Λίγο πολύ όλοι τα ίδια λέμε και τα ίδια εννοούμε
Ηθική, συνείδηση, εγωισμός, αλλοτρίωση, να πάρω να δώσω, να χτυπήσω να χτυπηθώ ……και πάει λέγοντας………………
Ένα χαρμάνι μέσα μας είναι όλα και κάθε φορά διαλέγουμε το υλικό ………
Ποιος είναι αυτός που μπορεί να κάνει για τον εαυτό του αυτά που θέλει χωρίς να ενοχλεί κάποιον άλλο ?
Και ποιος είναι αυτός που ξέρει τι πρέπει να δώσει για να πάρει αυτό που θέλει?
Το παραμύθι είναι του Ευγένιου Τριβιζά και δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε Κυριακάτικη εφημερίδα. Είναι αλληγορικό και ο καθένας μπορεί να σκεφτεί ότι θέλει…….
Η Παυλίνα και ο κύκνος
"Όταν στερέψανε όλες οι λίμνες του κόσμου, ένας μικρός κύκνος πήγαινε από κήπο σε κήπο κι έλεγε στα κορίτσια λυπημένες ιστορίες για να τα κάνει να κλαίνε. Όταν τα δάκρυά τους γίνονταν λιμνούλα, κολυμπούσε λίγο, κι ύστερα έφευγε.
Έφτασε κάποτε στον τελευταίο κήπο, έναν κήπο πνιγμένο στις πιο άγριες τριανταφυλλιές και τα πιο χλωμά χρυσάνθεμα, κι εκεί είδε την Παυλίνα να παίζει με τις μυστικές σκιές των φύλλων.
Μπήκε στον κήπο, πήγε κοντά της και της είπε μια λυπημένη ιστορία.
Αλλά η Παυλίνα δεν έκλαψε.
Της είπε μια ακόμα πιο λυπημένη ιστορία, αλλά η Παυλίνα πάλι δεν έκλαψε.
Της είπε την πιο λυπημένη ιστορία του κόσμου, αλλά ούτε που βούρκωσε η Παυλίνα.
"Τι θέλεις να κάνω τελοσπάντων για να κλάψεις;", ρώτησε ο μικρός κύκνος.
"Να σε δω να πονάς!", απάντησε η Παυλίνα, τόσο χαμηλόφωνα που μόλις την άκουσε.
"Να πονέσω; Πόσο πολύ;", τα 'χασε ο κύκνος.
"Δεν ξέρω. Άρχισε να πονάς και βλέπουμε!".
"Βοήθησέ με!", ψιθύρισε ο μικρός κύκνος.
"Πώς;".
"Πάρε ένα πούπουλο από την κάθε μου φτερούγα".
Κι η Παυλίνα τράβηξε ένα πούπουλο από την κάθε του φτερούγα.
Ο μικρός κύκνος πόνεσε. Δεν έκλαψε όμως το κορίτσι.
"Πάρε τώρα τρία πούπουλα από το μέρος της καρδιάς μου!", είπε ο μικρός κύκνος.
Η Παυλίνα τράβηξε τρία πάλλευκα πούπουλα από το μέρος της καρδιάς του.
Ο μικρός κύκνος πόνεσε πολύ. Ούτε που βούρκωσαν όμως τα μάτια της Παυλίνας.
"Ζωγράφισε ένα κόκκινο γιορντάνι γύρω από τον λαιμό μου!", παρακάλεσε ο μικρός κύκνος.
Κι η Παυλίνα πήρε το πιο κοφτερό αγκάθι από το πιο όμορφο τριαντάφυλλο και ζωγράφισε ένα ολοκόκκινο γιορντάνι γύρω από τον μακρύ λαιμό του.
Έμεινε να το κοιτάζει σιωπηλή. Ώρα πολλή. Κι όταν είδε τις κόκκινες στάλες να γίνονται λίμνη, τότε έκλαψε η Παυλίνα. Έκλαψε για τον μικρό κύκνο που είχε πονέσει πολύ, για τον μικρό κύκνο που δεν θα κολυμπούσε όμως ποτέ στη δική της λίμνη, στη λίμνη με τα δάκρυά της".
![]()