Μιας και το ειδα το θρεντακι...
Για τους ενδιαφερομενους....
Να ποσταρω και αυτο indico.cern.ch
Οπότε σαν να λέμε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνεις κάτι τέτοιο. Γιαυτό και δεν γίνεται. Επίσης, γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο στη δική μας εκδοχή του σύμπαντος, γιατί αν είναι να συμβεί θα είχε συμβεί. (Λες;)
Κι όμως το έχουμε κάνει, άπειρες φορές, γιατί όλοι και όλα (σύμπαν) είμαστε εκδοχές του ίδιου εαυτού. Αν δεν ήμασταν, θα ξέραμε και θα λέγαμε για πολλά, για άπειρα μπιγκ μπάνγκια.
σου ξύνισε κάτι, μεγαλογιατρέ;
I live to learn. I learn to think. I think to create. I create to be.
'νταξ, και σένα δεν είναι η μόνη μπαρούφα που έχεις πει εδω μέσα, και σίγουρα όχι η μεγαλύτερη
Και εξηγούμαι.
Στα νεανικά επαναστατικά μου χρόνια, τότε που δεν υπήρχε γουγλάρισμα, διασταύρωση πληροφοριών κλπ
(εύκολα τουλάχιστον), είχα αναπτύξει μια απέχθεια για τον Αλ, τεράστια.
Ο κύριος λόγος ήταν η, διασημότερη ίσως, φράση του : "Ο Θεός δεν παίζει ζάρια". Την οποία φυσικά
(και ακόμα και σήμερα) οι θεούσες χρησιμοποιούσαν για να "αποδείξουν" ότι ένα από τα μεγαλύτερα
μυαλά της ιστορίας θεωρεί ότι η δημιουργία δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα του θεού.
Όχι πάρα πολλά χρόνια αργότερα, διαβάζοντας και μαθαίνοντας, διαπίστωσα ότι ο λόγος που το
είπε, είχε αρκετά διαφορετικό νόημα και ουσία.
Δεν είναι μόνο αυτός όμως ο λόγος που άλλαξα γνώμη. πριν (όχι και πάρα πολλά) χρόνια, διάβαζα
ένα βιβλιαράκι για την M-Theory. Δεδομένου ότι ήταν εκλαϊκευμένης επιστήμης (εξάλλου τα μαθηματικά
μου, αυτά τα λίγα που ήξερα τουλάχιστον δεν έφθαναν για να διαβάζω papers) ξεκινούσε με μια ιστορική
αναδρομή της επιστήμης.
Όταν έφθασε στο κεφάλαιο που περιέγραφε τη θεωρία της σχετικότητας, δεν ξέρω πως, αλλά ο συγγραφέας
είχε έναν πολύ επεξηγηματικό τρόπο να εξηγεί αυτά που έλεγε. Για μερικές στιγμές, το μεγαλείο της σύλληψης
αυτής της θεωρίας είχε γίνει κατανοητό και για μένα. Δεν ξέρω για σας, για μένα ήταν (και είναι ακομα) πάρα πολύ
δύσκολο να χωνέψω αυτή την απόλυτη σταθερά, τη ταχύτητα του φωτός, πόσο μάλλον να την εξηγήσω σε κάποιον άλλον
χωρίς τις γνώσεις που απαιτούνται.
(ο άλλος, ο Χώκινς, όταν έγραφε το Χρονικό του χρόνου, ήθελε να βάλει μέσα πολλά μαθηματικά, καθώς υποστήριζε
ότι η πλήρης σύλληψη των ιδεών του δεν είναι δυνατή χωρίς αυτά. Ευτυχώς ο εκδότης του τον έπεισε να προσπαθήσει
και έτσι και εμείς οι κοινοί θνητοί πήραμε μια μυρωδιά)
Συμπέρασμα; Προσωπικό. Ο θείος Αλ όχι απλά διατύπωσε, αλλά συνέλλαβε στο μυαλό του κάτι τόσο, μα τόσο
έξω από τη καθημερινή πρακτικότητα, που εν έτη 2016 η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν μπορεί καν να
αγγίξει.
Το μόνο που έχει μείνει, είναι ότι ήταν πανέξυπνος. Λίγοι εκστασιάζοντια όμως από το πόσο, μα πόσο πανέξυπνος ήταν.
Και φυσικά χιουμορίστας και πνευματώδης όσο λίγοι (π.χ. "spooky action at a distance")
σου κάνει εντύπωση; που δυσκολεύεσαι να χωνέψεις ένα πάρα πολύ μικρό του μέρος... που
...στο παρουσιάζουν στο 4ο εξάμηνο στο φυσικό, αφ'ότου έχεις περάσει πρώτα από αναλυτική γεωμετρία, διανυσματική ανάλυση, συνήθεις διαφορικές, μερικές διαφορικές, διαφορικό λογισμό, απειροστικό λογισμό, γραμμική άλγεβρα, fourier/laplace, μιγαδική... και που πάλι οι περισσότεροι φοιτητές χαμπάρι δεν παίρνουν; Ένας στους 100, και αν, κατάλαβε. Οι περισσότεροι από δαυτους είναι το στυλ ανθρώπου "μην παίζεις με τις λέξεις"... ακόμα δεν αντιλαμβάνονται την τεράστια σημασία της ακρίβειας στον λόγο.
και μας το λες ότι σου είναι πάρα πολύ δύσκολο να το χωνέψεις ή να το εξηγήσεις;
τί περίμενες;
Δεν έχεις καν τα εφόδια για να αντιληφθείς πόσο μακριά είναι για σένα αυτό. Είσαι μέσα σε ένα σύννεφο και πας να βρεις το σχήμα του, ενώ ακόμα δεν έχεις τρόπο να ξέρεις έστω που τελειώνει το σύννεφο. Μην νοιώθεις καθόλου άσχημα.
σα να πω εγω ότι "μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να περάσω τον ρόσι στην καταλουνία". Αστείο δεν ακούγεται;
Αλλά αφού ενδιαφέρεσαι και σε τραβάει το άθλημα, και δεν σου γύρισαν τα άντερα διαβάζοντας το βιβλίο όπως συμβαίνει στους περισσότερους, ξεκίνα μελετώντας μαθηματικά (είναι απολύτως απαραίτητα, είναι η γλώσσα που χρησιμοποείται περισσότερο στη φυσική) και παράλληλα κλασική φυσική πρώτα και μετά κοίτα σχετικότητα και κβαντομηχανική ("εισαγωγή στη σύγχρονη φυσική").
καλά, η πλειοψηφία των ανθρώπων ψηφίζει τσίπρες, παπανδρέους, καραμανλήδες και μητσοτάκηδες, πιστεύω το να εκτιμήσει την επιστήμη είναι μακριά ακόμα. Όχι επειδή η επιστήμη είναι κάτι δύσβατο, αλλά γιατί αυτή η πλειοψηφία αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να ανοίξει ένα βιβλίο να ξεστραβωθεί ακόμα και για τα απλά ζητήματ. Εσύ άνοιξες ένα βιβλίο (και περισσότερα, να μαντέψω) και αυτό σε τιμά πολύ και σε βάζει κατ'ευθείαν στο 1% των ανθρώπων που έχουν, έστω, στοιχειώδη επιθυμία να καταλάβουν.
κάτι ακόμα: στην επιστήμη, κανένας, μα κανένας δεν είναι υπεράνω κριτικής, επειδή είναι ο hawking ή ο einstein
και ανάποδα, δεν αποκλείεται κανένας από το να ακουστεί η ιδέα του, επειδή ναι ο μπετατζής ή η καθαρίστρια
και των μεν και των δε οι γνώμες θα ακουστούν και θα κριθούν υπό το ίδιο ακριβώς φως.
τέλος, εγώ έχω πει μπαρούφες, αυτό είναι γνωστό και τις ξέρω καλύτερα από όλους.
αλλά κάνετε μεγάλο σφάλμα αν νομίζετε πως οτιδήποτε έχει πει ο einstein είναι και αυτόματα όχι μόνο αληθές, αλλά και βαθυστόχαστο.
Ο Νίκος, Ομ, είναι πολύ πιό μετριοπαθης και διακριτικος από σένα σε σχέση με το τι γνωρίζει και έχει σπουδάσει.
Ολα περναν αλλα αφηνουν τρυπα.
καλά τα σχόλια προς εμένα (αν και άκυρα, γιατί πουθενά δεν γράφω ούτε τι ξέρω μήτε τι έχω, αν έχω, σπουδάσει), αλλά έχεις να πεις κάτι πάνω σε όσα έγραψα;