Σελίδα 2 από 4 ΠρώτοΠρώτο 1234 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 16 έως 30 από 55

Θέμα: 98' R1 σπασιμο μπιελας-ΒΟΗΘΕΙΑ!

Με θυμάσαι ρε πούστη ? Το avatar του/της AristidisZ
    Να σου πω τον πιο απλό:

Έσπασε η βίδα στο κομβίο

Πιο "περίεργο" ;

Άρπαξε το κομβίο και τα έκανε όλα σμπαράλια

Μετά, ήταν σίγουρα σωστά ευθυγραμμισμένος ο στρόφαλος με το βολάν ;

Το κιβώτιο ήταν σωστά μελετημένο για την μετατροπή που έγινε ;

Το ότι γίνεται να μπει κινητήρας από μηχανάκι σε αυτοκίνητο δε πάει να πει ότι θα δουλέψει κιόλας

ψυχή μου πιες, πιες όσο θες μήπως και πάρεις στροφές

Ο Γλάρος / ψόφα φούστη γλάρε
    ψαναψόφα φούστη γλάρε

Παλαιό μέλος Το avatar του/της stefanos
    Θα ξεκίναγα ψάχνοντας τις επιφάνειες θραύσης στα κομμάτια που σπάσαν, πιθανά σημάδια από θραύση λόγω κόπωσης
    να σε οδηγήσουν τί έσπασε πρώτο.
    Μετά έχεις άλλες 3 μπιέλες που δεν έσπασαν ακόμα αλλά έχουν εξίσου ταλαιπωρηθεί.
    Και εκεί μπορεί να βρεις στοιχεία που θα σε βοηθήσουν.

Solomostrongos Το avatar του/της byron
    Δεν νομίζω να βοηθάει μιας και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Δύο περιπτώσεις που έχω δει ανατίναξης μπιελας (όχι σε αυτό το σημείο), μια σε XJR1300 και μια σε GSXR750 είχαν γίνει από λάδι, και η ζημιά είχε γίνει παντού. Απλά η μπιελα κόπηκε πρώτη.

Αυτό το κρακ στο καβαλετο, μπορεί να είναι και εκ κατασκευής στην χυτευση που έκανε ρωγμή και διαλύθηκε. Ιδίως αν οι πλαϊνές μπιελες είναι καθαρές.
    SRX6 & Tuono Rulezzz
    Επί αμφιβολίας άνοιξε τέρμα το γκάζι. Μπορεί να μη δώσει λύση στο πρόβλημα αλλά θα δώσει τέλος στην αγωνία..

Παλαιό μέλος Το avatar του/της stefanos
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από byron Προβολή μηνύματος
    Δεν νομίζω να βοηθάει μιας και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Δύο περιπτώσεις που έχω δει ανατίναξης μπιελας (όχι σε αυτό το σημείο), μια σε XJR1300 και μια σε GSXR750 είχαν γίνει από λάδι, και η ζημιά είχε γίνει παντού. Απλά η μπιελα κόπηκε πρώτη.

Αυτό το κρακ στο καβαλετο, μπορεί να είναι και εκ κατασκευής στην χυτευση που έκανε ρωγμή και διαλύθηκε. Ιδίως αν οι πλαϊνές μπιελες είναι καθαρές.
    Ακριβώς, αν το κρακ στο καβαλέτο ήταν από κατασκευής θα έχει εντελώς συγκεκριμένη επιφάνεια θραύσης
    και εκεί έχεις λύσει το πρόβλημα μοντάροντας τον επόμενο κινητήρα αφού πρώτα ελέγξεις τις μπιέλες για ρωγμές πχ
    Αν η βίδα έχει στένωση στο σημείο που κόπηκε....
    Αν όπως είπε παραπάνω ένας συνφορουμίτης δεν ήταν σφιγμένη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα...
    Αν βρεις τι έσπασε πρώτο και από τι το έλυσες το πρόβλημα.

Banned
    Σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα μα πάντα να βλέπεις και να εξετάζεις την τομή του κοψίματος,πράγμα πού δέν έχεις κάνει εδώ, Βάλε φωτό να δούμε εάν είναι από κόπωση ή παραμόρφωση...

Banned
    Αν και μου "μυρίζει" υπερστροφία...

Παλαιό μέλος Το avatar του/της andreaspetr
    παρομοια εκρηξη εχω σε ενα μοτερ απο αμαξι που πηρα για ανταλλακτικα αλλα εκει εκανε και παραθυρακι στο μπλοκ...

Παλαιό μέλος Το avatar του/της virus
    ειναι πολλοι οι παρσγοντες. γενικα οταν ενα μοτερ παει για αγωνες τοτε πλεον περναμε στον χωρο βελτιωσης. και στην αγγλα τα ρεκτιφιε οπως και να το κανουμε ειναι πιο σχολαστικοι στην δουλεια. οποτε μου ειναι δυσκολο να δεχτω τα περι αστοχιας υλικου, λαθος ανοχες.

παιζει ρολο ακομα και το πως ηταν τοποθετημενη η μηχανη πανω στο αμαξι.

δεν μπορω να καταλαβω αν οι βιδες ειναι αλαγμενες με ενισχυμενες. οι μπιελες πιστευω οτι ειναι οι μαμισιες. (αν οι βιδες ειναι μαμισιες τοτε ισως να εχουμε κωποση η αστοχια)

καμια φωτο της τρομπας λαδιου;

οπως εχει ειπωθει ηδη η ποιοτητα λαδιου, καποιο προβλημα στο συστημα λαδιου, και τα G.
    Γιαννης

Κακό σφίξιμο των βιδων του καβαλέτου της μπιελας ή/και επαναχρησιμοποίηση της ίδιας βίδας (θα θέλει νέες).
    Πάντως, τα Yamaha έχουν ενα θέμα με τις στροφαλομπιελες

Καλλίγραμμον Μέλος Το avatar του/της vaska
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από toyar Προβολή μηνύματος
    η μπιελα δεν εσπασε το καβαλετο διαλυθηκε
    ελλιπης λιπανση ή λαθος σφιξιμο;

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από Tycho Moon Προβολή μηνύματος
    Ξεκινάς από τη σπασμένη βίδα. Αν είχε λασκάρει και στη συνέχεια χόρευε και κόπηκε, φαίνεται απο το κάτω μέρος του κεφαλιού της καθώς και στο σημείο του καβαλέτου που ακουμπάει. Θα έχουν σημάδια από σφυροκοπανήματα.

Αν δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, τότε η βίδα κόπηκε μπαμ και κάτω, πράγμα που σημαίνει ή αστοχία υλικού της βίδας ή ο κινητήρας στρόφαρε σε περισσότερες στροφές από το nominal ή οι μπίελες έχουν μπαινοβγεί αρκετές φορές χωρίς να αλλαχτούν οι βίδες.
    Νομίζω εδώ εντοπίζονται οι περισσότερες πιθανότητες για το προκάλεσε την ζημιά. Λάθος τρόπος σφιξίματος, ξαναχρησιμοποιημένες βίδες, ελλιπής λίπανση και τελευταία η υπερστροφία.
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από mankam Προβολή μηνύματος
    Τηλεδιάγνωση χωρίς όλα τα δεδομένα δύσκολα.. λύσε το μοτέρ πρώτα!
    θεωρώ ότι αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουν για να έχουν συνολικά την εικόνα της ζημιάς και πιθανές απαντήσεις.
    LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely
    "These violent delights have violent ends
    And in their triumph die, like fire and powder
    Which, as they kiss, consume" William Shakespeare (Romeo & Juliet).

Ampari power Το avatar του/της Eversman
    Βασίλη νομίζω ότι ψάχνεις λύσεις στο πρόβλημα σου, σε λάθος μέρος. Εδώ, μέσα στο forum, υπάρχουν σίγουρα γνώστες, αλλά πολλοί λίγοι έχουν ασχοληθεί επαγγελματικά με την συντήρηση και επισκευή κινητήρων.

Δέν εννοώ πώς δεν υπάρχουν ιδέες ή εμπειρίες που θα μπορούσες να λάβεις ύπ' όψη - δεν μειώνω τους συμφορουμίτες/το αντίθετο. Ωστόσο -και κατα την γνώμη μου πάντα- το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να απευθυνθείς σε κάποιον επαγγελματία στην περιοχή που βρίσκεται ο κινητήρας, καθώς διάγνωση έξ' αποστάσεως, ακόμη και με φωτό, δέν γίνεται.
    Το να σου πούμε ότι υπήρχε φθορά στα καβαλέτα ή ότι δεν τοποθετήθηκαν σωστά, ότι οι ροπές σύσφιξης ήταν λάθος, ότι οι βίδες ήταν ελλατωματικές, ότι είχε γρέζι επάνω ο στρόφαλος την στιγμή της τοποθέτησης, ή ότι τα μέταλλα δεν ήταν τα γνήσια, είναι μέν γνώμες, αλλά παραμένουν υποθέσεις.

Ο Άγγλος επαγγελματίας , θα ακούσει για τις συνθήκες στις οποίες έγινε η ζημία και θα εξετάσει επί τόπου τα δεδομένα. Μπορεί να χρειαστεί να πληρώσεις εργατώρα, αλλά θα είσαι σίγουρος ότι θα περάσεις το μάθημα σου. Επειδή δεν λέω λόγια του αέρα, το ίδιο είχα κάνει και εγώ σε μάθημα χύτευσης και διαμόρφωσης αντοχών μετάλλων.
    Καλή επιτυχία.
    I'm the footprint on the sand ....

Winterhater.

Banned
    Αν δεν δω απαντηση απο τον μαεστρο,
    δεν πιστευω κανεναν ....

old school gixxer Το avatar του/της alex14
    Βασιλη, εγραψες οτι ο κινητηρας ειχε σπασει στο παρελθον τουλαχιστον μια φορα εαν καταλαβα καλα.
    Πριν το rebuilding εγινε οτι προβλεπεται. π.χ. , μετρηθηκε το hardness των κομβιων (crankpin) πριν το rebuilding ?
    Ειναι απο τα πιο βασικα που θα επρεπει να ειχε ελεγχθει.
    Οι βιδες αλλαχθηκαν ή μπηκαν οι ιδιες ?
    Μπαμπα μην πεφτεις !!!!

Με θυμάσαι ρε πούστη ? Το avatar του/της AristidisZ
    Δείχνοντας τις φωτογραφίες πάντως σε κάποιους συναδέλφους (που σίγουρα ξέρουν περισσότερα από εμένα), όλοι είπαν ότι 99,9% είναι από λάδι η ζημιά

ψυχή μου πιες, πιες όσο θες μήπως και πάρεις στροφές

Ο Γλάρος / ψόφα φούστη γλάρε
    ψαναψόφα φούστη γλάρε

Σουλατσαδόρος Το avatar του/της Coyote.V
    Όλα δείχνουν ότι δεν άντεξε η βίδα του καβαλέτου.
    Σε αυτή την περίπτωση μόνο τρία πράγματα μπορεί να συμβαίνουν.

1) Αστοχία υλικού της βίδας
    2) Μη επαρκής λίπανση
    3) Λάθος ροπή σύσφιξης.

Για να βρεις τι την έσπασε πρέπει να κάνεις ανάλυση του υλικού της βίδας στο σημείο που έσπασε σε κάποιο εργαστήριο. Αν ανέβασε θερμοκρασία λόγω μη καλής λίπανσης θα στο δείξει όπως επίσης και την αστοχία του υλικού.
    Αν δεν ανέβασε θερμοκρασίες και το υλικό είναι σωστό στο σημείο που κόπηκε αποκλείοντας την αστοχία τότε μπορούμε να μιλήσουμε για λάθος ροπή σύσφιξης, ο εφελκυσμός φαίνεται στους εργαστηριακούς ελέγχους και μπορείς να καταλάβεις αν είχε σφιχτεί παραπάνω.

Από ότι καταλαβαίνεις δεν μπορούμε να σε βοηθήσουμε περαιτέρω από μερικές φωτογραφίες.

Σελίδα 2 από 4 ΠρώτοΠρώτο 1234 ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

1. r1 98-01!!!
    από nobrakesr1 στο forum Υamaha R6, R7, R1, R...
    Απαντήσεις: 3
    Τελευταίο μήνυμα: 27/04/2009, 20:39
  2. Βοηθεια απο κατοχους R1 R6
    από 2wheeler στο forum Τεχνικά θέματα: Tips & tricks
    Απαντήσεις: 1
    Τελευταίο μήνυμα: 25/06/2007, 20:37

Κανόνες δημοσιεύσεων

• Δεν μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα
  • Δεν μπορείτε να απαντήσετε
  • Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας
  •