Σελίδα 2 από 5 ΠρώτοΠρώτο 12345 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 16 έως 30 από 69

Θέμα: Μέγας Αλέξανδρος

Υποθέτω ότι η απόψεις σας γιά το συγκεκριμένο θέμα πηγάζουν από την μακροχρόνια μελέτη του Αρριανού, του Πλουτάρχου και του Διόδωρου Σικελιώτη, σε συνδιασμό με γνώσεις αρχαιολογίας. Σωστά;

Συγχωρέστε με, αλλά κάνετε ένα βασικό λάθος που λέγεται "αναχρονισμός" (διδάσκεται και στα πανεπιστήμια).
    Παίρνετε ιστορικά δεδομένα μίας περιόδου και τα εφαρμόζετε σε μία άλλη.

den adilegw oti auta pou egrapses/periegrapses xwmatine einai pragmatikotita...

gia ta siberasma omws exw kapoious endiasmous...

sigoura voithise pollous o alejandros
    sigoura esfaje poli kosmo (stin siria (an den kanw latho stin xwra) leme mia alli istoria gia ton kakourgo pou tous katestrepse kai tosu xalase tin aftokratoria)
    sigoura o tropos dioikisis/autodioikisis itan ejeretikos...
    kai sigoura polles poleis ton ipodextikan os swtira...

alla itan kati sxetiko...

kai emas oi meales dinameis mas voithisan stin apeleutherosi tis ellados... den to ekanan omws anidiotelos...

ola ta erga pou exoun graftei gia ton alejandro den ta exw diavasei...
    an theoris tin apopsi mou elipi or lanthasmeni parakalw diorthwse me...

telos kai apo edw.

Αρχαία Ολυμπία Το avatar του/της marios8
    Ενα απο τα συνηθεστερα λαθη που κανουν πολλοι ειναι το εξης: Κρινουν ιστορικες πραξεις με την ηθικη του σημερα. Θα πρεπει να μπεις στο μυαλο του ταδε, μετην ηθικη της συγκεκριμενης εποχης για να κρινεις σωστα. Σιγουρα ειναι δυσκολο και θελει πολυ μελετη. Τωρα κατι παραλληλισεις του Αλεξανδρου με το Μπους ειναι τουλαχιστον αστειες. Αυτα ειναι ευκολα λογια καποιου που δεν εχει μελετησει τις πηγες. Σιγουρα ο Αλεξανδρος δεν ηταν Θεος, αλλα αναγνωριζε τα λαθη του (μετα την καταστροφη της Θηβας δεν υπηρχε Θηβαιος που να του ζητησει χαρη και να μην του την κανει) Αν καποιος μελετησει Αρριανο, Πλουταρχο και Διοδωρο και εξακολουθει να ταυτιζει τον Μπους με τον Αλεξανδρο τοτε σιγουρα κατι δεν παει καλα:a28: .

ΥΓ Χωματινε εχεις δικιο. Ειχα ξεχασει το Διοδωρο τον Σικελιωτη. (και να φανταστεις οτι εχω ολη τη συλλογη του )
    Τον κάθε λαό τον κυβερνάει αυτός που του αξίζει.

Ρόκερ, ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ. Το avatar του/της conkark
    Αρχικά δημιουργήθηκε από marios8
    Ενα απο τα συνηθεστερα λαθη που κανουν πολλοι ειναι το εξης: Κρινουν ιστορικες πραξεις με την ηθικη του σημερα. Θα πρεπει να μπεις στο μυαλο του ταδε, μετην ηθικη της συγκεκριμενης εποχης για να κρινεις σωστα. Σιγουρα ειναι δυσκολο και θελει πολυ μελετη. Τωρα κατι παραλληλισεις του Αλεξανδρου με το Μπους ειναι τουλαχιστον αστειες. Αυτα ειναι ευκολα λογια καποιου που δεν εχει μελετησει τις πηγες. Σιγουρα ο Αλεξανδρος δεν ηταν Θεος, αλλα αναγνωριζε τα λαθη του (μετα την καταστροφη της Θηβας δεν υπηρχε Θηβαιος που να του ζητησει χαρη και να μην του την κανει) Αν καποιος μελετησει Αρριανο, Πλουταρχο και Διοδωρο και εξακολουθει να ταυτιζει τον Μπους με τον Αλεξανδρο τοτε σιγουρα κατι δεν παει καλα:a28: .

ΥΓ Χωματινε εχεις δικιο. Ειχα ξεχασει το Διοδωρο τον Σικελιωτη. (και να φανταστεις οτι εχω ολη τη συλλογη του )

Αγαπητέ συνάδελφε, η ηθική του σήμερα είχε γραφεί τότε. Μπορεί να μην είχε εμφανιστεί ο Χριστός, αλλά ηθική υπήρχε του Σωκράτη, του Αριστοτέλη και πολλών άλλων φιλοσόφων. Το να σκοτώσεις για να διδάξεις τον δικό σου ανώτερο πολιτισμό, χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου, ήταν και παραμένει αδίκημα. Ο Αλέξανδρος έκαψε ναούς των κατακτημένων λαών! Αυτό δεν νομίζω ότι σ'εκείνη την εποχή ήταν για δαφνοστεφάνωμα. Εάν όμως ήταν, τότε για ποιό ανώτερο πολιτισμό μιλάμε: Ότι σκότωναν, και μετά για να εξαγνιστούν, τους έφτιαχναν σύστημα αποχέτευσης, αποτελεί ανωτερότητα πολιτισμού; Αν εσύ ζούσες τότε, και σου σκότωναν τον πατέρα, και μετά σου μάθαιναν πώς θα αφοδεύεις πιό άνετα, θα ήσουν ευτυχισμένος;
    Αφήστε τους αρχαιοφανατισμούς ρε παιδιά. Λογική χρειάζεται πάνω απ'όλα...Και μη ξεχνάμε το όταν ο Αλέξανδρος επισκέφτηκε τον φιλόσοφο Διογένη που έμενε στο πυθάρι, και κρατούσε φανάρι τη μέρα, λέγοντας "ψάχνω ΑΝΘΡΩΠΟ"! Ο Αλέξανδρος του είπε ποιά χάρη θέλει να του κάνει, κι ο φιλόσοφος του απάντησε: "Φύγε από μπροστά μου, γιατί μου στερείς αυτό που δεν μπορείς να μου χαρίσεις". -"Και τί είναι αυτό"; -"Ο ήλιος"! Του απάντησε ο Διογένης, καιτον "άδειασε" τον βασιλέα...
    Βεβαίως αποδεχόμαστε και θαυμάζουμε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, και δώσαμε και τα φώτα μας σε όλη την ανθρωπότητα, αλλά, το παράδειγμα το Αλέξανδρου είναι "κατακτητικός πόλεμος".
    Του αναγνωρίζουμε άλλα καλά βέβαια, όπως έδωσε το έναυσμα να συνειδητοποιήσουν οι πόλεις-κράτη, ότι είναι έλληνες, και δεν πρέπει να πολεμούν μεταξύ τους. Αυτό μάλιστα.
    Κάποιος συνάδελφος ρώτησε αν υπήρχαν και άλλοι μεγάλοι στρατηλάτες; Ναι. Ήταν ο Τζενγκίς Χαν, και ο Κουμπλάι Χαν, (Μογγολία).
    Μικρούς μας μαθαίναν παραμύθια αντί να μας μαθαίνουν πάλη.

Αρχικά δημιουργήθηκε από conkark
    Αγαπητέ συνάδελφε, η ηθική του σήμερα είχε γραφεί τότε. Μπορεί να μην είχε εμφανιστεί ο Χριστός, αλλά ηθική υπήρχε του Σωκράτη, του Αριστοτέλη και πολλών άλλων φιλοσόφων. Το να σκοτώσεις για να διδάξεις τον δικό σου ανώτερο πολιτισμό, χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου, ήταν και παραμένει αδίκημα. Ο Αλέξανδρος έκαψε ναούς των κατακτημένων λαών! Αυτό δεν νομίζω ότι σ'εκείνη την εποχή ήταν για δαφνοστεφάνωμα. Εάν όμως ήταν, τότε για ποιό ανώτερο πολιτισμό μιλάμε: Ότι σκότωναν, και μετά για να εξαγνιστούν, τους έφτιαχναν σύστημα αποχέτευσης, αποτελεί ανωτερότητα πολιτισμού; Αν εσύ ζούσες τότε, και σου σκότωναν τον πατέρα, και μετά σου μάθαιναν πώς θα αφοδεύεις πιό άνετα, θα ήσουν ευτυχισμένος;
    Αφήστε τους αρχαιοφανατισμούς ρε παιδιά. Λογική χρειάζεται πάνω απ'όλα...Και μη ξεχνάμε το όταν ο Αλέξανδρος επισκέφτηκε τον φιλόσοφο Διογένη που έμενε στο πυθάρι, και κρατούσε φανάρι τη μέρα, λέγοντας "ψάχνω ΑΝΘΡΩΠΟ"! Ο Αλέξανδρος του είπε ποιά χάρη θέλει να του κάνει, κι ο φιλόσοφος του απάντησε: "Φύγε από μπροστά μου, γιατί μου στερείς αυτό που δεν μπορείς να μου χαρίσεις". -"Και τί είναι αυτό"; -"Ο ήλιος"! Του απάντησε ο Διογένης, καιτον "άδειασε" τον βασιλέα...
    Βεβαίως αποδεχόμαστε και θαυμάζουμε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, και δώσαμε και τα φώτα μας σε όλη την ανθρωπότητα, αλλά, το παράδειγμα το Αλέξανδρου είναι "κατακτητικός πόλεμος".
    Του αναγνωρίζουμε άλλα καλά βέβαια, όπως έδωσε το έναυσμα να συνειδητοποιήσουν οι πόλεις-κράτη, ότι είναι έλληνες, και δεν πρέπει να πολεμούν μεταξύ τους. Αυτό μάλιστα.
    Κάποιος συνάδελφος ρώτησε αν υπήρχαν και άλλοι μεγάλοι στρατηλέτες; Ναι. Ήταν ο Τζενγκίς Χαν, και ο Κουμπλάι Χαν, (Μογγολία).
    Aυτα που γραφεις θελουν πολυ κουβεντα και δεν ειναι δυνατον να γινει εδω. Παντος απο τα λεγομενα σου δεν πρεπει να εχεις μελετησει και πολυ το θεμα

Aυτα που γραφεις θελουν πολυ κουβεντα και δεν ειναι δυνατον να γινει εδω. Παντος απο τα λεγομενα σου δεν πρεπει να εχεις μελετησει και πολυ το θεμα

Για να καταλάβει κάποιος τα αυτονόητα, δεν χρειάζεται και τόοοοοση μελέτη, αγαπητέ συνάδελφε. Και αν δεν έχεις χρόνο να αντιπαρατεθείς σε όσα έθεσα, μπορείς να απαντήσεις ΜΌΝΟ σ'αυτό: Αν εσύ ζούσες τότε, και σου σκότωναν τον πατέρα, και μετά σου μάθαιναν πώς θα αφοδεύεις πιό άνετα, θα ήσουν ευτυχισμένος;

Παλαιό μέλος
    Τα αυτονόητα είναι αυτονόητα μόνο για κάποιον που έχει μελετήσει το εκάστοτε ζήτημα. Αυτονόητο από μόνο του δεν είναι τίποτα, όλα μαθαίνονται. Το μόνο που δεν μαθαίνεται είναι να βυζαίνεις και να πηδάς (και δεν είμαι σίγουρος για το 2ο).

Αρχικά δημιουργήθηκε από Φιλαλήθης
    Τα αυτονόητα είναι αυτονόητα μόνο για κάποιον που έχει μελετήσει το εκάστοτε ζήτημα. Αυτονόητο από μόνο του δεν είναι τίποτα, όλα μαθαίνονται. Το μόνο που δεν μαθαίνεται είναι να βυζαίνεις και να πηδάς (και δεν είμαι σίγουρος για το 2ο).

Εσύ για ν'απαντήσεις στο ερώτημα που έθεσα, χρειάζεται να διαβάσεις πολλούς τόμους; Στο θέτω κι εσένα, λοιπόν. Και θα περιμένω πόσα χρόνια διατριβής θα σου πάρει...Γιατί δεν ήξερα ότι χρειάζεται να μελετήσεις για να συγχωρήσεις τον Αλέξανδρο που σου σκότωσε τον πατέρα! Τί λε ρε Φιλαλήθη; Πλακίτσα μας κάνεις; Το ερώτημα δεν είναι ούτε ιστορικό, ούτε φιλοσοφικό. Είναι φως φανάρι=ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. Και ποιός σου είπε ότι είμαι αδαής ως προς το θέμα "Αλέξανδρος"; Και το αυτονόητο υπάρχει: Αυτό είναι κακό, μη ΤΖΙΖ. Για κάποια αυτονόητα δεν χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις. Διαφωνείς; Ή δεν διάβασες όλα τα ποστ εδώ μέσα; Διότι από κάπου αλλού ξεκίνησε η συζήτηση και κατέληξε εδώ,για την ώρα.

H προσεγγιση σου στο θεμα ειναι αν μη τη αλλο παιδικη εως αστεια. Πραγματικα πιστευεις οτι θες να μιλησουμε για ιστορικα γεγονοτα με το παραδειγμα -αν ο Αλεξανδρος ειχε σκοτωσει την αδελφη μου - σιγουρα θα αστειευεσαι

πλήξιππος Το avatar του/της argpap
    Αρχικά δημιουργήθηκε από conkark
    Κάποιος συνάδελφος ρώτησε αν υπήρχαν και άλλοι μεγάλοι στρατηλέτες; Ναι. Ήταν ο Τζενγκίς Χαν, και ο Κουμπλάι Χαν, (Μογγολία).
    Αγαπητέ συνάδελφε η ηθική του σήμερα είναι ένα παιδί της ηθικής του χτες συμφωνώ. ‘Οπως και το ότι «Το να σκοτώσεις για να διδάξεις τον δικό σου ανώτερο πολιτισμό, χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου, ήταν και παραμένει αδίκημα» αλλά δεν νομίζω ότι σκοπός της εκστρατείας ήταν να τους μάθουμε στους άλλους πολιτισμό. Ήταν μια εκστρατεία προς όφελος και κέρδος απλά. Με καταστροφές και θανάτους σαν όλους τους πολέμους.
    Το ότι από σύμπτωση τους δώσαμε ορισμένα πράγματα βασικά στον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης-αξίας του ατόμου είναι θετικό .Γιατί απολίτιστοι δεν ήταν, ακμαίοι πολιτισμοί αλλά με διαφορετικό τρόπο σκέψης ήταν.
    Αυτό πιστεύω έμεινε από όλη την εκστρατεία αυτή .. ο διαφορετικός τρόπος σκέψης που θέλοντας και μη έμαθαν τόσοι λαοί ακόμα.

Μία σκέψη
    :a1:

13Φ new member

Γυμνάστε το μυαλό σας….μην ατροφήσει και αυτό!

Θα συμφωνήσω με τον argpap, και θα θυμίσω ότι η ιστορία που διαβάζετε είναι τελείως κατευθυνόμενη (συνήθως), άν είχες την ικανότητα να διαβάσεις από τρεις ιστορικούς το ίδιο θέμα και ο ένας ήταν Έλληνας, ο άλλος κάτοικος της κατεχόμενης πόλης, και ο άλλος επισκέπτης, πιθανότατα θα διάβαζες τρεις διαφορετικές ιστορίες.

Δεν παίζουν πηγές όμως...

Θυμίζω ότι οι Τούρκοι (όχι άδικα ίσως), επιμένουν ότι οι βάρβαροι Έλληνες καταστρέψανε τον αρχαίο πολιτισμό τους στη Τροία.

Σε κάθε περίπτωση, το να είσαι τόσο μικροπρεπής ώστε να νομίζεις ότι κάποια νοητά σύνορα, κάποιες ομοιότητες στο σχήμα και στους λαρρυγγισμούς σε κάνουν διαφορετικό από κάποιους δίπλα σου που δεν καταλαβαίνεις τη γλώσσα τους, είναι απλά ένα ακόμα δείγμα του πόσο ηλίθιοι είναι οι άνθρωποι...

Η πιθανότερη εκδοχή για τη καταγωγή του ανθρώπινου είδους θυμίζω ότι είναι από μαύρους ιθαγενείς στην Αφρική.

Προς το παρόν όποιος πατάει το πόδι του στη Γη (ή το βρέχει στις θάλασσές της), εγώ τον βλέπω σα Γήινο (μέχρι να βρεθούν αποδείξεις ότι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν οπότε θα πάω σε μεγαλύτερο υποσύνολο), το να κρίνεις κάποιον ανάλογα με το χρώμα, την εθνικότητα, το θρησκευτικό του άλλοθι, ή τους προγόνους του, είναι πάντα τουλάχιστον λάθος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο και αν φωνάζουμε ότι ο Μπούς είναι ένας μα#άκας και μισός που στηρίχτηκε στους θρησκόληπτους Αμερικάνους ψηφοφόρους για να στείλει κάμποσους να πεθάνουν και να σκοτώσουν, η ιστορία θα τον αναδείξει ώς αυτόν που πολέμησε σθεναρά τη τρομοκρατία.

Συμφωνώ

με τους φίλους Argpap και Ζerious. Την απάντηση της καταγωγής του ανθρώπου όμως, την αφήνω έξω, διότι οι αποδείξεις δεν θα βρεθούν ποτέ. Eπίσης τις διεκδικήσεις των Τούρκων, διότι απαδεδειγμένα ιστορικά, ο πολιτισμός της Τροίας ήταν ελληνικός.

H προσεγγιση σου στο θεμα ειναι αν μη τη αλλο παιδικη εως αστεια. Πραγματικα πιστευεις οτι θες να μιλησουμε για ιστορικα γεγονοτα με το παραδειγμα -αν ο Αλεξανδρος ειχε σκοτωσει την αδελφη μου - σιγουρα θα αστειευεσαι
    Αν δεν μπορείς να απαντήσεις στο ερώτημα που έθεσα, δεν δικαιούσαι να αποκαλείς τον ερωτώντα "αστείο και παιδί". Μη καταχράσαι την συζήτηση. Είμαι σαφής. Και δεν απαντάς τεχνηέντως. Διότι ξέρεις ότι θ'αναγκαστείς να συμφωνήσεις με τα λεγόμενά μου, αλλά το αρχαιοελληνικό σου πάθος δεν σ'αφήνει. Κάνε την αυτοκριτική σου. Εγώ δεν θα σε κρίνω.

Και για να μην νομιζεις οτι με την τελευταια σου απαντηση ειπες κατι το εξυπνο θα ηθελα να μου πεις τι εχεις μελετησει για τον Αλεξανδρο και απο που? Μιας και θελεις να κανεις κουβεντα για το θεμα (και ειπες και οτι δεν εχω να σου απαντησω τιποτα) θα ηθελα να ξερω το επιπεδο των γνωσεων σου για να δω τι σοη κουβεντα θελεις να κανουμε. Μιας και αυτα που μου λες θελουν δουλεια πολυ. Αλλωστε ειμαι απο τους τυπους που δεν με ενδιαφερει η γνωμη των πολλων αλλα η γνωμη των ειδικων (ελπιζω να κατανοεις τι λεω)

Σελίδα 2 από 5 ΠρώτοΠρώτο 12345 ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

1. Μέγας συγγραφέας!
    από lampros_fazer στο forum Ανέκδοτα & χιούμορ
    Απαντήσεις: 12
    Τελευταίο μήνυμα: 26/01/2006, 12:22
  2. Αλεξανδρος Φιλιππου και οι Ελληνες πλην Λακεδαιμονιων
    από tifoefs στο forum Αναζητήσεις, σκέψεις & προβληματισμοί
    Απαντήσεις: 2
    Τελευταίο μήνυμα: 29/09/2005, 00:50
  3. Μέγας Δούκας.
    από maintenance στο forum Off topic