Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν δεν πεινούσαν.
Σε ευχαριστώ, ολοκλήρωσα τη διαδικασία, αλλά το έκανα μέσα στην πασχαλινή αργία οπότε αναμένω απάντηση. Έκανα τη διαδικασία Α και έστειλα μέιλ στο ΙΕΚ Πράξις, γιατί προσφέρει επιπλέον δωρεάν σεμινάρια από το δικό του πρόγραμμα.
Αντιλαμβάνομαι ότι έπρεπε να βρεθεί τρόπος να μοιραστεί νομότυπα χρήμα σε όσους έμειναν χωρίς δουλειά, αλλά τέτοια αρπαχτή είχα να δω από τότε που ο Κωστάκης έδινε πεντακοσάρικα για αγορά λάπτοπ, προ κρίσης.
Δεν είναι αρπαχτή ακριβώς. Είναι πρόγραμμα ΕΣΠΑ από καιρό στα σκαριά και ο κουλης το περνάει σαν εκδουλεύση.
Όσοι το δικαιούνται μπορούν να το κάνουν. Υπάρχουν αρκετοί αξιόπιστοι πάροχοι για αυτό και απαντούν άμεσα σε όλες τις απορίες.
600 δεν είναι ποσό που του γυρνάς την πλάτη.
Κάποτε θα τα θυμόμαστε όλα αυτά και θα γελάμε.
Με όλο το θάρρος και χωρίς καμία διάθεση ταξικής ντεμέκ αντιπαράθεσης και ειρωνείας, ο υπάλληλος του καφέ πήρε τα 800 και τον κάτοχο πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ του κάνει το κράτος μαθήματα copy/paste σε word για να του δώσει 600;
Δεν είναι λίγο κοροιδία ;
when life gets complicated... i ride.
Το επίδομα των 800€ το πήραν πολλοί υπάλληλοι που απολύθηκαν ή βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Επίσης το έλαβαν και αυτοαπασχολούμενοι. Όλοι οι προαναφερθέντες, μπορεί να είναι πτυχιούχοι ή μη.
Η επιδοτούμενη κατάρτιση αναφέρεται σε κάποιο υποσύνολο των πτυχιούχων. Επομένως, δυνητικά, κάποιος πτυχιούχος, ενδέχεται να πήρε και το επίδομα των 800€, αλλά και την επιδότηση της κατάρτισης. Με δεδομένη την πληροφορία που δίνει ο δημιουργός του νήματος, μπορεί να υπάρχουν πτυχιούχοι, που πληρώνονται κανονικά από τον εργοδότη τους, αλλά ταυτόχρονα πήραν και την επιδότηση της ασύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης-κατάρτισης.
Συμπερασματικά, πιο πιθανό είναι να υπερ-ωφελήθηκαν ορισμένες κατηγορίες πτυχιούχων, παρά να αδικήθηκαν.
Για να δούμε όμως το θέμα συνολικά, βγαίνοντας από την ατομική μικροοικονομία, πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα υποστεί σημαντικό οικονομικό πλήγμα. Η οικονομία είναι αλυσίδα, οπότε ακόμα κι αν κάτσουν σε κάποιον τα χ-ψ ευρώ επιδότησης, κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα που η ροή του χρήματος θα φθάσει μειωμένη και σε εκείνον.
Δεν ξέρω γιατί σου δημιουργήθηκε από τα λεγόμενα μου η εντύπωση πως θεωρώ τους πτυχιούχους/διπλωματούχους ριγμένους .
Σε αυτή την κατηγορία ανήκω και εγώ και θα ήμουν γελοίος αν στράβωνα γιατί πήρα εγώ 600 και ο μεροκαματιάρης 800.Μακάρι να τους έδιναν περισσότερα.
Κοροιδία θεωρώ τον τρόπο που διάλεξαν να δώσουν την ενίσχυση.
Μάλλον εσύ κατάλαβες ότι θέλεις η δεν κατάλαβες καλά.
Να το πω αλλιώς τότε,θεωρώ κοροιδία την διάκριση στο πως θα δώσουν το βοήθημα.Σε άλλους έτσι,σε άλλους μέσω ενός κακού προγράμματος 100 ωρών.
Ο άτυχος πτυχιούχος που δουλεύει σε καφέ αν έχει και το ανάλογο ΚΑΔ σαν κύρια απασχόληση ας πάρει και τα 800 και τα 600,δεν καταλαβαίνω τι εννοείς.
Ας διακρίνουμε πιθανές αιτίες και πιθανές δικαιολογίες.
Πολύ πρόχειρα, εικάζω ότι τα ΚΕΚ ενεπλάκησαν ώστε να βοηθηθούν εν μέσω κρίσης. Πήραν χρήματα γι' αυτό που δημιούργησαν. Ίσως αυτή να είναι βασική αιτία.
Η δικαιολογία είναι ότι ο πτυχιούχος, έχει λάβει πιστοποίηση για την ικανότητα του να κατακτά κομμάτια γνώσης. Δεν μπορεί να πιστοποιήθηκε από ΑΕΙ και να πει στο κράτος "δεν έχω την ικανότητα να μαθαίνω". Επιπλέον, πολλές φορές (όχι πάντα στη δύσκολη ελληνική αγορά εργασίας) απασχολείται σε θέσεις που έχουν σχέση με πνευματικό αντικείμενο εργασίας. Οπότε έχει νόημα να τους καταρτίσεις. Η ποιότητα της κατάρτισης είναι άλλη κουβέντα.
Αντιθέτως, έναν μη πτυχιούχο, δεν μπορείς εύκολα να του ζητήσεις να κατακτήσει έστω και απλή γνώση, διότι μπορεί να μην έχει τέτοια δυνατότητα. Θα σου πουν μερικοί "Εγώ καφέδες πήγαινα, ξέρω μόνο απλή αριθμητική." Μη πτυχιούχος, μπορεί να είναι από αγράμματος, έως πάρα πολύ μορφωμένος. Φυσικά, ξέρουμε ότι πάρα πολλοί μη πτυχιούχοι έξω, όχι μόνο έχουν τέτοιες δεξιότητες, αλλά ξέρουν και περισσότερα από την ύλη της συγκεκριμένης ασύγχρονης εκπαίδευσης. Απλώς δεν μπορείς να του βάλεις όλους μαζί στο υποσύνολο των "εχόντων τη δυνατότητα να καταρτιστούν".
Αυτή την στιγμή δημιουργείς διακρίσεις με τα λεγόμενα σου έστω και αν δεν υιοθετείς αυτή την άποψη σαν δική σου.
Οι πτυχιούχοι δηλαδή είναι έξυπνοι με δυνατότητα μάθησης και οι άλλοι όχι;
Όπως έγραψα και πιο πάνω, η πιστοποίηση από ένα ΑΕΙ, υποδηλώνει την ικανότητα μάθησης. Δεν είναι ότι οι άλλοι αδυνατούν να κάνουν κάτι τέτοιο, αλλά δεν μπορείς να το ζητήσεις μαζικά σε όλους, διότι δεν ξέρεις αν μπορούν όλοι. Η δική μου γνώμη είναι ότι οι περισσότεροι μπορούν.
Δεύτερος λόγος είναι αυτό που επίσης έγραψα, ότι στους πτυχιούχους, λόγω της πιθανής φύσης της εργασίας τους, έχει περισσότερο νόημα να τους καταρτίσεις.
Και ναι, τα πτυχία είναι μία πιστοποίηση που κάνει εμμέσως φιλτράρισμα. Δεν σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν δεν μπορούν. Όμως σημαίνει ότι όσοι έχουν πτυχίο, πιθανότατα μπορούν.
Αντίστοιχα και με άλλες ανθρώπινες δεξιότητες, για να μη νομίζεις ότι κάνω διακρίσεις. Κάποιος που ήταν στο στρατό στις ειδικές δυνάμεις, είναι πιθανόν καλύτερος για σώματα ασφαλείας, από κάποιον που υπηρέτησε στις διαβιβάσεις. Λόγω εξάσκησης στην πειθαρχία και τη φυσική κατάσταση. Φυσικά ο διαβιβαστής μπορεί να είναι πάρα πολύ γυμνασμένος και πολύ πειθαρχημένος, αλλά η υπηρεσία στις ειδικές δυνάμεις δεν παύει να είναι μία "πιστοποίηση" κάποιων ικανοτήτων.
Δώδεκα και μισή. Γρήγορα πέρασεν η ώρα απ' τες εννιά που άναψα την λάμπα,Δώδεκα και μισή. Πως πέρασεν η ώρα,και τα χρόνια.
Το βασικό για να μην καταλήξουμε στο στιγματισμό της διάκρισης, είναι να μιλάμε για τις προσδοκίες που δίνει η πιστοποίηση των ΑΕΙ με το πτυχίο. Δεν είναι ότι ο μη πτυχιούχος δεν μπορεί, αλλά ότι αν πρέπει να επιλέξεις μεταξύ δύο ατόμων που δεν μπορείς να αξιολογήσεις εκείνη τη στιγμή, το πτυχίο είναι μία ένδειξη. Αν τους περάσεις από συνέντευξη, μπορεί στα πρώτα λεπτά να βγάλεις έναν πτυχιούχο ακατάλληλο και έναν μη πτυχιούχο ιδανικό για πνευματική εργασία.
Γεγονός πάντως είναι ότι αρχικά στο δικό μας κλάδο είχαμε επαναστάτες ποπολάρους που υποστήριζαν να μην το κάνουμε γιατί μας υποτιμά κλπ κλπ.
Τελικά, οι ίδιοι δήλωσαν πρώτοι συμμετοχή και διαμαρτύρονταν γιατί δεν πιστώθηκαν τα λεφτά τη Μ. Παρασκευή...
Κατά τη γνώμη μου, έπρεπε:
Α.να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια
Β.η ενίσχυση να ήταν μεγαλύτερη στους νέους επιστήμονες.