Σελίδα 23 από 43 ΠρώτοΠρώτο ... 13181920212223242526272833 ... ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 331 έως 345 από 637

Θέμα: Knives n' tools

Παλαιό μέλος
    Κι επειδή ανεβάσαμε πολλά από κατασκευαστές που εδρεύουν σε χώρες του εξωτερικού, νομίζω επιβάλλεται να δείξουμε και το έργο μερικών ελλήνων κατασκευαστών!

Κάνω την αρχή με τον Τέλη από τα Γιάννενα που κατασκευάζει από μαχαίρια μέχρι ψαλίδια για το κούρεμα των προβάτων, φυσικά χειροποίητα και σε καλές τιμές!

Προσθέστε κατασκευαστές κατά βούληση!

Παλαιό μέλος
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από SciTeF Προβολή μηνύματος
    Κι επειδή ανεβάσαμε πολλά από κατασκευαστές που εδρεύουν σε χώρες του εξωτερικού, νομίζω επιβάλλεται να δείξουμε και το έργο μερικών ελλήνων κατασκευαστών!

Κάνω την αρχή με τον Τέλη από τα Γιάννενα που κατασκευάζει από μαχαίρια μέχρι ψαλίδια για το κούρεμα των προβάτων, φυσικά χειροποίητα και σε καλές τιμές!

Προσθέστε κατασκευαστές κατά βούληση!
    Πολύ ωραίος ο Τελης. Μερικές κατασκευές του στο τρίτο βίντεο μου άρεσαν ιδιαίτερα.
    Και ένα καλό ελληνικό φόρουμ για μαχαιρια
    https://greekblades.com/index.php

Παλαιό μέλος
    http://gunandknifeclassics.gr/category/μαχαίρια/
    Εδώ στο κατάστημα Gun and Knife Classics για οφθαλμοπορνεια σε κατασκευές Ελλήνων μαχαιροποιων. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος έχει γράψει και εκδώσει το καλυτερο ίσως ελληνικό βιβλίο για μαχαιρια.
    Τίτλος βιβλίου: ΜΑΧΑΙΡΙΑ – Οδηγός μαχαιρογνωσίας για συλλέκτες και χρήστες

Παλαιό μέλος
    Βαρεθήκαμε να βλέπουμε ακριβά και βαριας κατασκευής μαχαιρια. Το 80% της δουλειάς όμως γίνεται με τα μικρά μαχαιρια, με λάμα μέχρι 10εκ και μόνο το υπόλοιπο 20% της δουλειάς με τα μεγαλύτερα μαχαιρια .
    Τα μικρά λοιπόν μαχαιρια τα ονομάζουν διεθνώς paring knives,δηλ μαχαιρια ξεφλουδισματος. Αφαιρουμε με αυτά τα άχρηστα φλουδια ή κουκουτσια κλπ. Τα οδοντωτα μαχαιράκια είναι ιδανικά για λαχανικά με σκληρή φλούδα, όπως η ντομάτα, κλπ. Κόβουν εξαιρετικά αλλά δύσκολα ακονιζονται. Πρέπει να κόβουμε μόνο λαχανικά και φρούτα πάνω σε ξύλο η ειδικό πλαστικό, για να αντέχουν πολύ. Το κόψιμο ψωμιού με σκληρή κορα τα καταστρέφει γρήγορα.
    Εδώ ένα της ελβετικης victorinox και ένα της βραζιλιανικης Tramontina.
    Κάντε click στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Όνομα:	_20180324_143413.jpg 
Προβολές:	260 
Μέγεθος:	27,5 KB 
ID:	394421

Υπάρχουν τα καθαρόαιμα μαχαιρια για ξεφλουδισμα ζαρζαβατικων με κυρτη λαμα 6εκ και τα συνηθισμένα των 10εκ με ίσια μυτερη λάμα για λαχανικά όπως το κίτρινο και με καμπυλωτη για κρεατικά όπως το κόκκινο. Αυτά τα τρία είναι της πορτογαλικης ICEL η οποία φτιαχνει και καλά επαγγελματικά της οικονομικής κατηγορίας. Οι μισοί κρεοπωλες στην Βαρβακειο αγορά τέτοιας ποιότητας μαχαιρια έχουν.

Όνομα:	_20180324_143442.jpg 
Προβολές:	258 
Μέγεθος:	35,5 KB 
ID:	394422

Στην ίδια χρηματική κατηγορία βρισκεις και ξεχωριστά εργαλειακια με ξύλινη λαβή και εξαιρετικό ατσάλι όπως αυτά τα Opinel. Αυτά μου αρέσουν και για το καθημερινό τραπέζι. Βέβαια πρέπει να πλενονται οι λαμες μόνο στο χέρι για να μην χαλάσουν τα χρώματα στις λαβές.

Όνομα:	_20180328_054622.jpg 
Προβολές:	261 
Μέγεθος:	50,4 KB 
ID:	394423
    Ένα τέτοιο, λοιπόν, μικρο μαχαιράκι πρέπει να υπαρχει και στην εργαλειοθηκη μας για πολλές δουλειές.
    Τελευταία τροποποίηση από JNP; 28/03/2018 στις 08:09.

Παλαιό μέλος
    Και είναι ακόμη καλύτερα αν τα ξύλα κοπής είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να κόβουμε παράλληλα με τι ίνες του ξύλου ώστε να προστατεύουμε ακόμη περισσότερο την κόψη του μαχαιριού μας! (end grain cutting boards)

Όνομα:	white-wash-oak-end-grain-chopping-board.jpg 
Προβολές:	251 
Μέγεθος:	25,2 KB 
ID:	394428

Παλαιό μέλος
    Και είναι ακόμη καλύτερα αν τα ξύλα κοπής είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να κόβουμε παράλληλα με τι ίνες του ξύλου ώστε να προστατεύουμε ακόμη περισσότερο την κόψη του μαχαιριού μας! (end grain cutting boards)

Όνομα:	white-wash-oak-end-grain-chopping-board.jpg 
Προβολές:	251 
Μέγεθος:	25,2 KB 
ID:	394428
    Επειδή με τη χρήση τα ξυλα κοπής χαρασσονται, οφείλουμε είτε με πλανισμα είτε με γυαλοχαρταρισμα να εξαλειφουμε τις χαρακιες, γιατί εκεί αναπτυσσονται μικρόβια.
    Κάτω από το ξύλο κοπής, αν δεν υπάρχουν, βάζουμε αυτοκόλλητα αντιολισθητικα σαν κιαυτα που βάζουμε κάτω από τα πόδια των τραπεζιών και των καρεκλων. Είναι βασικό στοιχείο ασφαλειας το ξύλο κοπής να μην γλιστράει.

O Γαμωbowler Το avatar του/της Bowleno
    Moderator
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από JNP Προβολή μηνύματος
    Βαρεθήκαμε να βλέπουμε ακριβά και βαριας κατασκευής μαχαιρια. Το 80% της δουλειάς όμως γίνεται με τα μικρά μαχαιρια, με λάμα μέχρι 10εκ και μόνο το υπόλοιπο 20% της δουλειάς με τα μεγαλύτερα μαχαιρια .
    Τα μικρά λοιπόν μαχαιρια τα ονομάζουν διεθνώς paring knives,δηλ μαχαιρια ξεφλουδισματος. Αφαιρουμε με αυτά τα άχρηστα φλουδια ή κουκουτσια κλπ. Τα οδοντωτα μαχαιράκια είναι ιδανικά για λαχανικά με σκληρή φλούδα, όπως η ντομάτα, κλπ. Κόβουν εξαιρετικά αλλά δύσκολα ακονιζονται. Πρέπει να κόβουμε μόνο λαχανικά και φρούτα πάνω σε ξύλο η ειδικό πλαστικό, για να αντέχουν πολύ. Το κόψιμο ψωμιού με κορα τα καταστρέφει γρήγορα.
    Εδώ ένα της ελβετικης victorinox και ένα της βραζιλιανικης Tramontina.

Όνομα:	_20180324_143413.jpg 
Προβολές:	260 
Μέγεθος:	27,5 KB 
ID:	394421
    Τώρα μιλάς την γλώσσα της τσέπης μου
    εγώ άθεος; ισα-ισα, εχω τρεις: το μυαλό μου, τα χέρια μου και τα πόδια μου

Παλαιό μέλος
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από Bowleno Προβολή μηνύματος
    Τώρα μιλάς την γλώσσα της τσέπης μου
    Το καλό και ακριβό ατσάλι για εμάς τους ερασιτέχνες δεν έχει τόση σημασία. Μεγαλύτερη σημασία έχει μια εργονομική λαβή και να ξέρουμε να ακονιζουμε σωστά. Έχοντας ένα καλό μασατι και δουλεύοντας το συνεχώς, το τρόχισμα επαναλαμβανεται κάθε λίγους μήνες ανάλογα την χρήση. Αυτό το στρώσιμο της κοψης με το μασατι γίνεται σε όλα τα μαχαίρια, μεγάλα και μικρά, κρέατος ή λαχανικών. Ίσως τελικά ένα καλό μασατι να μετράει περισσότερο από ένα ακριβό μαχαιρι.Μάλιστα ένα φτηνότερο μαχαιρι μεσαίας ποιότητας είναι πιο εύκολο να δουλευτει με το μασατι, γιατί η λάμα του είναι πιο μαλακη και ευκολοδουλευτη.
    Με 2-3 μεγάλα μαχαιρια των 20-30 ευρώ και άλλα τόσα μικρά των 5-10 ευρώ κάνεις άριστα λοιπόν την δουλειά σου για πάρα πολλά χρόνια.
    Τελευταία τροποποίηση από JNP; 29/03/2018 στις 14:19.

Παλαιό μέλος
    Συμφωνώ με το πλάνισμα που στην περίπτωση των ξύλων κοπής που λέω εγώ δεν χρειάζεται να είναι τόσο συχνό γιατί μετά το χάραγμα το ξύλο επανέρχεται από μόνο του και μετά από αρκετή χρήση θέλει πλάνισμα!

Τώρα για το μασάτι, πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να πάρουμε ένα κεραμικό. Σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι το μασάτι δεν ακονίζει απλά επαναφέρει την κόψη στην περίπτωση που αυτή έχει λυγίσει.

Εντίτ: Συνήθως, όσο πιο καλό το ατσάλι τόσο πιο λεπτό το μαχαίρι, άρα και μεγαλύτερη προσοχή κατά τη χρήση για να μην το χαλάσουμε. Άλλος ένας λόγος λοιπόν που δεν ταιριάζει με την ερασιτεχνική χρήση.

Εναλλακτική του κεραμεικού μασατίου η κάτω πλευρά από τις κεραμικές κούπες της κουζίνας μας, με προσοχή μη κόψουμε το χέρι που τις κρατά.. αν είμαστε στο αυτοκίνητο, την ίδια δουλειά την κάνει η κόψη του τζαμιού παραθύρου κάποιας πόρτας (hacking κιετσ΄)...

Παλαιό μέλος
    Συμφωνώ με το πλάνισμα που στην περίπτωση των ξύλων κοπής που λέω εγώ δεν χρειάζεται να είναι τόσο συχνό γιατί μετά το χάραγμα το ξύλο επανέρχεται από μόνο του και μετά από αρκετή χρήση θέλει πλάνισμα!

Τώρα για το μασάτι, πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να πάρουμε ένα κεραμικό. Σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι το μασάτι δεν ακονίζει απλά επαναφέρει την κόψη στην περίπτωση που αυτή έχει λυγίσει.

Εντίτ: Συνήθως, όσο πιο καλό το ατσάλι τόσο πιο λεπτό το μαχαίρι, άρα και μεγαλύτερη προσοχή κατά τη χρήση για να μην το χαλάσουμε. Άλλος ένας λόγος λοιπόν που δεν ταιριάζει με την ερασιτεχνική χρήση.
    Το πλανισμα χρειάζεται συνήθως όταν χρησιμοποιουμε μπαλταδες, τσατηρες ή οδοντωτα μαχαιρια ψωμιού. Με τα συνηθισμένα μαχαιρια το γυαλοχαρταρισμα είναι αρκετό.
    Όσον αφορά το μασατι δεν συμφωνώ. Υπάρχουν μασατια που μόνο ευθυγραμμιζουν την κόψη, αλλά τα περισσότερα κάνουν και μικρό ή μεγαλύτερο τροχισμα.Εγώ έχω τρία που κάνουν διαφορετικό βαθμό τροχισματος. Έχω επίσης ένα οβαλ διαμαντε που μόνο τροχιζει.
    Τελευταία τροποποίηση από JNP; 28/03/2018 στις 23:45.

Παλαιό μέλος
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από yes-u Προβολή μηνύματος
    Εναλλακτική του κεραμεικού μασατίου η κάτω πλευρά από τις κεραμικές κούπες της κουζίνας μας, με προσοχή μη κόψουμε το χέρι που τις κρατά.. αν είμαστε στο αυτοκίνητο, την ίδια δουλειά την κάνει η κόψη του τζαμιού παραθύρου κάποιας πόρτας (hacking κιετσ΄)...
    Αυτά πράγματι ισχύουν αλλά κυρίως σε ατσάλι carbon, σε inox είναι πιο δύσκολο.
    Τελευταία τροποποίηση από JNP; 29/03/2018 στις 07:24.

Κύριος Σουπιάς Το avatar του/της daz
    Moderator
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από JNP Προβολή μηνύματος
    . Ίσως τελικά ένα καλό μασατι να μετράει περισσότερο από ένα ακριβό μαχαιρι.Μάλιστα ένα φτηνότερο μαχαιρι μεσαίας ποιότητας είναι πιο εύκολο να δουλευτει με το μασατι, γιατί η λάμα του είναι πιο μαλακη.
    Με 2-3 μεγάλα μαχαιρια των 20-30 ευρώ και άλλα τόσα μικρά των 5-10 ευρώ κάνεις άριστα λοιπόν την δουλειά σου για πάρα πολλά χρόνια.
    Για τα μαχαίρια κουζίνας, έτσι είναι!
    Sent from me using a computer.

Παλαιό μέλος
    https://www.facebook.com/groups/1516...91916/?fref=nf
    Πολλά ελληνικά χειροποίητα μαχαιρια!

Όνομα:	29573307_448843722213079_497343813683448381_n.jpg 
Προβολές:	178 
Μέγεθος:	73,6 KB 
ID:	394482

M.A.E.Θ.Ρ.Α.Τ. Το avatar του/της sniper
    Για τα μέταλλα δεν μπορώ να ξέρω, αλλά ας πούμε ότι τουλάχτιστον έχουν ωραίες θήκες.

Τα υπόλοιπα, οπτικά, είναι για κλάματα.
    Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.

Παρόμοια θέματα

1. Eρχονται οι Tool???
    από nickmonstro στο forum Off topic
    Απαντήσεις: 53
    Τελευταίο μήνυμα: 21/12/2006, 01:07
  2. Data Tool
    από ewsd στο forum Ανταλλακτικά, βελτιώσεις & aftermarket
    Απαντήσεις: 1
    Τελευταίο μήνυμα: 26/02/2006, 12:59
  3. OVERCLOCKING TOOLs
    από sonic22 στο forum Off topic
    Απαντήσεις: 46