Αν ανοίξετε ένα λεξικό στο λήμμα «βία» θα διαβάσετε ..
«Βία είναι η χρησιμοποίηση σωματικής, υλικής και πνευματικής δύναμης, που αποβλέπει στην επιβολή της θέλησης ενός ατόμου σε ένα άλλο μ' εξαναγκασμό.»
Είναι προφανές λοιπόν πως η βία , όταν ασκείται , χαρακτηρίζει την ανθρώπινη και μόνο συμπεριφορά.
Τα ζώα δεν έχουν θέληση να επιβάλλουν , δεν έχουν πνευματική υπεροχή , δεν αποβλέπουν σε εξαναγκασμό προς ίδιον όφελος (σύνθετη νοητική λειτουργία που δεν διαθέτουν) . Άρα δεν έχει νόημα να γράφουμε για βίαια ή μη βίαια ζώα επειδή λειτουργούν βάσει γενετικού καθορισμού ή πιο απλά βάσει των ενστίκτων τους τα οποία παραμένουν αναλλοίωτα και έτσι μεταβιβάζονται από γενιά στις επόμενες γενιές χωρίς εξέλιξη ή έστω με ελάχιστη εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στην ανάγκη προσαρμογής.
Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση των ζώων (δηλ απόδοση ανθρώπινων χαρακτηριστικών) στα πλαίσια μιας υποτιθέμενης ζωοφιλίας , μπορεί συναισθηματικά να φαίνεται σαν πολύ σωστή ενέργεια αλλά στην πραγματικότητα βλάπτει και τα ζώα και τους ανθρώπους..
Αν οι τραγικοί γονείς του άτυχου βρέφους είχαν πραγματική γνώση των πραγματικών αναγκών και των πραγματικών αντιδράσεων του σκύλου τους , αυτό που συνέβη δεν θα είχε συμβεί ..
Επίσης νομίζω , ότι δίκαια απορώ , γιατί γεγονότα τραγικά σαν αυτό του δημοσιεύματος αποκρύπτονται (και είναι αρκετά) εν αντιθέσει με την υπέρ προβολή άλλων που αφορούν σε καταπάτηση των δικαιωμάτων των ζώων.
Σαφώς και είναι καταδικαστέος (κατ εμέ ψυχικά άρρωστος) όποιος βασανίζει το όποιο ζώο αλλά και δεν θα εξισώσω τη ζωή του παιδιού μου με τη ζωή του σκύλου μου..
Καλό είναι πριν αποκτήσουμε σκύλο , ιδιαίτερα κάποια «βαριά» ζώα , να φροντίζουμε να μαθαίνουμε σχετικά γι αυτόν από κτηνίατρο ή επιστημονικά βιβλία και όχι από τις ταινίες Ντίσνεϊ ή κάποιες τρελαμένες γεροντοκόρες.
Οι εξωγήινοι επίσης καλό είναι να αποφεύγονται..