγησης..
    Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.

riderADV Το avatar του/της GAGARIN
    προσωπικα χρησημοποιω το gps για να βλεπω που ειμαι σε σχεση με το που θελω να παω ..........ΚΑΙ ΟΧΙ για πλοηγηση.........
    (και εξηγουμαι......
    οταν ξεκινας απο Φλωρεντια πχ προς Δολομιτες και διαπιστωσεις μετα απο 1 ωρα οτι πας προς Γενοβα θα χασεις χρονο
    <οπου ειναι παντα περιορεισμενος στην Ευρωπη>
    και πιθανον και χρημα κανοντας εναν κυκλακο

η διαδρομη χαραζεται το προηγουμενο βραδυ στο ξενοδοχειο (που ποτε δεν κλεινω) και την επομενη ακολουθητε στο περιπου..........

πολλες φορες εχω χαθει ακολουθοντας το με πλοηγηση γιατι ερμηνευουμε διαφορετικα τις επιλογες του (ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟΣ-ΚΟΝΤΥΝΟΤΕΡΟΣ-ΤΑΧΥΤΕΡΟΣ-ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ κλπ)

απο τοτε μονο στηγμα (το τριγωνακι που μου δειχνει στον χαρτη που ειμαι ......)

στην Ευρωπη αναφερομαι.........αλλα και στην ελλαδα ΠΛΟΗΓΗΣΗ ποτε.........

Σημειωση : οδηγω κατα 95% σε επαρχειακους
    SIBERIA.......иркучк.......магабан.....влабивосток...........

δρόμο να 'χουμε... Το avatar του/της npat
    Moderator
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από GAGARIN Προβολή μηνύματος
    προσωπικα χρησημοποιω το gps για να βλεπω που ειμαι σε σχεση με το που θελω να παω ..........ΚΑΙ ΟΧΙ για πλοηγηση.........
    Πολύ σωστος!

Πολύ σωστος!

φιλε npat για αλλη μια φορα σε ευχαριστω που εκατσες και ασχοληθηκες και εβαλες διαφορα λινκς για χαρτες κτλ.
    σας εχω ολους εσας τους παγκοσμοιους καφετερειακιδες και της ευθειακιδες,αιντε μαθετε να μπαινετε σε καμια στροφη και τα λεμε μετα.

Long Way Anywhere Το avatar του/της liberec
    Καταλαβαίνω απόλυτα τον λόγο, για τον οποίο πολλοί από εσάς επιχειρηματολογούν υπέρ της χρήσης απλών χαρτών ή και καθόλου, όλοι οι ρομαντικοί λόγοι [δεν πειράζει, adventure, καλύτερα να χαθείς,, ευκαιρία είναι..] αποδεκτοί...

υπάρχουν βέβαια και σοβαροί αντίλογοι [πάντα με το σκεπτικό, ότι είναι ένα ευχάριστο γκατζετ, ίσως δύσκολο για άλλους, ίσως εύκολο για άλλους, πάντως ποτέ: "με πήγε το GPS και δεν ξέρω καν από που" - αυτό είναι κατακριτέο]

1/ πρώτα πρώτα όταν έχεις κάποιο GPS, ΔΕΝ χρειάζεται καν να ψάξεις για χάρτες. Όσο και να αρέσει σε κάποιους το ψάξιμο και αγορά, καταλαβαίνω, εν τούτοις εγώ δεν ψάχνω

2/ υπάρχουν περιοχές ή διαδρομές, όπου ΠΡΕΠΕΙ απλά να έχεις GPS, γιατί δεν υπάρχει δρόμος [στο βιβλίο που ετοιμάζω υπάρχει ταξιδιωτικό από το Μαρόκο, που δεν υπάρχει στο νετ, όπου χωρίς GPS στην έρημο δεν πας]

3/ σε κάποια απομακρυσμένα μέρη είναι δύσκολο να προμηθευτείς χάρτη, είτε δεν βρίσκονται, είτε δεν υπάρχουν, είτε δεν μπορείς ούτε καν από το google earth να σχηματίσεις καν άποψη [ο δρόμος είναι άσφαλτος ή χώμα?], γιατί δεν υπάρχει καν αναφορά στο διαδίκτυο αλλά ούτε και μία φωτό από την διαδρομή στο panoramio, άρα, από που θα μάθεις.

4/ και μία βοήθεια για όλους αυτούς, οι οποίοι ίσως να προτιμούσαν GPS, αλλά τους ενοχλεί μεγάλο κόστος γνήσιων χαρτών, όταν μιλάμε για εκτός Ευρώπης ταξίδι [ευρωπαϊκός χάρτης συνήθως υπάρχει στο GPS από την αγορά του]

[την δυνατότητα της ανάλυσης θα βρείτε στην σελίδα παρακάτω, όπου με zoom μπορείτε πρώτα να δείτε, εάν αξίζει ο χάρτης για την συγκεκριμένη περιοχή και μάλιστα είναι δωρεάν]

εδώ http://garmin.openstreetmap.nl/ θα βρείτε έναν τρόπο για όλες τις συσκευές garmin

- μαρκάρετε το κουτάκι επάνω για να κάνετε "manual selection'
    - επιλέξτε ένα ή περισσότερα κουτάκια, χάρτες, από όλο τον κόσμο
    - αριστερά εισάγετε την e-mail σας και αφήστε τον σέρβερ να φτιάξει για εσάς τους χάρτες σε ένα αρχείο [συνήθως δεν υπάρχει καθυστέρηση μεγαλύτερη μερικών λεπτών]
    - τέλος, θα σας έρθει στο mail ένα linkλ, από όπου θα κατεβάσετε τους χάρτες σε διάφορες μορφές [αυτοεκτελέσιμο αρχείο, αρχείο που ενσωματώνει τον χάρτη στην κονσόλα του mapsource κτλ.]

όπως και να έχει..... καλά ταξίδια, με ή χωρίς GPS για όλους μας

πάμε με τον άλλον δρόμο, μπορεί να είναι πιο μακριά, αλλά από την άλλη είναι ..... χειρότερος

αράζω άρα ζω Το avatar του/της LOUKILOUK
    npat, road spirit,
    έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα...
    Το GPS φοβερό εργαλείο αλλά όχι κάτι που πρέπει απαραίτητα να κατέχουμε πριν ξεκινήσουμε ένα ταξίδι... Μετά από 2 μεγάλα ταξίδια στην Ευρώπη (σύνολο πάνω από 9.000χλμ) και πολλα στην Ελλάδα, μόνο με χάρτες έχω να πω ότι πλέον θα ήθελα και ένα GPS μόνο για backup ή για να αλλάξω ήπειρο...
    Να πούμε όμως και μερικά μειονεκτήματα εμείς οι "παραδοσιακοί"...
    -Πρέπει σε κάθε διαφορετικό ταξίδι να αγοράζεις χάρτες και το τελικό ποσό που πρέπει να δαπανήσει κάποιος που θα γυρίσει όλη την Ευρώπη πχ δεν είναι ευκαταφρόνητο...
    -Αν το ταξίδι περιλαμαβάνει 6-7-10 χώρες το "πακέτο" που κουβαλάς είναι υπολογίσιμο
    -βρέχονται, καταστρέφονται, και φθίρονται με τον χρόνο
    -Μερικοί είναι σαν σεντόνια και είναι δύσκολοι στην χρήση με μηχανή...
    -Αν φυσάει γάματα...
    Προσωπικά πέρα από τον χάρτη φτιάχνω και αυτοσχέδια ρόαντμπουκ και σημειώσεις πριν από διαδρομές που δεν τις γνωρίζω ή δεν είναι απλές και ξεκάθαρες, αφού πρώτα έχω μελετήσει τον χάρτη και έχω μια καθαρή εκόνα της διαδρομής που θα ακολουθήσω.
    μη ζητας μονο χρονια απο τη ζωη,δωσε ζωη στα χρονια

Καλλίγραμμον Μέλος Το avatar του/της vaska
    Ας πω λοιπόν κι εγώ την παπαριά μου.

Κατ' αρχήν δεν έχουμε όλοι την ίδια αίσθηση προσανατολισμού. Πολλά ρισπέκτ σε όλους εσάς που περνάτε από έναν δρόμο και αυτός χαράσσεται στο gps του μυαλού σας και αν τύχει να ξαναπάτε από κει μετά από χ χρόνια θα τον θυμάστε. Εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς. Μου αρέσουν όμως οι βόλτες αλλά πάντα ακολουθούσα άλλους πλοηγούς με αποτέλεσμα στην ίδια περιοχή ακόμα και μετά από μια εβδομάδα να πήγαινα, να μη θυμάμαι από που περάσαμε και σε ποια διασταύρωση στρίψαμε. Και άντε καλά και βρήκαμε τη διασταύρωση, δεξιά στρίβουμε ή αριστερά???

Τυπικό παράδειγμα η ετήσια του μοτό πριν από 2 χρόνια. Πήγα μαζί με τους άλλους λίντερ την προηγούμενη Κυριακή από τη βόλτα, έκανα ακριβώς το δρόμο μέχρι την ταβέρνα, αλλά την επόμενη (που είχα και 10 μηχανάκια από πίσω μου) χαθήκαμε. Μου είναι τρομερά βαρετό να σταματάω στη μέση του δρόμου και να σημειώνω σε μπλοκάκι, επίσης να σταματάω και να συμβουλεύομαι χάρτη κάτω από τον ήλιο ή τη βροχή. Και καλά να είσαι μόνος σου, λες παπάρας είμαι ας κάτσω να βγάλω τα στραβά μου, αν έχεις και άλλους μαζί σου ποιος ο λόγος να τους ταλαιπωρείς???

δεν διαφωνώ για το ρομαντικό της υπόθεσης όταν ανάμεσα σε φίλους, δυο μπουκάλια μπύρα και πειράγματα, σχεδιάζεις την αυριανή σου πορεία στο χάρτη αλλά μέχρι εκεί.

Πρόσφατα πήρα το 660, έπαιξα λίγο μαζί του σε βόλτα με το αυτοκίνητο αλλά σε σχεδόν γνωστό τερέν, κατάλαβα πως λειτουργεί, σκότισα τα ούμπαλα μερικών φίλων που κάνουν χρόνια χρήση gps και πλέον σχεδιάζω τη διαδρομή στο χάρτη στο pc και τη στέλνω στη συσκευή. Δεν θα προβληματιστώ αν με πιάσει το σούρουπο στο βουνό, δεν θα ψάχνω να βγάλω φακό και χάρτη να δω πια στροφή έκανα λάθος και να ξαναγυρίσω πίσω να στρίψω σωστά ούτε θα περιμένω να συναντήσω κανέναν ντόπιο να με βάλει στον σωστό δρόμο. Δεν θα ξανα ανησυχήσω για βενζινάδικο στο πέρα πουθενά και πολλά άλλα.

Απαλλαγμένος λοιπόν από το άγχος της πλοήγησης, μου μένει χρόνος για φωτογραφίες. Για μένα είναι πολύτιμος σύντροφος σε κάθε βόλτα, μπορεί να σε βγάλει από αδιέξοδα σχετικά εύκολα και να σου δώσει λύσεις που δεν θα είχες μ' έναν χάρτη.
    Δεν είναι μόνο θέμα οπτικής γωνίας λοιπόν αλλά και δεξιοτήτων. Σε μένα που είμαι αδέξιος στον προσανατολισμό και στην πλοήγηση μου δίνει δυνατότητες που αλλιώς δεν θα είχα.
    LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely
    "These violent delights have violent ends
    And in their triumph die, like fire and powder
    Which, as they kiss, consume" William Shakespeare (Romeo & Juliet).

Προφανως. Άλλωστε εν γένει όλα τα ηλεκτρονικά βοηθηματα εχουν βγει για τους αμπαλους
    71°1′8″N 25°47′50″E
    48°07'01.6"N 1°27'50.9"W

Le Servonais

Καλλίγραμμον Μέλος Το avatar του/της vaska
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από Cpt. Haddock Προβολή μηνύματος
    Προφανως. Άλλωστε εν γένει όλα τα ηλεκτρονικά βοηθηματα εχουν βγει για τους αμπαλους
    Απολύτως σωστό. Δεν μπορούμε όλοι να χαράζουμε πορείες με διπαράλληλο και διαβήτη ούτε παρατηρώντας τον Cru.
    Και ο V. Vibrator για τους άμπαλους βγήκε για να μη γίνουν κερατάδες.

LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely
    "These violent delights have violent ends
    And in their triumph die, like fire and powder
    Which, as they kiss, consume" William Shakespeare (Romeo & Juliet).

παιδια θελω την βοηθεια οποιος ξερει

λοιπον ειχα παει μπεργκαμο ιταλια και μετα για γερμανια στο βαλσουτ.λοιπν εβαλα στο gps διαδρομη και εκει που περιμενα να με βγαλει απο εθνικη με πηγε ολο απο μεσα!απο κομο και διαφορα αλλα της ιταλιας ενω διπλα μου ηταν η αυτοστραντα.

στο gps που κοιταξα στις επιλογες ηταν κλεικαρισμενο συντομη διαδρομη μηπως να βαλω συντομος χρονος?

μετα εχει μια επιλογη που λεει προς αποφυγη εχει αυτομπανς δρομους με διοδια χωματοδρομους κτλ.

λοιπον το σωστο π.χ δεν θελω να παω απο χωματοδρομο το κλικαρω ετσι δεν ειναι?αφου η επιλογη λεει προς αποφυγη και εχει κουτακια να κλικαρεις αρα κλικαρω τον χωμαδρομο επειδη θελω να τον αποφυγω και αφηνω ξεκλικαρισμενα την αυτομπαν δρομους με διοδια για να παω πιο γρηγορα σωστα?

εχω το garmin 550
    σας εχω ολους εσας τους παγκοσμοιους καφετερειακιδες και της ευθειακιδες,αιντε μαθετε να μπαινετε σε καμια στροφη και τα λεμε μετα.

εναλλακτικό μέλος Το avatar του/της akis_trevor
    το ειχα παθει κι εγω αυτο με το δικο μου gps στην διαδρομη λεωνιδιο-μονεμβασια.οποιος εχει κανει την διαδρομη του βουνου,θα με καταλαβει τι τραβηξα καλοκαιριατικα.θα βαλεις την πιο γρηγορη διαδρομη/πιο συντομη σε χρονο(αναλογα πως το γραφει).
    ....νιώθω μεγάλη μοναξιά μέσα στο πλήθος....

Σελίδα 2 από 2 ΠρώτοΠρώτο 12

Παρόμοια θέματα

1. περί βελτιώσεων ο λόγος - ΧΤ 660
    από gspir στο forum Τεχνικά θέματα: Tips & tricks
    Απαντήσεις: 2
    Τελευταίο μήνυμα: 06/11/2004, 12:45
  2. περι αγορας ο λογος...
    από adam_tsouk στο forum Όλα τα μοντέλα χωρίς δική τους κατηγορία...
    Απαντήσεις: 11
    Τελευταίο μήνυμα: 07/07/2004, 13:25
  3. περί mp3 ο λόγος
    από psaroulis στο forum Off topic
    Απαντήσεις: 8
    Τελευταίο μήνυμα: 02/07/2004, 13:38
  4. Περί Fazer600 o λόγος...
    από superfour στο forum Τεχνικά θέματα: Tips & tricks
    Απαντήσεις: 16
    Τελευταίο μήνυμα: 18/02/2004, 23:24
  5. Περι γουρουνιων ο λογος!!!!
    από dela στο forum Off topic