Εγώ δεν θα προτείνω κάτι αλλά θα αναφέρω ότι στο budget που θα διαθέσεις να υπολογίσεις και κάποιο ποσό για τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Κράνος, γάντια, μπουφάν και μποτάκια.
Είναι απαραίτητα σε κάθε διαδρομή κάθε βόλτα.
Εγώ δεν θα προτείνω κάτι αλλά θα αναφέρω ότι στο budget που θα διαθέσεις να υπολογίσεις και κάποιο ποσό για τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Κράνος, γάντια, μπουφάν και μποτάκια.
Είναι απαραίτητα σε κάθε διαδρομή κάθε βόλτα.
Τι μηχανές σου αρέσουν (είδος)
Τι χρήση θα κάνεις ( θες να τρέξεις , θες άσφαλτο μόνο, χώμα μόνο, και τα δύο ? Αν ναι σε τι ποσοστό (50-50, 80-20 κλπ κλπ)
Τι διαστάσεις έχεις (ύψος βάρος δικό σου )
Θα κάνει ταξίδια?
Θα έχεις δικάβαλο συχνά?
Θα κινείσαι πολύ εντός πόλης τύπου Αθήνα-Θεσσαλονίκη?
Κάνε μία ανάλυση .
The Dirty Harry
Ύψος 1.80 βάρος 80, το θέλω πρώτα απ' όλα για καθημερινή μετακίνηση(και σε εθνικη) και εννοείται και βόλτες σε άσφαλτο γιατί έτσι κι αλλιώς Αθήνα μένω.
Όπως είπα είμαι νέος οδηγός, έχω μόνο δίπλωμα αυτοκινήτου εδώ και 3 χρόνια και τώρα βγαίνει το Α2. Επομένως δεν θα ήθελα να βάλω δικάβαλο τουλάχιστον μέχρι να νιώσω άνετα με την ευθύνη αυτή. Ταξίδια επίσης δεν σκοπεύω να κάνω, αλλά έτσι κι αλλίως οι κατηγορίες που ψάχνω δεν νομίζω να το επιτρέπουν κιόλας. Η πρόταση όλων όσων έχω μιλήσει μέχρι στιγμής είναι μικρή μηχανή για αρχή(σε κυβικά και βάρος), επομένως κοιτάω μέχρι 200 το πολύ(και αυτό όχι και τόσο). Θα ήθελα να ακούσω γνώμες και πάνω σε αυτό βέβαια.
Ως είδος μηχανών δεν γνωρίζω τι μου αρέσει μιας και τώρα μπαίνω στον χώρο, αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι τα παπιά και τα σκούτερ και δεν μου αρέσουν(εμφανισιακά) και δεν μου εμπνέουν ιδιαίτερη ασφάλεια, μπορεί όμως εννοείται να κάνω και λάθος.
Δεν είναι υπερβολή για πρώτη μηχανή;
Όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο - Γιαννάκης
Never say never, because limits, like fears, are often just an illusion - Jordan
Όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο - Γιαννάκης
Never say never, because limits, like fears, are often just an illusion - Jordan
Πλέον τα κυβικά και τα άλογα στις μηχανές είναι αρκετά φιλικά προς τον χρήστη δεν είναι σαν τα παλιά μηχανάκια που χρειάζονταν όντως να έχεις χέρια για να τα οδηγήσεις.
Τούτων δοθέντων , προσωπικά θεωρώ πως πρώτη μηχανή για Α2 και βάσει των κιλών σου είσαι στα 300-500 κυβικά.
Κάτω από αυτά δεν είσαι οκ για εθνική και ενεργητική ασφάλεια και πάνω από αυτά ανεβαίνεις σε όγκο και κιλά και δεν είναι φιλικό προς έναν νέο οδηγό.
Τώρα σε αυτά τα κυβικά έχει αρκετές ενδιαφέρουσες επιλογές.
1. ΚΤΜ 250 Adventure
2. Versys X Kawasaki 300i
3. Yamaha Mt-03
4. V-Strom 250
5. Duke 250 KTM
6. BMW 310 r ή GS
Μετά παίζουν όλα τα κινέζικα (πιθανό να είσαι και κοντά για κούτα αγορά στα 4 χιλιάρικα)
και τα Royal Enfield/Bajaj κλπ
The Dirty Harry
Οριακά εντός μάτζετ είναι το 250 Duke. Θα ήμουν πολύ τυχερός αν ξεκινούσα την μοτοσυκλετιστική μου πορεία με ένα τέτοιο μηχάνημα.
Αφού βγάζεις Α2 δεν έχεις λόγο να κοιτάς κάτω από 200 κυβικά. Όπως αναφέρθηκε, είναι και θέμα ενεργητικής ασφάλειας να έχεις ένα στοιχειώδες γκάζι στη μηχανή σου. Να μπορείς να κινείσαι με άνεση σε μια Αττική οδό πχ, αλλά και να έχεις και γκάζι αποφυγής αν σου χρειαστεί. Για μένα μεγάλο προσόν για πρώτο είναι το χαμηλό βάρος πάντως. Και το δουκάκι είναι πέπουλο.
Σε γενικές γραμμές όλοι όσοι γνωρίζω με μηχανές και ακόμη και ο ίδιος ο δάσκαλος οδήγησης επιμένουν στο "μικρή μηχανή για αρχή". Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα δεί αυτή την οπτική που παρουσιάζετε. Ο ενδοιασμός μου παραμένει στο κατά πόσο εύκολα θα μάθω να οδηγάω με μια μεγαλύτερου κυβισμού μηχανή, δεδομένου ότι είναι και πιο βαρία, έχει και μεγαλύτερο γκάζι. Γιατί καλώς ή κακώς στα μαθήματα οδήγησης δεν μαθαίνεις ουσιαστική οδήγηση σε δρόμο.
Υπάρχουν πολλά επίπεδα ''οδηγώ μηχανή''.
Για απλή χρήση τύπου παίρνω την μηχανή από το σημείο Α και πάω στο Β με ασφάλεια , μπορείς να κάνεις ένα σχολείο (Riding School 1 ) ή σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης μέσα στην πόλη (Check εδώ για πληροφορίες Κούτρας) .
Πάντως η μηχανή αν δεν είναι κάτι το υπερβολικό δεν είναι σοβαρός παράγοντας. Εγώ π.χ. πρώτη μηχανή ήταν 700 κυβικά Transalp του 2008 και ΜΗΔΕΝΙΚΗ εμπειρία πριν από αυτό.
Τα μηχανάκια που έχουμε προτείνει λίγο πολύ όλοι , είναι φιλικά για νέους οδηγούς , ελαφριά και με ηλεκτρονικά ώστε να παρεμβάλουν στα πιθανά λάθη των χεριών σου.
The Dirty Harry
Το πως ορίζει ο καθένας το "μικρή" είναι μια υπόθεση από μόνο του.
Μπορεί δηλαδή εσύ όταν λες μικρή να εννοείς κάτω από 250cc, εγώ όταν λέω μικρή να εννοώ κάτω από 500cc, και ο δάσκαλος να εννοεί κάτω από 60 ίππους..
Ως ένα βαθμό σε καταλαβαίνω, καθώς στα 46 μου αγόρασα πρώτη φορά μοτοσικλέτα (και το δίπλωμα το έβγαλα πριν από ένα μήνα). Έψαχνα κάτι στα 400cc, αλλά δεν βρήκα, και αγόρασα τελικά μοτοσικλέτα 600cc η οποία προς το παρών "με τρομάζει λίγο"..
Στην περίπτωση μου, ξέρω οτι στα 46 μου ελέγχω τις ορμές μου, οπότε δεν φοβάμαι μην κάνω καγκουριές. Η μοτοσικλέτα με τρομάζει λίγο μόνο μέχρι να μπορέσω (σαν νέος οδηγός κι εγώ) να αποκτήσω μια εξοικείωση και το απαραίτητο muscle memory ώστε να μην "σκέφτομαι" τι πρέπει να κάνω για να αλλάξω ταχύτητα.
Από την άλλη το γεγονός οτι "με τρομάζει" με αναγκάζει αυτόματα να είμαι 1500% συγκεντρωμένος όταν βρίσκομαι πάνω στην μοτοσικλέτα και να οδηγώ όσο πιο παθητικά μπορώ.
Με απλά λόγια, μην "φοβάσαι" να πας σε κάτι "μεγαλύτερο" αν νιώθεις οτι μπορείς να ελέγξεις τον εαυτό σου.
Αν πάλι δεν μπορείς, τότε κακώς ξεκινάς να οδηγήσεις μοτοσικλέτα κατά την ταπεινή προσωπική μου άποψη..
Τέλος τα παιδιά εδώ μέσα και στην δική μου περίπτωση κάνανε πολλές αξιόλογες προτάσεις οι οποίες με βοήθησαν να καταλήξω όπου κατέληξα, ακόμα κι αν η μοτοσικλέτα που αγόρασα δεν προτάθηκε "ευθέως"![]()