OXI παπί και κυρίως
ΟΧΙ σκούτερ...
Εξολισμός εννοείται πριν την αγορά μοτο
OXI παπί και κυρίως
ΟΧΙ σκούτερ...
Εξολισμός εννοείται πριν την αγορά μοτο
Πές μας και το γιατί, ρε Τόλη.Αρχικά δημιουργήθηκε από TOLISTOLAROS
OXI παπί και κυρίως
ΟΧΙ σκούτερ...
Να μάθω και εγώ, ώστε να μην δίνω λάθος συμβουλές σε νέους.
Και εγω σαν νεοπας πέρσι πηρα την αποφαση για να μπω στον κοσμο της μοτοσυκλέτας και ξεκίνησα δυναμικά με f 650gs με 800cc και 70 αλογακια. Ενω ειναι πολλα για νεοπα, οπως μου ειπε τοτε το παλικαρι στην αντιπροσωπία, οταν του ειπα οτι ουτε δίπλωμα ειχα αλλα ουτε ειχα οδηγησει μηχανη γενικως, οτι το γκαζι ειναι στο μυαλο και οχι στο χερι... οσο το πας τοσο παει και η αληθεια ειναι οτι ειχε δικιο ( εννοείται οτι το μυαλο ειναι στο κεφαλι). για να καταλάβεις την μοτο δεν την εφερα σπιτι καν εγω!!! μετα απο κανα δυο μαθηματα στη σχολη οδηγων αρχησα τισ βολτες γυρω απο το σπιτι στο τετράγωνο(μενω εκτος θεσσαλονικης και ειναι αρκετα ήσυχα στη γειτονια) σιγα σιγα το επομενο τετραγωνο κλπ. μετα το διπλωμα τα πραματα ηταν πιο ευκολα. Πλεον κυκλοφορω σχεδον μονο με τη μοτο και καθε φορα μου χαριζει και πιο μεγαλο χαμογελο.
Οταν πηγα για εξοπλισμό μου βγήκε κοντα στα 700 ευρω για κρανος μπουφαν και γαντια αλλα δεν μετάνιωσα γιατι ξερω οτι αν πεσω τα λεφτα θα τα παρω αμεσως πισω με την προστασια που μου παρέχουν και ειδικά σε χαζοπεσιματα που σαν καινούριοι ειναι πολυ πιθανόν να εχουμε. Τωρα κοιταω για παντελονι και για μποτουλες και ειμαι κομπλε!!
Προσπάθησε να παρεις μηχανη με ABS βοηθαει παρα πολυ σε καινούριους οδηγους αποφεύγοντας το μπλοκάρισμα
Ωραίος ο πιτσ3, αλλά δυστυχώς φίλε, δεν είναι αυτός ο ορθότερος τρόπος εισαγωγής στον κόσμο της μηχανής...Αρχικά δημιουργήθηκε από Pit S3
Και εγω σαν νεοπας πέρσι ......
Kαταρχήν το σκούτερ είναι το πιο ασταθές μηχανοκίνητο δίκυκλο(δεν αναφέρομαι σε 800άρια τζιλέρα,μιλάμε για σκούτερ τύπου sportcity,ενδεικτικά).Λόγω τροχών,κατανομής βάρους,γεωμετρίας κλπ υστερεί σε θέμα χειρισμού και ισορροπίας.Αρχικά δημιουργήθηκε από Tpap
Πές μας και το γιατί, ρε Τόλη.
Να μάθω και εγώ, ώστε να μην δίνω λάθος συμβουλές σε νέους.
Μέχρι εδώ συμφωνούμε;
Το παπί (ειδικά τα καινούρια,πχ Crypton που το οδήγησα έμεινα,άλλιώς θυμόμουνα τα παπιά)είναι καλύτερα από σκούτερ σε θέμα ισσοροπίας (μεγάλοι τροχοί,πιο ελαφριά,μοιάζουν περισσότερο με μεγάλο δυνατό ποδήλατο) αλλά σε βάζουν στο τριπάκι ν'αρχίσεις τις σφήνες(το τελευταίο δε το λέω γω αλλά φίλοι παπόβιοι),κάτι που μπορεί ν'αποβεί τουλάχιστον ανθυγιεινό...
Ως εδώ καλά;
Άφησα για το τέλος το γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος (teo_gr) γλυκοκοιτάζει μηχανές.Παναπέι ότι σαν ψυχολογία/ιδιοσυγκρασία δε γουστάρει σκουτερόπαπα(δεν είναι ο μόνος).Οπότε αν δεν αισθάνεται καλά πάνω σε κάτι να μην το καβαλήσει.
Δεν κατακρίνω σε καμμία περίπτωση τα σκουτερόπαπα.Απλά για τους λόγους ασφάλειας που ανέφερα στην αρχή και ιδιοσυγκρασίας που ανέφερα στο τέλος καλύτερα να πάει σε μηχανή.Δε θα'ναι ο πρώτος.
Όλα αυτά με την προϋπόθεση να έχει μυαλό στο κεφάλι του και να τη σέβεται.Αλλιώς να μείνει σε τετράτροχα.
Παίδες,εγώ είμαι ο δεύτερος νέος της παρέας.Μόνο το διπλωμα έβγαλα πριν 3 μήνες και το'χω και το καμαρώνω χωρίς κάτι παραπάνω όμως. Το σκεφτόμουνα για παπί αλλά κατέληξα ότι θέλω να ξεκινήσω με μηχανή (έστω και) μικρού κυβισμού για ευνόητους λόγους. Αλλά αν πάω για 250cc τα συγκεκριμένα streetάδικα που προτείνατε δεν μου αρέσουν τουλάχιστον εμφανησιακά. Γι'αυτό ψήνομαι περισότερο για κάτι σε εντούρο.Θα'θελα να ταξιδέψω αλλά θα προτυμήσω να λιώσω πρώτα στην πόλη και βλέπουμε...οπότε εντούρο.Οκ για τον εξοπλισμό, πείστηκα και με το παραπάνω ότι όσο κι αν μου φαίνονται κάπως ακριβά,θα πρέπει πρώτα να αγοράσω τα συγκεκριμένα και μετά εργαλείο. Πείτε μου όμως προτάσεις για μηχανή.Είπαμε, εντούρο,να μην ξεφεύγει από τα 400cc (αν υπάρχει κι όλας στα 400).Ευχαριστώ εκ των προτέρων ρε μάγκες.
CBF 250 ή YBR250
![]()
:a36:Θεσσαλικό κλιμάκιο
:a36:
:a07:Τη λένε Μαίρη
Ζητείται νεαρός για delivery σε πιτσαρία με GSXR hayabusa K8
σε enduro και 250;;...
χμμμ...
καινουριο πλην του CRE της HONDA σε Ιαπωνικό δεν γνωρίζω. Προσωπικά όπως είπα θα πηγαινα κυρίως σε DR400 που έχει αποδεδειγμένα καλή συμπεριφορά και ιστορία , όμως αρκετά δύσκολη μεταπώληση.
Σε μεταχειρισμένα τώρα μπορείς να βρείς πολλά πράγματα... αλλά ας ξεκινήσουμε και απο το πόσα διαθέτεις , έτσι;
Gandalf
Στην Ελλάδα θέλουμε να λειτουργούν τα πάντα υπέρ του ατόμου , έστω και εις βάρος του συνόλου.
Καλησπέρα και απο μένα , για να μην ανοίξω καινούριο θέμα θα ξανακάνω την κλασική ερώτηση εδώ ...
Είμαι στην διαδικασία του να βγάλω δίπλωμα για μηχανή απεριορίστου λόγω ηλικίας ( 26 ετών) και παρά τις παραινέσεις της σχολής για το μικρό
Απο μηχανές στην πράξη δεν έχω καμία εμπειρία
Τώρα οι διαφορές (μάλλον) απο τους προηγούμενους είναι οι διαστάσεις ...
192 , 118 κιλά ...
Με βάση τα παραπάνω και μιάς και αποκλείω σκούτερ η παπιά (δεν μπορώ να με φανταστώ πάνω τους με τίποτα) και εφόσον τα εντούρο δεν μου αρέσουν καθόλου, Καταλήγω οτι μάλλον με ενδιαφέρει κάτι σε όνν οφφ , ή κάτι σχεδόν γυμνο (αυτά που έχουν λίγο φαίρινγκ στη μούρη)
Την μηχανή θα την χρησιμοποιω κυρίως για να πηγαίνω στη δουλεία και να βρίσκω έυκολα παρκαρισμα (μένω στη Σέρρες οπότε το θέμα κίνησης είναι σε καλά πλαίσια , δεν χρειάζετε σφήνες κλπ , αλλά το θέμα παρκάρισμα πονάει , πιό δυσκολό απο θεσσαλονική ...) .
Και για μικρά ταξιδάκια (ελπίζω) όπως Σέρρες - Θεσσαλονικη και γενικά αποστάσεις που είναι περίπου μια ώρα με το αυτοκίνητο. (Για μεγαλύτερα προτυμο το αυτοκίνητο καθώς δεν γίονται συχνά και όταν γίνονται χρειάζομαι χώρο ...
Απλά θέλω να τα κάνω όσο πιο άνετα γίνεται ...
Στο θέμα εξοπλισμού δεν έχω κανένα κόμπλεξ να φοράω τα απαραίτητα δηλαδή κράνος , μπουφάν , και γάντια (ίσως και κάποιες επιγονατίδες αν πρέπει) , αλλά τα βρίσκω λίγο δύσκολα με το παντελόνι και τα παπούτσια καθώς δεν έχω εντοπίσει κάτι διακριτικό ακόμα... (όλα τα υπόλοιπα μπορώ να τα εξαφανίζω μόλις φτάνω στη δουλεία .
Τέλος με το ιστόρικο , γενικά είμαι ήρεμος όδηγός με το αυτοκίνητο οπώτε φαντάζομαι οτι θα συνεχίσω έτσι και με την μηχανη (αν και πολοί μου λένε οτι είναι δύσκολο)
Τώρα τι θέλω να ρωτήσω ...
1 Σε ποία κυβικά/ δύναμη μπορώ να κινηθώ με ασφάλεια και ταυτόχρονα να μπορώ να κάνω τα παραπάνω με άνεση δεδομένων του όγκου και του βαρους ? (φαντάζομαι οτι αλλιώς ειναι 250 σε 80 κιλά και αλλιώς σε 120 ...).
2 Με δεδομένο οτι μηχανές που μου αρέσουν είναι το bmw f650gs (το παλίο και το καινούριο) , το Transalp ( το παλιό) , to KLE 500 , Cagiva Canyon 500 και τα αποριπταία λόγω υπερβολικής κατα την γνώμη μου δύναμης gsr600 kai fazer, είναι κάποια απο τις παραπάνω κατάλληλη ?
3 Στο θέμα εξοπλισμού και δεδομένου οτι δεν με ενδιαφέρει κάτι μεταχειρισμένο , με καμία 800 καλύπτωμε ? Μπορώ και αν χρειαστεί παραπάνω θα τα διαθέσω , αλλά θέλω να δόσω λεφτά για την ασφάλεια μου και όχι για μάρκες ή για πράγματα που προσφέρουν κάτι μόνο σε εξωπραγματικές ταχύτητες ... Πχ , όταν κάποιος μαγαζάτωρας μου πρότεινε ένα κράνος της AGV stealth νομίζω , εγώ τον ρώτησα για ένα της shoei xr1000 , και μου είπε οτι απο ασφαλεια είναι το ίδιο , και πληρώνω όνομα , και αεροδυνάμικη σε ταχύτητες άνω τον 170 ...
4 Επειδή βλέπω ότι στα μπουφάν τα περισσότερα δεν έχουν προστασία πλάτης , υπάρχουν εξτρά ? αν ναί μήπως είναι καλύτερα να πάρω ένα σετ προστατευτικών που θα μπορώ να το συνδιάσω με το εκάστωτε μπουφάν χειμώνα καλοκαίρι ?
5 Αν πάρω μεταχειρισμένη μηχάνη και δεδομένου οτι εγώ δεν ξέρω να την ελέγξω , έχετε κανέναν αξιόπιστο μάστορα στη Θεσσαλονική που να μου πεί αν αξίζει ή όχι ?
6 και τελευταίο ... Βλέπω στα περιοδικά για κάποιες σχολές ασφαλούς οδήγησης , η απορεία μου είναι , είναι σχολή ασφαλούς οδήγησης που απευθυνετε σε όλους ή σχολή ασφαλούς "γρήγορης" οδηγησης που απευθύνετε σε εμπειρους που θέλουν να κινηθούν οσο αντέχει η μότο τους ? Θα μου προσφέρουν κάτι εμένα ?
Αυτά για την ώρα , ευχαριστώ όσους άντεξαν και το διάβασαν , και όσους ενδιαφερθούν να απαντήσουν κάποιο απο τα παραπάνω ερωτήματα ...
SKALP...
1 & 2... το transalp (πάντα κατα προσωπική γνώμη) είναι οτι πρέπει για αυτό που θες. Ήρεμο σχετικά μηχανάκι και με πολύ καλή οδική συμπεριφορά σε νορμάλ συνθήκες. Αν το σεβαστείς θα σε βάλει σε μια πολύ καλή πορεία εκμάθησης. Επίσης έχει και καλό ιστορικό σε συντήρηση και μηχανική αξιοπιστία. Είναι μια αρκετά καλή αγορά για αυτό που θες... (Μιλάμε πάντα για το παλαιότερο 400-600αρι έτσι; )
3. Τα 800 είναι υπεραρκετά. Σκέψου οτι το κορυφαίο της UVEX (αυτό πήρα και εγώ) δεν έχει ούτε θορύβους ούτε τίποτα (έχω ΧΤΧ οπότε μαξ ταχύτητες είναι 140 σε ταξίδι αν και πάει και άλλο αυτό). Κόστος 350?.
Μπουφάν εύκολα μπορείς να βρείς με άλλα 300-400? και με ενα 100αρι ακόμα γάντια... οπότε υπερκαλύπτεις αυτό που ζητάς.
4. Έξτρα προστατευτικό έχει μόνο σε δερμάτινα και θα δυσκολευτείς αρκετά να βρείς κάτι που να θες στις διαστάσεις του σώματος σου... νομίζω οτι πρέπει να είσαι 2XL σε αυτά που λες..
5... δεν ξέρω... απο Αθήνα βλέπεις.
6. Οι σχολές ασφαλούς οδήγησης απευθύνονται σε όλους. Στον χώρο της μηχανής μπορείς να πάς σε κάποιο track day με οδηγούς-εκπαιδευτές και να ακολουθήσεις το τμήμα αρχάριων. Θα μάθεις αρκετά πράγματα , αλλά και πάλι μην περιμένεις οτι θα έχει σχέση με την κίνηση στην πόλη. Απλά θα μάθεις κάποια δικά σου όρια ... και μελλοντικά σε βάθος χρόνου , ίσως της μηχανής σου.
Καλό ξεκίνημα να έχεις.
Gandalf
Στην Ελλάδα θέλουμε να λειτουργούν τα πάντα υπέρ του ατόμου , έστω και εις βάρος του συνόλου.
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση...
Τα μόνα Transalp που έχω βρεί σε οπτικά αποδεκτή κατάσταση (οχι εμφανείς ζημιές ) είναι νομίζω 650 ... Αυτό με κάτι μικρές διπλες εξατμίσεις ... Θα το ψάξω βέβαια και για τα 400-600
αν έχεις βρεί το 650 δεν έχει τεράστιες διαφορές... απλά αν θυμάμαι καλά έχει μια μικροδιαφορά προς τα πάνω όσον αφορά ιπποδύναμη που σημαίνει λίγο παραπάνω σεβασμό στο γκάζι του, αλλά οδηγικά είναι πάνω κάτω το ίδιο οσον αφορά την συμπεριφορά του... ίσως μάλιστα λίγο προς το καλύτερο... αλλά σίγουρα είναι και ακριβότερο απο αυτα΄που σου είπα.
Gandalf
1. θέλω maximum 400cc γαι ξεκίνημα.Αρχικά δημιουργήθηκε από Gandalf dr685sm
σε enduro και 250;;..
Gandalf
2. δεν θέλω να μπλέξω σε πρώτη φάση με στρώσιμο μηχανής λόγω απειρίας.Μην επικεντρωθώ στο στρώσιμο αλλα στο να "μάθω" το συντομότερο.Οπότε μιλάμε για μεταχειρισμένο μηχανάκι
3.παρακαλάω να βρω κάτι μέχρι 2000 euros. Αλλά επειδή πολύ φοβάμαι πως δεν θα βρω,αναγκαστικά ανεβάζω τον πήχη ένα χιλιάρικο πάνω. Αλλά ξαναλέω, παρακαλάω για maximum 2 χιλιάρικα
4. γνώμες ακούω από άτομα που ξέρουν, αν είνια ανεβαίνω λίγο και στα κυβικά.τα όρια είναι για να ξεπερνιούνται
Μην ξεχνάς ΠΟΤΕ τις μπότες.Το Fazer που λες έχει δύναμη μόνο αν το στροφάρεις πολύ.Αν θες κινείται σαν παπί.Αρχικά δημιουργήθηκε από SKALP
Καλησπέρα και απο μένα , για να μην ανοίξω καινούριο θέμα θα ξανακάνω την κλασική ερώτηση εδώ ...
Είμαι στην διαδικασία του να βγάλω δίπλωμα για μηχανή απεριορίστου λόγω ηλικίας ( 26 ετών) και παρά τις παραινέσεις της σχολής για το μικρό
Απο μηχανές στην πράξη δεν έχω καμία εμπειρία
Τώρα οι διαφορές (μάλλον) απο τους προηγούμενους είναι οι διαστάσεις ...
192 , 118 κιλά ...
Με βάση τα παραπάνω και μιάς και αποκλείω σκούτερ η παπιά (δεν μπορώ να με φανταστώ πάνω τους με τίποτα) και εφόσον τα εντούρο δεν μου αρέσουν καθόλου, Καταλήγω οτι μάλλον με ενδιαφέρει κάτι σε όνν οφφ , ή κάτι σχεδόν γυμνο (αυτά που έχουν λίγο φαίρινγκ στη μούρη)
Την μηχανή θα την χρησιμοποιω κυρίως για να πηγαίνω στη δουλεία και να βρίσκω έυκολα παρκαρισμα (μένω στη Σέρρες οπότε το θέμα κίνησης είναι σε καλά πλαίσια , δεν χρειάζετε σφήνες κλπ , αλλά το θέμα παρκάρισμα πονάει , πιό δυσκολό απο θεσσαλονική ...) .
Και για μικρά ταξιδάκια (ελπίζω) όπως Σέρρες - Θεσσαλονικη και γενικά αποστάσεις που είναι περίπου μια ώρα με το αυτοκίνητο. (Για μεγαλύτερα προτυμο το αυτοκίνητο καθώς δεν γίονται συχνά και όταν γίνονται χρειάζομαι χώρο ...
Απλά θέλω να τα κάνω όσο πιο άνετα γίνεται ...
Στο θέμα εξοπλισμού δεν έχω κανένα κόμπλεξ να φοράω τα απαραίτητα δηλαδή κράνος , μπουφάν , και γάντια (ίσως και κάποιες επιγονατίδες αν πρέπει) , αλλά τα βρίσκω λίγο δύσκολα με το παντελόνι και τα παπούτσια καθώς δεν έχω εντοπίσει κάτι διακριτικό ακόμα... (όλα τα υπόλοιπα μπορώ να τα εξαφανίζω μόλις φτάνω στη δουλεία .
Τέλος με το ιστόρικο , γενικά είμαι ήρεμος όδηγός με το αυτοκίνητο οπώτε φαντάζομαι οτι θα συνεχίσω έτσι και με την μηχανη (αν και πολοί μου λένε οτι είναι δύσκολο)
Τώρα τι θέλω να ρωτήσω ...
1 Σε ποία κυβικά/ δύναμη μπορώ να κινηθώ με ασφάλεια και ταυτόχρονα να μπορώ να κάνω τα παραπάνω με άνεση δεδομένων του όγκου και του βαρους ? (φαντάζομαι οτι αλλιώς ειναι 250 σε 80 κιλά και αλλιώς σε 120 ...).
2 Με δεδομένο οτι μηχανές που μου αρέσουν είναι το bmw f650gs (το παλίο και το καινούριο) , το Transalp ( το παλιό) , to KLE 500 , Cagiva Canyon 500 και τα αποριπταία λόγω υπερβολικής κατα την γνώμη μου δύναμης gsr600 kai fazer, είναι κάποια απο τις παραπάνω κατάλληλη ?
3 Στο θέμα εξοπλισμού και δεδομένου οτι δεν με ενδιαφέρει κάτι μεταχειρισμένο , με καμία 800 καλύπτωμε ? Μπορώ και αν χρειαστεί παραπάνω θα τα διαθέσω , αλλά θέλω να δόσω λεφτά για την ασφάλεια μου και όχι για μάρκες ή για πράγματα που προσφέρουν κάτι μόνο σε εξωπραγματικές ταχύτητες ... Πχ , όταν κάποιος μαγαζάτωρας μου πρότεινε ένα κράνος της AGV stealth νομίζω , εγώ τον ρώτησα για ένα της shoei xr1000 , και μου είπε οτι απο ασφαλεια είναι το ίδιο , και πληρώνω όνομα , και αεροδυνάμικη σε ταχύτητες άνω τον 170 ...
4 Επειδή βλέπω ότι στα μπουφάν τα περισσότερα δεν έχουν προστασία πλάτης , υπάρχουν εξτρά ? αν ναί μήπως είναι καλύτερα να πάρω ένα σετ προστατευτικών που θα μπορώ να το συνδιάσω με το εκάστωτε μπουφάν χειμώνα καλοκαίρι ?
5 Αν πάρω μεταχειρισμένη μηχάνη και δεδομένου οτι εγώ δεν ξέρω να την ελέγξω , έχετε κανέναν αξιόπιστο μάστορα στη Θεσσαλονική που να μου πεί αν αξίζει ή όχι ?
6 και τελευταίο ... Βλέπω στα περιοδικά για κάποιες σχολές ασφαλούς οδήγησης , η απορεία μου είναι , είναι σχολή ασφαλούς οδήγησης που απευθυνετε σε όλους ή σχολή ασφαλούς "γρήγορης" οδηγησης που απευθύνετε σε εμπειρους που θέλουν να κινηθούν οσο αντέχει η μότο τους ? Θα μου προσφέρουν κάτι εμένα ?
Αυτά για την ώρα , ευχαριστώ όσους άντεξαν και το διάβασαν , και όσους ενδιαφερθούν να απαντήσουν κάποιο απο τα παραπάνω ερωτήματα ...
Α,κοίτα το pm σου...