Άρα μιλάς για στροφαλοθάλαμο τετράχρονου τύπου. Με υγρό κάρτερ, κλειστό.
Σε αυτήν όμως την περίπτωση, κάτι άλλο, θα πρέπει να αναλάβει το ρόλο της αντλίας του αέρα προς τον κύλινδρο.
Εξωτερικός κομπρέσορας με κίνηση από τον στροφαλοφόρο;
Άρα μιλάς για στροφαλοθάλαμο τετράχρονου τύπου. Με υγρό κάρτερ, κλειστό.
Σε αυτήν όμως την περίπτωση, κάτι άλλο, θα πρέπει να αναλάβει το ρόλο της αντλίας του αέρα προς τον κύλινδρο.
Εξωτερικός κομπρέσορας με κίνηση από τον στροφαλοφόρο;
Αμα βγεί και δεν χρειάζεται σε κάθε γέμισμα να ρίχνω λαδάκι και δεν βρωμάνε τα καυσαέρια, ξαναγοράζω δίχρονο ααανετα.
Οχι νορμαλ καρτερ διχρονου οπου μεσα κανει τα κολπα του ο αερας. Το λαδι λυπανσης (οχι πλεον 2Τ) τρομπαρεται με αντλια για να λυπανει τα ρουλεμαν στροφαλου-κατω μπιελας και ψεκαζετε για να λυπανει κυλινδρο και ρουλεμαν πανω μπιελας. Στο κατω μερος του στροφαλου τα ξαναμαζευει η αντλια.
Αυτος ο τροπος δεν ειναι καινουργιος εφαρμοζετε εδω πολλα χρονια στους dry sump 4Τ κινητηρες.
Η μονη καταναλωση λαδιου ειναι απο το διαφυγόν λαδι που θα παρασυρει ο αερας και οτι περασει απο την στεγανωση του πιστονιου.
Στις Χ ωρες λειτουργιας θα χρειαζετε να ξαναγεμισεις ενα δοχειο, που θα εχει ο κινητηρας, με λαδι.
Στους κινητηρες snowmobile, που ειναι οτι ποιο κοντινο σε αυτο που παρουσιαζετε για την μηχανη, η καταναλωση λαδιου ειναι νομιζω κατω απο 1λιτ την σεζον.
Δεν νομίζω ότι γίνεται αυτό που περιγράφεις. Δεν γνωρίζω τι γίνεται στους κινητήρες snowmobile έχω όμως αμφιβολία οτι γίνεται αυτό που γράφεις. Αν έχεις κάποια περιγραφή, κάποιο λινκ επεξηγηματικό ρίχτο να μάθω.
Μέσα στο κάρτερ του δίχρονου, το σύστημα μπιέλα-στρόφαλος-πιστόνι, δουλεύει σαν αντλία ΟΛΟΥ του αέρα-λαδιού-βενζίνης που πηγαίνει μετά στον κύλινδρο να καεί. Δεν υπάρχει ούτε κατά διάννοια ένα μέρος με ''ησυχία'' να λιμνάσουν λάδια και να μαζευτούν από αντλίες, καθότι γίνεται της κακομοίρας από μποφόρ.
Ποιό λάδι τετράχρονου τύπου θα μαζευτεί, και από που; Με το που θα ψεκάζεται το λάδι όπως περιγράφεις, θα το παίρνει μετά όλο ο σίφουνας της κίνησης του αέρα. Να λιμνάσει και να το μαζέψει η αντλία που; Κάτω μέρος με ελλαιολεκάνη, αν υπήρχε, θα χανόταν η στεγάνωση της ''αντλίας'' στροφάλου-μπιέλας-πιστονιού, και δεν θα δούλευε σαν αντλία, χώρια και που να δούλευε, τα μποφόρ εκεί μέσα, σιγά μην άφηναν το λάδι που ψεκάστηκε, να πάει με την άνεσή του να τρέξει ήρεμα ήρεμα στην ελλαιολεκάνη. Στον κύλινδρο θα πήγαινε όλο.
Επίσης, τα ρουλεμάν γενικά, δεν χρειάζονται πίεση λαδιού, απλά χρειάζονται βρέξιμο λαδιού. Τα κουζινέτα χρειάζονται πίεση λαδιού.
Τέλος επειδή σε βλέπω να κάνεις συστηματικό λάθος και όχι τυχαίο, είναι λίπανση με γιώτα, το λάδι μαζεύεται από την αντλία, και το λάδι το μαζεύετε εσείς οι πολλοί που μαζεύετε τις ελλιές.
http://www.youtube.com/watch?v=eu3NEPSBfUs Απο 2:04 και μετα.
Προσεξε το συμειο που λεει [at precisely the right time].
Και αυτη ειναι η τεχνολογια που υπαρχει εδω και καιρο. Ποια (θα) ειναι η εξελιξη της δεν το ξερω.
Οσον αφορα την αντλια αποσταραγκισης που γραφω δεν εχω κανενα απτο στοιχειο μιας και τον κινητηρα (σχεδον) κανεις δεν τον εχει δει. Μπορει να ειναι και μουφα. Παντος καπου στο διαδικτυο διαβασα οτι το συτημα περιλαμβανει αντλια αποστραγκισης (suction pump, που δεν ειναι το ιδιο πραγμα με την vacum pump). Δεν θυμαμαι που ακριβος το διαβασα, αν το ξαναβρω θα το ποσταρω.
Οπως το καταλλαβα-φανταστικα εγω, λογο του οτι πλεον εχουμε μονο αερα στον στροφαλοθαλαμο οι ταχυτητες ροης μπορουν να πεσουν δραματικα (με μονη εγγνια την συνολικη παροχη) μιας και δεν εχουμε θεματα βελτιστης αναμιξης του καυσημου με τον αερα πριν τον θαλαμο καυσης. Σε αυτην την περιπτωση ενδεχετε (γιατι υποθετικα μιλαω) να συσσωρευετε μια ποσοστητα (πιο "βαριου" σε σχεση με το 2Τ) λαδιου που ανετα μπορει να ρουφηξει μια αντλια για ανακυκλοφορια χωρις να χασουμε την στεγανωση του στροφαλοθαλαμου. Το δε μεγαθος ή βοηθητικοι χωροι του στροφαλοθαλαμου-θυριδων ειναι αλλη μια καλη υποθεση τωρα που εχουμε μονο αερα να περνα.
Τελος τα ρουλεμα στροφαλου δεν θα χρειαζετε να λυπαινονται απο το μειγμα λαδιου βενζινης και αρα μπορουν να βγουν εκτος στροφαλοθαλαμου. Ουτε αυτο το διαβασα πουθενα αλλα ειναι απλη λογικη.
Ακομα αν διαβασεις το αρχικο ποστ και το λινκ που εχω παραθεσει λεει κατω κατω
This would require one of the available direct-injection technologies, an oxidizing catalyst in the exhaust and, likely, a direct lubrication system that feeds carefully controlled amounts of oil to the main and rod bearings to minimize oil usage. While that question currently remains unanswered, there is at least one top engine designer at a major manufacturer who believed it was possible five years ago. The technology has only gotten better since.
oxidizing catalyst και λαδιλα παρασυρμενη απο την ροη του αερα don't go together. Αρα κατι κολπο πρεπει να εχουν βρει.
Βοηθα και στην δυσκοιλιοτητα.
Στα σοβαρα παντος το προβλημα ειναι το image της καθε εταιριας. Δεν μπορει απο την μια να προωθει πανακριβα ηλεκτρικα ή πανακριβα υπερεξελιγμενα diesel υβριδικα και στον ιδιο καταλογο να εχει βρομοδιχρονα που βγαζουνε ντουμανι και ακαυτη βενζινη.
Κατι ομως που οι μονοκυλινδροι 4Τ κινητηρες εχουν φτασει (μηχανολογικα) τα ορια τους και ο κοσμος τρεμει τα ακριβα τους σεβις-ζημιες, κατι που η ΚΤΜ και η GasGas συνεχιζει να πουλαει τα 2Τ 300αρια που κερδιζουν ανετα τα 4Τ οπου και αν αφεθουν να τρεξουν μαζι, κατι η τεχνολογια αμμεσου ψεκασμου στα διχρονα που αρχιζει και εφαρμοζετε (με ενθουσιοδεις αντιδρασεις) απο μερικους τρελους ιδιώτες (ή εστω εταιριες με μια ντουζινα εργαζομενους) μπορουν να ξυπνσηουν τους γιγαντες.
Γιατι μην γελιομαστε οσους ανθρωπους απασχολει η GASGAS για να βελτιωσουν ολοκληρο το μοντελο της επομενης χρονιας, τους εχει η HONDA για να επανασχεδιασουν το πενταλ του φρενου ή τα γραφικα. Αν οι πολυ μεγαλες εταιριες δεν μπουν στο παινχιδι του ανταγωνισμο, επιταχυνση της εξελιξης δεν εχει.
Προσωπικα με εκνευριζει ο ηχος του διχρονου, ομως βρισκω πολυ ελκυστικη την ιδεα ενος καθαρου διχρονου.
Ειανι πολυ πιο απλα σε λειτουργια απο τα 4Τ , αλλα αυτος ειναι και ο κυριος λογος που πιστευω πως δε θα τα αφησουν να εξαπλωθουν.
η τελοσπαντων οτι γινει θα γινει πολυ αργα. Δε θα αφησουν ολοκληρη βιομηχανια 4Τ ετσι αποτομα.
Τελευταία τροποποίηση από dimzan; 28/11/2013 στις 18:47.
Να μου θυμιζετε οτι ειμαι νεος οδηγος στις μηχανες και δεν πρεπει να παιρνουν τα μυαλα μου αερα...
για να μπορουμε να μιλαμε κι αυριο!