Τις μπαταρίες,ανοιχτού τύπου, τις φορτίζουμε με ανοιχτά καπάκια, αφού συμπληρώσουμε "ηλεκτρολύτη" σύμφωνα με τις προδιαγραφές της μπαταρίας. Ένταση φόρτισης στο 1/10 της τιμής που παράγει η ίδια. Στο τέλος συμπληρώνω πάλι ηλεκτρολύτη, αν χρειάζεται. Σε περίπτωση που συμπληρώσω ηλεκτρολύτη καλό είναι να την ξαναβάλω στο φορτιστή για λίγο. Μετά κλείνουμε τα καπάκια και αν ξανα χρειαστεί ποτέ στο μέλλον υγρά συμπληρώνουμε με αποσταγμένο νερό.
Τα υγρά πρέπει να είναι μέχρι την σχετική ένδειξη, όχι παραπάνω ουχί παρακάτω. Πριν την πρώτη φόρτιση "νομίζω" πως είναι καλό να την αφήσουμε για λίγο αφού συμπληρώσουμε υγρά. Ο λόγος είναι για να πάει ο ηλεκτρολύτης στα στοιχεία της μπαταρίας. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι σωστό αλλά μου του έχει πει γκουρού στις μπαταρίες ανοιχτού τύπου.
Στις μπαταρίες κλειστού τύπου ο ηλεκτρολύτης με τον οποίο έρχεται η μπαταρία είναι όσος ακριβώς χρειάζεται. Αφού συμπληρώσουμε αφήνουμε και εδώ λίγο χρόνο (30 λεπτά?) και στην συνέχεια κλείνουμε τα καπάκια και φορτίζουμε στην ένταση που "πρέπει" να αναγράφεται πάνω στην ίδια. Έτοιμη.
Πριν τις βάλουμε πάνω τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Οι φορτισμένες μπαταρίες πρέπει να δείχνουν τουλάχιστον 12,8V. Αν όχι τις ξανα βάζουμε στο φορτιστή για λίγο.
Χρόνος αρχικής φόρτισης κάτω από 5 ώρες δεν παίζει.
Χρόνος επαναφόρτισης κάτω από 1 ώρα δεν υπάρχει.
Ps. Λάθη, παραλήψεις, ενστάσεις στα παραπάνω, δεκτές. (Δεν χρειαζόταν να το πω αυτό αφού είμαστε στα λημέρια του γέροντα ε?

)