Αν και μου βρωμάει μπινιά, παρόλαυτά όταν πέρασα σήματα και πορεία...μέχρι να πάρω το δίπλωμα για 10 ημέρες είχα μαζί μου το προσωρινό χαρτί, με υπογραφή της σχολής και του υπουργείου συγκοινωνιών που έδωσα τις εξετάσεις.
2 μήνες δεν είναι πολύ ρε σεις? Εκτός αν περιμένετε να σας το φέρει στο χέρι η σχολή οπότε πάω πάσο. Αν και έχουν περάσει καμμία 10αριά χρόνια θυμάμαι είχα πάει μόνος στο υπουργείο σε 2 εβδομάδες και το πήρα ενω αν περίμενα την σχολή θα έπερνε πάνω απο μήνα.
Και αν δε με σέβεστε να με φοβάστε!!
2 μήνες η αναμονή ήταν πριν 2 χρόνια.Πλέον,εδώ στην "επαρχία",έχουμε φτάσει τους 4 και συνεχίζουμε.Στο μηχανολογικό να φανταστείτε,έχουν τόσες πολλές αιτήσεις επίσπευσης της διαδικασίας λόγω αναχώρησης στο εξωτερικό (προηγούνται όσοι κάνουν τέτοια αίτηση),που πλέον δε σε αφήνουν να καταθέσεις άλλη.Βάλτε με το μυαλό σας πού έχει φτάσει η λίστα αναμονής.Η μόνη λύση είναι να πας απευθείας στο υπουργείο και να κάνεις χαμό,αν και δεν ξέρω αν θα βγεί κάτι από αυτό.
Άρα κάποια διαδικασία θα υπάρχει ώστε να μπορείς να οδηγείς και να βγάλεις και ασφάλεια κλπ μιας και είναι αδιανόητο για λόγους γραφειοκρατικούς να περιμένεις 4 μήνες για να οδηγήσεις ενώ έχει περάσει στις εξετάσ........μα τι πίπες λέω θέε μου λες και ζω αλλού!!!!!!!
Και αν δε με σέβεστε να με φοβάστε!!
Όταν έδωσα (το 2013) δεν μου είπαν για κάποια τέτοια διαδικασία, αν και ρώτησα. Πάντως, το δίπλωμα πάνω αναφέρει ημερομηνία έναρξης ισχύος την ημερομηνία που πέρασα την πρακτική εξέταση, όχι ημερομηνία που "τυπώθηκε". Και δεν μπορώ να φανταστώ ότι στην περίπτωση της οποιαδήποτε στραβής (είτε μπλόκο είτε ατύχημα) εξισώνεται πρακτικά αυτός που πέρασε τις εξετάσεις και απλά δεν έχει το δίπλωμα στα χέρια του (με ευθύνη του κράτους) με αυτόν που δεν έχει καθόλου (=ούτε μαθήματα παρακολούθησε, ούτε εξετάσεις πέρασε).
(σχετικό-άσχετο: αν έχεις ξεχάσει το δίπλωμα σπίτι, τι γίνεται; )
Πάντως, εμένα μου έτυχε να βρω το μηχανάκι που ήθελα στην κατάσταση που ήθελα όταν είχα μόλις περάσει τις εξετάσεις και δεν είχα ακόμη το δίπλωμα στα χέρια μου. Αυτό δεν με σταμάτησε από το να το πάρω, απλά προσπαθούσα να αποφεύγω τις πολλές βόλτες μέχρι να πάρω την καρτούλα στα χέρια μου.
(χωρίς μεγάλη επιτυχία, είναι η αλήθεια...)
Ευτυχώς δεν μου έτυχε τίποτα μέχρι τελικά να πάρω το δίπλωμα (1 μήνα έκανε περίπου).
Και προφανώς δεν συνιστώ σε κανέναν να κάνει ο,τι έκανα... όποιος ακολουθήσει το παράδειγμα μου, το κάνει με δική του ευθύνη!
Αν έχεις ξεχάσει το δίπλωμα σπίτι, και σε σταματήσουν για έλεγχο η σου κόβουν πρόστιμο των 20 ευρό ( άρθρο 100 δεν έφερε άδεια ικανότητας οδήγησης)
Η σου κρατάνε τα στοιχεία βάση ταυτότητάς η άλλου εγγράφου με την φωτογραφία επάνω, με την υποχρέωση να στείλεις με φαξ φωτοτυπία του διπλώματος σου απο το τμήμα τής περιοχής σου - δηλαδή μένεις Αθήνα, π.χ Κολωνό και σε σταμάτησαν στην Πάτρα,απ το τμήμα της περιοχής σου στέλνεις το φαξ και τέλος.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση 1 δηλαδή παρόλο που θα κοπεί το άρθρο 100 πρέπει να βεβαιώσεις ότι κατέχεις δίπλωμα.
Και η έσχατη των περιπτώσεων να σου κόψουν πρόστιμο για στέρηση- πρόστιμο + πταίσμα - και εσύ πρέπει μετά να βεβαιώσεις εκεί που σε έγραψαν ότι έχεις δίπλωμα και να ακυρωθεί η κλήση
Σε περίπτωση ατυχήματος όπως λες σημειώνεται στο Δ. Ο. Τ. Α ( Δελτιο οδικού τροχαίου ατυχήματος) ανταλλαγή- καταγραφή στοιχείων, άρα αν δεν υπάρχει δίπλωμα και μόνο βεβαίωση ότι έχει περάσει τις εξετάσεις και απ ότι νομίζω σε αυτές τις βεβαιώσεις δεν υπάρχει ο αριθμός διπλώματος.
Υπάρχει θέμα το αυτόφωρο ειναι σχεδόν βέβαιο μέχρι να γίνει εξακρίβωση κλπ το όχημα που οδηγούσε πώς ασφαλιστηκε ,αν το ασφαλισαν σε αυτόν ή ήταν αλλουνού κλπ.
Γνώμη μου λίγη υπομονή μέχρι να το πάρεις στα χέρια σου και μετά κάνεις ότι θες
Σήμερα πέρασα οδήγηση για το αμάξι,τώρα έμπλεξα με αργείες πάσχα οπότε για μότο θα αργίσουμε ακόμα..
Ώπα,το δίπλωμα που θα παρείς είναι ένα,και για αυτοκίνητο,και για μηχανή.Από τη στιγμή που δεν έχεις περάσει την εξέταση για την μηχανή,δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες έκδοσης.Άρα,δεν θα θεωρήσει κανείς ότι δεν το έχεις στα χέρια σου,θα πιαστεί σαν να μην έχεις καν δίπλωμα. Υπομονή τουλάχιστον μέχρι να περάσεις και την εξέταση της μηχανής.