o george-3 (συνονόματος!) καλά τα είπε για τη διατήρηση της ενέργειας και το "άφθαρτο" αυτής. Μια διόρθωση διευκρινιστική: Η μπίλια, καθ'ότι κινείται σε κυκλική τροχιά, δεν παράγει έργο κατά την κίνησή της. H κινητική της ενέργεια παραμένει η ίδια. Ό,τι χρειάζεται για να συνεχιστεί η κίνησή της επ'αόριστον, μπορεί να της δωθεί με τρόπους που δεν είναι εμφανείς. Για παράδειγμα, με το φως του ήλιου... διαφορά θερμοκρασίας στο δωμάτιο, οτιδήποτε από το οποίο μπορεί να "αντλήσει" το ελάχιστο ποσό ενέργειας που ττης χρειάζεται για να αναπληρώσει την ενέργεια που χάνει σε κάθε περιφορά. Αν και παρατηρώ ένα εκκρεμές από κάτω... και διάφορα μπιχλιμπίδια να κρέμονται... μου θυμίζει το "ρολόι του παππού"... Αυτά τα ψηλά ξύλινα ρολόγια που συνεχίζουν την κίνησή τους με βαρίδια; Υπάρχουν και άλλοι πιό "κρυφοί" μηχανισμοί αποθήκευσης ενέργειας: στρέψη μεταλλικής ράβδου κτλ κτλ...
Εγώ ποντάρω στο ότι η περιπλοκότητα του μηχανισμού κρύβει και το μυστικό... δηλαδή την απάντηση στο ερώτημα: από που παίρνει ενέργεια και συνεχίζει την κίνησή της η μπάλα; Οφείλω να σημειώσω πως δεν πρόκειται για κάτι "επαναστατικό". Μη βιαστούμε να διατυμπανίσουμε πως υπερνικήσαμε τους νόμους που ρυθμίζουν τη λειτουργία του κόσμου.
balafoutre, δε νομίζω να είναι μαγνήτες... μπορεί να είναι... αλλά δε νομίζω. Δεν έχω όρεξη να αναλύσω το συγκεκριμένο μηχάνημα, κυρίως γιατί δεν είναι και ιδιαίτερα ενδιαφέρον δείγμα "αεικίνητου" (ο δαίμονας του maxwell, για όσους ψήνονται, είναι πιό ενδιαφέρον)