Και το SH300 στην Ιταλία φτιάχνεται. Κι εκτός αυτού ο άνθρωπος δε θέλει σκούτερ, θέλει μοτοσικλέτα.
Το νέο ΧΤ 660 σαφώς και δεν είναι το ΧΤ που "ήταν κάποτε". Είναι πολύ καλύτερο. Πλαίσιο, αναρτήσεις, κινητήρας είναι σε άλλο επίπεδο σε σχέση με το ΧΤ600.
Εγώ προσωπικά πήγα το ΧΤ 660 R μου το περασμένο καλοκαίρι στην Κωνσταντινούπολη και τη Μαύρη Θάλασσα, με συνεπιβάτιδα (τη γυναίκα μου), με αποσκευές (Top Case και δύο μικρά πλαϊνά), κάνοντας μέχρι και 650 χλμ. την ημέρα (κυριολοκτώ), και διατηρώντας απίστευτα υψηλές ταχύτητες για μονοκύλινδρο, με κραδασμούς τόσο ελάχιστους που το παλιό (και τίμιο) ΧΤ 600 ούτε στο όνειρό του δε θα έβλεπε. Δε λέω, καλό μηχανάκι το παλιό ΧΤ αλλά δε θα μπορούσε να ταξιδεύει τόσο ΑΝΕΤΑ και με ΑΣΦΑΛΕΙΑ σε τόσο μεγάλες αποστάσεις. Σέβομαι το made in Japan του παλιού ΧΤ 600 (αν και η ποιότητα των πλαστικών του δεν ήταν και ανάλογη της καταγωγής του, ενώ ήταν και ευπαθές στις μικροσκουριές) αλλά μη φτάνουμε στο σημείο να υμνούμε κάθε τι παλιό και να υποτιμούμε κάθε τι καινούριο, με μόνο επιχείρημα το πού κατασκευάζεται.
Και για να ακριβολογούμε: Το νέο ΧΤ 660 (R και Χ) κατασκευάζεται στο αγορασμένο από τη Yamaha εργοστάσιο της γαλλικής MBK στην περιοχή St. Quentin λίγο έξω από το Παρίσι. Ο κινητήρας του είναι σχεδιασμένος από την ίδια τη Yamaha και έχει την ίδια αρχιτεκτονική και διαστάσεις (100Χ84) με τον παλιό κινητήρα του ΧΤΖ660 Tenere, με μόνη διαφορά ότι ο τωρινός κινητήραε έχει νέα κεφαλή με 4 βαλβίδες αντί 5 του παλιού. Ο νέος κινητήρας του ΧΤ 660 κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της ιταλικής Minarelli (θυγατρική της Yamaha στην Ευρώπη). Ο κινητήρας αυτός πωλείται και σε άλλες μάρκες (Aprilia, Derbi). Τα φρένα του νέου ΧΤ είναι της ιταλικής Brembo, ενώ η τροφοδοσία της ιαπωνικής Micuni. Τέλος, το πιρούνι είναι της ιταλικής Paioli. Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των εταιριών είναι η ιαπωνική Yamaha. Αυτή τις επιλέγει και ορισμένες μάλιστα είναι δικές της εταιρίες.
Ποιός είναι ο λόγος για όλα αυτά; Το να έχει ο αγοραστής ένα μηχανάκι καλύτερο από ό,τι στο παρελθόν σε τιμή προσιτή. Διαφορετικά, αν το νέο ΧΤ660 με τις προδιαγραφές που προανέφερα κατασκευαζόταν στην Ιαπωνία θα είχε τιμή ασύμβατη με το χαρακτήρα του, που είναι μια απλή, εύχρηστη, καθημερινή μοτοσικλέτα με δυνατότητες όμως να ταξιδέψει.
Ως προς την αξιοπιστία: Το νέο ΧΤ (όπως και το παλιό) είναι το ίδιο αξιόπιστο. Ούτε σπάει ούτε χαλάει. Στα 2.500 χλμ. στην απίστευτη ζέστη και μποτιλιάρισμα της Κων/πολης δεν έκαψε σταγόνα λάδι. Και δε γνωρίζω κανέναν με ΧΤ660 που να του έβγαλε μηχανική βλάβη. Σε παλαιότερο τέυχος του ΜΟΤΟ ένας τύπος με τη γυναίκα του ταξίδεψαν με το ΧΤ660R στην Γεωργία και την Αρμενία και ανέβηκαν σε τεράστια υψόμετρα χωματόδρομου καίγοντας σούπερ βενζίνη γιατί δεν είχε αμόλυβδη. Ολα λειτούργησαν άψογα. Ο κινητήρας του είναι απλός και δοκιμασμένος από το παλιό Tenere XTZ 660 και έχει ιστορία ετών και μάλιστα και σε σκληρούς αγώνες (Dakar). Μηχανική βλάβη για το νέο ΧΤ δεν έχω ακούσει.