ειπαμε, αν βρει τακακια μια στιγμη αλλαζουμε. κουικ σερβις το "γκρουπ C".
Αυτό το "λαμάκι"(2) που είναι πίσω απο το τακάκι και εφαπτόμενο του εμβόλου ,είναι ένα χάλκινο έλασμα ,του οποίου η απόληξη είναι το "αυτάκι"(1) ,για το οποίο και οι απορίες.
Σκοπός του χάλκινου "λαμακίου"(2) ,είναι η εξάλειψη τυχόν μεταλικών θορύβων απο παίξιμο/συντονισμό του τακακίου ,ανάμεσα σε δισκόπλακα & έμβολο.
Σκοπός του χάλκινου "αυτακίου"(1) είναι η ηχητική προειδοποίηση στον αμελή ή τον μή γνώστη ,οτι τα τακάκια του θέλουν αλλαγή λίαν συντόμως.
Συγκεκριμένα ,το ύψος του ,είναι ελάχιστα μεγαλύτετρο απο αυτό που αναφέρεται στο manual ,ως όριο αλλαγής για τα τακάκια.(συνήθως 2mm)
Aυτό σημαίνει ότι ,μόλις το τακάκι φτάσει λίγο πρίν το (συμφωνα με τον κατασκευαστή) όριο αλλαγής ,η απόληξη του χάλκινου ελάσματος(1) αρχίζει και ξύνει την δισκόπλακα ,ειδοποιώντας ηχητικά τον οδηγό ότι θέλει τακάκια.
Εσκεμένα δε ,είναι χάλκινο το 'αυτάκι' ωστε ,εκτός απο τον ήχο ,να μην δημιουργεί φθορά στην δισκόπλακα.(βλ.χαλκός vs ατσαλιού)
Είναι μια συνήθης-απλή-&-αποτελεσματική πρακτική στα φρένα αυτοκινήτων ,όπου ο οπτικός έλεγχος είναι σχεδόν αδύνατος με τις σιδερένιες ζάντες ,και επίσης οι "χρήστες" είναι ασυγκρίτως περισσότεροι σε σχέση με τους "οδηγούς".
Η πρακτική αυτή στις μοτό χρησιμοποιήθηκε απο λίγους κατασκευαστές ,και έχει εγκαταλειφθεί εδώ κ πολλά χρόνια.
Αλλά ,ακόμα και αυτές που είχαν τέτοιο λαμάκι ,συνήθως έπαυαν να το έχουν μετά την πρώτη αλλαγή τακακίων ,αφού ο "μαστροΜήτσος" το θεωρούσε περιττό βάρος κ το πέταγε.
Σε όσες μοτό εφαρμόστηκε αυτό ,το μαμά σετ τακακίων είχε μέσα κ φρέσκα χάλκινα ελάσματα ,αφού σε περίπτωση τριβής ,το χάλκινο ελασματάκι κατεβαίνει άρα υπάρχει κ λάθος(αργότερα) ηχητική ένδειξη.
Συνήθως ,απο την στιγμή που αρχίσει να ακούγεται ο ήχος τριβής χαλκινου ελάσματος κ' δισκόπλακας ,υπάρχει περιθώριο (ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης) ,απο 500 εώς κ 1000 km "πάστας" τριβής.
ΕDΙΤ
ΥΓ: Τελείως εγκυκλοπαιδική ερώτηση: Μάρκα-τύπος μοτό ;
Τελευταία τροποποίηση από el-Gatto; 21/06/2015 στις 17:32.
Μάστορα άσε κάτω τη σέλα, θα τ'αλλάξω μόνος μου τα λάδια!
" the PouroDuro team "
εψωνίσαμε για να είμεθα σίγουροι, αύριο έχει επιτόπιο έλεγχο και βλέπουμε
κάτι premier είχε ο Χάλαρης, ελπίζω να μην μου κάνουν την δισκόπλακα καινούρια...
ψυχή μου πιες, πιες όσο θες μήπως και πάρεις στροφές
Ο Γλάρος / ψόφα φούστη γλάρε
ψαναψόφα φούστη γλάρε
να ειδοποιησω τον δικο μου στο βοτανικο μηπως σου τα αλλαξει πατ-κιουτ?
AFTER DARK...........
ψυχή μου πιες, πιες όσο θες μήπως και πάρεις στροφές
Ο Γλάρος / ψόφα φούστη γλάρε
ψαναψόφα φούστη γλάρε
Και πήγε το μυαλό μου αλλά λέω αποκλείεται...
Πάρα πολύ σωστός!
Το ίδιο "σύστημα" έχει το αυτοκίνητό μου, το οποίο δεν έχει υπερβολικά πολλά φωτάκια γλομπάκια κλπ να σε προειδοποιούν, σε αντίθεση με το προηγούμενο που είχα, και όταν χάζευα το μάνιουαλ είχα διαβάσει ότι όταν τα τακάκια φτάσουν στο αμήν ακούγεται ένας μεταλικός οξύς ήχος.
Και σκεφτόμουν "Μαλάκα έχε το νου σου να τον ακούσεις αυτό το θόρυβο όταν είναι".
Τα μαμά τακάκια που φόραγε από το εργοστάσιο, τα οποία ήταν για γέλια και για κλάματα, φαγώθηκαν πάρα πολύ γρήγορα, ούτε καν είχα κάνει τον κόπο να προλάβω να τα κοιτάξω για το "μπας και".
Πώς κατάλαβα ότι φαγωθήκανε?
Τελικά ο μεταλικός οξύς ήχος όταν ξεκίνησε να ακούγεται έκανε σα γουρούνι που το σφάζουν
Είχα σταματήσει στην άκρη του δρόμου και προσπαθούσα να καταλάβω τί σκατά έπαθε καινούριο αμάξι και κάνει έτσι.
Όντως κάθε φορά που πηγαίνω για αλλαγή αν έχω παρατηρήσει σωστά, ασχέτως μάρκας τακακίων (είτε βάλω ferodo, είτε lucas, είτε οτιδήποτε) ο μηχανικός αυτό το λαμάκι που περιέχει η καινούρια συσκευασία το πετάει στα σκουπίδια μαζί με τα παλιά τακάκια.
Απ'το να ακούω πάλι ουρλιαχτά, προτιμώ να ελέγχω μόνος μου.
Πάντως δεν το φανταζόμουν ότι μπορεί να χρησιμοποιείται αυτό το σύστημα και σε μηχανές.
Οπότε Αρίστο είσαι κομπλέ.
Το πολύ πολύ να αρχίσει να ακούγεται σα σειρήνα το μηχανάκι και να φας τίποτα μπινελίκια
EDIT
HONDA λέμε ρε
Χόρνετ έχει ο γλαροφοβικός φίλος.