Οκ ....τότε θα κοιτάξω αυτές που μου έβαλες..... ευχαριστώ.
Κυριακή πρωί, ας βάλω ένα γρίφο για τους γνώστες.
Διαβάζω το θέμα καιρό, κάποια στιγμή θα μπω στη διαδικασία για την παραγωγή σωστού καφέ espresso, αλλά δεν έχω τίποτα από εξοπλισμό, εκτός από μια φθηνή Nespresso μηχανή.
Γενικά το έχω ως διαδικασία (χρόνο δεν έχω βέβαια αλλά θα το παλέψω) καθώς δούλεψα ως πιτσιρικάς κάποια φεγγάρια σε καφετέρια και θέλω να ξέρω που πρέπει να κινηθώ σε εξοπλισμό.
Γράψτε ελεύθερα τι θα επιλέγατε ως εξοπλισμό εάν ίσχυε αυτό που λέμε "στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα" όπως ισχύει σε πολλά χόμπυ, δηλαδή που δεν πρέπει να τσιγγουνευτεις και που παίρνει λίγο έκπτωση στο budget.
Το budget σφιχτό, αλλά ας πούμε ότι πάμε μέχρι 300 ή 400 για όλα (μηχανή, μύλο κλπ)
Σας ευχαριστώ προκαταβολικά και εννοείται ότι μηχανή δεν θέλω φουλ αυτόματη, να συμμετέχω και εγώ στη διαδικασία δηλαδή.
Επίσης μια σκέψη ακόμη, έχει νόημα να έπαιρνα έναν καλό χειροκίνητο μύλο, για να κόβω και γαλλικό στο γραφείο (εκτός από τον espresso?)
Επιμένω...
Δώσε 300-350 για έναν καλό μεταχειρισμένο μύλο και με τα υπόλοιπα παρε ότι μηχανή μπορείς.
Ψάξε για καμιά μεταχειρισμενη gaggia baby πχ.
Ο μύλος είναι το σημαντικότερο για να έχεις συστηματικό αποτέλεσμα. Χωρίς συστηματικό αποτέλεσμα, δεν θα ξέρεις αν φταίει ο καφές, η μηχανή ή ο μύλος, που δεν βγαίνει καλός ο καφές...
Όπως έγραψε και ο Volpad, ένα καλό μύλο και η μηχανή έρχεται μετά.
Θα προσθέσω όμως πως πριν από το μύλο έρχεται ο καφές. Πολλοί στο ξεκίνημα μπαίνουν στην διαδικασία "για να μάθουν" να αγοράζουν όποιον καφέ βρούνε στην τύχη.
Ξεκινάς με ένα καλό καφέ που να έχει πιεί και αν σου αρέσει και μετά πας να τον φτιάξεις στο σπίτι σου έχοντας στο μυαλό σου τι μπορεί να βγάλει αυτός ο καφές.
Τώρα από εκεί και πέρα η Gaggia Baby είναι μια καλή επιλογή, αλλά επειδή την είχα και έχω δει και τα "προβλήματα" που έχει θα πήγαινα στην πολύ παρόμοια Gaggia Classic που έχει περισσότερο χώρο αν αργότερα θέλεις να κάνεις 2-3 αναβαθμίσεις.
Εγώ είχα βάλει PID, μανόμετρο και είχα ντύσει το μποιλερ με θερμομόνωση στην Baby και μετά βίας έκλεινε...
Υ.Γ.: Λόγω χώρου και χρόνου πλέον το setup μου είναι πολύ διαφορετικό. Έχω μια υπεραυτόματη Gaggia Anima Prestige (για να φτιάχνει και γάλα η σύζυγος). Ακόμα και με αυτή που παίρνει max 11,5g καφέ (την έχω ρυθμίσει να μου δίνει 22ml) αν χρησιμοποιήσω μύλο και την δώσω αλεσμένο τον καφέ να κάνει εκχείλιση το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.
No one told you when to run,
you missed the starting gun
Συμφωνώ σε ότι είπες.
Η classic είναι ακριβότερη από την baby και για αυτό την πρότεινα ως αρχική.
Όντως είναι στριμωγμενα στη baby, όντως ένας pid είναι πολύ καλή αναβάθμιση, αλλά για αρχική μηχανή είναι μια χαρά και από μόνη της...
Το σημαντικό είναι να είναι καλός ο 1ος μύλος, ώστε μετά να σκέφτεσαι μόνο αναβάθμιση της μηχανής και όχι όλου του εξοπλισμού...
Οκ κατανοητό.
Μπορείτε να δώσετε ενδεικτικά δύο τρεις επιλογές σε μύλο (brand και χαρακτηριστικά που κοιτάμε πχ λεπίδες) για να έχω ένα μπουσουλα
Είμαι τελείως ανυποψίαστος σε όλο αυτό.
Τέλος από καφετιέρα κοιτάμε μόνο gaggia?
Αγαπητέ Dimmanoukas πρέπει και εσύ λίγο να ψαχτείς καθώς αυτό που ζητάς θέλει αρκετό διάβασμα!! Σου προτείνω να μπεις στο https://www.greekespresso.gr/forum/ και να ξεκινήσεις τη μελέτη.
Αφού έχεις αποκτήσει μια εξικοίωση τότε και μόνο τότε να προβείς σε αγορά.
Τέλος με το μπάτζετ που έχεις η λύση είναι στα μεταχειρισμένα μόνο.. Δεν είναι καθόλου κακό το μεταχειρισμένο για να μπεις στο χόμπι του home barista!!
Ευχαριστώ πολύ για την πρόταση.
Θα μελετηθεί ενδελεχώς.
Αγνοούσα την ύπαρξη του η αλήθεια είναι.
καλησπέρα
σαν μανιακός καταναλωτής καφέ (αυτό δεν με κάνει γευσιγνώστη βέβαια) έχω να προτείνω
1 καλό καφέ
2 καλό μύλο
3 καλό νερό
4 σωστή επεξεργασία (κόψιμο και χρήση καφετιέρας - φίλτρου - μπρικιού)
ο πιο δυνατός είναι του φίλτρου,δοκιμάστε και ΜΟΚΑ(μπρίκι) με μύησε φίλος αυστριακός και τον καφέ που φτιάχνει τον προτιμώ από τον καλύτερο εσπρέσο
Καλημέρα φίλε μου, θα συμφωνήσω κι εγώ με τους προλαλήσαντες, αν μπορείς ξεκίνα με τον ποιοτικότερο μύλο που μπορείς να αγοράσεις.
Μετά από χρόνια παρέα με τον φθηνότερο μύλο οικιακής χρήσης της Ascaso όμως, θα πρέπει να ομολογήσω ότι είναι μία αγορά που αξίζει τα λεφτά της και σε συστήνει στον χώρο του οικιακού εσπρέσο ποιοτικά και οικονομικά. Σίγουρα υπάρχουν πολύ καλύτεροι και ακριβότεροι μύλοι που πολύ θα ήθελα να τους έχω κι εγώ, αλλά από την άλλη δεν μπορώ και να μη συστήσω τον συγκεκριμένο μύλο γιατί είναι τίμιος, ανθεκτικός στον χρόνο και μπορεί πιθανότατα να σε κρατήσει εντός μπάτζετ.
Η διαφορά και μόνο του φρεσκοψημένου και φρεσκοκομμένου καφέ σε οποιαδήποτε καφετιέρα οικιακής χρήσης θα απογειώσει την εμπειρία σου και θα σου επιτρέψει να ανακαλύψεις πράγματα και να εξελίξεις την εμπειρία σου σε μεγάλο βαθμό.