Να κανω μια ερωτηση. Λογικα μιλαμε για χωματινα μηχανακια, σωστα; Υπαρχει καμια πιθανοτητα να μπορεσει να βγει διχρονο που να πληροι Euro 5+;
Όχι απίθανο, δουλεύει με τούρμπο και ΑΝ το μείγμα δεν περνάει από τον θάλαμο της στροφαλομπιέλας, πιθανόν να μην χρειάζεται λάδια 2χρονου(με την έννοια που το ξέρουμε ως τώρα), θα μπορεί να λυπανθεί με λάδια 4χρονου.
Αν είναι έτσι όπως μου έρχεται στο μυαλό, πιθανόν να μπορεί να περνάει ρύπους και δεν θα βρωμοκοπάει ο τόπος όπως βρώμαγαν παλιά τα 2χρονα.
arvala παν στην εκκλησιά arvala προσκυνάνε.......
Ναι.
Πρέπει ομως να αλλάξει η σχεδίαση. Ο στροφαλοθάλαμος στα συμβατικά δίχρονα, δουλεύει παράλληλα και ως αντλία μίγματος αέρα, βενζίνης, λαδιού. Πράγμα το οποίο δημιουργεί το πρόβλημα ότι πετάει λάδι σε κάθε κύκλο.
Αν ο στροφαλοθάλαμος γινει κλειστός, με σταθερό λάδι, όπως στους τετράχρονους κινητήρες, και ο ρόλος της αντλίας μίγματος , φύγει ΤΕΛΕΙΩΣ από τον στροφαλοθάλαμο και πάει σε ένα εξωτερικό συμπιεστή, τότε το λάδι δεν θα πετάγεται σε κάθε κύκλο καύσης, και ο κινητήρας θα μπορεί θεωρητικά, με χρήση ψεκασμού που θα κλείνει την σωστή στιγμή ώστε να μην διαφεύγει μίγμα στις θυρίδες εξαγωγής, να περάσει σύχρονες προδιαγραφές.
Έχω ζάλη, ζάλη στο κεφάλι, έχω ζούρλα στο μυαλό,
παίζουν βιφόρια και αρβιεφίδια, γραναζιωτικό σκοπό
Ετσι δουλεύει ο εξωλέμβιος διχρονος κινητήρας που έχω. Είναι 1800cc V4 με Μπεκ άμεσου ψεκασμού και εκχυση λαδιού εκτός θαλάμου καύσης
Ανάποδη αντλία (υποπίεση) κάνει και η εξαγωγή εξάτμιση, για αυτό έχει σχήμα Βεντούρι στην αρχή της και όχι απλή σωλήνα,, ένα μεγάλο μέρος του μίγματος ρουφιεται μέσα στην εξάτμιση,, η υποπίεση-ρουφιγμα βοηθάει και το μίγμα να ανέβει κινηθεί παράλληλα με την 'αντλια' κινησης του πιστονιού προς τα κάτω που δημιουργεί πίεση μέσα στον στρόφαλο θάλαμο..
Το μίγμα μέσα στην εξάτμιση ξανασπρωχνεται μέσα στον κυλινδρο από ένα κύμα πίεσης που δημιουργείται στον κώνο- πισω μέρος τις εξάτμισης,, αυτό δημιουργεί φυσική υπερπλήρωση..
Όμως δουλεύει μόνο σε ένα φάσμα στροφών, εκεί που ροπιαζει,, το οποίο εξαρτάτε πολύ από τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της εξάτμισης,, μόνο σε αυτό το φάσμα το σύστημα δουλεύει τέλεια σπρώχνοντας πλήρος το μίγμα πάλι μέσα και βγάζει τρελή δύναμη,ακόμα και οικονομία καυσίμου για τα κυβικά του,,,
Όμως όταν το μοτέρ δεν είναι σε αυτό το φάσμα το μίγμα δεν επιστρέφει όλο μέσα στον κύλινδρο και έχεις ακαυστη, είτε καυσαέρια μπαίνουν πάλι μέσα στον χώρο καύσης και έχεις απώλεια δύναμης και άλλα..
Με κλειστό στρόφαλο θάλαμο πάλι θα κάει λάδια, αφού έχεις μια τρύπα που χωράει καμιά 5-10 βαλβίδες τετράχρονου σε άμεση επαφή με το πλάι του πιστονιού,,, μάλιστα δεν υπάρχουν δαχτυλίδια στο κάτω μέρος του πιστονιού για να σφραγίσουν κάτι,, άρα το λάδι θα είναι σε άμεση επαφή με το έξω χωρίς κάτι να σφραγίζει, πέρα από το διάκενο του πιστονιού,, και ότι λάδι είναι πάνω στο πιστόνι θα πετιέται έξω η θα εξατμίζεται έξω,, μόνο ίσως με καμιά περιστροφική βαλβίδα στην εξαγωγή+τούρμπο με εισαγωγή στο κύλινδρο θα μπορούσε να δουλέψει και δαχτυλίδι στο κάτω μέρος του πιστονιού..
Ο άμεσος ψεκασμός δεν δουλεύει γιατί το μίγμα δεν έχει χρόνο να ψυξει το πιστόνι+ότι χάνεις το πλεονέκτημα τις υποπίεσης από εξάτμιση, άρα πολύ μειωμένη απόδοση..
Παντός με το κλασικό σύστημα είχαν φτάσει μέχρι τα 55-60 hp στρόφαλο στα 125cc
Τελευταία τροποποίηση από kostaskk; 28/01/2025 στις 16:46.
Είχα ανεβάσει θέμα με δίχρονο κινητήρα που δεν καίει λάδι πριν λίγο καιρό (δεν λέω ότι θα είναι ακριβώς ο ίδιος):
https://www.youtube.com/watch?v=rQ-f...el=Repairman22
Της Kawasaki με τη σύγχρονη τεχνολογία πιστεύω ότι θα είναι πολύ καθαρότερος σε σχέση με το παρελθόν αλλά για να περνά τις τωρινές προδιαγραφές που είναι ακραίες θα πρέπει να δουλεύει σε φάκελο λειτουργίας για να πάρει έγκριση και θα υπάρχει κάποιο ηλεκτρονικό "ξεκλείδωμα" πακέτο με εξάτμιση και καλά για αγωνιστική χρήση.
Κάτι τέτοιο φαντάστηκα, και περίμενα ότι θα έχει υπάρξει στο παρελθόν αλλά δεν θα έχει υπάρξει σωστός τρόπος να κατασκευαστεί ώστε να δουλέψει. Πλέον όμως οι κατασκευές έχουν φτάσει σε άλλο επίπεδο.
arvala παν στην εκκλησιά arvala προσκυνάνε.......
Έτσι δουλεύουν και δουλεύαν πάντα οι δίχρονοι diesel, το θέμα βέβαια είναι ποιο είναι το όφελος όταν αναπαράγουμε την πολυπλοκότητα του τετράχρονου προσθέτουμε και ένα κομπρέσορα επί πλέον?
Κανένα.
Το πιο σοβαρό σύστημα φαίνεται αυτό της ΚΤΜ που είναι ένα κανονικά δίχρονο με ένα ψεκασμό σαν της orbital.
Οι διχρονοι diesel έχουν σαρωτρια στην εισαγωγή, θυρίδα εισαγωγής και βαλβίδα εξαγωγής.
Έχω ζάλη, ζάλη στο κεφάλι, έχω ζούρλα στο μυαλό,
παίζουν βιφόρια και αρβιεφίδια, γραναζιωτικό σκοπό
Ισως εκεί είναι που θα παίξουν μπάλα με τα τούρμπο και τις ιστορίες... Δηλαδή να προσαρμόσουν τις πιέσεις του στο φάσμα των στροφών ωστέ να μεγάλωσει το φάσμα στροφών που πετυχαίνει τις ιδάνικες συνθήκες scavenging άρα και απόδοσης.
Και μετά από την μεριά της εξάτμισης δεν θα μου φαίνοταν και περίεργο κάποιο σύστημα μετάβλητης αντίθληψης εκει μέσα ωστέ να βοηθήσει την κατάσταση επίσης. Αλλά και πάλι προκύπτουν ένα σωρό άλλα ακόμα θέματα.
Θα φανεί, εικασίες και σκέψεις κάνω. Πάντως για να βγει στον δρόμο κάτι τέτοιο την σήμερον ημέρα δεν νομίζω οτί θα γίνει για την απλότητα του 2χρονου αλλά για να πουν ότι
"Ορίστε, μπορέσαμε, το κάναμε, πάρτε το, Α και μη το πειράζετε γιατί είναι σαν ελβετικό ρολόι"![]()
V2 Mόνον
Σαν καταναλωτές-χρήστες εκτός από το achievement της Καβασάκι τι έχουμε να κερδίσουμε από ένα τέτοιο μοτέρ; Από όσα έχετε γράψει καταλαβαίνω πως
χάνεται η απλότητα του παλιοι 2χρονου μοτέρ.
Στο DT αλλάζαμε ένα πιστόνι για πλάκα,τώρα τούρμπο και τα σχετικά![]()
when life gets complicated... i ride.