Δεν διαφωνώ φίλε μου ότι με την συνεργασία μπορείς να πετύχεις πολύ πράγματα. Αυτό συμβαίνει σε όλη την ιστορία του ανθρώπινου είδους. Μη συζητάμε τα αυτονόητα. Αυτό αυτό που δεν έχει συμβεί ποτέ και ούτε πρόκειται κατά τη γνώμη μου είναι να συνεργάζονται όλοι με όλους.Αρχικά δημιουργήθηκε από jfx
Ο μονος λογος που υπαρχουν κρατη ειναι για να μπορουν να ελεγχονται οι ανθρωποι πιο αποτελεσματικα. Σιγα σιγα ο ανθρωπος καταλαβαινει οτι μπορει να πετυχει πιο πολλά οταν συνεργάζεται με τους αλλους παρά όταν μαζεται με αυτους.
Παρτο στην τοπικη κοινωνια που ζουμε καθε μερα. η οικογενεια πως λειτουργει καλύτερα, με συνεργασια ή με ανταγωνισμό; στη γειτονια σου πως ειναι καλύτερα; ο συνδικαλισμος επισης μπορει να πετυχει περισσοτερα για ολους αποτι αν ο καθε εργαζομενος προσπαθει να υπονομευσει τη δουλεια του αλλου.Σε επιπεδο εθνους, ποτε ζουμε καλύτερα; οταν εχουμε εμφύλιες διαμαχες ή οταν συνεργαζόμαστε οσο γίνεται; Τι σε κάνει να πιστευεις οτι αυτο δεν ισχύει και σε διεθνες επιπεδο;
Επίσης που το στηριζεις οτι "προφανως" κιολας, ο πλουτος της γης δε φτανει για όλους;
Γιατι σ'αυτο διαφωνουμε και μπορω να σου γραψω πολλα πανω σε αυτο. απλα πες μου πρωτα αν εχεις κατι που να τεκμηριώνει τη δικη σου αποψη.
Ειχε πει κι ο γκάντυ αν λεει κατι αυτο:
Earth provides enough to satisfy every man’s need but not any man’s greed.
Αυτο με τη φυση εχει γινει καραμελα πια. Ολοι θεωρουν οτι η φυση του ανθρωπου διαφορα χαρακτηριστικά ενω στην πραξη πολύ λιγα ειναι γνωστα γι αυτην.
Σιγουρα ολοι θελουν να προσφερουν το καλυτερο στα παιδια τους, συμφωνω. Απλά το καλύτερο δε θα ερθει εις βαρος των άλλων , αλλα με τη συνεργασία . και το καλύτερο, ειναι η ποιοτικοτερη διαβίωση που δεν ταυτιζεται καθολου με τη συσσωρευση αγαθών ουτε με τη μεγαλη χωρικη εκταση.
Ήμουν πολύ σαφής σε αυτό που είπα για τον πλούτο. Δεν είπα ότι ο πλουτος δεν φτάνει για όλους. Είπα ότι προκειμένου να διαμοιραστεί ο πλούτος πιο δίκαια, θα πρέπει να χαμηλώσουμε τις προσδοκίες μας για το βιωτικό επίπεδο που επιθυμούμε (εμείς οι δυτικοί). Δηλάδή θα πρέπει 300 εκ. Αμερικάνοι, άλλα τόσα Ευρωπαίοι, άντε βάλε και καμιά 200 εκ εύπορους Ασιάτες (Ιάπωνες, Κορεάτες), να δεχτούν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα κατέβει σημαντικά προκειμένου να ανέβει το παγκόσμιο βιοτικο επίπεδο. Εσυ πιστεύεις ότι είμαστε διατεθιμένοι να το κάνουμε? Εσύ είσαι διατεθιμένος να το κάνεις?
Διότι είναι ουτοπικό να πεις ότι υπάρχει η δυνατότητα 6δις ανθρώπων να ζούν όπως ζουν οι Αμερικάνοι ή οι Άγγλοι ή οι Γερμανοί.
Αυτό που είπε ο Γκάντι, ενισχύει ακόμα περισσότερο το παράδειγμά μου. Δεν συγκρούεται σε τίποτα με αυτά που γράφω.
Να σου δώσω ένα ακόμα παράδειγμα. Έχουμε μια χώρα σαν την Ελλάδα και δίπλα της μια χώρα σαν την Τουρκία. Η λογική λέει ότι αντί να σφαζόμαστε και να δαπανούμε υπέργογκα χρήματα σε εξοπλισμούς, θα ήταν καλύτερο να συνεργαζόμαστε.
Το μήλον της έριδος στην συγκεκρισμένη περίπτωση είναι το Αιγαίο. Έχεις δηλαδή μία πλουτοπαραγωγική πηγή που είναι συγκεκριμένη. Δεν μπορεί ούτε να διπλασιάστει, ούτε να παράγει περισσότερο πλούτο. Αυτή είναι. Έχεις από τη μία 10 εκ. Έλληνες που δεν αυξάνονται ,με σχετικά καλό βιοτικό επίπεδο και από την άλλη 80 εκ Τούρκους που αυξάνονται με πολύ χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο. Για να εξισωθεί το ισοζύγιο πλούτου ανάμεσα στις 2 χώρες θα πρέπει να μειωθεί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και να αυξηθεί των Τούρκων.
Πως το λύνεις αυτό το πρόβλημα με την συνεργασία? Άντε και συμφωνείς και λες ελάτε εδώ να εκμεταλλεύτούμε μαζί το Αιγαίο. 50-50. Η αναλογία όμως δεν είναι 1-1 είναι 1-8. Και σε 20 χρόνια θα γίνει 1-9. Μοιραία όποια συμφωνία και να κάνεις μαζί τους ποτέ δεν θα είναι συμφέρουσα για αυτούς, ενώ για σένα θα είναι προοδευτικά ζημιογόνος.
Όσο για την φύση των ανθρώπων, εντάξει δεν είμαστε και στα σκοτάδια. Γνωρίζουμε αρκετά πράγματα για αυτή. Και θεμελιώδης νόμος της φύσης είναι ότι ο ισχυρός θα υπερισχύει του ανίσχυρου.