Α και κάτι ακόμα, θα ήθελα κι εγώ να ξέρω ποιοί είναι μέτοχοι στις τράπεζες.
Γιατί αν ας πούμε η Χ τράπεζα έχει μέτοχο κάποιον απ το Κατάρ μπορεί αυτός να επηρεάσει
τη πολιτική ζωή τη χώρας σε πολλά επέιπεδα.
Εγώ δεν θα ήθελα να στηρίζω με τα λεφτά μου έναν τέτοιο οργανισμό.
(για να σου πω ένα απλό παράδειγμα)
Άρα η τράπεζα ξέρει τα πάντα για μένα εγώ όμως δεν ξέρω τίποτα για αυτή.
Άδικο το λιγότερο.
(να σου θυμίσω και το νόμο για τον βασικό μέτοχο που έριξε το Μιτσοτάκ)
Τελευταία τροποποίηση από MG-KTiNoS; 14/12/2013 στις 21:49.
ανανήψαντας
Η τράπεζα είναι οικονομικός οργανισμός και πάροχος των οικονομικών συναλλαγών που πιθανόν να είναι παράνομες. Αυτό που θέλει να ξέρει, είναι αν το οικονομικό προφίλ του πελάτη, συνάδει με τις συναλλαγές σου. Ούτε παράλογο είναι, ούτε περίεργο.
Με τον ίδιο τρόπο που θέλει εκκαθαριστικό για ένα δάνειο προκειμένου να δει αν μπορείς να αποπληρώσεις, με τα ίδια δεδομένα θέλει να δει ΑΝ δικαιούσαι να διακινείς ποσά.
Και μην ξεχνάμε, οτι είναι υποχρεωτική οδηγία της ΕΕ->ECB->Τράπεζα Ελλάδος->τράπεζες, και αν ήταν στο χέρι των τραπεζών δεν θα το εφάρμοζαν. Σαφώς και ξέρουν οι τράπεζες οτι μέρος των μεγαλοκαταθετών τους δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν.
Κάπου το ΄χεις μπλέξει. Όλοι όσοι κατέχουν μετοχές εισηγμένων εταιριών σε ποσοστό >5% είναι υποχρεωμένοι να το δημοσιοποιούν και το ΧΑΑ εκδίδει εβδομαδιαίο δελτίο μεταβολών.
Τωρα αν εννοείς τους μετόχους με τις 1,10,100,1000,100.000 μετοχές...δεν είναι και πολύ λογικό, δεν νομίζεις?
Ο νόμος του βασικού μετόχου ήταν άλλη μια λαϊκίστικη μπούρδα που δημιούργησε περισσότερα προβλήματα απ΄όσα θεωρητικά θα έλυνε. Αφού η ΕΕ μας πήγε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια καθώς ήταν παράνομος, αποσύρθηκε το 2007.
Ο Μητσοτάκης δεν είχε καμμιά δουλειά με αυτόν τον νόμο, που ψηφίστηκε το 2001 επί Σημίτη?
Νομίζω οτι ο νόμος καταργήθηκε επειδή τον κατήγγειλε το ΟΑΚΚΕ πάντως
ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ
Απλη, ισος και λογικη, απορεια...
Αρα η ιδιωτικη τραπεζα εχει εξεληχθει σε ελεγχτικο μηχανισμο (πως, που, πωτε, με ποια κριτηρια κτλπ ας το αφησω για αλλη κουβεντα) κατα της φοροδιαφηγης. Και βρισκει εναν πελατη με λεφτα που δεν δικαιολογουνται απο το εκκαθαριστικο του και η κινηση της ειναι... να του πει να παει αλλου...
Δλδ στην διωξη οικονομικου εγκληματος μονο για να ζεσταινουνε καρεκλες ειναι;
Αντι η τραπεζα να δεχτει τα χρηματα του καθε ασχετου μικροδιαβολακου (ενδεχομενος και να τα δεσμευσει) και να ενημερωσει τις αρχες, του λενε εδω απετυχες, σκεψου ενα καλυτερο τροπο και ξαναπροσπαθησε...
Ειλικρινα δεν καταλαβαινω γιατι απο την στιγμη που πληρωνεται κρατικος οργανισμος για να τα αναλαβει ολα αυτα στο παρασκηνιο, χωρις ταλαιπωρια για τον νομιμο πελατη, θα πρεπει να δωθει τοσο μεγαλη δυναμη σε μια ιδιωτικη τραπεζα.
H απλή απορία σου είναι γεμάτη αντιφάσεις.
Απ΄τη μια απορείς πως έχει δικαίωμα να κάνει έλεγχο, αλλά απ΄την άλλη απορείς γιατί δεν παίρνει πιο δραστικά μέτρα όπως να δεσμεύει λεφτά?
Απ΄τη μια απορείς για το ρόλο της δίωξης οικονομικού εγκλήματος, αλλά απ΄τη άλλη δέχεσαι να την υποκαταστήσει μια τράπεζα?
Η τράπεζα δεν έχει ελεγκτικό/κατασταλτικό ρόλο. Αυτό που μπορεί να κάνει σύμφωνα με τον νόμο, είναι να μην επιτρέψει την χρήση συστημάτων της, λογαριασμών, και εγγράφων της για διακίνηση και νομιμοποίηση μαύρου χρήματος. Τόσο απλά.
Sorry αλλα υπαρχει περιπτωση να παει καποιος να αγωρασει μια φεραρι και να του πει ο πολητης δεν καλυπτεστε απο το εκαθαριστικο σας για να την αγωρασετε;
Ή να του αρνηθουν να αγωρασει ενα οικοπεδο ή σπιτι γιατι δεν εχει καταλληλη φορολογικη δηλωση;
Ή οτι αλλο νομιμο με παρανομα χρηματα;
Του το επιτρεπεις και μετα τον τσιμπαει ολοκληρο η εφορεια-δικαιωσηνη.
Η τραπεζα που ειναι και αυτη επιχειρηση γιατι δικαιουτε να ζητησει φορολογικη ενημεροτητα για ενα λογαριασμο ή καταθεση;
Και ακομα και αν υποθεσουμε οτι πρεπει να εχει η τραπεζα αυτην την δυνατοτητα (για να δισκολεψει και καλα το μαυρο χρημα), γιατι να μην εφαρμοζετε μονο σε μεγαλα ποσα κατα την καταθεση ή οταν ενας λογαριασμος εχει περιεγη δραστηριοτητα;
Γιατι εγω αν θελω μια προπληρωμενη καρτα (αρα μηδαμινη εμπλοκη της τραπεζας) να πρεπει να μοιραστω ενα σκασμο προωπικα στοιχεια με την τραπεζα; Γιατι δεν αρκει η ταυτοπροσωπια και ο ελεγχος απο την εφορια; Γιατι να πρεπει αν αποδειξουμε την αθωοτητα μας εξ αρχης;
Το τελικο και συμαντικοτερο θεμα ειναι οτι με το συστημα αυτο το μονο που πετυχαινουμε ειναι να καλυψει η τραπεζα τον ποπο της απο καθε υπευθηνοτητα, ενω αφηνει εντελος ελευθερους τους χαζους φοροφυγαδες (που θα τους τσιμπαγε η εφορεια) να γινουν πιο εξηπνοι δοκιμαζοντας αλλα κολπα χωρις φοβο τιμωριας.
Δεν μπορει να μου βγει απο το μιαλο οτι η τραπεζα θελει απλα να εχει μια τρομερη data base του τι χρηματα εχει ο καθενας ωστε να βρει τροπο να τα μαζεψει με στοχευμενη διαφημηση και δανεια.
υ.γ. την δεσμευση των χρηματων δεν θα την κανει απο μονη της η τραπεζα αλλα θα περιμενει να παρει το ΟΚ (ή το ΝΟΤ ΟΚ) απο την εφορεια.
υ.γ.2 Φυσικα και εχει προανακριτικο ρολο μιας και απο τα γραφομενα σου λες οτι εσυ μπορει να απορυψεις μια καταθεση ενω αλλος τραπεζικος να την δεχτει, ενω ταυτοχρονα η τραπεζα ειναι αυτη που διαχειριζετε τα προσωπικα δεδομενα μου (μας). Αν αυτο δεν δινει δυναμη στην τραπεζα τωτε τι;
Με την αγορά μιας φερράρι δεν νομιμοποιείς μαύρο χρήμα όπως θα κάνεις μέσα από λογαριασμούς τραπέζης, ούτε μπορείς να το διοχετεύσεις στο εξωτερικό (εκτός και στείλεις τη φερράρι στα Virgin Islands)
Ο λογαριασμός (οχι το περιεχόμενο) και η χρήση των συστημάτων της, ανήκουν στην τράπεζα. Και επειδή ανήκουν στην τράπεζα μπορεί να ζητήσει ότι κάνει κέφι. Αν δεν γουστάρεις, απλά πηγαίνεις σε άλλη κ.ο.κ
Απ΄τη στιγμή που υπάρχει ποινική ευθύνη και προς την τράπεζα και προς τον υπάλληλο, καλά κάνει αφού είναι υποχρεωμένη απ΄το νόμο. Ο συλλογισμός του να μην κάνουν την ζωή δύσκολη στους φοροφυγάδες είναι εξαιρετική btw...
A, μην ξεχάσω...data base του τι χρήματα έχει ο καθένας απ΄τους πελάτες της, έχει η κάθε τράπεζα απ΄τον καιρό της πέτρας.
Ο Auf περιέγραψε ένα λάθος υπαλλήλου που μπορεί να γίνει, και οφείλεται σε πλημμελή γνώση των υποχρεώσεων και του νόμου. Η υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών ισχύει για κάθε τραπεζα και κάθε λογαριασμό απ΄τον Μάρτιο του 2011 αν θυμάμαι καλά.
Τώρα αν θέλει ο καθένας να βγάλει μια κάρτα, είτε προπληρωμένη είτε πιστωτική χωρίς δικαιολογητικά επειδή είναι "φτωχοδιάβολος", sorry αλλά δεν...
Μονόπλευρη εμπιστοσύνη σε συναλλαγές που έχουν να κάνουν με λεφτά δεν μπορεί να υπάρχει μιας και κυκλοφορούν και κανονικοί διάολοι ανάμεσα μας.
Βασικά το ίδιο ισχύει στα πάντα γύρω μας.
Γιατί να πρέπει να αποδείξεις οτι είσαι καλός οδηγός και χρειάζεται δίπλωμα? Μια χαρά οδηγάω και χωρίς απόδειξη ικανότητας.
Γιατί χρειάζεται ο Ktinos πτυχίο φαρμακοποιού ενώ εγώ δεν μπορώ για να πουλάω φάρμακα? Σε όσους έχω δώσει συμβουλές τι φάρμακα να πάρουν δεν έχουν πεθάνει.
Γιατί δεν μπορώ να σηκώσω μια οικοδομή όπως κάνω κέφι και χρειάζομαι πτυχίο ή κάποιον που πιστοποιεί ? Κάτι πανωσηκώματα που έκανα, ακόμα όρθια είναι.
Ε, κάπως έτσι είναι και για τα λεφτά. Χρειάζεται (πλέον) να αποδείξεις οτι το οικονομικό σου προφίλ συνάδει με τις συναλλαγές που κάνεις.![]()
Ρε byron μα την παναγια δλδ πες μου, γραφεις μονο και μονο για να γραψεις;
Δεν μπορεις να ξεπληνεις χρηματα με αυτοκινητα;
Δλδ αν κανονισω να πουλησω ενα αυτοκινητο 5 φορες πανω απο την αξια του δεν εχω νομιμοποιησει εσωδα;
Με τα σπιτια-οικοπεδα ακομα πιο ευκολα και πιο συνηθισμενα.
Εχει δικαιωμα καποια αλλη επιχειρηση εκτος απο τραπεζα να ζητησει απο τους πελατες της εκαθαριστικο εφοριας κτλπ, τα οποια αν δεν φερουν να τους αρνηθει υπηρεσιες; Γιατι ξερω πολους ιδιοκτητες που αν μπορουσαν να μαζευουν εκκαθαριστικα απο τους ενοικιαστες καθε χρονο πολυ θα το ηθελαν.
Δεν ειναι στο αν θελουν αλλα στο οτι ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ.
Δλδ η καταθεση χρηματων σε μια τραπεζα ειναι πλεον αποδειξη ενοχης ή μηπως ξεπλενονται τα χρηματα απλα βαζοντας τα σε ενα λογαριασμο τραπεζης;
Και τελικα τι κανει η τραπεζα για να βοηθησει να πιαστουν οι διαβολοι; Τους αφηνει μεταξεταστεους στην κομπινα και την φοροδιαφυγη;
Σωστο αλλα γιατι να πρεπει να το ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ και οχι στην ΕΦΟΡΕΙΑ;
Δλδ συμφωνα με το σκεπτικο σου για να οδηγησω σε αυτοκινητοδρομο θα πρεπει με εξετασουν στα σηματα και να περασω απο κτεο απο τους υπαλληλους στα διοδια; Ή να μου κοψουν κλιση οι υπαλληλοι;
Για να παρω ενα depon πρεπει να εχω συνταγογραφηση ή να με εξετασει και ο φαρμακοποιος μετα τον γιατρο;
Για να βαψω το σπιτι αδεια απο μηχανικο ή ακομα χειρωτερα εγκριση απο την ΔΕΥ για την τοξικοτητα του χρωματος;
Ο καθενας να κανει την δουλεια του.
Αν η τραπεζα δει οτι ενας λογαριασμος ή μια κινηση ειναι περιεργη και μπορει να γινετε κακη χρηση του συστηματος ας την μπλοκαρει και ας ειδοποιησει τους υπευθηνους.
Τελος το αν ο νομος δεν ειναι αρκετα σαφεις (υπαρχει ακριβες οριο χρηματων για καθε συνολικο εισοδημα εκκαθαριστικου??) ή το αν ο υπαλληλος ηταν ασχετος, δεν ανερει το γεγονος οτι οι τραπεζικοι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.
Τελευταία τροποποίηση από sonic22; 15/12/2013 στις 17:58.
Ρε σονικ για να μην μακρηγορούμε. Οι τραπεζικοί δεν μπαίνουν σε καμμια διαδικασία να κάνουν τους φορομπάτσους γιαυτό και δεν καταδίδουν ούτε δεσμευουν λογαριαμούς, απλά δεν μπορούν να αποδεχθούν το μαύρο χρήμα γιατί ισοδυναμεί με νομιμοποίηση.
Αφού δεν γουστάρεις να δώσεις τα οικονομικά σου στοιχεία, μην τα δώσεις. Αντίστοιχα και ο χψ τραπεζικός μπορεί να μην σε εξυπηρετήσει γιατί δεν είναι υπάλληλος σου για να ορίζεις εσύ τους κανόνες.
Και για να ξεπλύνεις μαύρο χρήμα, δεν αρκεί να βρεις κάποιον για να πουλήσεις το τουτού στην 5λάσια τιμή. Πρέπει να βρεις κάποιον ηλίθιο που θα το αγοράσει και θα μπορέσει να δικαιολογήσει τα λεφτά βάσει τεκμηρίου αγοράς στην εφορία.
Δεν χρειάζεται να δικαιολογήσει ΓΙΑΤΙ αγόρασε το Lada 50.000, αλλά που βρήκε τα 50.000 ΑΝ δεν φαίνονται στην δήλωση του.
Σενάρια για το που θα βρεθεί ο εύπορος νόμιμος που θα δεχθεί να το κάνει είναι λεπτομέρειες...
Tα στοιχεια σου ουτως η αλλως μπορει να τα βρει ο καθενας.Οσοι ενδιαφερονται τα βρισκουν εναντι καποιου ποσου.
Τωρα για τα υπολοιπα.
Ναι, στο παρελθον οι τραπεζες και ξερανε για το μαυρο χρημα και το ξεπλενανε και κερδιζανε.
Τωρα αυτο δεν το κανουνε.Η νομοθεσια ειναι τετοια που κανεις τραπεζουπαλληλος δεν παιζει το κεφαλι του.Δεν ειναι δουλεια της τραπεζας να κρινει εαν θα δεσμευσει η οχι τα κεφαλαια καποιων,ειναι αντισυνταγματικο.Ειναι εκτος των αρμοδιοτητων της.Θα ενημερωσει ,εφοσον τα δεχτει,για καποια ποσα και πανω τους αρμοδιους και αυτοι θα κινηθουνε αναλογως.
Υπαρχουνε παρα πολλοι τροποι να ξεπλυνει καποιος χρημα αλλα πλεον κοστιζουνε περισσοτερο απο τη νομιμοποιηση τους.